SV 18 RA
No já teda asi nechám vřeteno přebrousit a zkusím to zaškrabat.
Teď trochu něco jiného. Mám sundané lože, mělo by jít brzo na přebroušení. Ještě před tím ho potřebuju pořádně očistit, hlavně žebra uvnitř lože. Už jsem dost částí ze soustruhu čistil, ale tohle vypadá jako mnohem větší sousto (zažraná černá vrstva, navíc na docela špatně přístupných místech):
Čím byste to čistili? Má šanci horká tlaková myčka? Nebo nějaký chemie? Rád bych to dostal do podoby, kdy by to šlo po přebroušení stříknout novou barvou.
Teď trochu něco jiného. Mám sundané lože, mělo by jít brzo na přebroušení. Ještě před tím ho potřebuju pořádně očistit, hlavně žebra uvnitř lože. Už jsem dost částí ze soustruhu čistil, ale tohle vypadá jako mnohem větší sousto (zažraná černá vrstva, navíc na docela špatně přístupných místech):
Čím byste to čistili? Má šanci horká tlaková myčka? Nebo nějaký chemie? Rád bych to dostal do podoby, kdy by to šlo po přebroušení stříknout novou barvou.
Drotena kefa a nafta pripadne potom nieco silnejsie ale tam treba uz rukavice tak bacha
Tak si pevne rozhodnuty o bruseni lozi to bude zaujmava tema, za kolko a na com ich obrusia ? Doprava auto s rukou ci ?
Nezabudni fotit a postovat drzim palce.

Tak si pevne rozhodnuty o bruseni lozi to bude zaujmava tema, za kolko a na com ich obrusia ? Doprava auto s rukou ci ?
Nezabudni fotit a postovat drzim palce.
Cash Rules Everything Around Me
C.R.E.A.M
C.R.E.A.M
Drátěný kartáč (a benzín) byl můj kamarád doposud, teď bych na tyhle velké plochy rád našel nějaký efektivnější způsob. Mám možnost to odvést na horkou tlakovou myčku, ale fakt nevím, jestli ta by byla na tuhle špínu účinná.
Ano, už jsem se rozhodl, že dám celý soustruh do pořádku. Snad to dobře dopadne. Cenu jsem tady už psal, bude to 40 - 50 tis. Kč (broušení lože, zaškrabání vřeteníku na lože, přebroušení a podlepení saní, přebroušení desky koníka a přebroušení příčného vedení na saních). Jak jsem už taky psal, mám zatím i jednu nabídku na renovaci vřetene, ale nejsem moc spokojený s cenou. Zkusím ložiska zaškrabat sám. Snad to nebude úplně naivní pokus. Kdyžtak holt obětuju další peníze a nechám to udělat profíky. Za předpokladu, že můj pokus nenapáchá víc škody než užitku....
Naložení není problém, máme traktor s čelním nakladačem, ten samotné lože uzvedne. Doprava buď někdo z okolí s podválem a nebo výlet v Zetoru. Je to od nás jen cca 40 km.
Pojede to sem: https://www.brousicistroje.cz/ - info o brusce je na jejich stránkách.
Rád bych to do tohoto vlákna celé zdokumentoval. Bude to tady viset jako odstrašující případ nepovedeného nákupu soustruhu
Ano, už jsem se rozhodl, že dám celý soustruh do pořádku. Snad to dobře dopadne. Cenu jsem tady už psal, bude to 40 - 50 tis. Kč (broušení lože, zaškrabání vřeteníku na lože, přebroušení a podlepení saní, přebroušení desky koníka a přebroušení příčného vedení na saních). Jak jsem už taky psal, mám zatím i jednu nabídku na renovaci vřetene, ale nejsem moc spokojený s cenou. Zkusím ložiska zaškrabat sám. Snad to nebude úplně naivní pokus. Kdyžtak holt obětuju další peníze a nechám to udělat profíky. Za předpokladu, že můj pokus nenapáchá víc škody než užitku....
Naložení není problém, máme traktor s čelním nakladačem, ten samotné lože uzvedne. Doprava buď někdo z okolí s podválem a nebo výlet v Zetoru. Je to od nás jen cca 40 km.
Pojede to sem: https://www.brousicistroje.cz/ - info o brusce je na jejich stránkách.
Rád bych to do tohoto vlákna celé zdokumentoval. Bude to tady viset jako odstrašující případ nepovedeného nákupu soustruhu

Benzín je slabý. Ja používam na odstraňovanie zažratej špiny a mastnoty čištič primárne určený pre čištenie v kuchyni. Používam výlučne tento (viď. foto)
Kamoš mi doporučil toto:
https://www.procisteni.cz/př%C3%ADpravk ... 8QGYyU1XYU
Ale ešte som to netestoval.
Mám sa rád
, takže okuliare a rukavice sú u mňa pri práci so žieravynami samozrejmosť.
Kamoš mi doporučil toto:
https://www.procisteni.cz/př%C3%ADpravk ... 8QGYyU1XYU
Ale ešte som to netestoval.
Mám sa rád

