Čínský frekvenční měnič

ostatní motory, vřetena, regulace, snímaní otáček a jiné
Odpovědět
Uživatelský avatar
OompaLoompa
Příspěvky: 428
Registrován: 28. 6. 2017, 1:45
Bydliště: Západný Slovakistan

22. 2. 2021, 7:06

slezak77 píše: 22. 2. 2021, 2:32 Při prvním spuštění to hodilo chybu OC-r. Potom jsem najel od 10Hz nahoru do 50Hz a od té doby to jede v klidu.
To bude asi dáka chyba firmwéru, že to nabehlo rovno na nastavených 50Hz bez postupnej akcelerácie :?
u týchto "exotických" meničoch bohužial nič neobvyklého :roll:

ako ďalšie odskúšaj, ako sa správa v celom rozsahu otáčok

Pri záťaži to ale budeš musieť ustriehnuť, keďže meniču chýba akékolvek nastavenie obmedzenia prúdu či sledovanie termálneho limitu.
Prípadne k motoru doinštalovať sledovanie teploty.
Uživatelský avatar
slezak77
Příspěvky: 1124
Registrován: 1. 6. 2012, 6:45

22. 2. 2021, 7:12

Ano chci to ovládat externě. 0-10V z Linuxcnc plus spínání. To vše jsem pochopil kde a jak nadrátovat. Jen jsem to nejdříve chtěl nastavit s zprovoznit bez vedlejších ruchu, které tam snad nebudou. Tak jsem zapojil jen měnič a vřeteno. Pochopitelně chlazení.
Dnes jsem už moc nepokročil, vlezla mi do toho jiná práce. Zítra vyzkouším a určitě se ozvu 8) .
Pište kluci pište, budu rád za každou radu.
Díky chlapi.
Uživatelský avatar
slezak77
Příspěvky: 1124
Registrován: 1. 6. 2012, 6:45

22. 2. 2021, 8:21

Pri záťaži to ale budeš musieť ustriehnuť, keďže meniču chýba akékolvek nastavenie obmedzenia prúdu či sledovanie termálneho limitu.
Prípadne k motoru doinštalovať sledovanie teploty.
[/quote]

Prosím co přesně znamená to ustřihnout?
Co se týká teploty, jsem schopen na vřeteno naroubovat teploměr s relé, to by se dalo nahodit na E_Stop. Kolik je mezní teplota? A kde ji měřit? Pokud to jde takto řešit.
Díky.
Majojo
Příspěvky: 74
Registrován: 1. 2. 2021, 6:54

22. 2. 2021, 8:29

Pn-14 by som nastavil tak isto ako Pn-12 ale hlavne si pri skúšaní sleduj odoberaný prúd pri sledovaní teploty už môže byt neskoro, teplote trvá nejaký čas kým prejde z vodičov na povrch vretena.
Uživatelský avatar
OompaLoompa
Příspěvky: 428
Registrován: 28. 6. 2017, 1:45
Bydliště: Západný Slovakistan

22. 2. 2021, 11:01

↑ daný menič zobrazenie prúdu nepodporuje, tak s tým teda veľa šťastia :o
dalo by sa to tam dorobiť externe, ale to je pakáreň
slezak77 píše: 22. 2. 2021, 8:21Prosím co přesně znamená to ustřihnout?
Ustriehnuť, aby si motor nepreťažil.
Menič totiž sleduje len vlastný prúdový limit a vlastnú teplotu → na motor z vysoka kašle :?

