Víceúčelový obráběcí stroj HQ 400-B

Tovární CNC a apřestavby konvenčních soustruhů
Pavel R

3. 6. 2009, 7:53

Pupak píše:Kombinovat frezku a soustruh,je jako kombinovat lod a auto. Vysledek- nejezdito,neplave to,ale zajimave to vypada. :lol:
Tak u dřeva to vůbec není pravda - spoustu věcí co jdou dělat na CNC soustruhu s frézovacími vřeteny bys jinak těžko tvořil - včetně třeba gravírování na obrobek, výroba různých spirál, závitů a pod. Dokonce s patřičným CAM to umí i třeba nerotační věci -např. hlavy loutek.

http://www.furniture.eu/nogi-toczone,p59491.html
Pupak
Kontaktovat uživatele:

3. 6. 2009, 8:23

Problem je v tom,ze se od pocatku bavime o stroji na kov,takze moje poznamka se vztahuje ke kovoobrabeni,nikoli k obrabeni obecne.
Pavel R

3. 6. 2009, 8:26

Jasně - sorry, jakobych nic neřekl (nenapsal) 8)
Pupak
Kontaktovat uživatele:

3. 6. 2009, 9:46

Sranda je,ze zrovna ted jsem takovyho kockopsa a jeste kombinovanyho s klokanem na obrabeni dreva vyrobil.Je to CNC soustruh s C osou a frezovacim vretenem zkombinovany s vyvrtavackou na metr hlouboky diry.Absolutni silenost,ktera me stala snad tisic hodin prace.Ani nevim, kolikrat jsem to predelaval a upravoval. Uz nikdy vic.
Pavel R

3. 6. 2009, 9:52

Tak s vyjímkou té vyvrtávačky to znám celkem důvěrně. Ale nepřijde mi to nijak komplikovaný, řekl bych mnohem jednodušší než CNC centrum. BTW - co myslíš tou C osou? My tak značíme vřeteno.
Engineer
Kontaktovat uživatele:

3. 6. 2009, 10:21

Pavel R píše:Tak s vyjímkou té vyvrtávačky to znám celkem důvěrně. Ale nepřijde mi to nijak komplikovaný, řekl bych mnohem jednodušší než CNC centrum. BTW - co myslíš tou C osou? My tak značíme vřeteno.
No nevím sice jaká byla požadovaná přesnost toho vrtání, ale představa vyvrtávání metr hluboký díry a ještě k tomu do dřeva (vpodstatě lze předpokládat že se v té délce budou i měnit vlastnosti toho materiálu což následně přinese nemalé problémy v provedení stroje) u mne budí značný obdiv k Pupákově odvaze něco takového konstruovat a postavit! :shock:
Pavel R

3. 6. 2009, 10:42

Komplikovaný není CNC soustruh - vyvrtávačka na metr hluboký díry je naopak něco velmi exotického. Docela by mě zajímalo, jak to funguje, při téhle délce už musí být vrták spíše mávátko
Mambo

3. 6. 2009, 10:51

Byl jsem ted ve skole na exkurzi v TOS Varnsdorf kde maji vyvrtavacku na vretena (pres 3m dlouhe diry od nejakych 20 mm prumer az 20 cm (nevim uz presne) ) a funguje to tak ze prvnich par cm vrtani je vyvrtavaci hlava vedena pres licovany otvor a az se zavrta tak je vedena dirou. Presnosti byly pomerne vysoke. Trisky se vyplachuji tlakovym olejem. Ac to byl stary stroj tak to fungovalo perfektne.
EDIT: tady je to pekne videt http://www.youtube.com/watch?v=zhU7YjEm9ac (je tam i schematicky obr)
Pupak
Kontaktovat uživatele:

