invertorova zvaracka

obrabeni na klasice
rawen
Sponzor fora

17. 12. 2009, 10:16

Musím říct, že mě pěkně hlodáte.
Máme na doma pro příležitostné použití starou trafosvářečku československé výroby zvládající elektrody do 4mm. Co navíc by přinesl invertor, kdybych chtěl tímhle směrem ulít peníze? (Ochranou atmosféru každopádně neplánuju, protože co doma s flaškama.)

Radek
soustruh Bernardo 500, frézka Proxxon
(CNC Tron, CNC Proxxon MF70)
k

17. 12. 2009, 10:25

stare trafo . odhliadnuc od bezpecnosti (premerat megmetom ;-) je tazke, dava len striedavy vystup (nemozno pouzit bazicke elektrody), nema znizenie prudu po prilepeni elektrody atd ..

moderny invertor ma kopec vyhod ale je to na dlhu debatu ..
Miller
Sponzor fora

17. 12. 2009, 10:27

rawen píše:Musím říct, že mě pěkně hlodáte.
Máme na doma pro příležitostné použití starou trafosvářečku československé výroby ...
Já mám zase doma dynamo z Dakoty americké výroby, které jsem dostal od kamaráda asi před 30 lety, protože tehdy se říkalo, že stejnosměrný proud svařuje líp než stříďák. Nemohu to povrdit, protože dynamo dodnes leží v regálu a spokojene sní svůj sen o létání... :D
VW
Kontaktovat uživatele:

17. 12. 2009, 11:11

Máme na doma pro příležitostné použití starou trafosvářečku československé výroby zvládající elektrody do 4mm. Co navíc by přinesl invertor, kdybych chtěl tímhle směrem ulít peníze? (Ochranou atmosféru každopádně neplánuju, protože co doma s flaškama.)

Radek
Pro mě bylo rozhodnutí přestat vařit trafem a pořídit kvalitní invertor ze dvou důvodů:
1/ Měl jsem trafo jen půjčený
2/ Co jsem si pamatoval z učňáku ze zácviků, tak tehdy se mi stejnosměrnou vařilo daleko líp - svary byly úhlednější, nevznikaly praskliny, nebylo v nich tolik zatavený strusky, snadněji se to zapalovalo atd.

Když invertor dorazil, potvrdilo se to všechno - od snadnějšího zapalování, přes o 100% lepší kvalitu a vzhled svarů, takže naprostá spokojenost.

Určitou nevýhodou je, že bazické elektrody jsou daleko náchylnější na vlhnutí. Už si pomaličku připravuju věci na stavbu malé automatické sušičky elektrod.

Ale vařit se dá samozřejmě i rutilkama (jsou většinou pro ~ a - pól).
Kilovolt
Sponzor fora

17. 12. 2009, 12:32

Radek
Máme doma s bráchou invertor gama do 130A ,CO s0,8 drátem a stařičkou trafosvářečku s usměrňovačem KS250.KSka je suverénně nejlepší,ALE je to kysna s váhou 150 kg.Pokud máš KS a nepotřebuješ s tim někde putovat,invertor je ti k ničemu.Pokud máš jen střídavinu,invertor je velkej pokrok-přenosný,lehký,dobře svařuje.Jako elektrikář si neodpustím malej kibic-invertor bere v zápřahu dost proudu,tak zapomeňte na takový ty prodlužky na bubnu(většinou 3x1,5) -je na nich velkej úbytek a invertor to blbě snáší.Nejlepší kabel je 3x2,5 do délky 10m
Elektrika je potvora-nejni vidět a kope jak divoká mula.
"Učíme se po celý život. Až na školní léta" - Gabriel Laub
Monteg

17. 12. 2009, 3:37

Abych byl upřímnej tak mám doma taky KS 250 pro mě super mašina při troše cviku svaří i 1mm plech váha je problém pokud vaříš jen v dílně a stojí v rohu super nedej bože jí někam šmejkat.
CO2 poloviční váha poloviční problém + starosti o plyn.
Invertor krásná věc lehká skladná většinou na rameno pokud vaříš hodně v terenu na 90% víc nepotřebuješ a budeš spokojenej.
Pokud vaříš jen v dílně klidně bych šel do CO2 nebo TIG
k

17. 12. 2009, 4:46

TIG je problem . naklady na argon a flasu su neporovnatelne vyssie ako CO-cka .. ono sa tu uz preberalo ze flasu na argon sa da splasit aj od ruky a nie je nevyhnutne si ju prenajimat od messeru ci linde ..

Varit nerez bez argonu ale proste nejde ..

Akonahle ale je v hre aj zvaranie hlinikovych zliatin je jedina volba TIG a to drahy TIG - invertor musi umoznovat striedavy vystup ..

Este k tym "tazsim" trafam s pripadnym usmernovacom . ano varia lepsie ako striedave male trafa a aj ako vacsina low cost invertorov .. Ked uz mate invertor co da 180A alebo viac tak je to ale uplne na jedno .
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

18. 12. 2009, 7:59

Sam jsem koupil invertor na MMA a TIG
od Kuhtreiber (cesky vyrobce svarovaci techniky) TIG200P
i nalepka navrchu to rikala ovsem rozsypany caj uvnitr
ceska je na tom jen ta nalepka
pozdeji jsem to nasel milion a jednou na ebai a jeste pozdeji fabriku kde je vyrabeji (na ebai treba zde http://cgi.ebay.com/WSE200P-AC-DC-TIG-M ... 518ee849b5 )
mam ho cca 3 roky a zatim vari suprove jak elektrodou tak pod argonem kterej opravdu silene leze do penez
pod rukou mam fasku misto 3800 za 2800,- Kc

nic na tom jaky je puvod cena 21 000,- na ebay
tu hezkou ceskou nalepku tam mam taky
housenku to nedela o nic horsi

a vasi se s tim opravdu mnohem lepe nez s AC trafem ktery je problem zapalit (jeste pamatuju jak mi vzdy tekli nervy)

co je dnes aktualni je samozatmivaci kukla
koupil jsem prvni cinskou za cca 4000,-

po dvou zanetech letela prez dilnu

viditelne vzdy probliklo nez zatmela
mela nerovnomerne zatemeni po cele plose pruzoru a odchazeli v ni baterky

pozdeji koupena kukla od speedglasu v cene 1/2 ceny svarecky to resi brilantne k plne spokojenosti

jen si ji nesmim zapomenout zapnout pred svarovanim :-)

varim s tim litinu nerez tnky plechy dural
proste co je potreba semotamo kapnout

svarecka velmi napomaha dumyslnou elektronikou takze se elektrody dobre zapaluji a na TIG lze nastavit pravkticky vse co clovek bezne potrebuje

vcetne pulzovani, stridou cistici faze pri AC, ruzne dobehy, atd...

neni to prosim zadna reklama na jakoukoli firmu produkt nebo zlutou
berte to jako drobnou recenzi
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
Odpovědět

Zpět na „konvencni obrabeni“