Přebroušení distančních kroužku

Požadavky na výrobu dílů - poptávkové fórum
Pravidla fóra
Toto forum vyzaduje schvaleni prispevku moderatorem.
ves178

28. 5. 2021, 7:19

Sháním někoho kdo by mi přebrousil (zpárovat) tyto kroužky, ten větší ma průměr 62, jedná se distanční kroužky mezi přesná ložiska, kroužky mají rozdílnou výšku takže nabrousit dva páry. Potřebuji to mít fakt přesné nebudu psát tolerance v mikronech ale kdyz na to nalepím stovkové hodinky tak ať se ručicka ani nehne.

Díky za nabídky :)
Přílohy
20210525_050400.jpg
WEILER LZ280, FNA22
ves178

29. 5. 2021, 12:00

Ještě bych to doplnil, dělal mi to jeden pán na magnetce výsledek byl že to chodí něco přes půl stovky, zkoušel jsem to dolapovat tím sem se dostal pod půl stovky, to je podle mě pořád moc, když jsem je měřil před broušením na hodinkách se rafika ani nehnula. jenže nemám nikoho kdo by byl schopen to udělat.
Vzpoměl jsem si že jsem někde viděl křížovou metodu broušení, nebo jak se to jmenuje.
Brousí se jenom pohybem stolu a obrobkem se postupně pootáčí čímž by se mělo dosáhnout dobrého výsledku i na unavené brusce. je to takhle možné urobit, nebo jsem úplně mimo?
WEILER LZ280, FNA22
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

29. 5. 2021, 12:08

ono to nebude az tak o unavene brusce jako o teple a pnuti
ja nabrousil kostku cca 190mm dlouhou 80 sirokou a 10 vysokou s odchylkou do 0.003 po sundani z magnetu
po tydnu 0.015 lavor
material udajne stabilni, na vyrobu forem
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
Milan199

29. 5. 2021, 1:15

Takovýhle kroužky už musíš brousit na magnetu s jemnými póly.

To pootáčení se dělá, ale stejně přejíždíš příčným suportem přes celý obrobek.
Pokud ti ta bruska neudrží na kroužku pr 60 rovinu, tak na ní můžeš brousit tak leda brusle.

Ten kroužek je dobré přebrousit otočit a tohle několikrát zopakovat. Bylo by také dobré použít malou upínací sílu a nechat to mezi operacemi odpočinout.

Rovnoběžnost u vřetenových ložisek této velikosti je předepsána pod 0,0032 a to už chce dost pečlivosti i na dobré mašině.
ves178

29. 5. 2021, 2:24

Tady v tomhle případě to bylo bruskou, kdysi mi brousil suport na soustruh a to bylo hodin škrabání než jsem ho srovnal, jenže jsem si nemyslel že na tak malem kroužku to bude az tak křivé.
To křížové broušení jsem myslel tohle cca od 6min
https://www.youtube.com/watch?v=CsTbWAu0k-o

Dostat se do těch 3mikronu jak píše milam by sem líbilo.

Taková teoretická otázka dejme tomu že mám kosoůhlá ložiska, ta nerovnoběžnost uložení vnitřního a vnějšího kroužku ložiska zpusobí zvětšení radiálního házení vnitřního kroužku? A velikost házení bude také závisklá na stykovém úhlu, tím mýslím že ložisko s 15° bude ovlivněno více ložisko se 40°?
WEILER LZ280, FNA22
tumlik
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

29. 5. 2021, 3:09

ves178 píše: 29. 5. 2021, 2:24 Tady v tomhle případě to bylo bruskou, kdysi mi brousil suport na soustruh a to bylo hodin škrabání než jsem ho srovnal, jenže jsem si nemyslel že na tak malem kroužku to bude az tak křivé.

Taková teoretická otázka dejme tomu že mám kosoůhlá ložiska, ta nerovnoběžnost uložení vnitřního a vnějšího kroužku ložiska zpusobí zvětšení radiálního házení vnitřního kroužku? A velikost házení bude také závisklá na stykovém úhlu, tím mýslím že ložisko s 15° bude ovlivněno více ložisko se 40°?
ad to křížové broušení, tohle co tam předvádí není křížové broušení. S křížovým broušením "crisscross grinding" přišel Tripet a je to broušení, kdy podélný přísuv, rovná se cca podélnému v malé rychlosti posuvu, což umožňovaly dvě na sobě nezávislé čerpadla zvlášť pro podléný a pro příčný posuv, díky tomu nedochází v úvratích k chvění :wink:
to jen tak pro zajímavost jak to měli ve švajcu vymyšleno :D
http://www.tumlikovo.cz/
Popularizační web nástrojařství a kovoobrábění
stanik84

29. 5. 2021, 3:38

Že by takhle ? https://youtu.be/I4OMip4wmYo

Dělá to více výrobců. I sinusák.
Sancho Panza

29. 5. 2021, 8:56

tumlik píše: 29. 5. 2021, 3:09
ves178 píše: 29. 5. 2021, 2:24 Tady v tomhle případě to bylo bruskou, kdysi mi brousil suport na soustruh a to bylo hodin škrabání než jsem ho srovnal, jenže jsem si nemyslel že na tak malem kroužku to bude az tak křivé.