4. 6. 2009, 6:10

To nebyla odvaha,ale cisty nerozum. Stavim to uz skoro rok a neustale nachazim nejake problemy.Pochopitelne vetsina z nich se tyka prave toho vyvrtavani.Jen namatkou.Uchceni vrtaku,vedeni vrtaku,vystredeni vrtaku pri najizdeni do dreva,odvod pilin. Vreteno funguje jako klasika na vrtani a jako rizena C-osa pro soustruzeni a frezovani.
Jenom upnuti materialu pro vrtani,abych mohl stredem prohnat 35mm tlusty vrtak neni sranda.Takove sklicidlo nikde nekoupis a musi se to upravovat.
Jen pro ilustraci par obrazku z jednoho vyvojoveho stadia.
Přílohy
3
3
2
2
1
1
Engineer
Kontaktovat uživatele:

4. 6. 2009, 10:54

No vypadá to hezky, ale dle mého soudu to mělo být v litině a tak kolem 2 tun hmoty aby to eliminovalo ty problémy s vrtáním. Když se zacpe odvod pilin, tak bych se skoro bál že to bude mlátit celým strojem a nebo tam máš nějaký vypínání pohonu?
Trochu mi to připomíná kámoše který před lety vzal taky takovou podobnou chuťovku....stavěl doma válcovací stolici s metr dlouhejma válcema a tuším s cca 20kW motorem. On se ale litině vyhnout nemohl. Aby to mohl postavit, musel v dílně nejdřív vyrobit menší mostovej jeřáb. :shock:
Co si vzpomínám dělal to skoro dva roky a taky se tam objevoval jeden problém za druhým. Ale nakonec to rozběhal a válcuje to prý do dneška.
Pupak
Kontaktovat uživatele:

4. 6. 2009, 12:08

Tohle se musi dat rozebrat a odvezt v OA,takze zadna litina.Nicmene ten profil 90x90mm je silnostenny a opravdu hodne tuhy.To vrtani se musi delat s citem a velke diry postupne. Problem je,ze ty hadovite vrtaky moc nedrzi osu maji tendenci se vlnit jak had.Asi odtud ten nazev.Motor je DC servo 200V\10A ma to docela silu,navic je tam prevod do pomala 1\3.
Po vsech zkusenostech,ktere jsem u toho nabyl,bych to opravdu delal z litiny s tunovou hmotnosti.Jenze zadne podruhe uz zarucene nebude.
Pupak
Kontaktovat uživatele:

4. 6. 2009, 4:56

Tak jsem dneska otestoval to CNC soustruzeni a je to opravdu sranda.
Chodi to hezky.Akorat to 3D je casova pakarna,pokud chce clovek hladky povrchy.Na to nemam cas.
Přílohy
1
1
mbmbac

13. 6. 2009, 10:08

Víceúčelový obráběcí stroj HQ 400-B
Tak som sa predsa rozhodol pre kúpu tohto sustruhu.
Po rozbalení ma prekvapil dizajn, mal som pocit ze
som sa vratil o 30 r. dozadu,na prvy pohlad vyzeral
dost masivne, co sme nakoniec aj pocítili ked sme ho
dvíhali na stôl(vaha 210 kg).Po prestudovaní navodu
som tam upol zeleznu gulatinu pr. 50mm dl.150mm.
Rozhodol som sa, ze na jeho konci spravím
závit M42x1 .Ani neviem ci som tam dal spravni nôž
nadstavil som uber na 1.5mm a spustil, zacalo to
dost strpat tak som znížil uber na 1mm to uz bolo
znesitelnejsie ,ale nakoniec som skoncil pri 0.5mm
kedy to slapalo hladko a bez vibrácii.Narezal som
zavit a odskusal na fotoaparate ,kde sa tento zavit
pouzíva a sedel jak uliatý, zatial ma tato masinka
uspokojila. no uvidím v budúcnosti či ma nesklame.
Miro93

15. 12. 2009, 6:03

Zdravím,
jen trošku do mlýna - mám asi dva roky soustruh HQ 400, dobrý pro kutily, tím chci říct, že se na soustruhu dost každý nakutí... . Je totiž všechno, jen ne přesný. Ale pravda je, že to musí člověka bavit. Moje čtyřstovka bohužel nemá posuv, ale jinak jsem se vyřádil a už je trošku na to kutění. Pro profi práci, ale nebrat v žádném případě.
Odpovědět

Zpět na „CNC soustruhy“