Jaký zdroj pro krokové motory ?

j.matous

9. 6. 2007, 2:48

Dobrý den,
stojím před volbou zdroje pro krokové motory. Nikde jsem tu na informace nenarazil. A tak nejdříve volba spínaný nebo nlasika ? A dále napětí a proud ? Hraju si tu s deskou H1 CNC controler a třemi motory SX23-1412, tedy unipolární zapojení. Bohužel nemohu nikde najít, kolik ty motory snesou napětí, jestli tedy zdroj zvolit svýstupem cca 35VDC a proud nadimenzovat na cca 10A (vycházím z toho, aby to bylo použitelné i na v budoucnu o kus větší motory). Napětí ? Proud ? Spínaný ? Klasický ?
Díky za přečtení
j.matous
RASK

12. 6. 2007, 10:27

j.matous píše:Dobrý den,
stojím před volbou zdroje pro krokové motory. Nikde jsem tu na informace nenarazil. A tak nejdříve volba spínaný nebo nlasika ? ....
Taky si s tím nevím rady. Podle některých informací se spínané zdroje pro H1 ovladač neporučují z důvodů rušení. Tato informace se mi zdá být při dnešní kvalitě odrušení spínaných průmyslových zdrojů nesmyslná.
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

23. 6. 2007, 7:45

vetsina lidi radsi voli klasicky zdroj ale s lepsim spinanym by to melo makat uplne stejne
vyhnul bych se zdrojum z pc a podobnym vecem
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
prichy

23. 6. 2007, 8:48

osobne se priklanim ke klasice

duvody: vydrzi kdejakou bourku, opravim to bez premysleni a pokud jsou dostupne soucastky zadara, tak proc toho nevyuzit (ponekud vetsi "krabice" je nevyhoda)
Prichy
magi
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

23. 6. 2007, 9:25

Já napájím H1čku tímhle http://www.axima.cz/eu/index.php?lang=C ... kw&item=17 ,koupil jsem to v jakémsi bazaru za 800,-
moucha

18. 8. 2007, 7:29

magi píše:Já napájím H1čku tímhle http://www.axima.cz/eu/index.php?lang=C ... kw&item=17 ,koupil jsem to v jakémsi bazaru za 800,-
Jo? Ja jsem zil v presvedceni, ze zdroj musi byt osazen kondenzatorem ca. 4700 uF, aby spravne fungoval. Tenhle zdroj to ma, nebo jsem si myslel zase blbost? :oops:
Moucha
magi
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

18. 8. 2007, 11:05

Blbost jsi si nemyslel, skutecne je dulezita dokonala filtrace, tenhle zdroj ma myslim i vic, rekl bych ti to presne, ale nechce se mi ho rozdelavat. Kdyz se podivam vetracimi otvory dovnitr, je tam spousta kondenzatoru, predpokladam ze jsou zapojeny paralelne.
moucha

19. 8. 2007, 7:50

Takze, kdyz koupim odpovidajici zdroj - v mem pripade 24V - 5A usmerneny, s pojistkou proti zkratu a na vystup pridam kondiky, mel bych dostat vhodny zdroj? Nemate nekdo schema podobneho reseni? Moc by to pomohlo. Dekuju.
Moucha
prichy

19. 8. 2007, 9:35

moucha píše:
magi píše:Já napájím H1čku tímhle http://www.axima.cz/eu/index.php?lang=C ... kw&item=17 ,koupil jsem to v jakémsi bazaru za 800,-
Jo? Ja jsem zil v presvedceni, ze zdroj musi byt osazen kondenzatorem ca. 4700 uF, aby spravne fungoval. Tenhle zdroj to ma, nebo jsem si myslel zase blbost? :oops:
"rika se" 1000mikroF na amperu (muze to mit i rezervu a pocita se samozrejme s muskovym usmernenim)

samozrejme se to da spocitat presneji s presnymi naroky na zvlneni....z hlavy to ovsem nevysypu.
Prichy
RadekCX
Kontaktovat uživatele:

19. 8. 2007, 6:15

moucha píše:Takze, kdyz koupim odpovidajici zdroj - v mem pripade 24V - 5A usmerneny, s pojistkou proti zkratu a na vystup pridam kondiky, mel bych dostat vhodny zdroj? Nemate nekdo schema podobneho reseni? Moc by to pomohlo. Dekuju.
ja jsem kdysi nekomu maloval jak ma zapojit zdroj pro bistep a nasel jsem to jeste na webu http://www.cncnet.info/storage/zdroj.GIF

je to malovane mysi od ruky a je tam nakreslene trafo 2x12V takze jsou tam nakreslene spojene vinuti, dale mustek (lepe se chladi a asi vyjde i levneji - mustek 10A stoji par korun) a nakresleny kondenzator (da se jich pripojit vic paralene a je to dokonce lepsi) - pocitejte s 1000uF na kazdy odebirany 1 amper kdyz bude vic nic se nedeje. Napeti kondenzatoru po usmerneni tech 24V nutne volit vyssi nez 35V takze nejlepe 50V.
RadekCX
======================================================================
http://www.cncnet.info - problematika CNC a automatizace
http://www.jakjevenku.info - webová meteostanice
moucha

20. 8. 2007, 12:59

Diky za rady panove. Dovolil jsem si nacrtnout schema, i kdyz o elektrine vim jen to, ze neni videt a kope. Zajimalo by me, jestli pro jisteni vstupu a vystupu pouzit tavne pojistky, popripade jake hodnoty. Muzete se na to nekdo mrknout a poradit mi?

Jeste by me zajimalo, jestli po sestaveni pripojeneho schematu nedostanu zdroj podobny nejakemu standardu, ktery se da koupit napr. GM, nebo GES za priblizne stejnou cenu. Co rikate, panove.... Diky za rady.
Přílohy
zdroj.bmp
(35.31 KiB) Staženo 864 x
Moucha
PetrNC
Sponzor fora

20. 8. 2007, 7:30

Doporučoval bych připojit na můstek blokovací kondenzátory. Při větších proudech mohou na diodách můstku vznikat rušivé harmonické pulzy a kmitočty. Záleží ovšem na konstrukci driveru, zdali má sám o sobě blokování rušení již vyřešeno.
prichy

20. 8. 2007, 9:53

PetrNC: a ted jen kolik? pri frekvencich od nula do 25kHz? a to cele trikrat........celkove si myslim, ze je to nevyfilrovatelne kondikama
Prichy
dslav
Kontaktovat uživatele:

21. 8. 2007, 9:06

Pro výpočet filtračního kondu můžeme použít zjednodušený výpočet:

C = ( t * I ) / U # Výpočet velikosti kondezátoru pro proud a pozadovane zvlnění
U = ( t * I ) / C # Výpočet zvlnění

kde t je cas od posledniho nabiti do dalsiho nabitit ( u 50Hz a graetzu asi *0,01) I je proud ktery odebirate a U je pokles napeti na kondiku.

Takze podle casu a debiraneho proudu a max. poklesu napeti ktery si muzete dovolit Vam vyjde potrebny kondenzator.

Takze pro 5A odberu a 1V povoleneho poklesu to je 50mF. Ta tvoje kapacita je 10x menší. To znamená že při odběru 5A se bude napětí pohybovat v rozmezí 20-30v :( Otázkou je jestli potřebuješ takový proud. Mám-li například motor který má na vinutí při 5A třeba 6V tak pro jedno vinutí potřebuji 30W. Ty vinutí tam jsou dvě a při mikrokrokování se můžeme dostat na 1.4 násobek výkonu. Tedy max výkon na motor je 42W. Když použiji zdroj stejnosměrného napětí 30V (usměrněných ~24) a budu z něj odebírat 42W tak zdrojem poteče proud 1.4A.

Toto je velmi zjednodušený výpočet nezahrnující účinost driveru která se může velmi měnit v závislosti na jeho konstrukci. Např. při účinosti 70% budeme odebírat 2A. Tedy pro kondíky 5mF bude zvlnění 4V což je použitelné.
1. Kde nestačí síla použij rozum.
2. Kde nestačí rozum použij sílu.

Dušan Slavětínský

http://www.valachnet.cz/~slavetinskyd/MegaCNC" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.valachnet.cz/~slavetinskyd/RcMix" onclick="window.open(this.href);return false;
moucha

21. 8. 2007, 1:07

Co naplat, je to veda :D
Poradite mi teda, jestli nekoupit zdroj pro H1 napr od te aximy? Nabidli mi zdroj 24V 5A za 2175 bez DPH. Nevim, jak je filtrovany, ale nekdo tu psal, ze funguje. Cena se mi zda byt vyssi nez komponenty zamyslene stavebnice (dle schematu vyse...) Nebo jeste jina moznost? Vyplaznout tisice si ted nemuzu dovolit :(

Dekuju
Moucha
Odpovědět

Zpět na „Ostatní elektronika“