Jakou čínu .... zkušenosti

Vse o konvencnich strojich, nic o jejich prestavbe na cnc
Odpovědět
Zdenek Valter

19. 12. 2020, 11:11

FrantaB píše: 18. 12. 2020, 10:01 Přišroubování k desce-ne, nebojím. Protože se to přitom hlídá, podkládá, znova hlídá ......
Jak to budeš hlídat?
FrantaB píše: 18. 12. 2020, 10:01 ... pak se to celé povolí, nadzdvihne a buď tradičně podmázne cementovou mazaninou se stříhaným sklem, nebo moderně podlije jemnozrným epoxybetonem nebo hmotou na opravu pojezdových drah a v dostupném čase se to za neustálé kontroly podotahuje zpátky a nechá vytvrdnout. Na stůl se udělá mělká ohrádka, do té se hezky ruční prací gumovou paličkou po obvodu setřese do nivelety na jemno přesáté vápno, v tenké vrstvě, na to se spustí náhrobek s přišroubovaným soustruhem, zase se to hezky pobóchá okolo a pak se ohrádka uzavře dřevěnými lištami, nebo na hulváta epoxidem.
Při vhodně upraveném stolu se to dá udělat i opačně (deska, pak soustruh), což bude rozhodně lepší verze, pokud se bude lože muset podkládat hodně.
Takhle se usazují velká akvárka do dřevěných stojanů, aby nepraskla-a funguje to dokonale (jeden 27 let trvající proof-of-concept máme doma, bez hnutí přežil i stěhování, kdy měli tři chlapi s praxí co dělat).
No nevím, vymyšlené to sice máš, ale srovnávat kovové lože se skleněným akváriem....
TY už jsi takhle nějaký malý soustruh takhle usazoval?
Třeba tu MN80?
Hobbík - obráběč i 3D tiskař začátečník - strojní park je konečně instalován
FrantaB

19. 12. 2020, 1:16

Aris píše: 19. 12. 2020, 10:40
Tu aukci jsem dával jen pro zajímavost, pochopil jsem, že potřebuješ se strojem co nejdříve pracovat, a na tomhle by bylo ještě dost práce. Na druhou stranu má kola, zařízení pro kleštiny a vypadá to, že nemá zničený variátor, jen opotřebený řemen.
A fakt si nemyslím, že o něj bude rvačka. Spíš bych řekl, že ty články lidi od koupě odradí.
Bohužel. Variátor zničený nevypadá, ale řemen je okousaný, tedy užší a stejně se mu ho v jeden moment málem podaří vyhodit ven. Takže předpokládám stejný příběh s rozjetým seřízením jako u tebe, plus možná ještě navíc řešení pružiny. Stejný příběh s novým křížovým suportem (a já nemám kde ho udělat jako ty). A taky jsem se s Weilerem upsal-potřeboval bych 280, kvůli průchodu vřetenem. Mít kam ji dát, mám tu co se objevila v ČR na prodej v r. 2018...
FrantaB

19. 12. 2020, 1:24

Zdenek Valter píše: 19. 12. 2020, 11:11 Jak to budeš hlídat?
Nechápu otázku. Tak jak se to hlídá-strojnickou vodováhou (pokud se mi podaří si ji půjčit, pořád jsem se nedokopal ji koupit), stáčením zkušebních vzorků a měřením kuželovitosti, případně párem přesných meřících (ne frézařských) V-bloků a dvěma laserovými "ukazovátky"na kolimaci optiky, které jsou seřízené tak, že při kutálení na příměrné desce nedokážu na stínítku 30 m daleko odhadnout, natož změřit, o kolik ta tečka šmajdá. A když se to vezme přes dvě zrcátka šejdrem třikrát přes místnost, je vidět pomalu i to, že člověk vedle dýchá.
Zdenek Valter

19. 12. 2020, 1:35

FrantaB píše: 19. 12. 2020, 1:24
Zdenek Valter píše: 19. 12. 2020, 11:11 Jak to budeš hlídat?
Nechápu otázku. Tak jak se to hlídá-strojnickou vodováhou (pokud se mi podaří si ji půjčit, pořád jsem se nedokopal ji koupit), stáčením zkušebních vzorků a měřením kuželovitosti, případně párem přesných meřících (ne frézařských) V-bloků a dvěma laserovými "ukazovátky"na kolimaci optiky, které jsou seřízené tak, že při kutálení na příměrné desce nedokážu na stínítku 30 m daleko odhadnout, natož změřit, o kolik ta tečka šmajdá. A když se to vezme přes dvě zrcátka šejdrem třikrát přes místnost, je vidět pomalu i to, že člověk vedle dýchá.
No zdá se, žes můj dotaz pochopil správně ;-)
Měřit totiž rovinnost lože vodováhou je však velmi pracné.
Proto mne zajímá postup jak to budeš dělat.
Ty měřící V bloky jsou zajímavé, ale opět jimi musíš přejet celé lože, nicméně je to hned vidět.
FrantaB

