Studium strojírenství a následné zaměstnání

kdyz nebudes vedet kam to dat tak to napis sem, admin to za tebe umisti nebo vytvori novou sekci
Engineer
Kontaktovat uživatele:

16. 12. 2020, 3:20

mstreicher píše: 16. 12. 2020, 3:08 Nedelam si zadne iluze. Ale je to lepsi, nez nic. V okoli jsem oslovil nekolik lidi, kteri maji leta praxe. Ovsem bez uspechu. Proste hodne prace, nebo proste neni cas neco ukazovat a odpovidat na dotazy. Tak jsem si proste misto breceni nad neuspechem nasel jinou cestu :)
To je pochopitelný, ale i tak si nemyslím, že ta cesta bude to co potřebuješ. :wink:
prcek

16. 12. 2020, 8:38

Porad je sance, ze na teto ceste potka nekoho, kdo bude ochotny vysvetlit, ukazat atp.

Pri cteni prispevku se mi vybavil film "Vrat se do hrobu", takze pokud bude nejaka humorna zkusenost ke sdileni, rad si ji prectu.
--
Všechno je snadné, než to zkusíš sám.
mstreicher
Kontaktovat uživatele:

16. 12. 2020, 9:20

Celkem vtipny byl moment, kdyz jsem dostaval vycet toho, co budu muset predlozit. Prvni vec, ktera mne napadla: a do prd.., kde najdu vysvedceni z osmicky? A pak jsem si predstavil sebe, jak jsem nekde na praxi s cucakem, ktery je ve veku meho syna a snedl moudrost sveta :)
Jeste jsem si predstavil Marecku, podejte mi pero. Mozna budu chodit na latinu.
Sm16, Avia Fnb25, Jones&Shipman 540ap
fmodel
Kontaktovat uživatele:

16. 12. 2020, 9:36

Mnóó, i skladník si může přečíst Vergilia v originále,
Kamarád školil jediného slévače na učňáku ,taky zobáka asi 40ti letýho
http://www.rm-reznicek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
turnigy

17. 12. 2020, 8:48

Veľa šťastia, len dúfam, že si si vybral dobrú školu. Nedávno som na facebooku videl video, kde sa študent sťažoval, že bola v teste otázka "Ako znížiť reznú rýchlosť pri obrábaní?" a správna odpoveď bola - chladením :lol: alebo ako sa hovorí, kto to nevie robiť, ten to učí.

Tu je to "vysvetlenie", ak sa niekto chce zasmiať.

Nie som síce strojár, ale podobné veci som často zažil aj na elektro škole. Práve preto by som sa na strednú určite nechcel vrátiť, som rád, že už mám ten cirkus za sebou
Tos C45-2000
milan.83

17. 12. 2020, 9:00

Svého času jsem měl podobný nápad. Jelikož mě strojařina jako koníček baví už 20 let, chtěl jsem se dozvědět víc, než "jakým vrtákem si předvrtat díru pro závitník". To berte jako nadsázku, znám a umím víc :) No ale jak se něco dozvědět? Jít na učňák? Po vysoké škole? A kam? No myšlenka padla z více důvodů. Prvním byla práce, druhým další povinnosti doma a třetím nutnost doučit se angličtinu, kterou jsem během studia vysoké úplně zapomněl. Pak přišly děti a život se otočil naruby. Na strojařinu čas téměř není. Stačí mi ty moje současné znalosti. Na výrobu toho, co občas potřebuju, je to až až. Pryč jsou časy, kdy jsem po práci ještě na 6 hodin zalezl do dílny.

Každopádně ti ale přeju, aby ses něco nového naučil, aby tě ti patnáctiletí uprdelisti totálně neotrávili. Obávám se, že až uvidíš, co je to za materiál, chytíš se za hlavu a utečeš. Kamarád dělá mistra na strojírenském učilišti a je z toho na nervy. Říká, že v každém ročníku má 2 kluky, které to baví. Zbytek je tam kvůli maturitě a je jim v podstatě jedno, co po maturitě bude. Všichni se vidí jako programátoři "centrálního mozku lidstva", případně jako "ředitelé zeměkoule". Vidí se sedět někde v kanclu, nohy u stropu, pěknou sekretářku na klíně a 50 000 hrubého jako odměnu za skvěle vykonanou práci. Přitom neumí vůbec nic.. Krom teorie, tu se musí naučit k maturitě. Když mi jeden z těch dvou nejlepších třeťáků měl vyrobit vymezovací podložku k rybinovému vedení, nepodařilo se mu to ani na druhý pokus. Já nestrojař bych to měl za dvě hodiny hotové a troufám si říct, že by to bylo správně. Jemu jeden rozměr, prakticky ten nejdůležitější, utekl o centimetr :(

