Čínský frekvenční měnič

ostatní motory, vřetena, regulace, snímaní otáček a jiné
Odpovědět
Mex

10. 1. 2021, 5:51

milan584 píše: 10. 1. 2021, 5:24 Aha, takže u Omronu jsou xxxxx, protože tam mají zbytečně (násobně) dražší LowEsr a ještě víc kusů (aby jim vyšly co nejlepší parametry), kdežto v tom čínským no name jsou použitý ty nejlevnější (navíc 85° C :shock: ) co šly sehnat, protože protože ty jsi objevil, že ty elyty v DC meziobvodu vlastně vůbec netrpí a je vlastně úplně jedno, CO tam jako je?
Teda čekal jsem lecos, ale tohle opravdu ne.
Hele, já se nechci hádat. Zabředávat to nesmyslných přestřelek, na to nemám čas, chuť ani náladu.
Jen prosté rozdělení do více pouzder nemusí být záruka lepšího celkového výkonu daného řešení. Plocha elektrod ve velkém pouzdře je prostě jiná než v malém.
Určitě v nejlevnějším čínském měniči nepoužili součástky, jaké jinak používá jedině NASA. Jistě je tam velký tlak na cenu komponent, a velké kondenzátory jsou docela podstatná cenová položka.
Ale rozhodně to neznamená, že by to nemohlo fungovat dobře, a to i dlouhodobě.
Opravoval už jsem dost věcí na to, abych mnohokrát viděl, jak zdánlivě úžasné věci později často odcházely, a naopak jak se mnohdy zdánlivě šupácké věci ukázaly velkými držáky.
Já netvrdím, že zrovna tenhle měnič bude super a bude to držák. Ale stejně tak bych si netroufl tvrdit, že to bude šunt a brzo chcípne.

Dalšího flame už se účastnit nechci. Nakonec změřit si teplotu kondenzátorů v měniči nebo nějakém zdroji si může každý sám. A pak si na ně třeba může dát chladiče. ;-)

A ano, vím co znamená nápis 85C nebo 105C (to abych předešel další zbytečné poznámce).
A ne, určitě tě nepřesvědčuji, aby sis ho koupil.
atlan

10. 1. 2021, 5:57

Tak ako si remeselnik nekupi vrtacku z lidla ale nejaku znackovu. Tak isto si do prevadzky nekupi nikto cinsky menic.

Hibikovi postaci, pac ked menic zhori tak tie 5 diery vybrta o tyzden neskor nic sa nedeje.

Pri zivotnosti 500h, uvazujme 1h vrtania za tyzden. Cca 50h za rok tj mu vydrzi 10r. Ak tam nespadne spona...
Mart76

10. 1. 2021, 5:58

OompaLoompa píše: 10. 1. 2021, 2:43 pri napájaní 230V bude na kondíkoch (v kludovom stave) cca 330-340V
no kondíky musia byť dimenzované na min. cca 400V pre absorbciu energie z brzdenia
na meničoch triedy "200V" býva limit pre OV trip okolo 415V
Jen bych podotknul, že je lepší místo 230V počítat 253V, což je povolených + 10%. Takže na kondenzátorech může být ještě o kousek víc.

Faktem je to, že jsem ještě neviděl označení WV, ale asi to bude tím, že mi moc čínských kondenzátorů rukama neprojde. U mě jsou to hlavně kondy od Rubyconu a Panasonicu.
Kolegové z jiného pracoviště kdysi použili ve stepdown zdrojích 24V/5V kondy od Jamiconu a ještě jen na 85st. Zařízení běží 7/24 a po 10ti letech jim začínají desky kolabovat, protože se zvýšilo zvlnění na 5V, které je kontrolované. Takže teď běží akce na výměnu kondenzátorů asi u 2000 jednotek po celé republice.
Já tehdy použil extra low esr Rubycony na 105st a dnes už je to 17 let od prvního nasazení a bez problémů.
Vývoj HW, návrhy DPS (OrCAD, Eagle, Pads)
fmodel
Kontaktovat uživatele:

10. 1. 2021, 7:47

No krásně se tu jebeta a bude vás víc :mrgreen:
Není náhodou důležitější na co ho chce použít ? pokud máš hobby zařízení které běží třeba 10 hodin ročně tak je úplně u prdele co je tam za měnič ,pokud chcípne tak po mě nikdo nebude chtít náhradu škody za nedodržení dodávek ,pokud dělám pro automobilku tak nebudu kupovat nejlevnější čínu .
http://www.rm-reznicek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
LSoft

11. 1. 2021, 4:02

No přesně tak. Já jsem tento měnič kupoval na vrtačku, která má za rok řádově desítky motohodin. Třeba kompresor u mě běží daleko dýl, ale tam zas není potřeba měnič :D
milan584

11. 1. 2021, 4:16

takhle vypadají asi tak 6 let starý, nepoužitý Jamicon 220mikro/16V. Tj. pouze v šublíku, koupený v tehdy asi v GME, Současná kapacita 15 :mrgreen: mikro, ESR 15 (!) ohmů :roll: při 1kHz.
Všechny bez vyjímky nafouklý, některý víc, některý míň.
To jen až tu někdo bude řešit, že je úplně jedno od koho a jaký ty elyty jsou, a že když to hobbík provozuje tu a tam, tak životnost mizerných elytů je bezproblémová.
PHOTO_20210111_050221.jpg
LSoft

11. 1. 2021, 4:39

Milan se prostě chce hádat... :D
Do levného zařízení se prostě dávají levné součástky, ne? Jinak by nebylo levné. :lol:
Nebo snad chceš říct, že jako hobík musím kupovat zásadně "everlasting" tovar? No to je úplně na hlavu. Profi věci kupuju jen ty, na kterých mi závisí výsledek práce. A to je mám ještě i záložní.
Dawe

11. 1. 2021, 4:57

To neni normalni ani pro Jamicon a ani jine lowend vyrobce. Vydavat to za nejaky dukaz o nekvalite toho daneho vyrobce je cista demagogie.
Pokud takhle dopadnou v supliku po pouhych 6 letech, tak bud ma v supliku fakt horko (vtip), nebo jde o vadnou serii. A to se stava i lepsim vyrobcum.
Sam mam v suplikach stovky podobnych Jamiconu, Samwha RD, Hitano,...po vyrazne delsi dobu a jsou samozrejme v poradku.
TOS S28, DIY CNC, Holzmann ZS-40HS, Prusa Mk3s+MMU2s, Bambu X1C Combo
milan584

11. 1. 2021, 6:16

Dawe píše: 11. 1. 2021, 4:57 To neni normalni ani pro Jamicon a ani jine lowend vyrobce. Vydavat to za nejaky dukaz o nekvalite toho daneho vyrobce je cista demagogie.
Pokud takhle dopadnou v supliku po pouhych 6 letech, tak bud ma v supliku fakt horko (vtip), nebo jde o vadnou serii. A to se stava i lepsim vyrobcum.
Sam mam v suplikach stovky podobnych Jamiconu, Samwha RD, Hitano,...po vyrazne delsi dobu a jsou samozrejme v poradku.
u levných elytů je životnost daná hlavně čistotou elektrolytu a folie.
Takže když se to prostě nepovede (u někerých výrobců ne neobvyklé) tak to pak dopadne podle té fotky.
A hádat se? A proč jako? Ztráta času.
Na fotce jsou vyfocený kusy, pro mě to je (byla) zkušenost, co si kdo koupí, každého věc.
xener

11. 1. 2021, 6:53

to bude karmou :)
fmodel
Kontaktovat uživatele:

11. 1. 2021, 7:58

Na to že je měli v GM 10let na skladě a ty 6 tak celkem dobrý.
http://www.rm-reznicek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
Selic