ad to křížové broušení, tohle co tam předvádí není křížové broušení. S křížovým broušením "crisscross grinding" přišel Tripet a je to broušení, kdy podélný přísuv, rovná se cca podélnému v malé rychlosti posuvu, což umožňovaly dvě na sobě nezávislé čerpadla zvlášť pro podléný a pro příčný posuv, díky tomu nedochází v úvratích k chvění :wink:
to jen tak pro zajímavost jak to měli ve švajcu vymyšleno :D
asi tak - to, co tam předvádí :roll: (v tom "přesném" :lol: broušení - viz video nahoře - je akorát to, že nepochopil, jak se na jakékoli magnetce brousí přesné věci.
Crisscross u Tripeta je celkem fantastická věc, ale (jako vše) má své "ale" - což ti okamžitě bude jasné, jakmile to uvidíš.
Samozřejmě, aby to šlo použít, tak musíš mít na mašině nasazený ten reverzační vergl doprava - co byl jako zvláštní příslušenství - pak nejezdíš "pásky" po přískoku (na z dorazu na doraz), ale osciluješ hydraulicky mezi všemi čtyřmi dorazy oběma osama najednou - tj. brousíš bez klasických přískoků v úvrati, takže tam není to klasické zhoupnutí - hlavně kotouč míň soudkuje (nedělá brusný klín) a hlavně míň dělá klasické typické magnetkové brikule.
https://www.youtube.com/watch?v=KnsphXhfQkc
Přínos crisscrossu u kroužků mezi ložiska bych viděl jako nedůležitý - respektive není nutný.
Kroužky pro P4 by měly být bezpečně pod 0.003, pro P2, pokud možno abys tisicinovým mikrokátorem nenaměřil nic.
Milan199

29. 5. 2021, 10:44

ves178 píše: 29. 5. 2021, 2:24 To křížové broušení jsem myslel tohle cca od 6min

To co předvádí na tom videu je docela prasečina ! Když brousíš méně nežli setinu - necháváš to takzvaně "vyjiskřit" - tedy už z toho vylétne občas jiskřička. Ne takovýhle ohňostroj ! Navíc nejchoulostivější operací je upnutí a tedy čistota dosedacích ploch ! Šoupat s obrobkem po magnetu bez důkladného vyčištění - br fuj. I sebemenší nečistota je min 0,01 nepřesnost !!!

K té teoretické otázce :

Čím více se bude ložisko blížit axiálnímu // větší stykový úhel // tím bude choulostivější na axiální házení - ptal ses na mezikroužky. Dojde k tomu že vychýlený kroužek // od kolmice s osou // "zabírá" / se dotýká pouze přes několik kuliček. Výrazně tím snížíš životnost ložiska.
jergus.balaz
Kontaktovat uživatele:

30. 5. 2021, 8:15

Na CrissCross hlavne treba kotúč na to určený. S "našimi" to nejde.

Na hentie krúžky treba buď presnú magnetku (kde to pôjde dosť dlho) alebo použiť mašinu s horizontálnym vretenom a rotačným stolom (tam je to na pár sekúnd). Jednu takú majú v ProTech Prešov, skús im napísať, a cez poštu vyriešite.
BalazKovo.sk
tumlik
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

31. 5. 2021, 5:53

Sancho Panza píše: 29. 5. 2021, 8:56 Crisscross u Tripeta je celkem fantastická věc, ale (jako vše) má své "ale" - což ti okamžitě bude jasné, jakmile to uvidíš.
jj vím o tom, ale nekaž mě radost, jednu MHP mám už zazálohovanou na paletě :D
http://www.tumlikovo.cz/
Popularizační web nástrojařství a kovoobrábění
stanik84

31. 5. 2021, 8:31

Tumlik: můžeš prosim hodit nějaký foto?

Sancho: můžeš to rozvést - to "ale".

Od Vás dvou se tu aspoň něco dozvím.

Díky
fmodel
Kontaktovat uživatele:

31. 5. 2021, 9:45

Jakej má způsob broušení BRH20 ta nejezdí pásky (přískoky )jak píše Sancho Panza ale volně plave v ose Y od dorazu k dorazu a hydraulikou si řídím úhel .

od jergus.balaz
Na CrissCross hlavne treba kotúč na to určený. S "našimi" to nejde.

Jaký na to mají být kotouče a v čem je problém u našich kotoučů?
díky
http://www.rm-reznicek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
ves178

1. 6. 2021, 5:00

Chlapi díky za informace.

Jergus.balaz. díky za kontakt, nejdříve bych to ale zkusil zadat v ČR, pochopil jsem to tak že na slušné magnetce by to šlo udělat, takže kdy někdo z místních měl možnost mi to přerovnat byl bych moč vděčný
WEILER LZ280, FNA22
Sancho Panza

1. 6. 2021, 5:32

ves178 píše: 1. 6. 2021, 5:00 Chlapi díky za informace.

Jergus.balaz. díky za kontakt, nejdříve bych to ale zkusil zadat v ČR, pochopil jsem to tak že na slušné magnetce by to šlo udělat, takže kdy někdo z místních měl možnost mi to přerovnat byl bych moč vděčný
Řekl bych, žes to pochopil špatně.
Na běžné magnetce v dezolátním stavu (většina magnetek v mém okolí nebo co vidím v tlachárnách na ynternetu) vůbec nejde brousit s požadovanou geometrií a přesností.
Na těch pár, co jsou v slušném stavu, by sice rovnoběžnost (ale ne absolutní rozměr) dodržet šla, ale problém je v obsluze - viz třeba ta tragedie v tom videu s tím ohňostrojem - kdy triviální problém, "řeší" :mrgreen: :shock: tím, že točí (rve) kusem po šišatým magnetu.
Na brusce kategorie toho Tripeta, pokud bude v perfektním stavu a bude u ní stát někdo, kdo tuší CO dělá (jeden už tu byl) to nabrousit (načisto) samozřejmě jde.
Ostatní to budou muset udělat tak, jak to 95% lidí, co servisují vřetena obvykle dělají, nebo si bude muset najít někoho, kdo takové bruskové vřeteno je schopen zgenerálkovat (jeden v ČR, ještě, pokud vím, zatím ještě je).
Odpovědět

Zpět na „Potřebuji vyrobit - vypomoc pri vyrobe“