19. 12. 2020, 1:56

Zdenek Valter píše: 19. 12. 2020, 1:35 Ty měřící V bloky jsou zajímavé, ale opět jimi musíš přejet celé lože, nicméně je to hned vidět.
No ono by to šlo i s nejobyčejnějšími frézařskými za 400,-/pár a kusem ploché hlazenky, aby bylo na co je postavit. Naindexovat co kde vůči čemu stojí a leží, jeden dát pod vřeteno, druhý dozadu ke koni, poznačit na zdi kam to svítí. Stočit zkušební kus, změřit, zkusit srovnat (a měřit o kolik), stočit zkoušku podruhé, změřit, naskládat bloky s laserem zpátky, kouknout kam se pohnula tečka na zdi-a pak už jde člověk trojčlenkou vlastně úplně najisto. S broušenými se dá pi loži rovnou strkat a je to rychlejší a uživatelsky příjemnější.
Přejíždět celé to nemusím-jeden laser do nožovky, namířený v rovině lože šikmo z mašiny ven zase dvakrát přes místnost a je vidět, jestli suport někde drncá nebo jede do kopce. A jakýkoliv cuk do strany napoví o předozadní projetosti nebo loži do esíčka.

Hodně se dá srovnat i s kusem obyčejné hlazenky v univerzále (netrápená 1M1, ne něco co upíná plus mínus tři stovky), když si ji člověk předtím proměří, oindexuje a do tabulky popíše na šišatost a přibližnou křivost, protože pak měří 2x s 90° otočením podél lože a i s křivým a šišatým trnem se dopočítá toho, co je rovně. Jenom to oproti měřícímu trnu trvá a je to opruz. Takhle jsom rovnal stávající MN80 a nemůžu říct, že by to nefungovalo. Jednak na srovnání stroje, jednak jako celkem brutální škola kdečeho.
chb

19. 12. 2020, 2:50

s laserem bych to až tak snadné neviděl

tak jak
dokáži při vyoseném vřetenu změřit broušenou tyč jako rovnou pouhým zkroucením lože
dokáži vyosený koník také "dohnat" zkroucením lože
tedy dokáži, že laser pod vřetenem nastavený na tečku na zdi - dokáži na tutéž tečku namířit zkrouceným ložem, když mi lože jde z kopce nebo do kopce směrem ke koníku

vodováha je v něčem přeci jen lepší
když se do jakéhokoliv měření pustím, je třeba si uvědomit, co vše to může ovlivnit
Víťa - BF20 - upraveno na CNC + Mach3 + SS, soustruh CJM250, MK3 Průša, ostřička nástrojů
FrantaB

19. 12. 2020, 3:27

Jenomže když zkroutíš lože, aby rovná tyč v křivém vřeteníku a koníku vypadala rovně, tak pak upneš laser do nožovky, projedeš se tam a zpátky a tečka na zdi jede o centimetry nahoru dolů. A kontrolně přejetá tyč sice nemusí být perfektně měřitelná setinovým mikrometrem a může se tvářit válcově, ale i při měření z ruky cítíš, že je něco o jednu-dvě šířky rysky (0,0015-0,003) jinak a při vhodně zvoleném materiálu, noži a řezných podmínkách je při pohledu naplocho podél na povrchu vidět "stíny", resp. tak nějak jiný lesk, anebo rovnou na hulváta gradient v kvalitě povrchu-a jsi doma s tím, co je blbě. 8)
turnigy

19. 12. 2020, 3:34

To by som si pozrel, ako budeš merať tie tisíciny na sústruženom povrchu stovkovým mikrometrom. Si si istý, že chceš kúpiť sústruh a nie brúsku na guľato?
Tos C45-2000
FrantaB