11. 1. 2021, 2:09

aktem je to, že jsem ještě neviděl označení WV, ale asi to bude tím, že mi moc čínských kondenzátorů rukama neprojde. U mě jsou to hlavně kondy od Rubyconu a Panasonicu.
Kolegové z jiného pracoviště kdysi použili ve stepdown zdrojích 24V/5V kondy od Jamiconu a ještě jen na 85st. Zařízení běží 7/24 a po 10ti letech jim začínají desky kolabovat, protože se zvýšilo zvlnění na 5V, které je kontrolované. Takže teď běží akce na výměnu kondenzátorů asi u 2000 jednotek po celé republice.
Já tehdy použil extra low esr Rubycony na 105st a dnes už je to 17 let od prvního nasazení a bez problémů.
To označení WV pochází od američanů někde ze 70 nebo 80-tých let. Znamená to Working Voltage - pracovní napětí ve Voltech. Akorát u slušných výrobců bylo hned na dalším řádku uvedeno Surge Voltage - špičkové napětí, kolik ten kondenzátor krátkodobě vydrží. A to už číňan neuvádí, protože v tomhle (nejen) parametru ty kondenzátory šidí.
U měniče se to projeví, pokud se často rychle brzdí nebo zastavuje nebo je blbě nastavena regulační smyčka serva a není připojen brzdný odpor. Pak krátkodobě napětí lítá přes 400V u 1f měniče a přes 860V u 3f měniče. A kondenzátoru se to samozřejmě nelíbí.

U těch značek kondenzátorů jsou obrovské rozdíly v kvalitě.
Ty JAMICONy nebyly ze začátku vůbec špatné. Pamatuji dobu firmy JAMTEX Hong-Kong, která začala jako jedna z prvních dovážet součástky z číny za nízké ceny a zařízení jimi osazená jedou dodnes. Nicméně někdy po roce cca 1998-2000 se začala kvalita zhoršovat. Podobně HITANO - to byl, pokud vím, japonský výrobce a byl hojně osazován do PLC v 90-tých letech - ta PLC fungují dodnes.
V podstatě s životností kondenzátory souvisí 3 faktory:
1) kvalita výroby elektrolytu. To byla vlna nafukujících se kondenzátorů. To bylo způsobeno čínskými pokusy o výrobu elektrolytu, kde nefungovala složka na potlačení vývinu vodíku. Postihlo to prakticky všechny čínské výrobce + JAMICON a HITANO. Mám taky šuplíkové vzorky HITANO, které se nafoukly i bez připojení napětí, jenom při ležení v šuplíku.
Masivně to postihlo motherboardy a spínané zdroje - čím vyšší teplota, tím rychleji to odchází.
2) kvalita připojení nožiček - ESR. Tady je obrovský rozdíl. Ve spínaném zdroji se v tomhle místě ztrácí dost tepla a čím je kondenzátor horší, tím se hřeje více a odejde dříve. Třeba právě Rubycon v průmyslovém zdroji vydrží při 80°C 15let a pořád jede. Tady právě hodně pomůže, když má člověk horší kondenzátory, dát raději dva menší paralelně.
3) Závady v konstrukci spínaného zdroje. Častý nešvar je použití "pomalých" fast recovery diod a absence "snubber obvodu" u usměrňovače. Vf proud vznikající při uzavření diod pak kondenzátor vyloženě upeče. Konstruktér o tom nemá vůbec tušení protože bez pořádného osciloskopu a sond to vůbec nezměří.
Naposledy upravil(a) Selic dne 11. 1. 2021, 2:16, celkem upraveno 1 x.
Elektrikář, mechaniku dělám jen z donucení a jako hobby.
Selic

11. 1. 2021, 2:12

A ano, vím co znamená nápis 85C nebo 105C (to abych předešel další zbytečné poznámce).
Hele, zkus to schválně max. 10 větami česky popsat, co to znamená. Já jsem zjistil, že to 9 z 10 čerstvých absolventů průmyslovky neví a ten desátý má značně zkreslené představy.
Elektrikář, mechaniku dělám jen z donucení a jako hobby.
milan584

