hospudka

aneb pokec o vsem co se netyka CNC
takova nase CNC hospudka

Moderátor: sysel

Zamčeno
Engineer
Kontaktovat uživatele:

14. 1. 2021, 4:19

Lukas_2 píše: 13. 1. 2021, 8:44
HellGrip píše: 12. 1. 2021, 11:03 Uf no otvoril si zaujímavú debatu, problematiku slobody slova. na úvod hneď uvediem, že Lukáš navrhoval politickú cenzúru,
Jen doplním že politickou cenzuru nenavrhuji. Jsem proti ní, pokud jste to tak pochopili tak se omlouvám... Pár příspěvků zpět jsem to popsal ... Bavím se o cenzuře nenávistného, lživého, násili podněcujícího obsahu na internetu. Samozřejmě s integrací státu jakožto orgánů pro ochranu lidských práv a svobod.

Lidsky řečeno, když někdo zburcuje dav k násilí, a ten dav půjde a zabije policistu, nebo kohokoli jiného, očekávám, že sám správce soc. Sítě tohohle člověka odstřihne od možnosti dál ten dav burcovat. A pokud tak neučiní, učiní tak státní orgán... jestli je za samotné zabití odpovědný dav nebo ten buřič je už na jinou debatu.
Máš v tý hlavě pěknej guláš. :roll:
Když už jsi zmiňoval Hitlera, víš jak začala druhá světová válka, víš jak to Hitler nastartoval? Říká ti něco pojem "operace pod falešnou vlajkou?"
Píšu to jen proto, že cenzurovat a omezovat lidi na právech daných ústavou má jen a pouze soud, ne nějaká sociální síť!!!! A pokud toto nechápeš tak už nemá smysl Ti cokoliv dál vysvětlovat.
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

14. 1. 2021, 4:39

Ja myslim ze ta cenzura by nebyla potreba kdyby byla jistota dohledatelnosti jednotlivych autoru a dodrzovali se zakony. Tj. Kazdy by byl ve finale trestne pravne odpovedny za to co na tom netu verejne publikuje. To by se pak vetsina lidi chovala o dost lepe. Ted je to takovy divoky zapad.
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
Lukas_2
Kontaktovat uživatele:

14. 1. 2021, 5:06

Engineer píše: 14. 1. 2021, 4:19 Máš v tý hlavě pěknej guláš. :roll:
Když už jsi zmiňoval Hitlera, víš jak začala druhá světová válka, víš jak to Hitler nastartoval? Říká ti něco pojem "operace pod falešnou vlajkou?"
Píšu to jen proto, že cenzurovat a omezovat lidi na právech daných ústavou má jen a pouze soud, ne nějaká sociální síť!!!! A pokud toto nechápeš tak už nemá smysl Ti cokoliv dál vysvětlovat.
Hitlera řešit nebudu. zmiňoval jsem ho jen proto že tuto osobnost všichni znají a ví co a komu udělal, a pod jakou záminkou...

soud snad není státní orgán ?
Mimo to, každá sociální síť má svá vlastní pravidla. Když budu porušovat pravidla soc. sítě, což podněcování k násilí nebo nenávisti určitě je, tak mě má plné právo zabanovat, nebo vyzvat k tomu abych ten obsah sám smazal.

Já chápu že se tahle pravidla bijí se svobodou slova, ale podle mě mají sociální sítě obrovský vliv na společnost. A ( opět podle mě ) by něco co má tak velký vliv mělo být pod určitou kontrolou (třeba toho soudu). Schválně jsem si teď vygoogloval zákony ČR o diskriminaci, nabádání k ublížení na zdraví, k trestnému činu, k nenávisti. Všechny jsou trestné. Podle mě by měli být trestné i na internetu. Když na ulici budu nabádat spoluobčany ať vykradou sousedy ( nebo je kvůli něčeho diskriminují), tak mě policie utne, když budu na internetu nabádat ať někdo vykrade své sousedy tak mi v tom nikdo nemá zabránit ?

Další téma je kyberšikana. Ta JE trestná a odehrává se na internetu. Taky se dá říct že se často může bít se svobodou slova. Podle vás by trestná být neměla ?

Mohl bych pokračovat. Když budu podporovat ( nebo schvalovat ) bombový atentát na kostel ( kde umřeli nebo určitě umřou lidé ) tak jen vyjadřuji svůj názor a je vše v pořádku ?

