Magiho výzkumný ústav

fotky našich strojů, aneb co máme doma
Odpovědět
Sancho Panza

2. 7. 2021, 5:44

magi píše: 30. 6. 2021, 7:11 Dnes pro zajímavost ještě dvě fotoalba
první: Elektrické rozvody a osvětlení v praxi
Vždycky když jedu okolo toho Pazderníka (typicky cesta do POZpV na MSV) tak si říkám: "musíš bezpodmínečně zastavit a prolézt si to a nafotit, než to nějaký xxxxxx koupí a udělá z toho Disneyland, nebo to zboří a postaví panelák či to vytuní za dotace na výrobnu toastového chleba :roll: "
Nikdy se mi to za těch víc než 30 let nepovedlo (čas, chyběl foťák, nešlo zastavit v koloně, skleroza.....) , takže díky za excelentní fotky.
Btw - co to je (bylo) za tu fabriku o kus před tím - když jedu z Třebíč tak vlevo u Klapovskýho potoka? Teď je to jako nějaký mjůzik :shock: bar cihelna - ale cihelna to podle mě určitě nebyla.
Sancho Panza

2. 7. 2021, 6:18

koukám na ty fotky z toho Elitexu - to jsem vůbec netušil - zjevně existovala i verze fuwr s zásobníkem tj. místo toho revolveru s maltezákem byl použitý "revolver dvouvřeteno" a vyměnitelné nástroje z zásobníku - ne jenom s tím revolverem, jako jsme tehdy měli i my....
https://img32.rajce.idnes.cz/d3201/17/1 ... .jpg?ver=0
magi
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

2. 7. 2021, 6:27

Byla to cihelna, na fotce máš důkaz.
Někde doma v PC mám fotku z čela od silnice a tam je nápis "první stavitelská cihelna", ale tu bych musel hrozně dlouho hledat.
Hlína se težila hned za barákem severně, zbyly tam dvě vybagrované "laguny".
Nevím přesně do kdy cihelna fungovala, ale za minulého řežimu tam měly sklad kůží a usní třebíčské Rukavičkářské závody (později Domino a.s.).
Do vytěžených lagun se vozil odpad jednak z této třebíčské koželužny a dále z naší fabriky ve Vladislavi. Když se za komunistů jelo okolo, býval tam úplně šílený smrad (místní jistě pamatují). Protože odpad z činění kůží obsahoval chrom, představují tyto dvě laguny značnou ekologickou zátěž. Dále se tam vozil odpad z galvanovny z třebíčského Elitexu, který zase pro změnu obsahoval kyanid. Uplně na konci areálu severně až u lesa byl zvláštní objekt, okolo něj byly stožáry a mezi nimi napnutá kovová síť - byl to sklad trhavin třebíčské firmy Destrukce.
Když jsem nastoupil v roce 2003 do naší fabriky a něco se u nás bouralo, ještě jsem do té jedné laguny vozil Matesem suť.
Není bez zajímavosti, že obě firmy které zavážely ony zmíněné laguny mají dodnes povinnost provádět monitoring spodních vod v okolí i vč. potoka. A protože Domino zkrachovalo a přestalo existovat, leží tato povinnost dnes již jen na naší fabrice.
Jinak co se týče té cihelny samotné, ve všech patrech najdeš velké sály bez jakýchkoliv příček, ale jsou prošpikované nosnými pilíři (kvůli únosnosti stropů právě z důvodu velkého množství cihel, se kterými se tam dělalo). Tzn. pro nějakou výrobu, kde je potřeba hodně prostoru ten barák moc použitelný není. Spíše se to hodí jako nějaký sklad (což dříve byl). Jako diskotéka to není špatné, protože je tam zcela vyloučeno, aby si někdo stěžoval na hluk apod.
Přílohy
01.jpg
Dle úpravy hnojiště poznáme hospodáře, dle výsledu voleb jakýchkoliv duševní úroveň voličů.
magi
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

2. 7. 2021, 6:34

Sancho Panza píše: 2. 7. 2021, 6:18 koukám na ty fotky z toho Elitexu - to jsem vůbec netušil - zjevně existovala i verze fuwr s zásobníkem tj. místo toho revolveru s maltezákem byl použitý "revolver dvouvřeteno" a vyměnitelné nástroje z zásobníku - ne jenom s tím revolverem, jako jsme tehdy měli i my....
Já v Elitexu nikdy nedělal, jen jsem tam jezdil skrz kooperaci, tzn. si vybavuju jen některé provozy. Konkrétně tohle naprosto netuším, kde by to bylo.
Dle úpravy hnojiště poznáme hospodáře, dle výsledu voleb jakýchkoliv duševní úroveň voličů.
Ben Ash
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

