Soustruh pro začátečníka

Vse o konvencnich strojich, nic o jejich prestavbe na cnc
GrimCrow

26. 2. 2021, 6:50

rawen píše: 26. 2. 2021, 5:57 ...vždyť jsem to psal úplně nahoře.

Ještě se zeptám jinak - jak hluboká je ta díra v hliníkové formě? Víš? A teď si představ nůž, kterým ji budeš dělat, jaké bude mít vyložení (nepodepřenou délku) a jaký maximální průřez nože upneš do vybraného soustruhu - tipuju, že 8x8 nebo 10x10mm.
O stahování hotových koleček nic moc nevím, ale tu výrobu forem vidím jako zásadnější problém. Měl bys k němu vymyslet technologii, postup a nástroje, a podle toho se dívat po stroji, který to zvládne. Anebo vyhodnotíš, že 40 tis. za takový nedáš...

Radek
Budou 2 druhy forem, jedno a dvoudílné. Hloubka dvoudílných bude ±15 mm, průměr (51 až 58) mm podle velikosti kolečka. Hloubka jednodílné ±50 mm, průměr (60 až 75) mm.

Myslel jsem, že z nadpisu vyzní, že jsem začátečník. V nožích, technologii soustružení a dalších věcech se neorientuji. Počítám s tím, že bude dost náročné se technologii opracovávání naučit. Tu možnost výroby forem beru jako investici do budoucna, primární účel je rovnání a dotvarování koleček. Chtěl jsem tu problematiku konzultovat s někým, kdo rozumí soustruhům a opracovávání hliníku.
Mám zkušenosti s 3d tiskem (FDM), tak jsem do budoucna přemýšlel, že bych si dal na osy supportu stepper mototory a udělal z to jednoduchý CNC soustruh.
RaS

26. 2. 2021, 6:58

být tebou tak to rozdělím, formičky zadám někam na normální soustruh (pokud jich je pár vyjde to za hubičku) a celé úsilí budu směřovat na obrábění toho polyuretanu/ gumy nebo z čeho to je..
a než bych se do toho pustil, tak najdi nějakého dobrovolníka co tuhle hračku má a zkus si to pod jeho vedením udělat ať víš do čeho jdeš..
ať tady nemáme další hračku v prodeji za polovinu ceny z neúspěšného prodeje.. :D
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
GrimCrow

26. 2. 2021, 7:02

turnigy píše: 26. 2. 2021, 6:34 Ak tam dáš kus oceľovej guľatiny, tak sa môže ľahko stať, že máš zrazu obrobok ťažší ako samotný stroj :lol: ale na drevo, plasty, perá a podobné veci to môže byť použiteľné. Dorobíš a sústruh spraceš do skrine.

Tiež je otázka, koľko tých foriem chceš vyrábať. 1-2ks nejako vystrúhaš aj 10mm nožom, ale ak ich chceš vyrábať sériovo, tak potrebuješ stroj, na ktorom nebude výroba jedného kusa trvať celý deň. A na dosiahnutie dobrého povrchu tiež treba nejakú tuhosť, asi nechceš mať vo vnútri formy vzor od vibrácií noža.
Chci obrábět pouze hliník. Preferoval bych nějakou skladnější a lehčí variantu.

Formy nechci vyrábět sériově, spíše jako prototypová výroba, den práce mi nevadí. Jedna forma je na doživotní odlévání.
Jestli tomu dobře rozumím, tak, čím větší průměr vřetene a výkon stroje, tím větší tuhost?
Co je důležitý parametr pro zredukování vibrací nože? Pomůže ukotvení ke stolu? Samozřejmě počítám s nějakým bytelným stolem.
rawen
Sponzor fora

26. 2. 2021, 7:05

Jasně. Prošel jsem si několika hračkovými stroji (Unimat, Proxxon MF70, ...) a trochu neobratně se tě snažím varovat před stejnou chybou a vyhozenými penězy.

Nejde o to, že formu budeš točit půl hodiny nebo den. Když bude stroj měkký, tak ji budeš mít i po tom dni křivou a poskákanou.

Radek
Naposledy upravil(a) rawen dne 26. 2. 2021, 7:07, celkem upraveno 1 x.
soustruh Bernardo 500, frézka Proxxon
(CNC Tron, CNC Proxxon MF70)
RaS

26. 2. 2021, 7:07

pokud chceš soustružit díru průměru 50 hlubokou třeba 80 tak na to potřebuješ tak 20kovej nůž 25ku lépe, 16kou to uděláš asi taky, menším už to bude vyloženě peklo.. takže pokud máš nožovku na 10ky nože, tam dáš 10ku nůž 80vyloženej a máš o zábavu postaráno..
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
GrimCrow

26. 2. 2021, 7:11

RaS píše: 26. 2. 2021, 6:58 být tebou tak to rozdělím, formičky zadám někam na normální soustruh (pokud jich je pár vyjde to za hubičku) a celé úsilí budu směřovat na obrábění toho polyuretanu/ gumy nebo z čeho to je..
a než bych se do toho pustil, tak najdi nějakého dobrovolníka co tuhle hračku má a zkus si to pod jeho vedením udělat ať víš do čeho jdeš..
ať tady nemáme další hračku v prodeji za polovinu ceny z neúspěšného prodeje.. :D
Poslal jsem jednu poptávku na dvoudílnou formu, abych měl orientační představu o ceně. Bylo mi řečeno, že jedna půlka formy bude stát 1500. Pro každou velikost a tvar jich budu potřebovat 8 ks, tak mě napadlo jestli nebude nějaký soustruh za rozumnou cenu, který by zvládl i úpravu toho hliníku.

