Fusion 360

seriál článků o fusion 360 a lokalizace
Uživatelský avatar
Grad
Příspěvky: 1441
Registrován: 13. 7. 2014, 9:32

22. 11. 2020, 10:48

Jasně že jsem se nenechal, jen to nebylo k dispozici hned jak jsem to potřeboval... 8)

Vytočilo mne to ale fest, očekával jsem (naivně), že u stejného dodavatele jež mu reklamní produkt patří a má nalákat nové zákazníky, bude alespoň náznak z těch možností, které už má hotové v profi produktu.
Není to ale lákající produkt, ale odrazující :roll:
Uživatelský avatar
Thomeeque
Příspěvky: 6844
Registrován: 30. 1. 2012, 10:20
Bydliště: Mimo ČR

22. 11. 2020, 1:31

Já bych řekl, že pokud je Fusion reklamní produkt, tak naopak dost nadstandardní :) Shodit to celé kvůli absenci takto specifické fičury mi přijde trochu úlet. Nasketchovat si profily jeklů je práce tak zhruba 5 minut na jeden, pokud už v tom chvilku děláš, varianty půjdou ještě rychleji. Z toho sketche si pak můžeš tahat hotové jekly jako králíky z klobouku. Případně si můžeš napsat generátor. Pokud tedy tím "náznakem" myslíš onu knihovnu jeklů, o které jsi mluvil v prvním postu, ne komplet frame generátor alá to video.
mimooborová naplavenina • kolowratský zázrak™ • NPS • GCU • HirthCalc • ncDP.ino
Uživatelský avatar
Grad
Příspěvky: 1441
Registrován: 13. 7. 2014, 9:32

22. 11. 2020, 7:54

njn, na lepší se zvykne rychle a těéžko odvyká...
Ale když už mají knihovny hotové, tak nechápu proč takový základ základu tam nedají...
Přijde mne to jako by kdejaký free CAD pro elektroniku neměl schématické značky a tvůrce by nutil uživatelé aby si je musel vytvořit... :wink:
Uživatelský avatar
Thomeeque
Příspěvky: 6844
Registrován: 30. 1. 2012, 10:20
Bydliště: Mimo ČR

22. 11. 2020, 10:46

Grad píše: 22. 11. 2020, 7:54 njn, na lepší se zvykne rychle a těéžko odvyká...
To chápu, pokud jsi zvyklý na plno využívat ten generátor z Invertoru. Bez něj to bude o dost pracnější. Ale imho hlavně opracování konců a sestavování. Hrubý jekl je hned.

Grad píše: 22. 11. 2020, 7:54 Ale když už mají knihovny hotové, tak nechápu proč takový základ základu tam nedají...
O čem konkrétně teď mluvíš? Knihovna základních součástek ve Fusion 360 vyřešená je, jak už ti psali kluci včera (je tam zaintegrovaný tento katalog, pokud má položka STEP 3D model, můžeš ho naimportovat). A ten generátor konstrukcí z Invertoru není knihovna, to je mnohem sofistikovanější záležitost, i ty jekly budou generované (tj. nejdou z knihovny hotových 3D modelů - která by u jeklu ani nedávala moc smysl).

Grad píše: 22. 11. 2020, 7:54 Přijde mne to jako by kdejaký free CAD pro elektroniku neměl schématické značky a tvůrce by nutil uživatelé aby si je musel vytvořit... :wink:
To taky často musíš, pokud se dostaneš jen trochu mimo nejběžnější součástkovou základnu.
mimooborová naplavenina • kolowratský zázrak™ • NPS • GCU • HirthCalc • ncDP.ino
prochaska
Sponzor fora
Příspěvky: 6422
Registrován: 16. 7. 2006, 12:33
Bydliště: Praha Bohnice + Roudnice nad Labem
Kontaktovat uživatele:

23. 11. 2020, 3:44

Nevím jestli je to taková výhra ty knihovny dílů. Ono jich zase tak moc není, vlastně pár šroubů :-) Teď myslím obecně, ne jen Fusion. Já jsem třeba ty standardní knihovny i u Solidworksu úplně minul a udělal si vlastní knihovnu, protože jsem tam potřeboval mít název česky, název anglicky, naše skladové číslo a podobně, aby se potom dal ze sestav generovat katalog náhradních dílů. A stejně jakmile potřebuješ cokoliv sofistikovanějšího tak si musíš stáhnout od dodavatele model.
Aleš Procháska
Uživatelský avatar
Grad
Příspěvky: 1441
Registrován: 13. 7. 2014, 9:32

23. 11. 2020, 7:39

Práce s tím generátorem rámových konstrukcí z videa je opravdu pohodlná a hlavně intutívní.

Což se o případě mé původní snahy něco sestavit ve Fjúžnu se napsat fakt nedá:
- pokud zůstanu v přirovnání u těch schématických elektro značek, tak všechny základní součástky jsou obsaženy i v posledním nejhorším free CADu obsažené, takže bych tak nějak očekávál obdobný přístup i ve strojařině, tj. pokud je strojírenský CAD elektronická skládačka, tak bude obsahovat základní stavební díly = normované polotovary z hromadné výroby obsažené třeba ve strojních tabulkách, což jaksi hutní materiál pro strojařinu prostě je :wink:
- tu odkazovanou knihovnu sem tam prostě nenašel a nejenom na první dobrou jak bych o takové základní funkce předpokládál,
- když už jsem klikl na ten odkaz zde, joo na oko to vypadá že je to fajn knihovna, OK, jenže je to primárně eshop,
- vesměs je tam sortiment v palcových mírách a najít tam jekle - porod a ve výsledku opět jenom v palcích - ty 3-4 rozměry v mm opravdu nelze brát vážně
- jak z toho dostat - importovat - otevřít ten 3D model na pracovní plochu jsem nějak nepostřehl - žádný odkaz na formáty 3D modelů tam nevidím...
- to už raději jiný zdroj 3D modelů, jak už někdo výše odkazoval, jenže to sme opět na začátku a mého nářku na nepohodlnou prácí...

Takže ve výsledku, né žeby to v tom udělat asi nešlo, ale upřimně tento konkrétní druh práce bude možná lépe umět i SketchUp, ten je zase od gúglu, ale to už je jiný příběh ...
Uživatelský avatar
Thomeeque
Příspěvky: 6844
Registrován: 30. 1. 2012, 10:20
Bydliště: Mimo ČR

23. 11. 2020, 9:20

Grad píše: 23. 11. 2020, 7:39 všechny základní součástky jsou obsaženy i v posledním nejhorším free CADu
Kolik těch posledních nejhorších free elektro CADů jsi zkoušel používat? Já používal Eagle, což je jeden z těch lepších a součástky jsem si dokresloval poměrně často. Ale OK, pokud je pro tebe jekl to samé co odpor, máš pravdu, v tomto Fusion zklamal. Musíš si ho tam nakreslit nebo odněkud dotáhnout sám.

Grad píše: 23. 11. 2020, 7:39 - tu odkazovanou knihovnu sem tam prostě nenašel a nejenom na první dobrou jak bych o takové základní funkce předpokládál,
Já třeba začal tím, že jsem si sjel pár tutoriálů nebo jsem googlil. U takhle složitého SW se asi nedá čekat, že to dáš celé intuitivně.

Grad píše: 23. 11. 2020, 7:39 - když už jsem klikl na ten odkaz zde, joo na oko to vypadá že je to fajn knihovna, OK, jenže je to primárně eshop,
Ano, jsou tam i položky bez modelů, bohužel. Nic zásadního, ale drobné negativum to je. Třeba tam časem dají nějaký filtr.