2. 7. 2021, 3:14

magi píše: 2. 7. 2021, 6:34
Sancho Panza píše: 2. 7. 2021, 6:18 koukám na ty fotky z toho Elitexu - to jsem vůbec netušil - zjevně existovala i verze fuwr s zásobníkem tj. místo toho revolveru s maltezákem byl použitý "revolver dvouvřeteno" a vyměnitelné nástroje z zásobníku - ne jenom s tím revolverem, jako jsme tehdy měli i my....
Já v Elitexu nikdy nedělal, jen jsem tam jezdil skrz kooperaci, tzn. si vybavuju jen některé provozy. Konkrétně tohle naprosto netuším, kde by to bylo.
Tohle bylo na horní hale s cncéčkama hned za zdí byla motáž podskupin, z druhé strany mechanika a pak přípravkárna. Konkrétně těmhle se říkalo němky - WMW, řízení RUHLA. Měli jsme tam jednu (ta na fotce), která měla jakýsi jiný řídící systém uměla jen pravoúhlou interpolaci. Dost blbla což se řešilo tak že se vytahovaly karty a nasazoval se na ně "kolotoč" Krabka která generovala pulzy pro relata a klepalo se po relátkách až se to umoudřilo :D Koukám že na ní je nasazený nějaký jiný stůl. Ostatní čtyři měly lineární a tuším i kruhovou interpolaci a stoly byly demontovatelné s T drážkama, jako příslušenství se tam v koutě válel ještě jakýsi naklápěcí (úhlový). Častý problém těchto strojů byl že, se pletl ten systém výměny a buď se buben točil furt dokola, nebo dal jiný nástroj nebo se to srazilo. Místo dernopáskové čtečky jsme tam měli Mefi trans a dnc síť s jednou 286. Ten revolver jsem zase netušil že existoval, ale pohyb by tomu maltézáku odpovídal, otevřené jsem to neviděl, vřetena se překlápěla jedním směrem po 90° (účinkoval jsem tam 1996-2001)
Per aspera ad astra
magi
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

3. 7. 2021, 12:52

Diagnóza jménem Pragotron :D
Přílohy
P1240254.JPG
P1240255.JPG
magi
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

9. 7. 2021, 5:58

Kdo by tohle uměl změřit a zkreslit?
Je to šnek z tzv. trikantační odstředivky a jedná se o kótovaný výkres šnekovnice pro účely pozdější renovace. Tzn. jde hlavně o průměry, délky a sklon jednotlivých závitů. Přibližné rozměry viz. obrázek.
Přílohy
jednochody.jpg
Výstřižek1.jpg
Max
Kontaktovat uživatele:

9. 7. 2021, 8:12

To je z Hubra?
magi
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

9. 7. 2021, 8:48

Max píše: 9. 7. 2021, 8:12To je z Hubra?
Z Flottwega
magi
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

14. 7. 2021, 11:08

Řešili jste někdy někdo podélný nonius u S28 Žebrák?
Nonius se povoluje a nejde dotáhnout. Je tam excentr, který vytlačuje maličký kolíček a ten má v podstatě zašprajcovat samotný nonius aby se netočil oproti náboji a mechanizmu s kolíčkem.
Ať ten kolíček ladím jak chci, furt to nefunguje tak jak bych si představoval. Už jsem ho musel udělat nový, bo jsem ten původní zkrátil až moc.
Celkově mi přijde, že ten excentr má příliš velké stoupání - není samosvorný.
david.1

14. 7. 2021, 12:04

Na Volmanovi jsem to neřešil,ale jinde jo.Krom toho,že musí být dost přesně vychytaná délka,to nesmí být moc fest ani moc volný tam bylo třeba zaoblit oba konce-nakonec jsem to udělal rádiusovým nožem do půlkulata.Kolíček normálně měkkej(12050). Jo a bacha,taky změř nonius uvnitř,jestli to není šíša.
magi
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

14. 7. 2021, 12:46

Konce zaoblené nejsou a nejsou ani sražené (asi už to někdo pravoval).
U toho nového kolíčku jsem je jen tak lehce odjehlil a evidentně to chce rádius.
Tak to jsem si přesně tak nějak myslel, díky
magi
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