Štrojařina jde do kopru, protože je to špinavá práce. Ostatně i z tohoto důvodu jsem v 15 strojařinu zavrhl já, než jsem se k ní v 17 letech vrhl jako k nejoblíbenějšímu koníčku. No dodneška lituju, že jsem si v 15 letech vybral elektro obor a ne strojařinu. Stejně mě nakonec těžké strojírenství živí. A i když mám kancelářskou práci, občas stejně jsem umatlaný víc, než kdybych stál u mašiny :)
předválečný soustruh Volman, protahovačka HMS 850, Gude MIG 192/6K, frézka F1J2
testone
Sponzor fora

17. 12. 2020, 9:04

kamarád 55+ kterej má 4 ročníky strojárny (za mlada to nedodělal protože..) a už 30 let se živí jako vývojář průmyslové elektroniky si před pár lety dělal VŠ elektro a zároveň s tím elektro učňák
potřeboval papír že má elektro vzdělání aby mohl mít nějaký vyšší paragraf vyhl. 50
byla to prý docela sranda, když ho učili Ohmův zákon a zapojit schodišťák
Obvykle se dějí věci obvyklé. Méně často se dějí věci neobvyklé a zcela vyjímečně se dějí věci vyjímečné...
Masturn 40 CNC, Hermle UWF1200H CNC a pár klasik
http://www.radialengine.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.autopejsek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
fmodel
Kontaktovat uživatele:

17. 12. 2020, 9:25

milan.83 píše: 17. 12. 2020, 9:00

Štrojařina jde do kopru, protože je to špinavá práce.
A proto se dělá v Číně a ta nejšpinavější v Indii .

Zatím to vypadá že náplň některých středoškolských oborů je vyhnout se zastaralému učení ale chápat problém komplexně ,třeba že nový iphone na půjčku s 3% ůrokem je lepší než si na něj našetřit ,a když nedokážu splácet tak mám ještě rodiče a prarodiče ,oni to zatáhnou :mrgreen: :mrgreen:

Pro ty co nemyslí jen tím správným směrem je zajímavé zkouknout videa kluka kterej je asi 9let v Číně, a proto o tom jak to tam vypadá může vyprávět ,narozdíl od pisálků kteří tam byli tak prstem na mapě .

https://www.youtube.com/channel/UC66pvJ ... gRZOKDuPBw
http://www.rm-reznicek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
mstreicher
Kontaktovat uživatele:

17. 12. 2020, 9:43

Je to SOU Kladno, Dubska a byli skutecne vstricni. Myslim, ze udelali vse, co bylo v jejich silach. Mozna tam nekdo z mistnich clenu i uci :) Mam to cca 30 kilometru a skola se mi celkem pozdavala.
testone
Sponzor fora

17. 12. 2020, 10:20

měli jsme u nás tam odsud učně na praxi, dodělává si maturu a půjde k nám dělat
příští rok asi bude další
Obvykle se dějí věci obvyklé. Méně často se dějí věci neobvyklé a zcela vyjímečně se dějí věci vyjímečné...
mstreicher
Kontaktovat uživatele:

17. 12. 2020, 10:47

tak to je dobra reference Pavle
testone
Sponzor fora

17. 12. 2020, 11:05

no...
ten učňák posoudit nedokážu
z kluka (soused) jsme snad něco vymlátili :D
r4cv

17. 12. 2020, 6:51

turnigy píše: 17. 12. 2020, 8:48 Veľa šťastia, len dúfam, že si si vybral dobrú školu. Nedávno som na facebooku videl video, kde sa študent sťažoval, že bola v teste otázka "Ako znížiť reznú rýchlosť pri obrábaní?" a správna odpoveď bola - chladením :lol: alebo ako sa hovorí, kto to nevie robiť, ten to učí.

Tu je to "vysvetlenie", ak sa niekto chce zasmiať.

Nie som síce strojár, ale podobné veci som často zažil aj na elektro škole. Práve preto by som sa na strednú určite nechcel vrátiť, som rád, že už mám ten cirkus za sebou
to vážne? je tajné, z akej je to školy? Aby som sa jej vyhol.
nedá sa to ani pozrieť na jeden šup, musel som to 2 krát prerušiť.
turnigy

17. 12. 2020, 7:01

Netuším odkiaľ to je, ale jeden študent to zdieľal v strojárenskej skupine na facebooku, bola tam okolo toho celkom dobrá diskusia. Namiesto toho, aby si uznal chybu tam bude rozprávať bludy o vedrách s vodou :lol: keď niekto nedokáže pochopiť rozdiel medzi silou a rýchlosťou, tak by som si pozrel ako vysvetľuje iné veci.
Tos C45-2000
r4cv

17. 12. 2020, 7:35

možno tomu verí. a to by bolo ešte smutnejšie.
Odpovědět

Zpět na „kdyz nebudes vedet kam“