Ahoj,
takže dneska jsem měl chvíli čas a tak jsem zas chvíli dumal nad mojí MNkou.
V prvé řadě jsem na doporučení jednoho známého podrobně prozkoumal výkres vřeteníku a porovnal ho s mým na stroji. Naštěstí předchozí majitel na nic nezapomněl a všechny součástky odpovídají
Dále jsem si rozklikl zde zveřejněný odkaz na trubku, kde jeden Rus popisuje seřízení a fungování celého vřeteníku, za což ještě jednou děkuji! A můžu doporučit i ostatním.
Vřeteno je na provoz opravdu choulostivější a několikrát se tu diskutovalo o jejím seřizování, ovšem je to celé roztažené na skoro 100 stranách a proto bych chtěl pro stejně neznalé jako já udělat základní soupis z toho, co jsem dneska zjistil a potom v klidu dál řešil, co je špatně u mě.
1) Přední ložisko (žlutá)
Zde je to jednoduché, radiální vůle se seřizuje dvojicí matic našroubovaných na ložisku. Jelikož je vnější průměr ložiska kuželovitý, tak pomocí povolování a utahování těchto matic dochází k zasouvání nebo vysouvání ložiska do kuželové pánve v odlitku vřeteníku, tím se ložisko buď svírá nebo rozevírá.
2) Zadní ložisko (červená)
Zadní ložisko je krapet jiné než přední. Je zde pouze jedna matice, kterou se nastavuje radiální vůle ložiska, OVŠEM POZOR! Tato matice není našroubována na samotném ložisku, ale na závitu odlitku vřeteníku! Při utahování se matice svým čelem opře o čelo ložiska a tlačí ho dovnitř, při povolování se matice opět čelem opře, ale tentokrát o segrovku, která je upevněna na konci ložiska.
Zde je potřeba zdůraznit, že před začátkem seřizování těchto ložisek je NUTNÉ povolit vrchní šrouby na vřeteníku sloužící k aretaci ložisek. Po dokončení prací se šrouby opět utáhnou, viz. bod 4)
3) Seřízení axiální vůle (modrá)
Axiální vůle je zde zachytávána z jedné strany osazením přímo na vřeteni, které je opřeno o přední čelo ložiska (šipka na čele vřetena).
Z druhé strany předního ložiska (za maticí) se nachází třecí kroužek, který je opět opřený o čelo ložiska. Za třecím kroužkem se nachází řemenice a za řemenicí malá matice s aretačním šroubkem. Axiální vůle se tedy nastavuje mírou utažení malé matice, která přitlačí řemenici a třecí kroužek na čelo ložiska a zároveň tak určuje i míru "lehkosti" otáčení vřetene.
4) Aretace nastavení ložisek
(Zde jsem si půjčil jednu fotku přímo z fóra, snad to nevadí.)
Aretace nastavené radiální vůle obou ložisek se provádí pomocí dvojice šroubů na vrchu vřeteníku. V každém ložisku je na vrchní straně rybinová drážka a v ní klínek se závitem. Obě ložiska jsou v místě drážky rozříznutá. Vrchní šrouby prochází odlitkem a jejím závitem jsou přišroubovány do klínků. Ve chvíli, kdy se daný šroub začne utahovat, tak se přes jeho závit začne zvedat klínek, který svými bočními plochami začne rozvírat ložisko a vytvoří tak nepatrnou vůli umožňující hladké otáčení vřetene.
Při povolení šroubu naopak klínek klesne, ložisko se stáhne a vřetenem nelze otáčet.
Snad jsem všechno srozumitelně vysvětlil. Pro někoho je to možná samozřejmost, ale já jsem rád, že konečně vím jak to funguje.
Radek