To mi hlava nebere toto

jak na ebayi kupovat a prodavat, odkazy na zajimave veci obchodniky
Pravidla fóra
Toto forum vyzaduje schvaleni prispevku moderatorem.
Odpovědět
prochaska
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

19. 2. 2021, 1:15

Klidně to vypiš, mě by docela zajímalo jaký je v tom trik. Protože náklady na dům se musí nějak zaplatit a člověk za život "spotřebuje" skoro celou životnost průměrné stavby (míněno od novostavby po první zásadní rekonstrukci).
Aleš Procháska
filla
Kontaktovat uživatele:

19. 2. 2021, 1:56

a pokud oblepis barak polystyrenem, dnes uz nebezpecny odpad, tak 2x, musis holt stavet jak nasi predkove, kterym ty baraky ne a ne spadnout
"do řiti se řítíme, ani o tom nevíme.."
aleshonsa

19. 2. 2021, 2:21

Petr68 píše: 19. 2. 2021, 8:48 Jenže rozdíl v bydlení ve svém a podnájmu je snad každému jasný. Já budu platit měsíčně desítku hypotéku plus nějaké ty roční náklady na zhodnocení mé nemovitosti v mém případě RD. Mám tady všechno co potřebuji, válím se na zahradě, jsem ve svém a až mě to na důchod přestane bavit, tak bude hypotéka zaplacená, domek střelím, koupím 1+1 a když to dobře dopadne, tak nebudu muset každý měsíc čekat až přijde důchod.
Ty budeš každý měsíc platit desítku a budeš mít co? :)
Tvoje to bude, až splatíš hypotéku.
S pozdravem
Ing. Aleš Honsa
aleshonsa

19. 2. 2021, 2:35

Milan199 píše: 19. 2. 2021, 5:15
aleshonsa píše: 18. 2. 2021, 11:14 Můžeš bydlet v pronájmu. Auto můžeš mít ojetinu. Stejně tak první mašinu než si vyděláš na něco lepšího.
Podnájem je dneska finančně to samé jako splátka hypotéky. Takže taková doživotní půjčka ...
Ojetina // auto i stroj // pokud jsi na nich závislý jsou ruská ruleta.
Finančně to samé to může být, ale není to žádná doživotní půjčka.

Když si vezmeš hypotéku třeba na 4mio a na 20 let, tak ve finále bance splatíš odhadem třeba celkem 8mio. Ale hlavně jde o to, že v daný moment po nějakých N letech splácení stále dlužíš třeba 3mio CZK. Když přestaneš splácet tak je hned po tobě banka chce a naskakují penále. V ten moment pak záleží, jak se nemovitost podaří vydražit. Když se prodá blbě, tak třeba pořád ještě milion budeš dlužit a budou z něj naskakovat penále.
Naopak když nebudeš mít na nájemné, tak se můžeš v podstatě okamžitě odstěhovat. V nejhorším vznikne dluh ve výši 3 měsíčních nájemných snížený ale o kauci co jsi na začátku pronajímateli zaplatil (to jsou 1 - 3 nájmy, většinou se bere 1). Po 3 měsících tě už může pronajímatel dle zákona vyhodit (což taky nejspíše udělá).
A je dost rozdíl, jestli někde dlužíš třeba 1mio CZK nebo jen 30 000,- CZK.
Naposledy upravil(a) aleshonsa dne 19. 2. 2021, 3:31, celkem upraveno 1 x.
S pozdravem
Ing. Aleš Honsa
titel

19. 2. 2021, 2:59

prochaska píše: 19. 2. 2021, 1:15 Klidně to vypiš, mě by docela zajímalo jaký je v tom trik. Protože náklady na dům se musí nějak zaplatit a člověk za život "spotřebuje" skoro celou životnost průměrné stavby (míněno od novostavby po první zásadní rekonstrukci).
No práve sem som až nechcel skĺznuť. Ale keď to zhrniem.
Bytový dom stojí na mestskom pozemku. Bytovky spravujú a čiastočne opravujú mestské bytové služby - až na špecifické a náročné profesie. Byt dostane iba rodina ktorá má v meste trvalý pobyt a z toho mesto dostáva podielové dane. Výstavbu financuje často aj mestská banka (samozrejme že si požičiava za úplne iné úroky, mesto je akcionár a nemá problém s ručením). V rakúsku je ich celkom požehnane. No a najväčšou čerešničkou je štátna dotácia na výstavbu týchto bytov.
Keď si to zhrnieš, tak napr. u nás nefunguje ani jeden z týchto faktorov čo by znížilo a hlavne zrýchlilo výstavbu štátnych bytov.
Ešte jedna vec, hovoril mi že byt (nie každý) je prekvapivo možné odkúpiť do osobného vlastníctva, ale tá cena je tak veľká, že je to ekonomický nezmysel. Isteže ani ten nájom nie je za 10Eur, ale asi to všetko nejako funguje, a asi sa to dá...
Petr68

