Mrosconi No.1

fotky našich strojů, aneb co máme doma
Odpovědět
Mrosconi
Kontaktovat uživatele:

28. 4. 2021, 4:24

Waw, tož to je součástek jak "cyp" :)
Odrbávat s nic nebude. Musí to být spolehlivé. Jinak to nemá smysl ani dělat.

Díky
zz912

28. 4. 2021, 4:24

Modros píše: 28. 4. 2021, 4:19 já mám regulátory přímo na válci
Regulátor tlaku tam asi nemáš :-)
- na válci máš asi namontovaný škrtící ventil, kterým řídíš rychlost

- koncové tlumení ve válci může být buď jen pružným elementem, nebo automaticky nastavitelné, nebo ručně nastavitelné a to tam bývá takový šroubek
LinuxCNC - MESA 7i96
zz912.webnode.cz
Mrosconi
Kontaktovat uživatele:

28. 4. 2021, 4:30

OK, takže ty koncové tlumiče mohou být součástí přímo vzdochového válce? Já mám na současné mašině 40mm Parker P1FS a nahoře je jen šroubení se sítkem, což je ten tlumič hluku. Žádná regulace. Je to přímo na kompresor, který slouží díky 50l nádobě jako expanzní nádoba.

Když bych chtěl přidat další válec s tím přepínacím ventilem, tak předpokládám, že před tím ventilem má být ustálený tlak a ten ventil jen pouští před ne bo za píst, že?
Ty tlumiče jsou tedy elastomery? Přímo ve válci?

Díky
zz912

28. 4. 2021, 4:42

Mrosconi píše: 28. 4. 2021, 4:30 OK, takže ty koncové tlumiče mohou být součástí přímo vzdochového válce? Já mám na současné mašině 40mm Parker P1FS a nahoře je jen šroubení se sítkem, což je ten tlumič hluku. Žádná regulace. Je to přímo na kompresor, který slouží díky 50l nádobě jako expanzní nádoba.
To máš jako vyvažování, že?
Mrosconi píše: 28. 4. 2021, 4:30 Když bych chtěl přidat další válec s tím přepínacím ventilem, tak předpokládám, že před tím ventilem má být ustálený tlak
o to se Ti postará regulátor tlaku v úpravně vzduchu.
Mrosconi píše: 28. 4. 2021, 4:30 a ten ventil jen pouští před ne bo za píst, že?
Ano, ale ventilů je hromada druhů:
5/2 monostabilní
5/2 bistabilní
5/3 s otevřenou střední polohou
5/3 s uzavřenou střední polohou
5/3 se střední polohou pod tlakem
2x 3/2 ventil v klidu otevřen
2x 3/2 ventil v klidu uzavřen
.......
každý má svoje výhody nevýhody
Mrosconi píše: 28. 4. 2021, 4:30 Ty tlumiče jsou tedy elastomery? Přímo ve válci?
Tohle se používá u malých válců cca do 12 mm průměru. Jelikož budeš vozit 100kg, tak budeš mít válec s pneumatickým tlumením buď automaticky nebo ručně nastavitelným.

A aby to nebylo tak jednoduché, tak pamatuj, že pokud použiješ pevný doraz, tak trochu eliminuješ to pneumatické tlumení. Pokud budeš zastavovat třeba 20 mm před koncovou polohou, tak si tam musíš přidat externí tlumení.
LinuxCNC - MESA 7i96
zz912.webnode.cz
Lukas_2
Kontaktovat uživatele:

28. 4. 2021, 6:35

Trošku z jiného soudku. Kolik máš kapacitu té nádrže na emulzi ? Takhle od pohledu se zdá docela malá. Ne že by se ta voda měla kde zdržovat, ten design je řekl bych dobrej. Ale hodně se odpařuje. Já v práci dolejval asi 100 litrů týdně. U sebe, i když to je celé krom síta zakryté, tak taky dolejvám každý týden, a to tu nádrž máme v poměru k tomu stroji velkou.
BF30 přestavěná, Optimum F100 přestavěná
Kamodel.cz
Mach4
Cjuz
Kontaktovat uživatele:

