Poháněná matice šroubu osy Z

mechanika k motorům
FuN

25. 12. 2009, 8:36

Jsou svátky a tak je klid na hraní.
Mám problém s osou Z. Nejsem si jistý, zda můj návrh bude zaručovat klidný na bezvůlový chod matice.
Nahoře bude matice kuličkového šroubu uchycená šesti šroubky do tělesa hřídele. Nahoře bude uchycení v dvouřadém ložisku s kosoúhlým stykem, druhé a třetí ložisko jsou obyčejné jednořadé. Vůle se vymezí pojišťovací maticí a vymezovacím kroužkem. Jde mě o to, že řemenice bude aretovaná jen těsným perem a axiálně stažením matice a zda se to nevyvaklá během provozu.
Blbý je to, že už mám odlitek suportu hotový a nedá se s tím moc dělat co se týká rozměrů.
Přílohy
matice1.jpg
bobik

25. 12. 2009, 9:00

Takhle ti ale nic nestahuje to dvouřadé ložisko (které není vidět) s kosoúhlým stykem. Takže ax.vůle bude.
FuN

25. 12. 2009, 9:12

To ložisko je v tý díře nahoře, jen ho neumím nakreslit. A ta matice dole to nestáhne? Taky to nesmí vyjet z tělesa.
bobik

25. 12. 2009, 9:19

Udělal bych to takto: dvě ložiska s kosouhlym stykem a přidal bych mezikroužky (modré). Takto ti ta matice přitáhne ty ložiska s kosouhlým stykem přes rám k sobě. Samozřejmě je to třeba utáhnout akorát.
Není mi ale jasné, jak se chceš k té matici dostat.
Přílohy
Nepojmenovaný 1.jpg
FuN

25. 12. 2009, 9:32

jj to už vypadá líp, dík.
Pro utahování matice bude v tělese vyfrézovaná drážka (nemám ji tam ještě nakreslenou), no a přes nějakou tyčku to přitáhnu a zajistím třemi šroubky.
Nic jinýho mě nenapadlo, např. v katalogu Hiwin je nakreslená naháněná matice, jenže mě se nevejde do suportu, má moc velký průměr.
Takhle dopadne, když moc přemýšlím.
bobik

25. 12. 2009, 9:57

Zkus tam dát KM matici s MB podložkou nebo dvě KM matice. Zajišťovat matici šroubkem je prasárna.
FuN

25. 12. 2009, 10:07

Ne ne, ta matice je na konci hřídele a měla by utahovat celou sestavu ložisek a řemenice. Ty šroubky mají za úkol zabránit uvolnění matice, která je rozříznutá.
Zítra to nakreslím lépe. Takhle to je fakt blbě vidět. Jde mě hlavně o ten princip uložení a zajištění.
ledvinap

25. 12. 2009, 10:21

Malinko off-topis, ale snad to nebude vadit: Kdyz mam 2 kosouhla loziska, jak se spravne dela nastaveni predpeti?

Napada me dat mezi loziska presnou podlozku a dotahnout nafest, ale poak budu mit problem, kdyz to bude treba prenastavit/loziska se vybehaji.

Nebo dat podlozku, ktera se da trochu deformovat a utahovat, dokud nebudu nebude sedet tuhost otaceni. A casem pujde pritahnout.

Nebo jen spravne nastavit utrazeni matici/prirubou se strouby. Ale jak pak matici/srouby rozumne zajistit?
kovohemil
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

25. 12. 2009, 10:35

No nevím jestli to srozumitelně popíšu ,ale pokusím se. Kosoúhlá ložiska se skládaj bud do X nebo do O což znamená asi (podle praxe) že se daj k sobě vyklápěcí stranou a nebo opačně .V jednom případě(ted nevím přesně v jakým) když se to stáhne tak jdou fest (předepjatý) v opačným případě to jede v pohodě ,asi je tam nějaká tisícina vůle. Co se týče kroužku mezi nima, tak by museli bejt dva ,malej na hřídely a velkej na velkým průměru ložiska a podle rozdílu tlouštky podložek by vznikalo předěpětí ,ale to je dost náročný na přesnost. Ložiska musejí bejt k sobě stažená na fest. Do profi vřeten se párujou (Vřetenová ložiska) ale ty by jsme asi nezaplatily :D
Snad už bude brzo ATC

http://www.kovohejduk.websnadno.cz/
ledvinap

25. 12. 2009, 11:15

Ulozeni do X a O docela chapu. Jde o to, kterym smerem jsou osy kosouhlych ploch. Pri ulozeni do O jsou osy ven, takze je mozne zatizit par lozisek vetsim krouticim momentem (kolmo na osu)

Parovany loziska jsou reseni, prinejmensim skf je dela s vuli i s predepetim, ale ta cena asi nebude nic hezkeho.

Tek koukam na cncshop, loziskove jednotky. Tam to zjevne resi podlozkou mezi vnejsimi krouzky a dotazenim matice ma sroubu. Zajisteni je pak cervikem proti sroubu? (tomuhle moc nerozumim? Fakt to drzi?)

Me by se spis hodilo to udelat naopak. Dat vymezovaci podlozku mezi vnitrni kdouzky a dotahnout to vnejsi matici(a nejlepe prirubou). Ale jak ji pak zajistit... ?

Presnost dotazeni bude na par mikrometru, to zajisteni mi porat nesedi :-(
nemo

25. 12. 2009, 11:21

Pokud půjdou hodně fest, tak se budou při vysokých otáčkách přehřívat. Uložit určitě do O, je to tužší uložení.
Zachytává tak axiální síly z obou stran i nějaký klopný moment. N.
Není vedení jako vedení.
Mad_BOXs

25. 12. 2009, 11:22

No já to mám udělané takto.
Přílohy
pohon matka X rozstřel.PDF
(47.18 KiB) Staženo 707 x
bednar.dk@seznam.cz
SolidWorks 2011
Zakázková výroba jednoúčelových strojů
konstrukce strojů, automatizace,
http://www.indops.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
ledvinap

26. 12. 2009, 2:31

Krome uchyceni sroubu mi jde o to udelat precizni predepnuty kardanovy kloub. Kosouhla loziska budou namahana hlavne v radialnim smeru, otacky budou max 10/min.

To zajisteni kontramatkou me najak nenapadlo :-( . Jen budu muset osy posunout tak, aby se neprotinaly. To by snad nemel byt problem.

Mozna nejak jako je v priloze. Matky udelat tak, aby stahly drzaky obou casti(tam se to snad trosku pohne) a predepnuly loziska. Zajistit dalsi matici (kterou nakreslenou nemam). Ale prijde mi to dost slozite na vyrobu, prinejmensim stredni dil by bylo fajn delat na soustruhu, takto to nepujde.
Přílohy
kardan.jpg
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

26. 12. 2009, 8:17

k cemu kardan?

nepokousis se doufam po vzoru J. Cimrmana probadavat slepe ulicky?
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
FuN

26. 12. 2009, 8:44

Mad_BOXs píše:No já to mám udělané takto.
V principu to takhle chci také, jen já mám řemenici dole, protože nahoru se mě nevejde.
Toto je pěkné.
Odpovědět

Zpět na „šrouby a převodovky“