Poháněná matice šroubu osy Z
Hale, můžeš sem dát náhled na celou konstrukci? Vrtá mi hlavou, proč chceš mít poháněnou matici zrovna na ose Z. Dále díry pro ložiska mi přijdou docela pracně vyrobitelné, to napasováváš do nějakého stávajícího kusu?
U sebe mám jen model suportu, a celou sestavu jen na papíře.
Tu poháněnou matici chci kvůli tomu, že chci dát motor pohonu na suport, kde si myslím, že se bude lépe montovat a napínat řemen. No a do té kapsy odlitku přijde řemenice, nahoru matice šroubu a ložiska a dolů ložisko a upínací matice celé sestavy.
Je pravda, že se ty díry budou na prd obrábět, nicméně dělám na horizontce a už jsem lecos dělal, dokonce se na to těším.

Tu poháněnou matici chci kvůli tomu, že chci dát motor pohonu na suport, kde si myslím, že se bude lépe montovat a napínat řemen. No a do té kapsy odlitku přijde řemenice, nahoru matice šroubu a ložiska a dolů ložisko a upínací matice celé sestavy.
Je pravda, že se ty díry budou na prd obrábět, nicméně dělám na horizontce a už jsem lecos dělal, dokonce se na to těším.

Robokop: Takto to pojmenovat me nenapadlo ;-) Je to dost pravdepodobne. Ale netradicni ulicky mi prijdou jako vetsi zabava. A obcas se v nich najdou necekane poklady.
Porat me nepresly paralelni masinky. 5os skoro stejne slozite jako 3 zni lakave, ne? ;-)
Zatim realne vypada verze s litymi kulovymi klouby, ale 'spravne' reseni by bylo na kulickach. A tam by ten kadan mel smysl.
Zkusim vizualizovat nejake simulace a navrh, fakt to vypada vyrobitelne.
Porat me nepresly paralelni masinky. 5os skoro stejne slozite jako 3 zni lakave, ne? ;-)
Zatim realne vypada verze s litymi kulovymi klouby, ale 'spravne' reseni by bylo na kulickach. A tam by ten kadan mel smysl.
Zkusim vizualizovat nejake simulace a navrh, fakt to vypada vyrobitelne.
V celku zajímavá konstrukce, je vidět, že děláš ve slévárně a můžeš bez obav popustit uzdu fantazii. Z mého pohledu je to moc složité. Používáš do své konstrukce prvky, co už vyrábíte nebo je to navrhnuto od podlahy?
Celé je to moje. Měl jsem štěstí, že jsem dříve pracoval se šikovnými lidmi a odkoukal jsem od nich spoustu nápadů jak na co. Ušetřilo mě to hodně času v konstrukci strojů. Odlitky na tuto frézku mám tak pět let už odlitý, no a za tu dobu pořád něco novýho a pořád to předělávám, viz ta osa Z, ale teď už to dodělám a už to bude konečná a jen obrábět. Alespoň budou vyzrálý, protože se válejí v kopřivách.
Taky mám rád odlitky víc než svařence, ani nevím proč, přitom je s tím víc práce, nakreslit, vyrobit model, odlít, nechat vycukat, apod., zase ty výrobky ale lépe vypadají.
Taky mám rád odlitky víc než svařence, ani nevím proč, přitom je s tím víc práce, nakreslit, vyrobit model, odlít, nechat vycukat, apod., zase ty výrobky ale lépe vypadají.
Celá konstrukce je z litiny, zatím mimo základnu a je to jediný prototyp, protože jsem si to navrhl sám včetně výroby modelů a tím pádem je tam taky spousta malých, ale i zásadních chyb (jak to tak bývá při návrhu), proto to dělám tak dlouho.
Rozjezdy v osách jsou X=600mm, Y=460, Z=270.
Rozjezdy v osách jsou X=600mm, Y=460, Z=270.
Se to na první pohled zdá docela veliký, ale když kouknu na ty lopaty, tak to nebude zas tak velký, aby obrobení stálo majlant. Počítáš s použitím na kšeft nebo pro radost? A pro tu konstrukci máš nějaký vzor? Docela rád bych věděl, podle čeho ses inspiroval.
Obrobení menších dílů si udělám sám, bohužel ty větší a přesnější, to budu muset zadat za peníze
Inspiraci jsem čerpal tady na fóru, po veletrzích a různých seminářích a netu. Nejvíce se mě zalíbila první frézka od Röders, některé stroje od Knuth a zajímavé konstrukce má taky Hermle s DMG a samozřejmě spousta jiných, takhle nemůžu říct, která vede.
Použití si představuji na hraní pro radost, pro mě a moje známé, neboť vždy se najde někdo, kdo něco potřebuje
a taky, když něco chci, musím něco dát

Inspiraci jsem čerpal tady na fóru, po veletrzích a různých seminářích a netu. Nejvíce se mě zalíbila první frézka od Röders, některé stroje od Knuth a zajímavé konstrukce má taky Hermle s DMG a samozřejmě spousta jiných, takhle nemůžu říct, která vede.
Použití si představuji na hraní pro radost, pro mě a moje známé, neboť vždy se najde někdo, kdo něco potřebuje