28. 4. 2021, 9:14

Běžně používáme 3 typy tlumení
1. škrcení na výstupu z ventilu - výhoda když je válec hůře dostupný
2. škrcení na šroubení válce se zpětným ventilkem - běžný způsob
3. vnitřní nastavitelné tlumení ve válci (uvnitř zajíždí do sebe dvě části) největší možné tlumení zpomalí to třeba i 150kg vrata
Na konci poznávacího procesu je omyl zcela vyvrácen a my nevíme nic. Zato to víme správně.
Mrosconi
Kontaktovat uživatele:

28. 4. 2021, 10:38

Lukas_2 píše: 28. 4. 2021, 6:35 Trošku z jiného soudku. Kolik máš kapacitu té nádrže na emulzi ? Takhle od pohledu se zdá docela malá. Ne že by se ta voda měla kde zdržovat, ten design je řekl bych dobrej. Ale hodně se odpařuje. Já v práci dolejval asi 100 litrů týdně. U sebe, i když to je celé krom síta zakryté, tak taky dolejvám každý týden, a to tu nádrž máme v poměru k tomu stroji velkou.
80 litrů je po okraj.
Lukas_2
Kontaktovat uživatele:

29. 4. 2021, 6:03

Tak jestli ještě stojíš o nějakou kritiku. Ty spády vepředu bych udělal ještě ze středu uplně do krajů. Pod síty na špony, s tím že bych zvětšil tu nádrž, udělal ji na větší ploše a placatější. Na krajích bych to vyvedl mimo mašinu a udělal tam síta kam by se dal vložit filtrační papír.
Pokud ti ty špony budou zůstávat přímo nad emulzí tak jich hromada propadá tím sítem, i když bude jemné. My tam máme vcelku malej propad, většina špon se k tomu sítu ani nepřiblíží. A na posledním záchytném bodě (papír) to vypadá takhle po týdnu a něco...
1619672098465.jpg
Kamodel.cz
Mach4
Mrosconi
Kontaktovat uživatele:

29. 4. 2021, 7:35

Hola amigos !

Já jsem vycházel ze založení, že musím udělat nejměnší možnou mašinu pro ty, kteří mají stejný problém jako já. Zejména výška je limitující. Asi jeden z důvodu, proč se stále předělávají konzolové frézky, že? Další věc byla ergonomie. Chtěl bych mít dobrý přístup až na konec stolu, takž moc místa ve předu nyzbývá. Zároveň jednoduché, nekomplikované krytování, které se dá smontovat na místě, protože asi těžko někdo dostane po schodech do sklepa takovou 2m skříň. Z tohoto důvodu jsem se chtěl vejít do 2m šířky a 2m výšky. Na hloubku 1,5. Přitom rozjezdy 650x400x450. Nejlogičtější je aby špony lětěly směrem dopředu. Tam mám místo pro nádobu. Když jí udělám širší, tak jedině na úkor celkové hloubky mašiny. To zase budu potřebovat více plechu a nevejdu se do ceny, kterou jsem si stanovil. Takže to vyšel jako kompromis. Na výšku se mi to moc nepodaří zvednout, jedině když změním sklon. To budou ale špony na celé ploše a nebudou jsíždět dolů. Ale dá se tak získat 20-40, možná až 50 litrů.
Na současné mašině mám jen 70l v plastikové míse na maltu a systém filtrování je přes šuplík z Ikeii (dokonalé síto) a jeden kíbl na maltu, který mi to filtruje. Za celou dobu jsem neměl problém s tím, žeby se mi do emulze dostávaly špony. Jasně, nedělám prášek, takž špony neprojdou tím prvním sítem, ale do hlavní nádoby se toho moc nedostane. Vše jemné, tedy prášek zachytí ten kíbl. Funguje to jak žumpa na chatě:) Raz za 3 měsíce vytáhnu kíbl a vyčistím od toho prášku. Kdykoliv mohu na síto přidat další filtr. Jelikož se to osvědčilo a bylo to nenáročné na výrobu, tak jsem si řekl, že to udělám podobně.
Ty sita jsou vytahovací a jsou udělány tak, že sezhora jsou hladné a v úrovní spadu. Prostě aby to šlo dobře nabírat obyčejnou lopatkou na smetí. Pod sítem (ještě není nakresleno) bude asi 50mm prostor a pod ním jemé síto (jemné technické pletivo nebo látka pro vyšívání), Když budu mít pocit, že mi to blbě odtéká, vytáhnu síta a vysypu nebo rovnou vyměním to pletivo, což je vlastně druhý filtr. Tedy účiněk by měl být stejný jako ve Tvém případě s papírem, jen po něm mohu škrábat lopatkou a nepotrhám ho, protože bude pod a ne nad sítem.
100l za týden nedolívám, ale nějakých 10l to určitě běžně tratí, takže asi tak. Ještě by bylo fajn dodělat tam plovák aby čerpadlo nejelo na prázdno, kdyby došla emulze. Pumpa bude taky trochu výš než úplně na dně, a tak jednou za rok se vytáhnou síta, spodním vypouštěcím ventilem se vypustí emulze a vyčistí se dno od sedliny. Jedině v případě, že někdo má garáž jako já a nemůže si dovolit více jak 2m výšku, tak to hold bude muset vyčerpat pumpou do externí nádoby. protože se nedostane pod nádobu.
Mrosconi
Kontaktovat uživatele:

29. 4. 2021, 7:39

ZZ díky, já asi použiju pohon motorem. Jelikož mám na něj vše co potřebuji, byla by to škoda. Ale chi navrhnou obě varianty. Stále si však myslím, že to bude lepší a především něco, co už trochu umím udělat:)

Jinak Mach to nijak neomezí, ten umí ovládat minimálně 8 motorů.
Lukas_2
Kontaktovat uživatele:

29. 4. 2021, 8:14

Tu plast. nádobu na míchání jsme měli taky, nakonec jsme udělali vlastní nádrž s dvojnásobnou kapacitou, možná ještě větší. Jestli ti to funguje tak asi dobrý. Jen, ty děláš hlavně do oceli, že ? Já jsem vypozoroval že hliník mi propadává o dost víc těmi síty než ocel. Ale taky to bude i tím že hliník dělám malými nástroji takže jsou i špony malé. A hliník celkově ty filtrační systémy rád zasírá.
To odpařování asi hodně souvisí s celkovou plochou nádrže a hlavně využitím stroje. těch 100 litrů bylo při 2 směnném provozu.

Ještě by bylo dobré odlučovat mazací olej. My jsme teď udělali odlučovač a funguje dobře. ještě tam teda není natrvalo ale brzo ho tam osadíme. Tam toho KVčka musí bejt, jsem zvědav kolik to toho oleje vytáhne...

8 motorů, takže máš nějakou tu novější verzi. Já mám build 4300 a tam uřídí zároveň jen 6 os.
Kamodel.cz
Mach4
Mrosconi
Kontaktovat uživatele:

29. 4. 2021, 8:32

Nikdy jsem to nezjišťoval, ale v osách je XYZABX a OB1 až OB6 a v motorech je Motor0 až Motor7. Verze 4612. Klasický Mach4 Hobby.

Já prozatím neřešil centrální mazání, ale určitě to bude další krok. Zatím jsem se soustředil na celkovou tuhost a nějaká to základní krytování, aby šlo vůbec chladit emulzí. Když dělám alespon jednou týdně, tak se mi emuzle chove stejně. Žádné olejové skvrny, nic. Předpokládám, že se jedná o olej právě z centralního mazání, nebo se pletu? Proč jinak by se to řešilo?