Já používám čistič motorů Carlan a vapku s ohřevem, taktéž pozor je to mrcha leptavá. Tenhle humus jsem nedávno čistil a bude to chtít podpořit i mechanicky.
Jinak taky držím palce ať to dobře dopadne a vše sedí jak vařečka na prdel.
Jinak taky držím palce ať to dobře dopadne a vše sedí jak vařečka na prdel.
Strigon ME-250, SV18RA, Mikromat SFW200/600, L-TEC Ductling II
Ahoj delali mi moje smko, pozdravuj majitele pana Kučerugaminn píše: ↑29. 11. 2020, 8:02
SM16A, FN20, 3E710B, CDC7-2, HO02, CO2laser, Fiber.. propagator www.atreon.cz
Vyřídím.
Dneska jsem čistil supermafrasolem, i úplně neředěným a přijde mi, že to s tou černotou neudělá nic. Nakonec jsem vytáhnul ven jednu nohu soustruhu a zkoušel pískovat - to bude cesta. Odstraním tím špínu i barvu v jednom kroku.
Napadlo ma si len tak čeknúť výškové ustavenie koníka nakolko som si toho svojho na SV18RA napasovával. Kedže som to škrabal bolo potrebné podloženie, podkladal som 0,3mm. To bolo asi pred dvomi rokmi, vtedy som výšku koníka hľadal tak že som si dal hodinky na sklucovadla točil okolo pinoli. Koník bol približne v polovoci vedenia. Ako tak čas šiel robil som hriadele do l max 630mm. Samozrejme za chodu ručná interpolácia nakolko aj po akom takom ustaveni to robilo trocha kužel. Uvedomil som si že to ako sa to správa ako zle vyškovo ustavene. Tak som som dal teda koníka dozadu, do sklucovadla gualtinu 750mm a na nu hodinky. Nameral som že koník mám 0,75mm nad osou. Vedenie koňa je dosť porýhované tak som skusil mikrometrom zmerať hrubku rovnej plošky. Rozdiel konca a oporebovanej časti je len pár stovák. Neviem si teraz vysvetliť prečo mi to koník ide do kopca. Ano mohlo by to byť sposobene opotrebením ale mikrometer hovori niečo ine. Je možné že mam takto hrozne ustanvený sustruh?
Byť tebou, tak spravím všetky merania podľa protokolu na strane 25 tohto vlákna, zapíšem si hodnoty a potom nad tým pouvažujem. Už len klesanie supportu smerom k vretenu(vzhľadom na opotrebenie)spraví nejakú výškovu odchylku... z toho výplíva rovnobežnosť vedení atď. Jednoducho všetko na seba nadväzuje a odchýlky sa sčítajú, ale 0,75mm je extrém.
A tiež ber do úvahy odchýlku toho, čím to meriaš(priamosť, kruhovitosť, valcovitosť, hádzanie...)
A tiež ber do úvahy odchýlku toho, čím to meriaš(priamosť, kruhovitosť, valcovitosť, hádzanie...)
Rozveď trochu tvoje měření, jaký byl průměr použité kulatiny, jaký materiál? Dal jsem podle tvého postupu do univerzály tyč pr.40, 14220 a vyloženo v délce 500. Váha tyče cca 5 kg. Volný konec tyče jsem nadlehčil asi polovinou váhy tyče, mincířem 2-3 kg a výchylka tyče byla 0,1 mm. Pří větší délce, menším průměru a měkčím materiálu to musí být násobky. Počítal jsi při svém měření s touto výchylkou?
Tyč priemeru 60mm, CR45, vyložena asi 600mm. A by tyč hadzala tak stale to opisuje kruh nie? Meranie ma napadlo spraviť z toho titulu nakolko ak točím dlhší hriadel 500-600mm , poštelujem koňa pre čo najlepší vysledok, dokončím robotu. Potom nahodou idem robiť niečo kratke, resp navrtam jamku a idem dať hrot tak je to volnym okom vidno že ten hrot je vyše pol milimetra do strany
Tiež som ladil koníka hodinkami na otvor pinoly vpredu/vzadu+ zohladnenie váhy polky tyče- to foto je síce z kontroly rovnobežnosti lóží, no rovnako som to váhou nadľahčil aj keď som meral koníka. Po ustavení som horný a dolný diel koníka zoskrutkoval imbusmy M12.
A keby si si tak zmeral rovnobežnosť vodiacich plôch koníka a supportu, to by si ešte len zistil novinky... možno ťa aj prestane trápiť výška koníkavrtani píše: ↑1. 12. 2020, 8:18 Tyč priemeru 60mm, CR45, vyložena asi 600mm. A by tyč hadzala tak stale to opisuje kruh nie? Meranie ma napadlo spraviť z toho titulu nakolko ak točím dlhší hriadel 500-600mm , poštelujem koňa pre čo najlepší vysledok, dokončím robotu. Potom nahodou idem robiť niečo kratke, resp navrtam jamku a idem dať hrot tak je to volnym okom vidno že ten hrot je vyše pol milimetra do strany

EDIT: to hádzanie bolo myslené v súvislosti s tým ak by si miesto meracieho tŕňa použil brúsenu tyč do skľučovadla, kedže som ti radil aby si si premeral všetko podľa protokolu, nech máš prehľad o tom v akom stave máš stroj a dáš si veci do súvisu, že čo má na čo vplyv...