19. 2. 2021, 3:00

aleshonsa píše: 19. 2. 2021, 2:21
Petr68 píše: 19. 2. 2021, 8:48 Jenže rozdíl v bydlení ve svém a podnájmu je snad každému jasný. Já budu platit měsíčně desítku hypotéku plus nějaké ty roční náklady na zhodnocení mé nemovitosti v mém případě RD. Mám tady všechno co potřebuji, válím se na zahradě, jsem ve svém a až mě to na důchod přestane bavit, tak bude hypotéka zaplacená, domek střelím, koupím 1+1 a když to dobře dopadne, tak nebudu muset každý měsíc čekat až přijde důchod.
To samozřejmě souhlasím, jenže pokud přestanu platit hypotéku a dům mi sebere banka tak skončím pod mostem s dluhem, který ze mě nejspíš nikdo nedostane, stejně tak jako ten co je v podnájmu. Sic bez dluhu ale pod stejným mostem.
V průběhu placení jakékoliv půjčky samozřejmě jistá rizika jsou, ale ono taky záleží na finanční gramotnosti jedince. Pokud si na bydlení půjčím od lichváře s 50ti procentním úrokem, tak mi to patří.
Já se nechci dohadovat o tom jaké bydlení je lepší. Můj známý si spoustu let pronajímá rodinný domek. Prostě nechce svoje a já to chápu. On má své důvody a já zase své.
Strigon ME-250, SV18RA, Mikromat SFW200/600, L-TEC Ductling II
titel

19. 2. 2021, 3:04

Petr68 píše: 19. 2. 2021, 3:00 Když si vezmeš hypotéku třeba na 4mio a na 20 let, tak ve finále bance splatíš odhadem třeba celkem 8mio. Ale hlavně jde o to, že v daný moment po nějakých N letech splácení stále dlužíš třeba 3mio CZK. Když přestaneš splácet tak je hned po tobě banka chce a naskakují penále. V ten moment pak záleží, jak se nemovitost podaří vydražit. Když se prodá blbě, tak třeba pořád ještě milion budeš dlužit a budou z něj naskakovat penále.
Naopak když nebudeš mít na nájemné, tak se můžeš v podstatě okamžitě odstěhovat. V nejhorším vznikne dluh ve výši 3 měsíčních nájemných snížený ale o kauci co jsi na začátku pronajímateli zaplatil (to jsou 1 - 3 nájmy, většinou se bere 1). Po 3 měsících tě už může pronajímatel dle zákona vyhodit (což taky nejspíše udělá).
A je dost rozdíl, jestli někde dlužíš třeba 1moi CZK nebo jen 30 000,- CZK.
No, ale keď si berieš tú hypotéku, tak je to dosť vážne rozhodnutie či na to máš. A musíš veľmi chcieť a snažiť sa aby ti vychádzal ten pozitívny scenár.
Ak sa dostaneš do toho negatívneho, tak niekto niekde urobil chybu. Kto asi?
aleshonsa

19. 2. 2021, 3:06

testone píše: 19. 2. 2021, 8:53 vlastnit majetek koule na noze je, to bezesporu
taky se majetek (třeba vlatstní bydlení) ale nemusí považovat za kouli na noze, ale za kotvu v klidném přístavu
otázka je, zda budeš to, že všechny své příjmy z aktivní fáze života jsi si "užil" taky považovat za plus, až ti v nájemním bytě zbyde z důchodu 10% na živobytí
pak budeš přesně ta sociální skupina, co si ji Babiš a spol kupuje rouškovným atd
....
Proč myslíš, že komunistům z principu tak strašně vadí, že někdo něco vlastní?
Nikdo tě nenutí si ty peníze užívat, resp. přesněji je prožírat. Můžeš ty peníze investovat a s akceptovatelnou mírou rizika lze dosáhnout zhodnocení v průměru 8 – 10 %. Kdybys každý rok investoval 50 000,- tak za 40let (ve 25 letech nástup do práce, v 65 letech odchod do důchodu) máš při zhodnocení 10% 22 000 000,- CZK. Při 5% by to bylo "jen" 6mio, při 8% necelých 13mio. Pak už je věc co s tím – postupně vybírat, nebo to mít v něčem co ponese nějaký stálý relativně stabilní výnos (třeba dividendové akcie nesou na dividendách tak 3 – 4 % ročně a zároveň se ještě stále zhodnocují, čímž ve finále v samém důsledku i roste vyplácená dividenda), atd.
I kdybys ušetřil 2 000,- CZK/měsíčně, tak pořád za těch 40let dosáhneš na celkem zajímavou částku, že si troufám říct, že ti nezbude jen 10% po zaplacení nájmu.

