21. 7. 2021, 9:53
tak zase pro změnu řešíme MVE - toto je dotaz, který píšu tvůrci původní technologie (který mi navrhl jako řešení softstartér):
Po nainstalování softstartéru MVE cca 3týdny bezproblémově běžela.
Bohužel při bouřce před několika dny se stalo zjevně totéž, co zavdalo příčinu úplně první závadě někdy v dubnu (nebo kdy to bylo).
Tehdy se stalo to, že majitel (řešící nějakou úplně jinou závadu) za běhu MVE na výkonu vypnul hlavní jistič na který je MVE připojena.
Následovalo to co jsem Vám tehdy popsal, totálně shořelý fakturační elektroměr – následovala rekonstrukce měřící soupravy a osazení nového elměru.
Pak se řešil zádrhel s měkkým jističem, následně došlo na softstartér a tím se dostáváme k nynějším událostem.
Před 2-3 dny při bouřce došlo ke krátkému výpadku proudu, zjevně opět při běhu MVE na výkonu.
Byl jsem tam zavolán s tím že nejde fakturační elektroměr. Zavolal jsem tedy na EON, nahlásil odplombování a začal u pojistek, které napájí napěťové měření elektroměru (3x1A). Tyto pojistky byly všechny 3 vylítlé. Dnes jsem tam nasadil nové, ale bohužel elektroměr je opět “zdechlý”.
Na tento jev mám jediné možné vysvětlení – pokud je soustrojí roztočené a vybuzené na výkonu a náhle dojde ke ztrátě kontaktu s “tvrdou” sítí, která je tzv. “drží na uzdě”, musí tam dojít ke vzniku přepětí, které je tak vysoké, že elektroměr vždy odrovná. Podotýkám, že jsem celou kompenzaci nechal připojenou ještě před softstartér – tedy tak jak byla, tady jsem dal na Vaše doporučení, aby při odfázování nevzniknul nežádoucí L-C člen.
Nicméně tento identický jev musel nastat taktéž Dubnu, ještě v původní sestavě se stykačem.
Tedy to ve mě nutně vyvolává otázku, proč se toto najednou nyní děje, když se to před tím X roků nikdy nedělo.
Předpokládám, že bypassovací stykače softstartéru (stejně jako původní stykač) při výpadku napájení okamžitě neodpadnou, jednak protože to není technicky možné (nějaký zlomek sekundy to vždy trvá – je to přeci jen mechanika) a dále zda vůbec odpadnou – dokud je k dispozici nějaké napětí z roztočeného a nabuzeného generátoru. Pokud dojde k náhlému “utržení sítě”, musí se generátor nutně na chvíli přetočit do nadotáček, než stihne hydraulika a závaží zavřít rozváděcí lopatky. Toto jsem několikrát testoval, ale vždy jen rozepnutím softstartéru, nikoliv shozením hl. jističe.
Napadá Vás nějaká příčina, co by toto mohla způsobovat? Nebo nějaké řešení, jak tomuto předejít?
Bohužel se tento jev nedá libovolně simulovat pro odhalení příčiny, protože následky jsou fatální.
Dle úpravy hnojiště poznáme hospodáře, dle výsledu voleb jakýchkoliv duševní úroveň voličů.