mosazná nebo bronzová kulička
Pravidla fóra
toto forum vyzaduje schvaleni prispevku moderatorem
toto forum vyzaduje schvaleni prispevku moderatorem
Nazdar.
Mám návod na výrobu jednoho přípravku a klíčovou součástí je mosazná nebo bronzová kulička o průměru asi 6mm (vrtnutá d2). Dělá se něco takového jako standardní součást (třeba jako ložiskové kuličky)? Našel jsem akorát nějaké niklované do kloubů k RC modelům.
Anebo neměl by někdo na prodej pár kusů?
Předem díky, Radek
Mám návod na výrobu jednoho přípravku a klíčovou součástí je mosazná nebo bronzová kulička o průměru asi 6mm (vrtnutá d2). Dělá se něco takového jako standardní součást (třeba jako ložiskové kuličky)? Našel jsem akorát nějaké niklované do kloubů k RC modelům.
Anebo neměl by někdo na prodej pár kusů?
Předem díky, Radek
soustruh Bernardo 500, frézka Proxxon
(CNC Tron, CNC Proxxon MF70)
- jova
- Kontaktovat uživatele:
Jakou potřebuješ přesnost?
Jinak třeba tady: https://www.bohrer-onlineshop.de/cesky/ ... rass-balls
Jinak třeba tady: https://www.bohrer-onlineshop.de/cesky/ ... rass-balls
Díky za odkaz.
Přesnost není specifikována. Je to výkres Kozo Hiraoky v palcových mírách. Kulička zajištěná průchozí zátkou v železném těle přípravku slouží jak čep pro dlouhý drát.
Díky, Radek
Přesnost není specifikována. Je to výkres Kozo Hiraoky v palcových mírách. Kulička zajištěná průchozí zátkou v železném těle přípravku slouží jak čep pro dlouhý drát.
Díky, Radek
- jova
- Kontaktovat uživatele:
Víťa (chb) je vyrábí frézováním rotačně na soustruhu. Existuje na ně i přípravek, ale to asi víš.
Já kuličky zkoušel soustružit klasicky nožem se žlábkem. Docela to šlo.
Tahle má cca 3mm.

Já kuličky zkoušel soustružit klasicky nožem se žlábkem. Docela to šlo.
Tahle má cca 3mm.

-
- Sponzor fora
- Kontaktovat uživatele:
Fabory kdysi prodával nekalené ocelové kuličky, daly se obrábět. Ale už jsem od nich dlouho nic nebral, ba o nich ani neslyšel, tak nevím jak je to teď.
Aleš Procháska
kdysi hodně dávno jsem pohodově vyráběl průměry 15mm
nyní zkouším průměr 4mm (kuličku udělám, ale mám blbou geometrii nástroje)
princip zaručuje kulatost a v určitém rozmezí jde i pěkně ladit průměr, výhodou je minimální stopka - což jiné metody tak snadno nedokáží.
nyní zkouším průměr 4mm (kuličku udělám, ale mám blbou geometrii nástroje)
princip zaručuje kulatost a v určitém rozmezí jde i pěkně ladit průměr, výhodou je minimální stopka - což jiné metody tak snadno nedokáží.
Víťa - BF20 - upraveno na CNC + Mach3 + SS, soustruh CJM250, MK3 Průša, ostřička nástrojů
Obešel jsem místní železářství (ty, kde mají ložiska) a nic.
Zkusím to vystrouhat sám, důležité bude, aby to mělo rotační tvar, kulatost oželím.
Díky za nápady, Radek
Zkusím to vystrouhat sám, důležité bude, aby to mělo rotační tvar, kulatost oželím.
Díky za nápady, Radek
Thomeeque: je to v knize Building the Shay
Milan: dík, kdyby nefungovala vyrobená, zkusím (Korálky jsem cíleně přeskakoval, protože většina odkazů je jen nabarvený plast.)
Radek
Milan: dík, kdyby nefungovala vyrobená, zkusím (Korálky jsem cíleně přeskakoval, protože většina odkazů je jen nabarvený plast.)
Radek
- jova
- Kontaktovat uživatele:
Tak jsem zkombinoval pár věcí co mám doma, vybrousil narychlo jeden nožík, použil Víťovu metodu a výsledek se zdá použitelný

Naposledy upravil(a) jova dne 2. 2. 2021, 8:42, celkem upraveno 4 x.
- jova
- Kontaktovat uživatele:
Možná by Víťa mohl prozradit, jaký má být tvar toho nástroje na břitu. Zkoušel jsem zakončení v 90st. úhlu, to dělalo rýhy, 45stupňů do hrotu, zase špičku na vrcholu kuličky, tak jsem nakonec zvolil to oblé zakončení. Možná to chtělo těch 90 s malým zakončením 45 stupňů na hranách 

moc neporadím - obdoba klasické vykružovací pilky, jen v těchto rozměrech a výrobních postupech nejde moc udělat šraňk
Nápad jsem okoukal v "technickém týdeníku" od ruských úderníků někdy před 45 lety
a co oni měli za nástroj tam asi víc upřesněno nebylo.
Nápad jsem okoukal v "technickém týdeníku" od ruských úderníků někdy před 45 lety

Víťa - BF20 - upraveno na CNC + Mach3 + SS, soustruh CJM250, MK3 Průša, ostřička nástrojů