Podélný posuv

Tovární CNC a apřestavby konvenčních soustruhů
FuN

24. 11. 2009, 7:14

Ta dělička se pro soustružení sundává. Je přišroubovaná z boku dvěma šroubky M6. Šnekové kolo je nalisováno na přírubě patentky a zajištěno ještě klínkem. Šnek je uložený v ložiskách v utěsněných domečcích. Klička, výměnný dírkový kotouč a ručičky jsou ze starého otočného stolu, to kvůli velikosti kotouče. Převod je 1:40 jako u děličky. Osová vzdálenost šneku a kola je daná přesným zafrézováním čela děličky a poloměru vybrání, které se opírá o víko ložiska vřeteníku. Nejdříve se ale musí nalisovat šnek a poté měřit. Taky mě to chvíli dalo než jsem to doměřil. Je výhodnější při výrobě šnekového kola vycházet z jedné strany a od té vše doměřovat. Jinak je to poměrně tuhé a tak se dají třeba vrtat díry v rozteči a nepravidelném dělení apod.
Dneska ale raději využívám klasickou děličku a frézku.
Přílohy
DSCF8296.JPG
DSCF8294.JPG
DSCF8292.JPG
DSCF8291.JPG
ivčo
Sponzor fora

24. 11. 2009, 7:28

dobré řešení !!! Soudě podle stavu převodu asi mašinu po nasazení děličky zcela odstavuješ od přívodu elektřiny :D
Jednou jsem taky potřeboval vrtat díry po kružnici a místy frézovat oválnou díru. Na univerzálku jsem přilepil pásek papíru s připravenou stupnicí, zařadil jako brzdu nejnižší rychlost, do nožové hlavy narexku a už to jelo.... Uznávám, že to není úplně profi řešení, ale účel to splnilo dokonale a rychle....
potraviny
Kontaktovat uživatele:

24. 11. 2009, 8:22

FuN píše:Ta dělička se pro soustružení sundává. Je přišroubovaná z boku dvěma šroubky M6. Šnekové kolo je nalisováno na přírubě patentky a zajištěno ještě klínkem. Šnek je uložený v ložiskách v utěsněných domečcích. Klička, výměnný dírkový kotouč a ručičky jsou ze starého otočného stolu, to kvůli velikosti kotouče. Převod je 1:40 jako u děličky. Osová vzdálenost šneku a kola je daná přesným zafrézováním čela děličky a poloměru vybrání, které se opírá o víko ložiska vřeteníku. Nejdříve se ale musí nalisovat šnek a poté měřit. Taky mě to chvíli dalo než jsem to doměřil. Je výhodnější při výrobě šnekového kola vycházet z jedné strany a od té vše doměřovat. Jinak je to poměrně tuhé a tak se dají třeba vrtat díry v rozteči a nepravidelném dělení apod.
Dneska ale raději využívám klasickou děličku a frézku.
Super, mě se to líbí. Píšeš, že raději používáš děličku pod frézku a tak pokud by jses toho chtěl zbavit, jako kupec bych se hlásil. :lol:
Kilovolt
Sponzor fora

24. 11. 2009, 8:56

Hmm tak todle bych na mýho číňánka nenarval :( krucis
Elektrika je potvora-nejni vidět a kope jak divoká mula.
"Učíme se po celý život. Až na školní léta" - Gabriel Laub
FuN

24. 11. 2009, 9:56

No po pravdě bych se toho nezbavoval, protože někdy je potřeba nějaká specialitka a než připravím děličku, koník apod. tak to tady mám hned a také citová vazba :P
Jinak mám i jiný udělátka k malému soustruhu viz fotky
1. pokus o odvalovačku - není úplná
2. úhelník pro svěráček pro frézování
3. přídavná frézovací osa
4. pokus o výrobu podtáčených tvarů zubů fréz apod. - není úplný
5. úhelník k soustružení např. matic ke strojům a jiným hranatým věcem,
výborná věc
6. původní držák vrtačky
7. suportová bruska
Motor a převody jsem nefotil, protože jsou sundaný a někde dobře schovaný :?
Přílohy
DSCF8304.JPG
DSCF8303.JPG
DSCF8302.JPG
DSCF8300.JPG
DSCF8299.JPG
DSCF8298.JPG
DSCF8297.JPG
Kilovolt
Sponzor fora

24. 11. 2009, 4:20

Kruciš ,ať dumám jak chci,furt mi nějak uniká funkce toho úhelníku č.5,možná by pomohlo ukázat místo montáže. A pak princip podtáčení-nejsem strojař tak prosím polopatě vysvětlit :lol:
FuN

25. 11. 2009, 8:37

Ten úhelník je vlastně malý křížový stůl, má dvě osy a základnu, na kterou se upíná obrobek. Upíná se místo patentky. Třeba výrobu matic ke strojům dělám tak, že celý tvar matice opracuji a díru nedělám. Pak matici přišroubuji do základu stroje tam kde má být a skrz vodící ložisko broušenou kulatinkou s malým hrotem označím umístění závitu. Důležité je mít jednu stranu té matice pořád jako výchozí pro vyrovnání. No a pak ji upnu na ten úhelník, vyrovnám a najedu si na ten označený důlek, zajistím osy, vyvrtám díru a pak vyříznu závit.
To podtáčení byl svým zpúsobem úlet. Když jsem to poprvé pustil, tak to málem vylítlo z dílny. Vznikají tam velké síly a hlavně vybrace a to není na můj soustruh. Jinak ale v principu zajímavá věc. Inspiraci jsem čerpal z knížky Příručka řezných nástrojů od Eduarda Schmidta a kol. tam je vše o řezných nástrojích.
Přílohy
DSCF8305.JPG
DSCF8306.JPG
DSCF8307.JPG
crickett
Kontaktovat uživatele:

25. 11. 2009, 12:42

Chcelo by to fotit z vacsej dialky aby bolo vidno ako to tam je pripevnene... A nie takto z blizka...
Kilovolt
Sponzor fora

25. 11. 2009, 1:03

Aha,takže ten křižáček je vlastně místo sklíčidla s nezávislejma čelistma :idea: a to podtáčení je fakt brutus-mě se zdá,že broušení by bylo lepší(asi -místo nože brusku)-teda esli jsem to dobře pochopil,tak se tam kvedlá nožem v ose podle počtu zubů a vlastně obrábí hřbet zubu.
potraviny
Kontaktovat uživatele:

25. 11. 2009, 6:25

Kurňa to musí dostávat hybu.
Kilovolt
Sponzor fora

25. 11. 2009, 6:42

No chtěl bych to viděl v pohybu-samozřejmě z uctivé vzdálenosti :lol:
FuN

25. 11. 2009, 7:25

Jj v reálu to mělo být na každý jeden zub jeden hup vačkou, takže na 4-zubou frézu to skočilo 4x na jednu otáčku vřetene. Celkem zajímavě to cvakalo, ale jak jsem psal je to jen prototyp a bylo to pro mě velký sousto.
Odpovědět

Zpět na „CNC soustruhy“