přestavba malé stojanové vrtačky na cnc

Odpovědět
krocan
Kontaktovat uživatele:

5. 12. 2009, 5:34

Koupil jsem za pár drobných tuto vrtačku i se svěrákem.Přemýšlel jsem o přestavbě na cnc,ale nevím jestli to je reálné.Má představa je dole křížový stůl plus motory a zetko jestli by šlo jak jsem načrtnul na obrázku,při zachování vedení hlavičky a předělávky motoru+frekvenční měnič.
Přílohy
0.JPG
potraviny
Kontaktovat uživatele:

5. 12. 2009, 7:52

Nějak nechápu toho trap.šroubu. Narvi tam malou šnekovou převodovku s motorem, sílu tlaku tím v pohodě dosáhneš. Jen vypočítat otáčky motoru ohledně převodovky a to celé posunu vřetena.
Miller
Sponzor fora

5. 12. 2009, 9:15

Ta hřídel s pákou má na konci malé ozubené kolo, pastorek, které zabírá do ozubeného hřebenu na vřetenu a posunuje ho nahoru a dolů. Pokud by jsi to chtěl řešit šroubem, tak ten by musel být umístěný svisle, rovnoběžně s vřetenem a posuvovou maticí by tahal za to vřeteno.
krocan
Kontaktovat uživatele:

6. 12. 2009, 3:10

potraviny píše:Nějak nechápu toho trap.šroubu. Narvi tam malou šnekovou převodovku s motorem, sílu tlaku tím v pohodě dosáhneš. Jen vypočítat otáčky motoru ohledně převodovky a to celé posunu vřetena.

:D jo to by šlo,mám tu vrtačku chvilku doma a jen jsem měl záblesk inspirace a pospíchal jsem na pifke.Já ještě cnc naživo neviděl :lol: zatím jsem sbíral inspiraci tady na foru,takže mám komplet elektroniku a náký lineární vedení za babku co jsem tady koupil,konstrukci mám vyhlídnutou-pár stovek stažených fotek a je to doma :D myslím,že je to nejlepší konstrukce co jsem našel. :D
krocan
Kontaktovat uživatele:

6. 12. 2009, 3:22

Miller píše:Ta hřídel s pákou má na konci malé ozubené kolo, pastorek, které zabírá do ozubeného hřebenu na vřetenu a posunuje ho nahoru a dolů. Pokud by jsi to chtěl řešit šroubem, tak ten by musel být umístěný svisle, rovnoběžně s vřetenem a posuvovou maticí by tahal za to vřeteno.
Toto byl můj prvotní záměr,takže jsou tady 2 varianty-takže musím promyslet co bude technicky jednodušší a cenově dostupnější
Krutor
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

7. 12. 2009, 10:20

Tipuju, že to vřeteno bude mít kravskou vůli. Chytni za sklíčidlo a zavakluj doprava, doleva, dopředu a dozadu. Myslím, že ani nebudeš potřebovat hodinky. Pokud je tam vůle víc jak desetina, tak s tím nikdy nic rozumně nevyfrézuješ.

Navíc to bude mít malé otáčky, řádově stovky za minutu. Pořádným motorem s měničem a příslušným řemenovým převodem tomu samozřejmě můžeš nasypat třeba 10.000, ale to se rozsype na padrť.

Dle mého názoru je tento stroj na CNC přestavbu dost nevhodný. Ale záleží samozřejmě, jaké mají být parametry, a co chceš obrábět.
Petr Spáčil
bobik

7. 12. 2009, 1:10

Třeba chce jen cnc vyvrtávačku?
Odpovědět

Zpět na „Jiné stroje - vrtačky, brusky, pily atd.“