zdravím, jak je vhodné mít usazený stolní soustruh kategorie 2807 (nad ložem prům. 266 mm, mezi hroty 700mm, celková váha asi 180 kg. Mám na mysli materiál a hmotu stolní desky, případně nohy stolu.
Má význam dělat těžkou stolní desku (beton, kámen, umělý kámen, ocel)?
Konkrétně se jedná o soustruh Optiturm 2807.
Děkuji.
usazení stolního soustruhu, stolní deska
Ja som si pod obdobný stroj (D280x700) urobil masívny drevený stôl.
Nohy smrek 100x100mm, rám smrek 80x80mm, čapované spoje, stolná doska buková špárovka priebežná 40mm.
Do nôh sú zospodu vložené a z bokov stiahnuté rúrky asi 250mm dlhé. Je v nich narezaný závit asi M18x1.5 pre šróby na ustavenie stola do roviny.
Na tomto stole mám žulovú platňu cca 25mm hrubú a na nej prišróbovaný sústruh.
Celé to je celkom tuhé, nemá to snahu nejako vibrovať, prípadne cestovať po dielni. Stôl samotný má nezanedbateľnú hmotnosť, cez 50kg bez šuflíkov. Kamenná doska váži ďalších cca 37kg.
Zopár fotiek tu.
Nohy smrek 100x100mm, rám smrek 80x80mm, čapované spoje, stolná doska buková špárovka priebežná 40mm.
Do nôh sú zospodu vložené a z bokov stiahnuté rúrky asi 250mm dlhé. Je v nich narezaný závit asi M18x1.5 pre šróby na ustavenie stola do roviny.
Na tomto stole mám žulovú platňu cca 25mm hrubú a na nej prišróbovaný sústruh.
Celé to je celkom tuhé, nemá to snahu nejako vibrovať, prípadne cestovať po dielni. Stôl samotný má nezanedbateľnú hmotnosť, cez 50kg bez šuflíkov. Kamenná doska váži ďalších cca 37kg.
Zopár fotiek tu.