tak mi to zase nedalo
vzal jsem si to do firmy abych si to proměřil trochu líp
asi jsem to neměl dělat
100x opakované moudro - to že je něco (relativně) hladký ještě neznamená že je to rovný
to lože je křivý jak pr...
dal jsem to na příměrnou desku (žula 800x630 Mahr), kolíbalo se to úhlopříčně asi o 0,15mm
podložil jsem to ve třech bodech, dva na konci pod koněm, jeden pod vřeteníkem
výškoměrem Mahr jsem změřil pár bodů, nulu jsem si zvolil vpravo dole (na fotce, jinak je to levý zadní roh lože pod vřeteníkem, blbě vyfoceno)
modrý čísla jsou odchylky bodů (modrá tečka) od nuly v um, + je směrem nahoru, - dolů
rozdíl výšky mezi nejvyšším a nejnižším bodem je 73+52=125um, 0,125mm
lože je jakoby prolomené pod univerzálkou a do vrtule, o asi 0,07 na šířce rovné části lože (cca 60mm)
upnul jsem to na frézku na ucho, +- srovnal podle horní zadní hrany jak to šlo a ofrézoval jsem o pár stovek zadní spodní plochu vedení
teď je rozdíl tloušťěk zadní strany vedení v různých místech po délce asi tak 0,02 z původních 0,06
....
teď mi došlo
ona asi ta spodní zadní plocha vedení co jsem ofrézoval do paralelna s horní plochou asi byla víceméně (s čínskou toletancí) správně
ujetá do lavoru je hlavně ta horní zadní plocha
jak brusič tlačil na pilu tak se to tam ohřálo, prohnulo nahoru a po zchladnutí je tam ten lavor a vrtule
to by odpovídalo
červený čísla na horní ploše jsou polohy bodů na spodní ploše proti modré nule (od výškoměru), červený čísla na boku jsou tloušťky mikrometrem
.....
závěr
lože je křivý jak pr..., je to odfláknuté ve výrobě, jedné kriterium je rychlost výroby = cena
v tomhle okamžiku nemá smysl se snažit z toho udělat pěknej stroj, nějak to trochu pošolíchám a bude, na hraní to stačit bude
muselo by se začít přebroušením lože a to nemá smysl
nedělám si iluze že jiný strojek téhle kategorie (i vyšší řady - 500, 700) bude lepší
a už vůbec si nedovedu představit, jak tohle některý prodejce řeší v rámci jakéhosi předprodejního servisu jak se tu o tom občas mluví
to je spíš ve stylu přání je otcem myšlenky
prostě je to hračka, popřípadě to lze považovat za soubor ohrubovaných dílů pro obrobení a montáž na čisto