Zavŕtavanie frézy

obecna diskuze na tema mach3, dotazy poznatky atd...
Odpovědět
spagi
Příspěvky: 3
Registrován: 22. 11. 2020, 7:04

22. 11. 2020, 7:25

Som tu nový a potreboval by som pomôcť. Mám postavený CNC stroj, ja som ho nestaval a ani sa velmi nerozumiem do týchto vecí a vôbec celkovo do CNC, ale chcem sa naučiť. Mám taký problém, načítam g kód do mach3, spustím stroj a on mi začne frézovať normálne, no po určitom čase sa zavŕta do materiálu, musím odstaviť. Pracujem s drevom. vie mi niekto poradiť? Čo môže byť problém. Mám najprv zapínať stroj a tak spúšťať v počítači Mach3? Alebo opačne? Alebo v čom môže byť chyba? Vďaka za odpovede.
zverodoktor
Příspěvky: 1860
Registrován: 3. 6. 2007, 9:49
Bydliště: Bratislava

23. 11. 2020, 7:04

Ahoj,
bolo by dobre vedieť, na akom počítači máš pripojené cnc, či cez USB, ETHERNET alebo LPT. Prípadne urob fotky a daj sem na fórum. Najčastejšia príčina tohoto problému však býva kreknutá verzia MACHU.
Ak sa niečo môže pokaziť, tak sa to aj pokazí...
Uživatelský avatar
pafik
Příspěvky: 1389
Registrován: 10. 2. 2013, 5:07
Bydliště: Praha 4

23. 11. 2020, 9:06

Nejdřív bych zkontroloval utažení frézy.
spagi
Příspěvky: 3
Registrován: 22. 11. 2020, 7:04

24. 11. 2020, 8:48

Fréza utiahnutá je, pripojenie LPT. Počítač je starší a nie je pripojený na net, tak neviem.
kiko01
Příspěvky: 875
Registrován: 27. 10. 2008, 9:06
Bydliště: Martin,Slovakia
Kontaktovat uživatele:

24. 11. 2020, 8:52

A nestraca ti to kroky na Ztkovm motore?
Uživatelský avatar
Thomeeque
Příspěvky: 6844
Registrován: 30. 1. 2012, 10:20
Bydliště: Mimo ČR

24. 11. 2020, 9:21

1. může povolovat fréza, 2. můžeš ztrácet kroky, 3. může ti prokluzovat spojení motor-šroub, to jsou nejběžnější důvody.

1 a 3 můžeš oveřit tak, že si před puštěním programu uděláš fixkou značky a zkontroluješ je na konci.

U dvojky může být problém a) už při generování signálu, b) někde na cestě signálu a nebo c) mechanický, že se ti někdy Zko nerozjede kvůli přilišné zátěži nebo rezonanci. Áčko vyloučíš porovnáním s ostatními osami, pokud X a Y problém nemá, nemělo by mít problém ani Z. Béčko tak, že prohodíš na výstupu driveru motor osy Z s motorem jiné osy (plus překonfiguruješ výstupy Macha), problém by se měl přenést na tu druhou osu. Pokud stále bude blbnout Z, je to asi céčko.

Jinak nejdřív je určitě lepší nechat naběhnou řídící systém a až pak zapínat stroj. Dokud systém nenaběhne, může se na LPT dít něco nevhodného.
Naposledy upravil(a) Thomeeque dne 25. 11. 2020, 9:36, celkem upraveno 3 x.
mimooborová naplavenina • kolowratský zázrak™ • NPS • GCU • HirthCalc • ncDP.ino
Uživatelský avatar
zz912
Příspěvky: 565
Registrován: 25. 5. 2008, 7:16

25. 11. 2020, 9:28

spagi píše: 22. 11. 2020, 7:25 Som tu nový a potreboval by som pomôcť. Mám postavený CNC stroj, ja som ho nestaval a ani sa velmi nerozumiem do týchto vecí a vôbec celkovo do CNC, ale chcem sa naučiť.
Zvaž o přejití na Linux CNC + pořízení řídící karty MESA 7i96 místo LPT. Vyjde to finančně podobně, jako když budeš kupovat oficiální verzi MACHu.
LinuxCNC - MESA 7i96 - Začátečník
zz912.webnode.cz
spagi
Příspěvky: 3
Registrován: 22. 11. 2020, 7:04

22. 12. 2020, 11:27

Ďakujem za odpovede. Zatiaľ som sa tým meraniam nevenoval, ani nezvažoval prerábku. Zatiaľ to riešim tak, že nastavím stroj na počiatočnú pozíciu, vypnem Macha a spustím ho znova a tak načítam Gkód. Zatiaľ to funguje, musím poklopať :D
kiko01
Příspěvky: 875
Registrován: 27. 10. 2008, 9:06
Bydliště: Martin,Slovakia
Kontaktovat uživatele:

13. 1. 2021, 5:16

Nestacilo by len vynulovat poziciu jednotlivych osi?
:)
Uživatelský avatar
huper
Příspěvky: 19
Registrován: 26. 1. 2020, 3:43

23. 1. 2021, 8:50

PC→Mach3→Stroj→Reset→Ref all home.
Odpovědět

Zpět na „Mach3“