Zdražování elektřiny
Moderátor: sysel
To by byla ta technická revoluce, která dá obnovielným zdrojům smysl.
Jinak mi nepřipadá ekologické hnát lidi do FVE na baráku přes vysoké ceny energie. Je zřejmé, že hromadná výroba musí konečný produk vyrobit za nižší cenu a tedy ekologičtěji, než kusová výroba. To platí i pro energii. Takže výstavba větších solárních elektráren na zelené louce má z hlediska ekologie větší smyl, než ve městě osadit všechny střechy. Máme hromadu zemědělské půdy vhodné jen pro pasení, a to se výstavbou takové elektrárny nezmění. Pořád se tam můžou pást. Nebo zastřešit velká parkoviště. Jenomže aby byla levnější energie aby se ty minizdroje nevyplatili, to by to musel provozovat jen stát s přísnou kontrolou bez lobingu a bez zkorumpovaných zákonodárců. Takže scifi dneska.
Jinak mi nepřipadá ekologické hnát lidi do FVE na baráku přes vysoké ceny energie. Je zřejmé, že hromadná výroba musí konečný produk vyrobit za nižší cenu a tedy ekologičtěji, než kusová výroba. To platí i pro energii. Takže výstavba větších solárních elektráren na zelené louce má z hlediska ekologie větší smyl, než ve městě osadit všechny střechy. Máme hromadu zemědělské půdy vhodné jen pro pasení, a to se výstavbou takové elektrárny nezmění. Pořád se tam můžou pást. Nebo zastřešit velká parkoviště. Jenomže aby byla levnější energie aby se ty minizdroje nevyplatili, to by to musel provozovat jen stát s přísnou kontrolou bez lobingu a bez zkorumpovaných zákonodárců. Takže scifi dneska.
bobik píše: ↑10. 8. 2021, 8:51 No první co mě zarazilo, tak že lidí je 15/km2 zemského povrchu. Měl jsem představu, že ta naše planeta je trochu větší a že na člověka bude připadat několik km2. Takže dalším výpočtem jsem došel k tomu, že jeden člověk zabere 254m2.
Bobiku, nemáš tam někde chybičku, jen tak letmým pohledem?![]()
1km2=1 000 000m2
Když vidím současný problémy v dodávkách materiálů, nějak si nedovedu představit, že na tohle máme aktuálně rozumně dostupnou surovinovou základnu. Možná kdyby se osekala výroba všemožných píčovin a nesmyslů a zpomalilo každoroční tempo produkce nových mobilů, nových Pc, nových kamer, foťáků, hodinek, možná i zbraní a kdo ví cočeho jiného..... tak snad. Ale i tak o tom dost pochybuju.robokop píše: ↑10. 8. 2021, 9:14 ten zacatek prispevku zni docela dobre ta druha pulka zavani dost velkou paranoiou
samozrejme ze to jsou blbosti a konspirace ktere nelze dokazat a v mnohem snadno vyvratit
k tomu pridam kousek odjinud
kam asi poroste cena elektriny az bude potreba energie pro takovato auta
https://vtm.zive.cz/clanky/svet-zaspal- ... ZWQjIASJ8o
nabit za 8 minut, dojezd 1000km, docetl jsem se ze to nabiji skoro 500 kW to bude parada az se budou tahat nove kabely a stavet nove elektrarny, to se teprv bude zdrazovat a vytvaret zbytecne nakladove polozky
- robokop
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
vidim prd v cem spocivaji tyhle baterky ale ma to byt nejake velmi levne a jednoduche tak snad to tak je a mohlo by to zlepsit situaci
samozrejme by to v konecnem dusledku vsechno zlevnilo ale to ropuchy na pramenu nedopustej
samozrejme by to v konecnem dusledku vsechno zlevnilo ale to ropuchy na pramenu nedopustej
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
Dneska se mi ozvali z kooperativy, chtěli zrevidovat smlouvu a podražit. Tak jsem jim na to kejvnul, bylo to jen o dvě stovky. Ale při té příležitosti jsem se zeptal na fotovoltaiku, o kolik mi zvednou pojistný z hlediska vyššího rizika požáru. Prý o nic. Že je jedno jestli barák chytne od elektroinstalace, nebo od kamen nebo mojí nešikovností. Že prostě baráky s fotovoltaikou pojišťují běžně bez nějakýho navýšení nad běžnou sazbu.