15. 7. 2021, 9:34

magi píše: 9. 7. 2021, 5:58 Kdo by tohle uměl změřit a zkreslit?
Je to šnek z tzv. trikantační odstředivky a jedná se o kótovaný výkres šnekovnice pro účely pozdější renovace. Tzn. jde hlavně o průměry, délky a sklon jednotlivých závitů. Přibližné rozměry viz. obrázek.
Tak kdo se do toho bude angažovat?? Nehlaste se všichni :D Potřebuju někoho s velkým soustruhem s odměřováním a aby to nebylo moc daleko.
viewtopic.php?t=39931&p=422096#p422096
Přílohy
111.JPG
magi
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

21. 7. 2021, 9:53

tak zase pro změnu řešíme MVE - toto je dotaz, který píšu tvůrci původní technologie (který mi navrhl jako řešení softstartér):
Po nainstalování softstartéru MVE cca 3týdny bezproblémově běžela.
Bohužel při bouřce před několika dny se stalo zjevně totéž, co zavdalo příčinu úplně první závadě někdy v dubnu (nebo kdy to bylo).
Tehdy se stalo to, že majitel (řešící nějakou úplně jinou závadu) za běhu MVE na výkonu vypnul hlavní jistič na který je MVE připojena.
Následovalo to co jsem Vám tehdy popsal, totálně shořelý fakturační elektroměr – následovala rekonstrukce měřící soupravy a osazení nového elměru.
Pak se řešil zádrhel s měkkým jističem, následně došlo na softstartér a tím se dostáváme k nynějším událostem.
Před 2-3 dny při bouřce došlo ke krátkému výpadku proudu, zjevně opět při běhu MVE na výkonu.
Byl jsem tam zavolán s tím že nejde fakturační elektroměr. Zavolal jsem tedy na EON, nahlásil odplombování a začal u pojistek, které napájí napěťové měření elektroměru (3x1A). Tyto pojistky byly všechny 3 vylítlé. Dnes jsem tam nasadil nové, ale bohužel elektroměr je opět “zdechlý”.
Na tento jev mám jediné možné vysvětlení – pokud je soustrojí roztočené a vybuzené na výkonu a náhle dojde ke ztrátě kontaktu s “tvrdou” sítí, která je tzv. “drží na uzdě”, musí tam dojít ke vzniku přepětí, které je tak vysoké, že elektroměr vždy odrovná. Podotýkám, že jsem celou kompenzaci nechal připojenou ještě před softstartér – tedy tak jak byla, tady jsem dal na Vaše doporučení, aby při odfázování nevzniknul nežádoucí L-C člen.
Nicméně tento identický jev musel nastat taktéž Dubnu, ještě v původní sestavě se stykačem.
Tedy to ve mě nutně vyvolává otázku, proč se toto najednou nyní děje, když se to před tím X roků nikdy nedělo.
Předpokládám, že bypassovací stykače softstartéru (stejně jako původní stykač) při výpadku napájení okamžitě neodpadnou, jednak protože to není technicky možné (nějaký zlomek sekundy to vždy trvá – je to přeci jen mechanika) a dále zda vůbec odpadnou – dokud je k dispozici nějaké napětí z roztočeného a nabuzeného generátoru. Pokud dojde k náhlému “utržení sítě”, musí se generátor nutně na chvíli přetočit do nadotáček, než stihne hydraulika a závaží zavřít rozváděcí lopatky. Toto jsem několikrát testoval, ale vždy jen rozepnutím softstartéru, nikoliv shozením hl. jističe.
Napadá Vás nějaká příčina, co by toto mohla způsobovat? Nebo nějaké řešení, jak tomuto předejít?
Bohužel se tento jev nedá libovolně simulovat pro odhalení příčiny, protože následky jsou fatální.
Mex

21. 7. 2021, 10:20

Kdyby to bylo moje, tak bych udělal:
- pořádně namaloval kompletní zapojení celé MVE, kde vyznačil co se odeplo a co přitom shořelo (a dal to sem)
- udělal analýzu post-mortem co znamená "vyhořelý elektroměr", tj. snažil se zjistit co a jak tam vyhořelo
- přilepil bych na systém logger, i za cenu že by měl být třeba jenom ubastlený na nějakém "Arduinu" (není-li k dispozici profi a nejsou na něho prachy)
- pak bych to zase nahodil a čekal na další exces, který už tentokrát bude zdokumentovaný loggerem
Odpovědět

Zpět na „naše mašinky“