Můžete identifikovat uchylkomer a poradit, jak rozbehat?

Tovární CNC a apřestavby konvenčních soustruhů
Odpovědět
lapa
medaile za lepsi forum

26. 12. 2009, 5:48

Zdravím vespolek,
prosím ctěné fórum o radu, jak rozběhat/vyčistit tento úchylkoměr.

Pod stromeček jsem si nadělil bazarový přístroj (viz fota) s tím, že ho rozběhám (stál jenom 100 Kč, no nekupte to za ty peníze :D).
Mám za to, že funguje tak, že se nastaví nějaká "nulová" pozice (v rozmezí cca +/- 100 st.) a okolo ní by se mělo vratně a velmi lehce v rozsahu cca +/-0,5 mm pohybovat ono raménko s kuličkou.
V aktuálním stavu se dá nastavit v onom rozsahu +/-100 st. (nastavení "nuly"), ale v onom malém rozsahu se nepohybuje vratně okolo nastavené "nuly". Prostě zůstane viset.
Domnívám se, že stačí sundat "placaté" víčko pod 3 černými šroubky a vyčistit/namazat.

A ještě nevím, k čemu přesně je ta páčka :-(.

Potřeboval bych poradit, buď kde najdu manuál (mně se nepovedlo), nebo jak vyčistit a na co dát pozor.
A k čemu je ta páčka?

Díky za případné odpovědi.
Přílohy
Pohled na ciferník
Pohled na ciferník
Pohled na druhý bok
Pohled na druhý bok
Pohled na páčku detail
Pohled na páčku detail
Pohled na páčku
Pohled na páčku
Pohled čelní
Pohled čelní
Pohled celkový
Pohled celkový
FuN

26. 12. 2009, 6:27

Při rozdělávání pozor ať vám nevylítá vnitřek. Je tam vahadýlko a pružinka a jak to vyskočí, tak se to blbě nasazuje. Chce to pevný nervy. Mám podobný, taky původně zadrhával, ale chvíle hraní a olejíček a pohoda.
lapa
medaile za lepsi forum

26. 12. 2009, 6:33

FuN píše:Při rozdělávání pozor ať vám nevylítá vnitřek. Je tam vahadýlko a pružinka a jak to vyskočí, tak se to blbě nasazuje. Chce to pevný nervy. Mám podobný, taky původně zadrhával, ale chvíle hraní a olejíček a pohoda.
Díky.
A k čemu je ta páčka? Nějaká aretace?
FuN

26. 12. 2009, 7:41

Tak to opravdu netuším. :?:
doncarlos

26. 12. 2009, 7:55

Packa prepina smer, ve kterem je dotyk funkcni, to nefunguje od nuly na obe strany !
petrL

27. 12. 2009, 10:19

Doncarlos má pravdu. Jedná se o páčkový úchylkoměr (taky pupitas).
Páčkou se přepíná směr měření. Většinou se dá ale setkat s úchylkoměry které měří na obě strany a jsou tudíž bez páčky. Rozsah měření je většinou kolem +1mm až -1mm větší rozsah jsem ještě u páčkových úchylkoměrů neviděl.

Tento typ se ti nebude pohybovat v rozsahu -/+ ale pouze jedním směrem podle přepnutí páčky. Pokud se překročí měřící rozsah začne se páčka s kuličkou prostě jen odtláčet volně do jiné pozice.
lapa
medaile za lepsi forum

27. 12. 2009, 10:53

petrL píše:Doncarlos má pravdu. Jedná se o páčkový úchylkoměr (taky pupitas).
Páčkou se přepíná směr měření. Většinou se dá ale setkat s úchylkoměry které měří na obě strany a jsou tudíž bez páčky. Rozsah měření je většinou kolem +1mm až -1mm větší rozsah jsem ještě u páčkových úchylkoměrů neviděl.

Tento typ se ti nebude pohybovat v rozsahu -/+ ale pouze jedním směrem podle přepnutí páčky. Pokud se překročí měřící rozsah začne se páčka s kuličkou prostě jen odtláčet volně do jiné pozice.
Jo jo, presne tak to funguje. Kompletne jsem to rozebral, ale porad mi to funguje (meri a vraci samo rucicku v rozsahu cca 0,5 mm) jenom na jednu stranu. Druha porad drhne.
Na sundani rucicky z hridelky jsem musel vyrobit "rucni stahovak" ze stareho tenkeho noze, do ktereho jsem Dremelem vyrizl drazku pro pouzdro rucicky, podsunul pod rucicku a kulatym dratem (strunou) jsem vysunul rucicku z hridelky. No piplacka :-).
Ale porad nebeha/nevraci na druhou stranu (opacna poloha packy), takze to asi zkusim po urcite dobe znova.

Diky vsem za rady a poznamky.
pájač

27. 12. 2009, 11:38

petrL píše:Pokud se překročí měřící rozsah začne se páčka s kuličkou prostě jen odtláčet volně do jiné pozice.
Ja som nedávno zakúpil tento :
http://obchod.kinexcz.sk/scripts/podrob ... hp?IDZ=166
http://www.kinex.cz/1156.htm
Ale teraz neviem , lebo na mojom ak sa prekročí merací rozsah cca +-1mm , tak páčka zostane natvrdo stáť , čo považujem za nedostatok , pretože pri pevnom uchytení úchylkomeru a ďaľšom posuve páčky sa asi táto ulomí . :( Neviem či to má tak byť , alebo sa jedná o závadu úchylkomera .
prochaska
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

27. 12. 2009, 11:46

Není to závada, je to schválně. Páčka narazí na doraz a další pokračování pohybu je přes třecí spojku pomocí které se ta páčka dá přestavit do jiné polohy. (tedy aspoň u typů které znám :-) )

edit: teď koukám, že už o tom psali, blbě čtu :shock:
Aleš Procháska
pájač

27. 12. 2009, 11:59

No neviem, ale táto sa ďaľej posunie len asi za cenu ulonenia , alebo vnútorného poškodenia mechanizmu, alebo má nastavenú moc veľkú treciu silu . :(
kovohemil
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

27. 12. 2009, 2:00

No já kupoval taky tento Pupitas a taky jsem nevěděl ,že to jde dál ,až kolega přišel a zabral a páčka byla jinde .Má to celkem dost velkej odpor a zůstane to tam kam se ohne. Takle je to u mého nevím jak makaj jiné :shock:
Snad už bude brzo ATC

http://www.kovohejduk.websnadno.cz/
pájač

27. 12. 2009, 2:07

Tak som sa do toho viac zaprel a popustilo . Páčka sa dá nastaviť až o cca +-120° . Takže je to v poriadku . To sa hneď bude ináč merať ako keď som musel stojánok krkolomne nastavovať . :)
Odpovědět

Zpět na „CNC soustruhy“