Hele bacha na tyhle ústní informace !!! Zvláště u pojistek ve chvíli kdy o něco jde bych byl véééélmi nedůvěřivý.bobik píše: ↑10. 8. 2021, 2:35Dneska se mi ozvali z kooperativy, chtěli zrevidovat smlouvu a podražit. Tak jsem jim na to kejvnul, bylo to jen o dvě stovky. Ale při té příležitosti jsem se zeptal na fotovoltaiku, o kolik mi zvednou pojistný z hlediska vyššího rizika požáru. Prý o nic. Že je jedno jestli barák chytne od elektroinstalace, nebo od kamen nebo mojí nešikovností. Že prostě baráky s fotovoltaikou pojišťují běžně bez nějakýho navýšení nad běžnou sazbu.
A to si nepamatuješ, jak se říkalo, že Fibingerka kopla Kratochvílku do koulí, protože jí nechtěla půjčit holení?elbarto píše: ↑10. 8. 2021, 10:39 Někteří z vás tady zminuji odpínače. To je krapet mimo mísu, když řešíme napětí stovek voltů přímo na ploše střechy a panelů.
LGBT to je už úplný peklo. Sportovec si nechá fiknou pindoura, nasype se estrogenem a soutěží jako žena. V době minulé ( a nejsem žádný zastánce komoušů) by podobná monstra dostala elektrošoky, studené obstřiky, prášky a případně klec. Dnes si LGBT v pracovní době zaberou zasedačku, protože na to ze zákona mají nárok, to je přeci už moc.
Souhláska.Milan199 píše: ↑10. 8. 2021, 2:42Hele bacha na tyhle ústní informace !!! Zvláště u pojistek ve chvíli kdy o něco jde bych byl véééélmi nedůvěřivý.bobik píše: ↑10. 8. 2021, 2:35Dneska se mi ozvali z kooperativy, chtěli zrevidovat smlouvu a podražit. Tak jsem jim na to kejvnul, bylo to jen o dvě stovky. Ale při té příležitosti jsem se zeptal na fotovoltaiku, o kolik mi zvednou pojistný z hlediska vyššího rizika požáru. Prý o nic. Že je jedno jestli barák chytne od elektroinstalace, nebo od kamen nebo mojí nešikovností. Že prostě baráky s fotovoltaikou pojišťují běžně bez nějakýho navýšení nad běžnou sazbu.
Na to neni treba chodit tak daleko. Pro zacatek staci se zeptat na zpusob opravy po nehode - zejmena jak dlouho ma auto stat v protipozarnim boxu a cekat jestli nahodou nezahori baterky nez na to vubec sahne technik.
to se dela jinak, zakoupi se sada panelu, sada grafickych karet a pres leto kdy jedou panely na maximum se to cpe do vykonu, nasledne do bitcoinu a nasledne do USD / CZK. A v zime kdy panely nedavaji se to z CZK cpe dal do CEZu ... karty lze nechat v behu a vytapet dilnu.Engineer píše: ↑8. 8. 2021, 9:26 Asi před třemi lety jsem nad tím uvažoval taky. Mám střechu na jih kam bych mohl dát možná i 20kw v panelech, pochopitelně je to otázka financí a na takovou instalaci bych je nejspíš neměl. Jenže pak jsem začal trochu počítat, životnosti, doba svitu (letos je to se sluníčkem v mý lokalitě fakt o hovně), potřeba elektřiny především v zimě, kde ten zisk ze solárů za moc nebude stát, popř. večer a v noci. No prostě došel jsem k tomu, že při ceně za kilowatthodinu, kterou aktuálně mám se to absolutně nevyplatí. Hranice kdy to možná začne mít trochu smysl mi vyšla někde okolo 7-8 korun za kilowatthodinu, ale i tak problém, co v zimě.
Asi nejzajímavější by mohla být nějaká malá kogenerační jednotka na spalování biomasy (listí, tráva, drť z větví, možná i nějaký odpad, atd.), ale obávám se, že taková jednotka asi ani není na trhu a pokud bude, tak to nejspíš nebude moc ekonomicky vycházet.
Jinak ale naprostej souhlas s tím co jsi napsal .... ještě se z těch zelenejch mozků posereme.![]()
Zelezo se zaplati do roka provozu, zivotnost ma tak 2 az 3 roky nez odejde na provoz na limitnich parametrech.
-
Myslím, že je to dobrá "kachna". V Číně je možné všechno. Třeba tam vyrábí svářečky s tabulkovým proudem 300A, jen se nesmí změřit. Pak se totiž zjistí, že proud je čtvrtinový až ani ne poloviční a podobně...