Stavba frézky
Nemohu nikde sehnat hobby frézku, dle gusta a ceny. Tak tedy uvažuji o stavbě a dávám dohromady informace, než se do toho pustím. Zajímala by mě Vaše informace o těchto vřetenech:
http://www.cncshop.cz/vretena.htm
Potřeboval bych hobby frézku pro občasné fréznutí drážky, zarovnání hran atd. Samozřejmě vše do ocele. Mohlo by to být dostačující? Díky za Vaše rady. Jirka...
http://www.cncshop.cz/vretena.htm
Potřeboval bych hobby frézku pro občasné fréznutí drážky, zarovnání hran atd. Samozřejmě vše do ocele. Mohlo by to být dostačující? Díky za Vaše rady. Jirka...
Myslel jsem malejma frézkama, hezky pomalounku. Tak co použít? Než dám info dohromady a sloučím s penězi, tak se chci už mít rozhodnuto.
Rozměry stroje? Mám panelákouvou dílničku, jako hobby pro odpočinek od lidí z kšeftukiko01 píše:kress a ocel? to neviem... ake mas poziadavky na pracovne rozmery stroja?

Přepokládal jsem X,Y, použít křížový stůl tak něco kolem 400 mmx200 mm a na Z použít vodící tyče s ložisky tak 20mm. Celé to spíchnout z profilu U tak 50 x 50 a vystužit sloup (2x až 3x U 50x50) takovýma trojúhelníky (krapet větších) kvůli tuhosti z plechu síly něco kolem 8-10mm.
-
- Sponzor fora
- Kontaktovat uživatele:
No nechci ti brát iluze ,ale cnc na FE není sranda . A především jsi nenapsal kolik do toho chceš vrazit peněz
Na vodící tyče zapoměn, řekl bych ,že minimální požadavky jsou lineáry a v třídě předepnuté ,to platí i na šrouby. A u FE to bez chlazení opravdu nejde.

Snad už bude brzo ATC
http://www.kovohejduk.websnadno.cz/
http://www.kovohejduk.websnadno.cz/
Prrrrrr, cnc snad později. Pro začátek mi postačí nonius + kličky. S tou cenou, to je nestabilní. Někdy dělám doslova hovadinu za pár šušní a ve finále to jsou litry.
Jinak o ceně jsem tak doslova nepřemýšlel, protože nevím co vše budu potřebovat, ale když tak čtu o frézkách např.asist kolem 15litrů a nic moc co se týče kvality, tak bych za tu cenu mohl i něco sestavit ( né sice CNC), ale snad něco tužšího než zmíněný asist.
Jinak co ty tyče, ty by se použít nedaly? Myslel jsem max. 400mm na "Z" a ty ložiska s nastavitelnou vůlí http://www.cncshop.cz/lineanitechnika.htm
Jinak o ceně jsem tak doslova nepřemýšlel, protože nevím co vše budu potřebovat, ale když tak čtu o frézkách např.asist kolem 15litrů a nic moc co se týče kvality, tak bych za tu cenu mohl i něco sestavit ( né sice CNC), ale snad něco tužšího než zmíněný asist.
Jinak co ty tyče, ty by se použít nedaly? Myslel jsem max. 400mm na "Z" a ty ložiska s nastavitelnou vůlí http://www.cncshop.cz/lineanitechnika.htm
- Krutor
- Sponzor fora
- Kontaktovat uživatele:
Pár mých postřehů:
- Konstrukci z nějakých profilů bych pro obrábění oceli hrubě nedoporučoval.
- Jenom ten křížový stůl bude stát 15 tisíc, a to bude Optimum, tedy germanizovaná Čína, kvalita řekněme že použitelná.
- Na osu Z bych nedával žádné kuličkové vedení, to je kontraproduktivní. Osa Z se při ručním (tedy 2D) frézování nehýbe, tedy by měla být zaaretovaná. Na to jsou nejlepší rybiny.
- No a jsme v podstatě zhruba u Optimum BF20. Což je stroj, který je na ocel použitelný jen v nouzi. Tak maximálně malé díly, pokud možno z automatovky. Ale nedovedu si představit provozovat ji v panelákovém bytě.
- Jenom ten křížový stůl bude stát 15 tisíc, a to bude Optimum, tedy germanizovaná Čína, kvalita řekněme že použitelná.
- Na osu Z bych nedával žádné kuličkové vedení, to je kontraproduktivní. Osa Z se při ručním (tedy 2D) frézování nehýbe, tedy by měla být zaaretovaná. Na to jsou nejlepší rybiny.
- No a jsme v podstatě zhruba u Optimum BF20. Což je stroj, který je na ocel použitelný jen v nouzi. Tak maximálně malé díly, pokud možno z automatovky. Ale nedovedu si představit provozovat ji v panelákovém bytě.
Petr Spáčil
O byt se nejedná, kdysi to byly sklepní prostory (kočárkárna, mandl, prádelna atd). Po odprodeji do os.vlast. odprodaly i tyto prostory. Jedná se o prostory sklepní, tj. pod úrovní zeminy, tudíš nikomu nevadím a nikomu nepřekážím. Důležité pro mě je, být v teple a mít pantofle. Mohu tam i svařovat a je tam dostatečné větrání. Samozřejmě všechny ponky pokryty gumou z pasovky, proti přenášení hluku. Já jsem osobně spokojen.Krutor píše:Pár mých postřehů:

Naprostej nesmysl.....potraviny píše:Myslel jsem malejma frézkama, hezky pomalounku. Tak co použít? Než dám info dohromady a sloučím s penězi, tak se chci už mít rozhodnuto.
Nedoplatíš se za nástroje co Ti budou odcházet jeden za druhým a stejně nic nevyfrézuješ jelikož hobby stroj menších rozměrů a hmotnosti nejspíš nebude moc tuhej.
No a kravál, který jde z komutátorovýho vřetena typu Kres je taky bomba....

Mám frézku s posuvem stolu 500x200 ..... dělá to cca 1,2 tuny.potraviny píše:Rozměry stroje? Mám panelákouvou dílničku, jako hobby pro odpočinek od lidí z kšeftukiko01 píše:kress a ocel? to neviem... ake mas poziadavky na pracovne rozmery stroja?.
Přepokládal jsem X,Y, použít křížový stůl tak něco kolem 400 mmx200 mm a na Z použít vodící tyče s ložisky tak 20mm. Celé to spíchnout z profilu U tak 50 x 50 a vystužit sloup (2x až 3x U 50x50) takovýma trojúhelníky (krapet větších) kvůli tuhosti z plechu síly něco kolem 8-10mm.

To o co se snažíš jsou vyhozený peníze. Pokud tě netíží prostor nebo nemáš problém se sousedama (do suterénu opravdovou mašinu asi v pohodě dostaneš) tak se poohlédni po nějaký horizontálce a k ní svislou hlavu nebo nějaký slušnější vřeteno. To bude podle mne z hlediska poměru ceny a funkčnosti nejrozumnější postup.

Mám bulharskou vrtačku kužel MK 4 po doplnění frekvenčním měničem a velni masivním X,Y stolem cca 200 KG s posuvem 400,250.Plně dostačující frézka na FE takřka bez práce.Náklady cca 25 000,-.Já vše sehnal zdarma ,akorát frekveční měnič stál nějakou kačku.
Mašinku do šíře 1,2m a výšky 2,0m tam v pohodě dostanu po použití paleťáku, nemám nikde schody ani prahy, tak v pohodě.Engineer píše:Mám frézku s posuvem stolu 500x200 ..... dělá to cca 1,2 tuny.potraviny píše:Rozměry stroje? Mám panelákouvou dílničku, jako hobby pro odpočinek od lidí z kšeftukiko01 píše:kress a ocel? to neviem... ake mas poziadavky na pracovne rozmery stroja?.
Přepokládal jsem X,Y, použít křížový stůl tak něco kolem 400 mmx200 mm a na Z použít vodící tyče s ložisky tak 20mm. Celé to spíchnout z profilu U tak 50 x 50 a vystužit sloup (2x až 3x U 50x50) takovýma trojúhelníky (krapet větších) kvůli tuhosti z plechu síly něco kolem 8-10mm.![]()
To o co se snažíš jsou vyhozený peníze. Pokud tě netíží prostor nebo nemáš problém se sousedama (do suterénu opravdovou mašinu asi v pohodě dostaneš) tak se poohlédni po nějaký horizontálce a k ní svislou hlavu nebo nějaký slušnější vřeteno. To bude podle mne z hlediska poměru ceny a funkčnosti nejrozumnější postup.

Jirka...