když se nedaří :-(
Moderátor: sysel
Super je hlavne to, že ti to vypíše, kde je báza, kolektor a emitor - nemusíš kvôli tomu pozerať do datasheetu. Pozor treba dávať iba pri kondenzátoroch, ak ho tam strčíš nabitý, tak to odpáliš. To meranie ESR je tiež iba také orientačné, ale čo by si chcel za 5€.
Tos C45-2000
Mam tenhle tester ve verzi 2.07 a ta bohuzel ukazuje ZD jako obyc diodu. Viz obr. Ale pro stejne zarizeni existuje i rada novejsich fw co toho umi jeste vic, ja mam urcite hrozne starou verzi, protoze tenhle pouzivam radu let, tu krabicku jsem pro nej tisknul snad 7let zpet nebo tak nejak...
TOS S28, DIY CNC, Holzmann ZS-40HS, Prusa Mk3s+MMU2s, Bambu X1C Combo
Ano, ten můj také ukáže zenerku jako obyčejnou diodu, ale některou ukáže opravdu jako zenerku, nevím, čím to je, opravdu se mi zdá, že to pozná zenerky pouze v nějakém rozsahu zenerova napětí...
Jinak ellyty opravdu před připojením vybít (zkratovat)...
Na měření ESR kondenzátorů mám MESR100 https://www.aliexpress.com/item/1005001 ... web201603_
Jinak ellyty opravdu před připojením vybít (zkratovat)...
Na měření ESR kondenzátorů mám MESR100 https://www.aliexpress.com/item/1005001 ... web201603_
Naposledy upravil(a) pavlík dne 24. 1. 2021, 2:31, celkem upraveno 1 x.
pavlík> to me taky zprvu napadlo, ze je tam omezeni napajecim napetim 9V baterie a bez nasobice (tem na desce zadny neni) by to urcite neumelo zmerit zenerovo napeti treba 11V a vys. Jenze ten muj nemeri ani 5.1V, 5.6V atd..to jsem si overil.
No že to nemůže měřit zenerky se zenerovým napětím cca 9 V a výše, to je snad jasné, když to je napájené 9 V, ale ono to neměří ani ty pod 9 V, ale jak píšu, někdy to nějakou zenerku prostě ukáže, nevím proč a kdy ano a ne...
Naposledy upravil(a) pavlík dne 24. 1. 2021, 2:37, celkem upraveno 1 x.
Je to asi logické, že se nebude pokoušet pustit do neznámé součástky třeba 100V, aby zjistil, jestli to náhodou není třeba zenerka na 75V.

Zas by to pak mohlo fungovat opravdu efektivně pro třídění neznámých součástek: na vstupu bude hrst součástek v neznámém stavu, na výstupu bude hrst součástek ve známém stavu (mrtvé).
- Zdenek Valter
No já mu taky nevěřím - taky kondík C4 plánuju vyměnit za podobný na dvojnásobné napětí - ten ohmetr je v tomto případě k prdu.pavlík píše: ↑24. 1. 2021, 1:21 Zdenek Valter: ještě bych se podíval na kondenzátor C4, tušil bych zradu...
Vypadá to, jako kdyby byl C4 proražený, potom by proletěl proudový šťouchanec do obvodu báze tranzistoru, ten se naplno otevřel a prorazil se přechod C-E (proto 90 ohmů) a odprášila se báze, proto vysoký odpor B-C i B-E v obou směrech. No a tím proudem odešly i odpory a zenerka...
Nebo, druhá možnost, to celé spustila proražená dioda D2...
Blbé je že na měřáku izolační pevnosti mám nejnižší napětí 500V

Hobbík - obráběč i 3D tiskař začátečník - strojní park je konečně instalován
- Zdenek Valter
turnigy> muj neumi zadnou zenerku ani pod 5V. Kdyz potrebuju, tak zkusim obe strany ZD rovnou na lab. zdroji, nebo zmerim na Fluku 289, ten zenerky myslim do 11V nebo 13V ukazuje..
Ha - to může být ono, zkusil jsem to a ejhle (!) zenerka 1,49 V...