Když budu na soc. síti podporovat někoho v úmyslu zabít vašeho blízkého tak taky jen vyjadřuji svůj názor a na to se trestní právo ČR, případně pravidel dané soc. sítě nevztahuje ?

Opět, chápu že se jakákoli cenzura bije se svobodou slova. Ale svět potřebuje pravidla, i na internetu...
BF30 přestavěná, Optimum F100 přestavěná
Kamodel.cz
Mach4
pafik

14. 1. 2021, 5:07

robokop píše: 14. 1. 2021, 4:39 Ja myslim ze ta cenzura by nebyla potreba kdyby byla jistota dohledatelnosti jednotlivych autoru a dodrzovali se zakony. Tj. Kazdy by byl ve finale trestne pravne odpovedny za to co na tom netu verejne publikuje. To by se pak vetsina lidi chovala o dost lepe. Ted je to takovy divoky zapad.
Ale dohledat se dá skoro všechno. Leda bys lezl na net přes anonymizer, nebo nějakou proxy někde v pr..., která nemá zapnutý logování. Ale ta by šla smazat z DNS tabulek .... :)
On už zákon, že nesmíš hlásat, že holokaust nebyl, je v principu blbost. Pokud to napíšeš někde jako svůj názor, tak by to nemělo být trestné. Zase na druhou stranu, kdyby měl býval Hitler k dispozici trubku, tak by nemusel řečnit před nastoupeným zfanatizovaným národem.
Je to těžký, udělat citlivě hranici mezi svobodou projevu a rozeštváváním.
pafik

14. 1. 2021, 5:13

Lukas_2 píše: 14. 1. 2021, 5:06 .....
Mimo to, každá sociální síť má svá vlastní pravidla. Když budu porušovat pravidla soc. sítě, což podněcování k násilí nebo nenávisti určitě je, tak mě má plné právo zabanovat, nebo vyzvat k tomu abych ten obsah sám smazal.

Já chápu že se tahle pravidla bijí se svobodou slova, ale podle mě mají sociální sítě obrovský vliv na společnost. A ( opět podle mě ) by něco co má tak velký vliv mělo být pod určitou kontrolou (třeba toho soudu). Schválně jsem si teď vygoogloval zákony ČR o diskriminaci, nabádání k ublížení na zdraví, k trestnému činu, k nenávisti. Všechny jsou trestné. Podle mě by měli být trestné i na internetu. Když na ulici budu nabádat spoluobčany ať vykradou sousedy ( nebo je kvůli něčeho diskriminují), tak mě policie utne, když budu na internetu nabádat ať někdo vykrade své sousedy tak mi v tom nikdo nemá zabránit ?

Další téma je kyberšikana. Ta JE trestná a odehrává se na internetu. Taky se dá říct že se často může bít se svobodou slova. Podle vás by trestná být neměla ?

Mohl bych pokračovat. Když budu podporovat ( nebo schvalovat ) bombový atentát na kostel ( kde umřeli nebo určitě umřou lidé ) tak jen vyjadřuji svůj názor a je vše v pořádku ?

Když budu na soc. síti podporovat někoho v úmyslu zabít vašeho blízkého tak taky jen vyjadřuji svůj názor a na to se trestní právo ČR, případně pravidel dané soc. sítě nevztahuje ?

Opět, chápu že se jakákoli cenzura bije se svobodou slova. Ale svět potřebuje pravidla, i na internetu...
Pořád plácáš nesmysly, protože ti uniká pyžonta. Diskuze je o tom, kdo ty pravidla na sociálních sítích tvoří a uplatňuje, ne jestli by měla být nebo neměla. Každá skupina má svoje pravidla, i tady jsou. Ale tohle je odborný fórum s dvěma-třema vláknama, který se tu založily pro odlehčení, ne fórum, kde se primárně řešej vážný věci politického či sociologického (sociálního?) rázu. Kdyby ano, to bys viděl jak by robokop promazával :) A ještě rád :lol:
Lukas_2
Kontaktovat uživatele:

14. 1. 2021, 6:37

pafik píše: 14. 1. 2021, 5:13 Pořád plácáš nesmysly, protože ti uniká pyžonta. Diskuze je o tom, kdo ty pravidla na sociálních sítích tvoří a uplatňuje, ne jestli by měla být nebo neměla. Každá skupina má svoje pravidla, i tady jsou. Ale tohle je odborný fórum s dvěma-třema vláknama, který se tu založily pro odlehčení, ne fórum, kde se primárně řešej vážný věci politického či sociologického (sociálního?) rázu. Kdyby ano, to bys viděl jak by robokop promazával :) A ještě rád :lol:
Takže se shodneme že určitá cenzura by měla platit na s. sítích ? no výborně ! Jsem si jist že se někdo zpět v diskuzi oháněl tím že na s. sítích by měla být ÚPLNÁ svoboda projevu. Ale možná jsem si jen něco špatně vyložil :)

Tak dobře, rád budu v diskuzi pokračovat a věnovat se teda pointě.
Jaká pravidla na s. sítích mají platit ? No tak řekl bych že stejná jako ve státě kde se ta síť provozuje.