Jasně, cením si vašich rad, díky. :)
GrimCrow

26. 2. 2021, 7:23

RaS píše: 26. 2. 2021, 7:07 pokud chceš soustružit díru průměru 50 hlubokou třeba 80 tak na to potřebuješ tak 20kovej nůž 25ku lépe, 16kou to uděláš asi taky, menším už to bude vyloženě peklo.. takže pokud máš nožovku na 10ky nože, tam dáš 10ku nůž 80vyloženej a máš o zábavu postaráno..
S jakým zařízením by se daly použít nože (16-25), které navrhuješ. Stále jsem nějak nepochopil tu tuhost soustruhu. Dá se nějak vypočítat?
Cjuz
Kontaktovat uživatele:

26. 2. 2021, 7:40

dovla píše: 26. 2. 2021, 5:30
Cjuz píše: 26. 2. 2021, 4:07 Na začátek je vhodné třeba tohle
https://www.uni-max.cz/produkty/kovoobr ... q9318-mini

Neber vůbec že máš nějaký průměr co tam vleze, jde o tuhost a výkon.
Na tom proxonu budeš nadávat protože nedovedeš zabrat špónu a utopíš tam hodiny času.
Když pohledáš nebo se zkusíš domlouvat, třeba se pod 20 dostaneš.
Tak to si neviem predstaviť niečo-hocičo aj makké sústružiť na mašinke ktorú prakticky prenesiem s dvomi rukami :lol:
Dá se tam dělat cokoliv co se tam vleze, ale někdy to není úplně efektivní.
Třeba video dole, to bych na Proxonu asi nedal.
https://sites.google.com/site/cjuzzujc/ ... ruh-cq9318
Na konci poznávacího procesu je omyl zcela vyvrácen a my nevíme nic. Zato to víme správně.
dovla

26. 2. 2021, 7:52

[/quote]

S jakým zařízením by se daly použít nože (16-25), které navrhuješ. Stále jsem nějak nepochopil tu tuhost soustruhu. Dá se nějak vypočítat?
[/quote]

Tuhost je hlavne daná množstvom železa z ktorého je to vyrobené. Všetko čo jev takomto výrobnom segmete pod 150 kg ,sú len traslátka, ktoré sa pri lepšom zábere,alebo trocha opotrebovanom noži celé rozvibrujú.
Ak by som ja mal takýto zámer, tak by som zháňal minimálne starú overenú klasiku TOS MN80.
To je iná liga v tuhosti a presnosti, ale tiež finančná.
Keď je záruka kšeftu tak by som sa nebál do toho ísť.
Engineer
Kontaktovat uživatele:

26. 2. 2021, 8:17

GrimCrow píše: 26. 2. 2021, 2:20 Dobrý den,

chtěl bych si pořídit malý stolní soustruh pro začátečníka.

Soustruh chci používat zejména pro zarovnávání valivých ploch uretanových koleček (tvrdost max. 60 shore D).
Do budoucna bych byl rád, kdyby se dal soustruh použít také pro výrobu jedno nebo dvoudílných hliníkových forem pro odlévání koleček. Představuji si, že bych do vnitřku kulatiny vysoustružil požadovaný průměr (50 až 75) cm (počítám s tím, že budu muset pořídit větší sklíčidlo) a pak ve vnitřní udělal požadovaný rádius případně jiný tvar vertikální plochy kolečka.
Pro představu přikládám obrázek :
https://esk8content.nyc3.digitaloceansp ... aeaf02.jpg

Uvažoval jsem o Proxxon FD 150, ale po přečtení Vašich názorů jsem trochu na vážkách. Je vůbec možné použít Proxxon 150 pro soustružení vnitřku hliníkové kulatiny? Automatický podélný posuv pro mne není moc důležitý.