Grad píše: 23. 11. 2020, 7:39 - vesměs je tam sortiment v palcových mírách a najít tam jekle - porod a ve výsledku opět jenom v palcích - ty 3-4 rozměry v mm opravdu nelze brát vážně
A co jiného jsi tam hledal? Spojovák je tam "komplet" (aspoň já jsem zatím našel vše, co jsem hledal) jak v palcích tak v metrice, je to první selektor.

Jekly jsem tam také našel pouze v palcích.

Grad píše: 23. 11. 2020, 7:39 - jak z toho dostat - importovat - otevřít ten 3D model na pracovní plochu jsem nějak nepostřehl - žádný odkaz na formáty 3D modelů tam nevidím...
Product Detail, 3-D STEP, SAVE. Viz vysvětlující bublina.

Screenshot 2020-11-23 at 10.22.13.1920.png

Grad píše: 23. 11. 2020, 7:39 - to už raději jiný zdroj 3D modelů, jak už někdo výše odkazoval, jenže to sme opět na začátku a mého nářku na nepohodlnou prácí...

Takže ve výsledku, né žeby to v tom udělat asi nešlo, ale upřimně tento konkrétní druh práce bude možná lépe umět i SketchUp, ten je zase od gúglu, ale to už je jiný příběh ...
Když myslíš. Pak dej vědět, jak to šlo..

T.
mimooborová naplavenina • kolowratský zázrak™ • NPS • GCU • HirthCalc • ncDP.ino
Uživatelský avatar
Thomeeque
Příspěvky: 6844
Registrován: 30. 1. 2012, 10:20
Bydliště: Mimo ČR

23. 11. 2020, 9:31

prochaska píše: 23. 11. 2020, 3:44 Nevím jestli je to taková výhra ty knihovny dílů. Ono jich zase tak moc není, vlastně pár šroubů :-) Teď myslím obecně, ne jen Fusion.
...
No vida, zajímavý pohled z praxe! Já jsem vlastně také nikdy nic jiného, než spojovací materiál, nepoužil. Na ten je to myslím dobré. Jinak úplně nemůžu soudit, zas tak moc jsem toho zatím nenakreslil :mrgreen:
mimooborová naplavenina • kolowratský zázrak™ • NPS • GCU • HirthCalc • ncDP.ino
Uživatelský avatar
Grad
Příspěvky: 1441
Registrován: 13. 7. 2014, 9:32

23. 11. 2020, 12:36

Paráda, tak to mne se povedlo najít jekle i v metrice :shock:
https://www.mcmaster.com/metals/shape~rectangular-tube/
5 rozměrů v metrice, tak tomu říkám výběr, nic jiného už jsem nehledal, nezbylo dostatek nervů, natož síla ani čas ...
Dík za ten obrázkovej návod jak tam dostat ten 3D model, to mne osvětlilo proč mne to nešlo. U těch jeklů tam žádný model prostě není :roll:

Jinak děkuji za potvrzení většiny postřehů a hlavně souhlasím s perfektním přirovnáním "odpor v elektrice = jekl ve strojařině" ano, to je více než trefné, alespoň pro tento případ za mne :wink:

Výsledkem po tomto mém setkání s Fjůžnem je, že to bude modelováno v Inventoru...
Uživatelský avatar
Thomeeque
Příspěvky: 6844
Registrován: 30. 1. 2012, 10:20
Bydliště: Mimo ČR

23. 11. 2020, 1:09

Ono taky 3D model jeklu je trochu problém. Konkrétně: jak by měl být dlouhý? Logický požadavek je možnost délku zadat, jenže tím se z toho stává komplikace, musí se to najednou řešit jinak než ostatní položky. Ale to je fuk, pokud se můžeš vrátit k Inventoru, tak jedině dobře. Nedovedu si představit, jak bys tady nadával v dalších fázích :mrgreen:
mimooborová naplavenina • kolowratský zázrak™ • NPS • GCU • HirthCalc • ncDP.ino
Odpovědět

Zpět na „Učíme se Fusion 360“