Kdo je má uplatňovat ? Řekl bych že správce soc. sítě. Pokud ne, soudně by ji k tomu měl donutit stát. (aby tato pravidla vepsala do smluvy kterou si přešteš při registraci)

Kdo má zpracovávat tu hromadu reportovaného obsahu ? Tady to už je pro mě horší, tady se to tluče nejvíc, řekl bych. Soud na to nemá kapacitu. Měly by ty reporty chodit do nějakého státního institutu ? Kde by je zpracovávali proškolení zaměstanci ? Nebo by to měli zpracovávat proškolení zeměstanci soc. sítě ? Nebo kdo teda ?

Pokud vím tak vše začalo tím, jestli je správné smazání Trumpova příspěvku twitterem, ve kterém vyprovokoval dav k násilnému obsazení Kapitolu. Což JE v USA protizákonné. Ale o tom se nebavíme, jako bych nic neřekl.
Kamodel.cz
Mach4
Lukas_2
Kontaktovat uživatele:

14. 1. 2021, 6:46

Jinak souhlasím s Robokopem že kdyby lidé byli opravdu dohledatelní tak by si sami rozmysleli co publikují. Případně by to mohl rovnou řešit soud / policie. Jenže takhle to v každodením světě nefunguje, takže je potřeba to řešit jinak...
Kamodel.cz
Mach4
pafik

14. 1. 2021, 7:16

image012.jpg
HellGrip

14. 1. 2021, 7:27

Zastávam totiž názor, že vôbec netreba cenzurovať. Podnecovanie k násiliu je v každej civilizovanej krajine trestným činom, niečo také treba hlásiť, prenasledovať a potrestať. Všetko ostatné spadá podľa mňa pod slobodu slova. Upozorňujem, že kľúčový moment pred útokom na Kapitolu bol čisto analógový: Donald Trump rečnil naživo pred prívržencami a oni išli. Je mylné si myslieť, že bez existencie sociálnych sietí by sa ten neospravedlniteľný skutok nestal.

https://www.postoj.sk/69695/a-co-tak-od ... oligarchiu
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

14. 1. 2021, 7:45

Toto uz jsme tu resili pred nejakou dobou z titulu blizici se platnosti predpisu ktery prenasi plnou pravni odpovednost na provozovatele webu a ten si tedy musi vyresit validaci vsech prisevku uzivatelu jeste pred zverejnenim
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
fmodel
Kontaktovat uživatele:

14. 1. 2021, 8:35

No a jak dopadlo to rabování a zapalování aut při demonstracích BLM ?? Nebo tam to bylo v pořádku jako že to patří mezi kulturní tradice .
http://www.rm-reznicek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
lapa
medaile za lepsi forum

14. 1. 2021, 9:02

fmodel píše: 12. 1. 2021, 11:52
Mart76 píše: 12. 1. 2021, 10:54
Na letišti jsou také informace o tom, že se nesmí do letadla brát nápoje zakoupené mimo letiště a nikdo s tím nemá problém. A když přijdeš na kontrolu, tak flaška letí do koše.
.
Ale na letišti je to proto abys to letadýlko nevyhodil do povětří ! před tím sis moh vzít i štangli uheráku!
Predtim ses mohl jit podivat do kabiny k pilotum.
Takovy pohled z TU-134 tim prosklenym cumakem dolu na nocni mesta je nezapomenutelny ... to uz dnesni deti nezaziji ...
Bal jsem se jit uplne dopredu a zda se mi, ze v te spicce (nad temi skly) sedel navigator - ale mozna se uz pletu ...
Jak hluboko saha predtim :) .
Kostka těžko vysvětlí úsečce, natož bodu, že život má i jiné dimenze než má ten jejich ...
lapa
medaile za lepsi forum