19. 12. 2020, 3:51

Však taky píšu "cítíš", ne měříš. Změřené to samozřejmě nemáš, ale když máš s daným kusem mikrometru pár let praxi a hodně slabou, nebo povolenou řehtačku, tak to cítíš. A tyhle kontrolní věci stejně jedu tak malou šponou, že si s návalky a hrbatostí nemusíš dělat moc starostí.
Je fakt, že teď jsme v místě, kde se technicky měřitelná strojařina střetává s dojmologií-jde to, jde udělat správné a dobře kvantifikované závěry, ale vyžaduje to nepřenositelnou praxi a cit :?
Petr68

19. 12. 2020, 4:07

FrantaB píše: 19. 12. 2020, 3:51 ale vyžaduje to nepřenositelnou praxi a cit :?
A proto se ani nebudu pokoušet pochopit o co tady vůbec jde :wink:
Strigon ME-250, SV18RA, Mikromat SFW200/600, L-TEC Ductling II
calibos

19. 12. 2020, 4:08

Modros píše: 18. 12. 2020, 7:51 já v tom ležel půl roku než sem něco koupil...a kvuli rozměrům sem šel do Warco GH1322 a tahle věc nemá chybu.....dělal sem na hodně mašinách jak v práci tak ve škole....ale snad až tento činský soustruh splnil mé představy.....na mou méně náročnou práci uplný luxus....mám ho rok...a dělám na něm každý den....upravy pouze předělání vložky suportu na multifix takže dávám originál nožovku s velkejma nožema nebo během 10 vteřin nahodím multifix ten nejmenší na jemnou práci...řezání závitů luxus...brzda na nohu...
Mohu se zeptat jak velká špona se na tom dá reálně brát v běžné oceli?

Pokukuji po GH1330 což je jestli se nepletu to samé jen s větší točnou délkou...

Ideálně bych se na to přijel podívat ale chápu že v dnešní době se do toho nikdo nepozžene, už aby vše zase bylo v normálních kolejích.

Díky.
Zdenek Valter

19. 12. 2020, 4:16

FrantaB píše: 19. 12. 2020, 3:51 ........
Je fakt, že teď jsme v místě, kde se technicky měřitelná strojařina střetává s dojmologií-jde to, jde udělat správné a dobře kvantifikované závěry, ale vyžaduje to nepřenositelnou praxi a cit :?
Napsal jsi to hezky - problém je to, že tohle je Tvůj subjektivní pohled - je něco jako se řešilo s napnutím pásu na pile.
Žádná reprodukovatelná metoda měření, ale spíš báchorka ;-)
FrantaB

19. 12. 2020, 4:34

Ty průměry jo, to je rozhraní techniky a báchorky, kde někdo s tím dokáže dělat (i reprodukovatelně), ale někdo druhý to stejným postupem reprodukovat nedokáže.
Nicméně vložky do laserového kolimátoru a dvě nebo tři zrcátka jsou jednoznačně reprodukovatelné. Stačilo to Newtonovi na důkaz gravitace a výpočet gravitační konstanty, takže aby to nestačilo na nezkroucení metráku litiny...
Ale o tom tohle vlákno a moje prosba není. Je o GH 600/WM 280 a podobných, jak fungují, jestli má smysl je shánět tady, nebo se obrátit někam do zahraničí, nebo to nahradit jiným typem z nám bližší části světa.
Zdenek Valter

19. 12. 2020, 4:44

FrantaB píše: 19. 12. 2020, 4:34 ....
Ale o tom tohle vlákno a moje prosba není. Je o GH 600/WM 280 a podobných, jak fungují, jestli má smysl je shánět tady, nebo se obrátit někam do zahraničí, nebo to nahradit jiným typem z nám bližší části světa.
Kluci tu doporučovali Paulimot.de - teď okolo vánoc bude problematická doprava, ale to tě asi netrápí, budeš to mít třeba v půlce ledna
Já jsem si frézku taky nekupoval tady u nás ale na ARCEurotrade.
Dá se tam i proto dojet na rozdíl od té Británie.
Já jsem tam už taky kupoval byť jen nože, a spokojenost.
Naposledy upravil(a) Zdenek Valter dne 19. 12. 2020, 4:47, celkem upraveno 1 x.
Zdenek Valter

19. 12. 2020, 4:46

FrantaB píše: 19. 12. 2020, 4:34 ....
Nicméně vložky do laserového kolimátoru a dvě nebo tři zrcátka jsou jednoznačně reprodukovatelné. Stačilo to Newtonovi na důkaz gravitace a výpočet gravitační konstanty, takže aby to nestačilo na nezkroucení metráku litiny...
Tady se spíš projeví to, že s když tím ložem hneš - musíš si to znovu oměřit.
Odpovědět

Zpět na „konvenční soustruhy“