SV 18 RA
Vřeteno mi stejně přijde celkem v cajku, ale zkusil jsem poptat opravu vřetena tam, kde budou brousit lože. Snad to umí (konkrétně teda zaškrabat ložiska) a snad to nebude pálka...
Teď z jiného soudku - mám zatuhlé šrouby s doteky v lunetě na SV 18 RA. Po promazání jde šroubovat velmi ztuha a uvnitř skřípe bordel. Jak se ty šrouby vyndávají z těla lunety, abych je mohl pořádně očistit? Vyšroubovat nadoraz?
EDIT: Tak postup je následující - vytlouct kolíčky pod barvou z těla lunety (po dvou pro každý dotek), vytočit ať dotek kouká třeba 2 cm, vyndat aretační šroubek a pak přes dotek vybouchat směrem ven z lunety.
Teď z jiného soudku - mám zatuhlé šrouby s doteky v lunetě na SV 18 RA. Po promazání jde šroubovat velmi ztuha a uvnitř skřípe bordel. Jak se ty šrouby vyndávají z těla lunety, abych je mohl pořádně očistit? Vyšroubovat nadoraz?
EDIT: Tak postup je následující - vytlouct kolíčky pod barvou z těla lunety (po dvou pro každý dotek), vytočit ať dotek kouká třeba 2 cm, vyndat aretační šroubek a pak přes dotek vybouchat směrem ven z lunety.
Dotyky vytočiť až uplne von aby vypadli, skrutka je uložená v krúžku ktorý je 2 kuželovými kolíkmi zaistený do tela lunety. Pozor pred demontážou označiť značkami ako ma byť puzdro otočene a ktore kde bolo. Každe puzdro je vrtane trochu inak...
Možná jsi to tak myslel, ale je nutné si taky poznačit otočení kroužku. Kolíky jsou kroužkem vrtané tak nějak podle oka a kdyby se kroužek otočil opačně, tak tam kolíčky nepůjdou.
Lunety jsem už očistil, ale jeden dotek jde stejně nějak těžce. Zkoušel jsem doteky prohazovat a problém dělá fakt jeden z nich (ne pouzdro). Do půlky docela jde, pak zatuhne. Až se budu nudit, tak ho trochu sjedu šmirglem na soustruhu.
Lunety jsem už očistil, ale jeden dotek jde stejně nějak těžce. Zkoušel jsem doteky prohazovat a problém dělá fakt jeden z nich (ne pouzdro). Do půlky docela jde, pak zatuhne. Až se budu nudit, tak ho trochu sjedu šmirglem na soustruhu.
Bylo to trochu utrpení, ale mám nabídku na renovaci vřetena - lehké přebroušení vřetena včetně kužele - nejsou na něm žádné defekty - a zaškrábnutí ložisek. Nechci tu psát zatím nabídkovou cenu, spíš mě zajímá, kolik je cena "obvyklá". Můžete sem napsat vy, kteří jste si nechávali vřeteno SV 18 renovovat?
Došel mi z Číny ten bazmek na měření tvrdosti https://www.aliexpress.com/item/32909626023.html . Je k tomu kus zkalibrované kulatiny. Hodnota změřené tvrdosti téhle kulatiny odpovídá deklarované tvrdosti.
Zkoušel jsem měřit na loži a i v nejvíc jetém místě a tvrdoměr říká, že to je tvrdé stejně jak na nejetých místech. Akorát jsem teda zjistil, že obě dráhy pro koníka jsou nekalené, na nich je všude tvrdost značně menší. Je to možné? Myslel jsem, že když je kalené lože, tak to znamená i kalené dráhy pro koníka.
Zkoušel jsem měřit na loži a i v nejvíc jetém místě a tvrdoměr říká, že to je tvrdé stejně jak na nejetých místech. Akorát jsem teda zjistil, že obě dráhy pro koníka jsou nekalené, na nich je všude tvrdost značně menší. Je to možné? Myslel jsem, že když je kalené lože, tak to znamená i kalené dráhy pro koníka.
Áno je to možné, videl som viacero sústruhov, ktoré vodiace plochy pre koníka kalené nemajú. Ja ich tiež nemám kalené a kedže dosť veľa vŕtam, tak som tam dorobil tie stieratka a nadľahčovanie vzduchom+primazávanie ako som písal o niekoľko príspevkov vyššie
Takto sa to kalilo(cca04:20):
https://m.youtube.com/watch?v=iGk-fZnLRJs
Pýtal som sa v Trense aj na opätovné kalenie starej lóže, no a možné to je, ale výsledok je taký, že keď tú starú lóžu pustia cez kaliacu linku, tak tá lóža “rozpraská”. Niektorí jedinci to už údajne skúšali

Takto sa to kalilo(cca04:20):
https://m.youtube.com/watch?v=iGk-fZnLRJs
Pýtal som sa v Trense aj na opätovné kalenie starej lóže, no a možné to je, ale výsledok je taký, že keď tú starú lóžu pustia cez kaliacu linku, tak tá lóža “rozpraská”. Niektorí jedinci to už údajne skúšali

Díky za potvrzení. Stírátka na koně chci taky dodělat. No a ten vzduch udělám nakonec taky po tomhle zjištění
Ještě mě napadlo podlepit koníka stejně jako saně kluznou hmotou, ale to fakt netuším, jestli je vhodné (malá kontaktní plocha = deformace kluzné hmoty se zatížením).

Ložiská som mal v sústruhu. Aby držali tvar som, menšej štíhlej postavy tak som sa tam dostal.
Podložku som brusil na tabuľke skla + smirgel domeriaval som mikrometrom. Samozrejme že som ju neustále čistil od prachu. Ked som dotahoval vreteno na pol škody a nebolo to dobre tak som už aj brusil.
Podložku som brusil na tabuľke skla + smirgel domeriaval som mikrometrom. Samozrejme že som ju neustále čistil od prachu. Ked som dotahoval vreteno na pol škody a nebolo to dobre tak som už aj brusil.
Cash Rules Everything Around Me
C.R.E.A.M
C.R.E.A.M