14. 1. 2021, 9:13

Mart76 píše: 13. 1. 2021, 2:26 V deváté třídě (tzn. cca ve věku 15 let) se pak v dějepise dozví, co byl Hitler zač. Já nevím, ale zdá se mi, že už je na to v patnácti celkem pozdě.
Nebyli to jezuite, kdo rikali, dejte nam dite do 5 let ...
Uplne mne fascinuji verici rodice, kteri odmitaji pripustit (i jen o tom uvazovat), ze to svoje dite od mala indoktrinuji svou virou a ze neni pravda, ze ono si v puberte/dospelosti samo zcela svobodne vybere, zda bude verici nebo ne :-).
Tedy, pokud se do takove diskuse dostaneme :D.
Kostka těžko vysvětlí úsečce, natož bodu, že život má i jiné dimenze než má ten jejich ...
lapa
medaile za lepsi forum

14. 1. 2021, 9:16

pafik píše: 14. 1. 2021, 12:17
Lukas_2 píše: 13. 1. 2021, 8:44
HellGrip píše: 12. 1. 2021, 11:03 Uf no otvoril si zaujímavú debatu, problematiku slobody slova. na úvod hneď uvediem, že Lukáš navrhoval politickú cenzúru,
Jen doplním že politickou cenzuru nenavrhuji. Jsem proti ní, pokud jste to tak pochopili tak se omlouvám... Pár příspěvků zpět jsem to popsal ... Bavím se o cenzuře nenávistného, lživého, násili podněcujícího obsahu na internetu. Samozřejmě s integrací státu jakožto orgánů pro ochranu lidských práv a svobod.

Lidsky řečeno, když někdo zburcuje dav k násilí, a ten dav půjde a zabije policistu, nebo kohokoli jiného, očekávám, že sám správce soc. Sítě tohohle člověka odstřihne od možnosti dál ten dav burcovat. A pokud tak neučiní, učiní tak státní orgán... jestli je za samotné zabití odpovědný dav nebo ten buřič je už na jinou debatu.
Dobrej blábol.
Uvědomuješ si, že za dob Hitlera bys byl se svým "voláním po svobodě a demokracii" ten nenávistnej a lživej element ty?
Vubec by nebyl zadnej element ... proste by najednou nebyl ...
lapa
medaile za lepsi forum

14. 1. 2021, 9:20

Mr. MR píše: 14. 1. 2021, 3:40 Děkuji Pafíkovi, že odpověděl za mne
Nemůžeš promítat děckám v mateřskejch školách záběry z koncentráků; prostě to nepochopěj. ....
napsal prakticky přesně to, co jsem chtěl napsat já, jen jsem se k tomu nedostal.

Proto mi zbývá čas na jinou věc:
považuju silnice, železnice, telefoní spojení, internet, bankovní spojení, vodovod, MHD, elektrorozvod, kanalizaci, facebook (jo, dal jsem to schvlně vedle sebe :-), tvitter a jiné obecne za infrastrukturu. Přístup k infrastruktuře se odpírá velmi výjimečně a za hrubé porušení podmínek poskytování služby a vždy se opírá o zákon, nikoli o prostou libovůli poskytovatele. Aby vás vyhodili z vlaku nebo vám odpojili elektřinu, musí k tomu být sakra dobrý důvod. A z toho vlaku vás nevyhodí doživotně ale jen pro konkrétní jízdu, kdy děláte bordel nebo nemáte lístek. Soc sítě jsou infrastrukturou určenou ke komunikaci. Odepření jejich služeb se musí opírat o zákon a ne o libovůli cenzora, který se nikomu nezodpovídá. Umíte si představit že vám banka zruší účet, protože jste volili komunisty nebo národní stranu sociální spravedlnosti či jaxe to jmenuje? Zrušení bankovního účtu má sakra dobré pravidla - terorismus, špinavé prachy a několik málo dalších, a ty lze snadno dohledat a jsou jasně dané. Mnohý živnostník je na FB závislý, má tam reklamu, nemá stránky. Proto je odepření přístupu někdy likvidační a praktiky socsítí nebezpečné.
Ale rekl bych, zes spletl ponekud nesrovnatelne - na tech vyjmenovanych infra ... sitich se presouva material nebo sluzby - na socialnich sitich se jen zvani - takze nesrovnatelne ...
Pokud ten rozdil necitis, tak se z meho pohledu nemuzeme bavit - jsme disjunktni :-).
Zamčeno

Zpět na „Prevazne nevazne“