11. 1. 2021, 3:22

Selic píše: 11. 1. 2021, 2:09
aktem je to, že jsem ještě neviděl označení WV, ale asi to bude tím, že mi moc čínských kondenzátorů rukama neprojde. U mě jsou to hlavně kondy od Rubyconu a Panasonicu.
To označení WV pochází od američanů někde ze 70 nebo 80-tých let. Znamená to Working Voltage - pracovní napětí ve Voltech. Akorát u slušných výrobců bylo hned na dalším řádku uvedeno Surge Voltage - špičkové napětí, kolik ten kondenzátor krátkodobě vydrží. A to už číňan neuvádí, protože v tomhle (nejen) parametru ty kondenzátory šidí.
U měniče se to projeví, pokud se často rychle brzdí nebo zastavuje nebo je blbě nastavena regulační smyčka serva a není připojen brzdný odpor. Pak krátkodobě napětí lítá přes 400V u 1f měniče a přes 860V u 3f měniče. A kondenzátoru se to samozřejmě nelíbí.

U těch značek kondenzátorů jsou obrovské rozdíly v kvalitě.
Ty JAMICONy nebyly ze začátku vůbec špatné. Pamatuji dobu firmy JAMTEX Hong-Kong, která začala jako jedna z prvních dovážet součástky z číny za nízké ceny a zařízení jimi osazená jedou dodnes. Nicméně někdy po roce cca 1998-2000 se začala kvalita zhoršovat. Podobně HITANO - to byl, pokud vím, japonský výrobce a byl hojně osazován do PLC v 90-tých letech - ta PLC fungují dodnes.
V podstatě s životností kondenzátory souvisí 3 faktory:
1) kvalita výroby elektrolytu. To byla vlna nafukujících se kondenzátorů. To bylo způsobeno čínskými pokusy o výrobu elektrolytu, kde nefungovala složka na potlačení vývinu vodíku. Postihlo to prakticky všechny čínské výrobce + JAMICON a HITANO. Mám taky šuplíkové vzorky HITANO, které se nafoukly i bez připojení napětí, jenom při ležení v šuplíku.
Masivně to postihlo motherboardy a spínané zdroje - čím vyšší teplota, tím rychleji to odchází.
2) kvalita připojení nožiček - ESR. Tady je obrovský rozdíl. Ve spínaném zdroji se v tomhle místě ztrácí dost tepla a čím je kondenzátor horší, tím se hřeje více a odejde dříve. Třeba právě Rubycon v průmyslovém zdroji vydrží při 80°C 15let a pořád jede. Tady právě hodně pomůže, když má člověk horší kondenzátory, dát raději dva menší paralelně.
3) Závady v konstrukci spínaného zdroje. Častý nešvar je použití "pomalých" fast recovery diod a absence "snubber obvodu" u usměrňovače. Vf proud vznikající při uzavření diod pak kondenzátor vyloženě upeče. Konstruktér o tom nemá vůbec tušení protože bez pořádného osciloskopu a sond to vůbec nezměří.
Asi tak - ale podle mě když to čtenář nechce slyšet, tak to prostě nepochopí.
Mj, pro ty, co jsou překvapený, že se některý elyty nafukujou už i jenom v šublíku.
https://www.ebastlirna.cz/modules.php?n ... c&start=45
Mex

11. 1. 2021, 3:43

Selic píše: 11. 1. 2021, 2:12
Hele, zkus to schválně max. 10 větami česky popsat, co to znamená. Já jsem zjistil, že to 9 z 10 čerstvých absolventů průmyslovky neví a ten desátý má značně zkreslené představy.
Sorry, na 10 vět to nebudu umět. Nestačily by 3 věty?
1 - Je to max. povolená provozní teplota, při níž musí mít kondenzátor minimálně zaručenou životnost.
2 - Ta je u těch nejšupáčtějších výrobků 2000 hodin, u jiných může být vyšší.
3 - Na každých 10C teploty dolů proti té maximální se životnost minimálně zdvojnásobuje.
Odpovědět

Zpět na „Ostatní elektromotory“