19. 2. 2021, 8:02
Nástupní plat:
Člověk, který studuje za to platí i mimo jiné tím, že nevydělává. Pokud jdeš makat po učňáku, začínáš cca v 18ti. Pokud po výšce, tak cca ve 24 letech. Pokud chceš být doktor, tak si ještě připočti dobu atestace. Pokud advokát, tak děláš koncipienta. Fakt má smysl srovnávat nástupní plat v době, kdy jdu poprvé za "plné" prachy do práce?
Těžké přijímačky:
Ano, budu je obhajovat. Pokud člověk na studium nemá, zbytečně marní čas a prachy, když ho pak stejně vylejou. Navíc se mu zavře možnost jít na jinou školu, kterou by už musel platit. Přijde mi optimální nabrat idi, kteří mají o obor ZÁJEM, proto bych byl velmi pro motivační pohovory. Na příjimačkách na střední se mě ptali, proč vlastně chci jít studovat právě k nim. Jasně že za pět minut se moc nepozná, ale aspoň snaha, kdo vyvíjel nějakou činnost, která s oborem souvisela měl plus. Na většinu oborů není třeba génia, ale když to člověka baví, jde to.
Půjčky na školné:
Zadlužut se hned ze startu, pokud možno ne. Náš stát vydává kopu peněz na hovadiny, vzdělání je zásadní, proč lidi odrazovat. Se školným je to hodně o sebevědomí, kdo ho nemá, nestuduje. Lidi (třeba starý Klaus), kteří ho prosazují sami většinou studovali za státní (ne bezplatně!!).
Škola a práce:
Ano, dle mého názoru ideální kombinace. Ale ne práva + McDonald. Ideál je podle mne pracovat v oboru. Dělal jsem už diplomku na nějaké téma, defacto na zakázku a měl jsem za to nějaký malý bakšiš. Bylo to u nás velmi neobvyklé a budilo to závist. Ale něco mi to dalo a nebylo to samoúčelné. Navíc firmy mají možnost si vybrat lidi a naopak.
A do mě, klidně mi to rozcupujte. Stejně jsou to jen moje názory, na kterých houby záleží.
Připrav se, hrajem...
https://www.youtube.com/watch?v=HzjNAnEfvxc