Jinak když jsem zoptimalizoval rameno pro ATC, tak při použití nástroje s celkovou délkou 100mm mi v ose Z zůstane jen 380mm. Oproti původních 500mm. Já sice deklaruji rozjezd v ose Z 450mm, ale to je v případě svislého vřetene. Když se otočí do vodorovné pozice, tak sjede o 50mm níže. Nicméně mei stolem je ted jen 380mm. Když použiju vřeteník s ISO40 vřetenem s pneumatickým válcem, a nějaké 5,5Kw servo, tak se mi to vejde pod střechu jen tak tak. Což zase není dobré kvůli chlazení. Hold, kdo bude chtít ATC s deštníkem, bude muset počítat s menším prostorem pod vřetenem. Nebo vyšší sloup. Jenže to jsem zase u celkové výšky.
Autodesk Fusion 360 29.04.2021 9_12_22.jpg
Lukas_2
Kontaktovat uživatele:

29. 4. 2021, 8:55

Mrosconi píše: 29. 4. 2021, 8:32 Nikdy jsem to nezjišťoval, ale v osách je XYZABX a OB1 až OB6 a v motorech je Motor0 až Motor7. Verze 4612. Klasický Mach4 Hobby.

Já prozatím neřešil centrální mazání, ale určitě to bude další krok. Zatím jsem se soustředil na celkovou tuhost a nějaká to základní krytování, aby šlo vůbec chladit emulzí. Když dělám alespon jednou týdně, tak se mi emuzle chove stejně. Žádné olejové skvrny, nic. Předpokládám, že se jedná o olej právě z centralního mazání, nebo se pletu? Proč jinak by se to řešilo?

Jinak když jsem zoptimalizoval rameno pro ATC, tak při použití nástroje s celkovou délkou 100mm mi v ose Z zůstane jen 380mm. Oproti původních 500mm. Já sice deklaruji rozjezd v ose Z 450mm, ale to je v případě svislého vřetene. Když se otočí do vodorovné pozice, tak sjede o 50mm níže. Nicméně mei stolem je ted jen 380mm. Když použiju vřeteník s ISO40 vřetenem s pneumatickým válcem, a nějaké 5,5Kw servo, tak se mi to vejde pod střechu jen tak tak. Což zase není dobré kvůli chlazení. Hold, kdo bude chtít ATC s deštníkem, bude muset počítat s menším prostorem pod vřetenem. Nebo vyšší sloup. Jenže to jsem zase u celkové výšky.
Autodesk Fusion 360 29.04.2021 9_12_22.jpg
Jo jedná se o olej z centrálu. Ještě se tam může dostávat trochu pneumatickej olej z toho ATC...

A to 100mm je ještě hodně krátej nástroj. Nejvíc to zabíjí velké vrtáky, nebo prodloužené upínače, nástroje. nebo nějaké speciály. Ale 380mm je dost. Já mám o dost míň. Taky to mám posazené níž > BT40 je větší. Taky proto mi to odjíždí tak daleko, myslím že ty bys to nemusel řešit. jedině že by se ti chtělo mašinu natáhnout do boku. Vyjíždět s tím celým nahoru si myslím že by bylo docela náročné.
Kamodel.cz
Mach4
Mrosconi
Kontaktovat uživatele:

29. 4. 2021, 9:10

Další varianta bude s ISO40kou, takže to bude ještě o těch 50mm méně. Normálně přemýšlím nad tím, že to udělám o půl metrů delší a prostě to zajede mimo součastnou kabinu. To pak mohu udělat klidně 30 nebo i více nástrojový disk a mít klid. I krytování by bylo bez nějakých mechanických kravin, aby to fungovalo.
Lukas_2
Kontaktovat uživatele:

29. 4. 2021, 9:26

No kryt tam budeš potřebovat tak jako tak. My ho ovládáme pístem. Ale stavím se za to to natáhnout, bude to stát za to. Kdybys to chtěl mít uplně top mohou ty zásobníky být po obou stranách, taky se to dělá. Zase by to bylo o něco náročnější, ale cool určitě :lol:

Těch 30 kousků je myšleno BT30 že ?
Kamodel.cz
Mach4
Odpovědět

Zpět na „naše mašinky“