Omlouvám se jestli jsem přehlédl vlákno kde by se tato problematika řešila a děkuji Vám za případné odpovědi.
Tak na tyhle formy už potřebuješ opravdický soustruh. S rozpočtem 20k na tuhle výrobu zapomeň, ledaže si koupíš něco starýho a většího, ale to bys v dnešní době musel mít pekelnou kliku aby to bylo okolo dvacky a v použitelným stavu. Vytočit slušně takhle hlubokej vnitřek už dá celkem práci i na dospělým soustruhu kterej dovolí upnout solidně tuhej nůž. Dělám občas tubusy na optiku což jsou tak trochu podobně vypadající operace jaký Tě čekají v těch formách a dělat kudlou 10x10 nebo 12x12 v hloubce okolo 60-70mm při průměru 50-80mm není sranda. Mám stolní soustruhy Schaublin, ale radit Ti koupit je snad ani nebudu, abys neomdlel z ceny ... :wink: V každým případě si nachystej podle mého minimálně 50-70 tisíc, možná i víc, protože soustruh je jen cca 50-60% investice abys dosáhl s výrobou těch forem trochu slušnýho výsledku.
Cjuz
Kontaktovat uživatele:

26. 2. 2021, 8:42

Ono ty soustruhy do 20ti, jsou na jedno brdo: https://www.primadilna.cz/Warco-Mini-so ... -d2557.htm

Engineer nenapsal kolik času to tak zabere na vhodném soustruhu.
Já jsem točil vnitřek o průměru asi 60mm do hloubky asi 50mm, cca hodina.
Jde to, ale bere se špóna po desetinách, zapomeň že budeš hrubovat po milimetrech.
Nakonec používám podložené radeko, hodně do ostra a udělá to pěkný povrch i na čele uvnitř.
Jen to prostě trvá opravdu mockrát víc na takovém malém stroji.
Navíc pokud nemáš 250ku hlavičku ale 80ku tak ty větší průměry držíš jak pes ježka a o to víc tě to omezuje.
Na konci poznávacího procesu je omyl zcela vyvrácen a my nevíme nic. Zato to víme správně.
dovla

26. 2. 2021, 8:58

[/quote]

Dá se tam dělat cokoliv co se tam vleze, ale někdy to není úplně efektivní.
Třeba video dole, to bych na Proxonu asi nedal.
https://sites.google.com/site/cjuzzujc/ ... ruh-cq9318
[/quote]

Ti kokso! Však ten sústruh v tom videu sa trasie celý. To si neviem predstaviť pri takomto trasení akú presnosť má ten točený rozmer. Neviem, či je to len nejako zrýchlené to video, ale tie "točky" pri obrábaní takéhoto vystredeného obrobku sú šialené.
A ešte lepší je ten fórový popis pod tým posledným obrázkom: Pokud se dá něco upnout tak to jde i obrábět :-) :lol:
GrimCrow

26. 2. 2021, 9:21

Cjuz píše: 26. 2. 2021, 8:42 Ono ty soustruhy do 20ti, jsou na jedno brdo: https://www.primadilna.cz/Warco-Mini-so ... -d2557.htm

Engineer nenapsal kolik času to tak zabere na vhodném soustruhu.
Já jsem točil vnitřek o průměru asi 60mm do hloubky asi 50mm, cca hodina.
Jde to, ale bere se špóna po desetinách, zapomeň že budeš hrubovat po milimetrech.
Nakonec používám podložené radeko, hodně do ostra a udělá to pěkný povrch i na čele uvnitř.
Jen to prostě trvá opravdu mockrát víc na takovém malém stroji.
Navíc pokud nemáš 250ku hlavičku ale 80ku tak ty větší průměry držíš jak pes ježka a o to víc tě to omezuje.
Teď jsem z toho zmatený. Je teda možné na tom warcu tu formu vyrobit? S nejakou přesností dejme tomu 0,05 mm? Ty formy se nebudou vyrábět zase tak často. Hlavní účel bude přesné rovnání koleček.
Pro predstavu. Kolečka z dvoudílné formy budou vypadat nějak takhle.
IMG_20210226_221034.jpg
U jednodílné formy se rovnají zase kruhové plochy takhle čas videa 2:20
turnigy

26. 2. 2021, 9:27

dovla píše: 26. 2. 2021, 8:58
Ti kokso! Však ten sústruh v tom videu sa trasie celý. To si neviem predstaviť pri takomto trasení akú presnosť má ten točený rozmer. Neviem, či je to len nejako zrýchlené to video, ale tie "točky" pri obrábaní takéhoto vystredeného obrobku sú šialené.
A ešte lepší je ten fórový popis pod tým posledným obrázkom: Pokud se dá něco upnout tak to jde i obrábět :-) :lol:
Otáčky by to v tom videu chcelo nižšie, ale asi už to bolo limitované minimálnymi otáčkami samotného sústruhu. Podľa mňa dobrá robota, vzhľadom na ten sústruh. Ak máš v dielni SV18 tak je jednoduché kritizovať :lol: ale na tom číňanovi by si to asi lepšie nespravil
Tos C45-2000
Charon
Sponzor fora

26. 2. 2021, 9:27

Pet setin v hloubce treba 50mm? Na tomhle chrastitku? Jestli jsi masochista tak proc ne :lol:
Misto plkani zabehni k nekomu kdo ti predvede o cem to je ve skutecnosti, trubka a ksichtokniha snesou vsechno :mrgreen:
SM16A, FN20, 3E710B, CDC7-2, HO02, CO2laser, Fiber.. propagator www.atreon.cz
Odpovědět

Zpět na „konvenční soustruhy“