Motor 8A nominál. Menič podla štítku 27A nominál :roll: môže teda nastať situácia, že motor bude dlhodobo v preťažení, a po čase sa jednoducho upečie.
slezak77 píše: 22. 2. 2021, 8:21Kolik je mezní teplota?
Medzná teplota sa z vonku/plášťa moc dobre určiť nedá, no dala by sa zvoliť dáka "bezpečná" hodnota.
K tomu nech sa ale radšej vyjadrí dakto iný - najlepšie dáky borec na elektro-vretená :)
slezak77 píše: 22. 2. 2021, 8:21A kde ji měřit?
Ideálne interne - priamo na vinutí motora.
Uživatelský avatar
slezak77
Příspěvky: 1124
Registrován: 1. 6. 2012, 6:45

23. 2. 2021, 12:44

Zdravím
bohužel jsem se k tomu ještě nedostal, ale stále uvažuji jak hlídat ten proud. Nešlo by použít hlídací proudové relé, kde by NO se zapojilo na vstup RESET a NC se zapojilo na E-Stop Linuxcnc?
Pokud ano, stačí hlídat jednu fázi, nebo je potřeba koupit třífázové?
Vím, že možná tlachám nesmysly, ale snažím se s toho nějak vybruslit, nějakou možnou cestou.
Na netu jsem našel třeba toto: https://cz.rs-online.com/web/p/monitoro ... lsrc=aw.ds
Jen je tam mizerný popis i fotky. nechal bych si třeba doporučit( v nějaké rozum ceně :D )
Doma se našel jen nějaký monitor proudu, leží mi tam v krabici nějaké bebechy kterým vůbec nerozumím.
https://photos.app.goo.gl/vY8RQwWa1Cn3SEfs5
ale není to přímo relé, tedy nevím jestli by to nějak šlo použít(jednoduše :D )
Chlapi zatím díky za reakce, zítra by mohlo být více času, tak snad.
S pozdravem S77.
Uživatelský avatar
Charon
Sponzor fora
Příspěvky: 1918
Registrován: 27. 7. 2019, 4:31
Bydliště: Praha

23. 2. 2021, 12:53

To co mas na fotkach ma vystup linearni proudovou smycku, takze to k nicemu co mas nepripojis. Ono monitorovat proud je ok, ale jak si predstavujes ze to nastavis? Tyhlety hlidace jsou stavene na jednu frekvenc, u nas 50Hz max 60 pro svět a ne ze je nacpes za menic a pojede to na 400
Zaprve musis najit tu chybu, proc to vyhazuje error
Zadruhe zahod to čínu a pořid neco rozumneho klidne z druhe ruky co umi merit proudy, coz je skoro všechno
atlan
Příspěvky: 2591
Registrován: 7. 2. 2011, 9:12

23. 2. 2021, 2:37

Na 99,9% je tam snimaci odpor v DC medziobvode. Tak ze merat ubytok napatia na nom.
Mex
Příspěvky: 8459
Registrován: 6. 2. 2014, 10:29

23. 2. 2021, 2:44

slezak77 píše: 23. 2. 2021, 12:44 ... stále uvažuji jak hlídat ten proud ...
Bych se na to vyignoroval.
Až to správně nastavíš, tak si při prvních frézováních zkontroluj, jestli Ti vřeteno nějak moc netopí.
A pak už to bude furt stejné. Kromě nějaké fatální závady (třeba mezizávitový zkrat) není důvod, aby se to nějak zhoršovalo.
Nakonec nejlevnější hlídání nějakých fatálních stavů je obyčejný jistič, vhodně dimenzovaný.

Asynchronní motor je zařízení, které vydrží opravdu hodně. Ten jen tak nějaké drobné přetížení nerozhodí.
A pokud u toho jseš, tak snad poznáš, že se vřeteno dusí.
atlan
Příspěvky: 2591
Registrován: 7. 2. 2011, 9:12

23. 2. 2021, 3:48

Ono ten menic o ktorom tu bola rec na zaciatku vlakna to sledovanie prudu ma :D
Naposledy upravil(a) atlan dne 24. 2. 2021, 11:15, celkem upraveno 1 x.
Uživatelský avatar
slezak77
Příspěvky: 1124
Registrován: 1. 6. 2012, 6:45

