Ahoj,
vyrábím si malou jednoduchou brusku, abych měl na čem recyklovat zlámané karbidové nástroje (a že jich je):
Hned na úvod mohu říci, že Milan měl pravdu, když mi (buď
tady nebo možná jinde) radil sehnat a použít na přímo malý asynchronní motor

Ale tento motorek byl po ruce (zatímco měnič ne) a chtěl jsem si to i zkusit takto. Bruska je stavěna na 100mm koutouče, nominální otáčky 5000rpm. Spotřeba brusky na prázdno je zhruba 90W* (65W na samotném motoru, zbytek si vezme můstek a trafo), což jsem absolutně nečekal (čekal jsem mnohem méně) a má to pár celkem nepříjemných důsledků. Zaprvé jsem myslel, že vystačím s nějakým notebookovým zdrojem (do kterého jsem si plánoval dobastlit regulaci), ale hlavně jsem podcenil chlazení motoru a vynechal jsem samoofuk (nestavím to na dlouhodobý provoz a také jsem to nechtěl přehánět s nějakým velkým průvanem kvůli prachu z broušení). S delším provozem spotřeba mírně klesá (počítám, že se prohřejí ložiska) a asi se to zaběhnutím o něco zlepší (před tím ale zkusím nějaký ten samoofuk dobastlit, jinak by motor shořel), uvidíme..
Další věc, která mne nepříjemně překvapila, je házivost samotného kotouče. Talířek, o který se disk opírá, hází na rádiusu 20mm cca stovku, na čele brusné obruče kotouče je skoro desetina.. To je normální, počítá se i u těchto kotoučů s nějakým orovnáním? Je to nový
Narex (D181).
Díky, T.
*Jsem mírně nad nominálním napětím (15.5V vs. 14.4V)