Z mého úhlu pohledu je rozdíl, jestli 20 - 30 let živit banku úroky a pak na konci možná (když se nic nepodělá a neskončím v exekuci) mít vlastní nemovitost, nebo být v pronájmu a postupně si tvořit finanční majetek, který je od začátku můj.
S pozdravem
Ing. Aleš Honsa
prochaska
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

19. 2. 2021, 3:09

titel píše: 19. 2. 2021, 2:59No práve sem som až nechcel skĺznuť.
Ale bez toho se to nedá posoudit, ba ani sousedům závidět :-)
titel píše: 19. 2. 2021, 2:59No a najväčšou čerešničkou je štátna dotácia na výstavbu týchto bytov.
Nj, státní dotace. To znamená, že mi na takový byt přispějí v principu všichni občané země, třeba i takoví, kteří si postavili vlastní barák, od nikoho nic nechtěli, ale platí daně a z nich jdou dotace na to mé bydlení :-) A to se vyplatí :-)
Aleš Procháska
aleshonsa

19. 2. 2021, 3:29

Já bych to hlavně nestavěl, jako že nechci vlastní majetek a proto nechci hypotéku. Já bych si vlastní dům nebo byt klidně koupil, ale já prostě kupuju jen věci, na které mam vlastní peníze. Počínaje blbou ledničkou nebo televizí, přes auto, až třeba po tu nemovitost.
Jsem prostě zvyklý na fungování, že já vydělám peníze a cíleně vytvořené přebytky někam smysluplně investuju. Což jde proti situaci, kdy já vydělám peníze a pak je cpu do někoho, kdo do mě investoval formou půjčky nebo hypotéky.

Druhá věc je, že mě by stejně hypotéku nedali. Nikoliv kvůli nedostatečným příjmům, ale protože z hlediska povahy financování práce nemam prostě smlouvu na dobu neurčitou, ale opakovaně prodlužovanou po 2 - 3 letech. Ono to sice podle mého je jedno, jestli máte smlouvu po 2 - 3 letech a pak už se třeba neprodlouží a jdete jinam, nebo že smlouva na dobu neurčitou skončí (počínaje zánikem zaměstnavatele, přes zrušení pracovního místa, až že vás vyhodí, protože jste lempl nebo průserář). Ale banky to vidí prostě jinak.
Ale jak jsem psal výše - i kdyby to šlo tak já bych nechtěl.
S pozdravem
Ing. Aleš Honsa
aleshonsa

19. 2. 2021, 3:33

Petr68 píše: 19. 2. 2021, 3:00
aleshonsa píše: 19. 2. 2021, 2:21
To samozřejmě souhlasím, jenže pokud přestanu platit hypotéku a dům mi sebere banka tak skončím pod mostem s dluhem, který ze mě nejspíš nikdo nedostane, stejně tak jako ten co je v podnájmu. Sic bez dluhu ale pod stejným mostem.
V průběhu placení jakékoliv půjčky samozřejmě jistá rizika jsou, ale ono taky záleží na finanční gramotnosti jedince. Pokud si na bydlení půjčím od lichváře s 50ti procentním úrokem, tak mi to patří.
Já se nechci dohadovat o tom jaké bydlení je lepší. Můj známý si spoustu let pronajímá rodinný domek. Prostě nechce svoje a já to chápu. On má své důvody a já zase své.
Když nemáš na podnájem, nemusíš skončit pod mostem. Půjdeš do podnájmu na který budeš mít.
S pozdravem
Ing. Aleš Honsa
shaolin
dezinfo trol

19. 2. 2021, 4:35

Výhodou je že každý tu má svojim spósobom pravdu a môže si robiť čo chce a po čase si móže zhodnotiť či konal správne....
A niekto ide na istotu a niekto rád riskuje...
To že niekto nerozumie tomu čo píšem, neznamená že som troll :)
Petr68

19. 2. 2021, 5:26

Tak a já končím, páč jsem si asi rozbil deličku :(
Strigon ME-250, SV18RA, Mikromat SFW200/600, L-TEC Ductling II
milan.83

19. 2. 2021, 5:31

shaolin píše: 19. 2. 2021, 6:39 Z vlastnej skúsenosti môžem povedať, že podnájom môže byť aj velká výhoda.
Ta výhoda je tam pouze do chvíle, kdy skončíš v důchodu. Když vyděláváš 30 tis, můžeš si platit hypotéku celkem v klidu. Stejně tak nájem. Do důchodu si ale hypotéku splatíš a řešíš opravy/rekonstrukce vlastního bydlení. Ale když máš pak důchod dejme tomu 11 tis, tak nájem 10 tis je celkem velký problém. Pak ti důchodci brečí, že nemají ani na jídlo. Pak už se ten nájem tak dobře nejeví.
předválečný soustruh Volman, protahovačka HMS 850, Gude MIG 192/6K, frézka F1J2
filla
Kontaktovat uživatele:

19. 2. 2021, 5:49

a do 20ti let nebudou vubec duchody
"do řiti se řítíme, ani o tom nevíme.."
Odpovědět

Zpět na „Ebay, aukro, a jine“