23. 2. 2021, 5:41

Ok ok.
Říkal jsem, že asi tlacham nesmysly. Teď to vím. Tak to pomalu ponastavím, pohlídám a budu se u toho modlit.
Díky chlapi moc. Ozvu se. 8)

(máte radost co?) :lol:
Uživatelský avatar
slezak77
Příspěvky: 1124
Registrován: 1. 6. 2012, 6:45

24. 2. 2021, 8:52

Tak jsem zašel do dílny. Vše je nastaveno jak jste psali. Vřeteno najelo po rampě 10s. I když to teda nebylo 10s. Ale min. Ale rampa tam byla. na 50hz a po chvíli OC-u. Zkusil jsem to ještě dvakrát a potom pojistky šlus.
Tak už nevím.
Jsem bezradný.
Díky.
Uživatelský avatar
OompaLoompa
Příspěvky: 428
Registrován: 28. 6. 2017, 1:45
Bydliště: Západný Slovakistan

24. 2. 2021, 2:35

Ta rampa 10s je pre 0 → 400Hz, takže v prípade 0 → 50Hz bude čas akcelerácie menší, konkrétne 1.25s

OC-u je over-current pri akcelerácii/decelerácii.
Neviem, či som to pochopil správne, ale hovoríš, že to vyhadzuje pri konštantnej rýchlosti? :?

"pojistky šlus" :roll: a vyhadzuje ti to istič, či prúdový chránič?
Lebo ak má menič integrovaný filter, tak sa to bežnému domácemu prúdovému chrániču (30mA) vôbec nemusí páčiť.
OompaLoompa píše: 22. 2. 2021, 1:51 ok, to by malo sedieť :)

nainicializuj pre 400Hz: Pn32→3→SET
Pn02→50→SET
Pn08→10→SET
Pn09→10→SET
nič iné nemeniť :!:

a skúsiť provoz cez panel (RUN/STOP)
+ priebežne kontrolovať teplotu motora :!:

pred prvým spustením pre istotu overiť, či to tie zmenené parametre aj naozaj uložilo :!:
hlavne Pn12 → musí byť 400 :!:
ak nie je, zlyhala inicializácia !
↑ pár príspevkov dozadu si písal, že ti to po tomto postupe už funguje :roll: tak ako teda?

ak nie, a aj v tomto prípade to vyhadzuje OC-u, môžeš skúsiť Pn08 a Pn09 zvýšiť napr. na 20
Uživatelský avatar
OompaLoompa
Příspěvky: 428
Registrován: 28. 6. 2017, 1:45
Bydliště: Západný Slovakistan

24. 2. 2021, 3:00

atlan píše: 23. 2. 2021, 3:48 Ono ten menic o ktorom tu bola rec na zaciatku vlakna to sledovanie prudu ma :D
Ono aj tento menič ho určite má :D
len sa soudruzi z Číny evidentne rozhodli pre ultra-super exkluzívny model, a teda ísť cestou Applu :lol:
Majojo
Příspěvky: 74
Registrován: 1. 2. 2021, 6:54

24. 2. 2021, 3:41

slezak77 píše: 24. 2. 2021, 8:52 Tak jsem zašel do dílny. Vše je nastaveno jak jste psali. Vřeteno najelo po rampě 10s. I když to teda nebylo 10s. Ale min. Ale rampa tam byla. na 50hz a po chvíli OC-u. Zkusil jsem to ještě dvakrát a potom pojistky šlus.
Tak už nevím.
Jsem bezradný.
Díky.
A skušal si to puštat aj v default nastavení tak ako je to nastavene už od výrobcu? Stĺpec 3 je nastavenie pre ovladaci panel a je nastavený pre ovládanie do 400HZ malo by ti to ist stlpec 6 je pre analogove ovládanie nastavený pre 50 HZ motory ma ten menič voľbu ovládania motora s č.3 , č.6 alebo sa tak deje automaticky niekde by sa malo dat potvrdiť z kade ma byt ovladany
Odpovědět

Zpět na „Ostatní (motory)“