Stavba frézky

Odpovědět
potraviny
Kontaktovat uživatele:

28. 12. 2009, 12:16

Nemohu nikde sehnat hobby frézku, dle gusta a ceny. Tak tedy uvažuji o stavbě a dávám dohromady informace, než se do toho pustím. Zajímala by mě Vaše informace o těchto vřetenech:
http://www.cncshop.cz/vretena.htm
Potřeboval bych hobby frézku pro občasné fréznutí drážky, zarovnání hran atd. Samozřejmě vše do ocele. Mohlo by to být dostačující? Díky za Vaše rady. Jirka...
kiko01
Kontaktovat uživatele:

28. 12. 2009, 12:50

kress a ocel? to neviem... ake mas poziadavky na pracovne rozmery stroja?

28. 12. 2009, 1:35

frezování ocely a hobby frézka to jsou téměř protiklady :D
to moc nejde dohromady
navíc na ocel jsou potřeba nízky otačky a kres točí min 10 000 a to je na ocel strašně moc.
Baxi.bax
Kontaktovat uživatele:

28. 12. 2009, 6:47

a poradíte jaké vřeteno na ocel?Utáhnou to krokové motory?
potraviny
Kontaktovat uživatele:

28. 12. 2009, 6:57

Myslel jsem malejma frézkama, hezky pomalounku. Tak co použít? Než dám info dohromady a sloučím s penězi, tak se chci už mít rozhodnuto.
potraviny
Kontaktovat uživatele:

28. 12. 2009, 7:08

kiko01 píše:kress a ocel? to neviem... ake mas poziadavky na pracovne rozmery stroja?
Rozměry stroje? Mám panelákouvou dílničku, jako hobby pro odpočinek od lidí z kšeftu :lol: .
Přepokládal jsem X,Y, použít křížový stůl tak něco kolem 400 mmx200 mm a na Z použít vodící tyče s ložisky tak 20mm. Celé to spíchnout z profilu U tak 50 x 50 a vystužit sloup (2x až 3x U 50x50) takovýma trojúhelníky (krapet větších) kvůli tuhosti z plechu síly něco kolem 8-10mm.
kovohemil
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

28. 12. 2009, 7:47

No nechci ti brát iluze ,ale cnc na FE není sranda . A především jsi nenapsal kolik do toho chceš vrazit peněz :shock: Na vodící tyče zapoměn, řekl bych ,že minimální požadavky jsou lineáry a v třídě předepnuté ,to platí i na šrouby. A u FE to bez chlazení opravdu nejde.
Snad už bude brzo ATC

http://www.kovohejduk.websnadno.cz/
potraviny
Kontaktovat uživatele:

28. 12. 2009, 8:06

Prrrrrr, cnc snad později. Pro začátek mi postačí nonius + kličky. S tou cenou, to je nestabilní. Někdy dělám doslova hovadinu za pár šušní a ve finále to jsou litry.
Jinak o ceně jsem tak doslova nepřemýšlel, protože nevím co vše budu potřebovat, ale když tak čtu o frézkách např.asist kolem 15litrů a nic moc co se týče kvality, tak bych za tu cenu mohl i něco sestavit ( né sice CNC), ale snad něco tužšího než zmíněný asist.
Jinak co ty tyče, ty by se použít nedaly? Myslel jsem max. 400mm na "Z" a ty ložiska s nastavitelnou vůlí http://www.cncshop.cz/lineanitechnika.htm
Krutor
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

28. 12. 2009, 8:57

Pár mých postřehů:
- Konstrukci z nějakých profilů bych pro obrábění oceli hrubě nedoporučoval.
- Jenom ten křížový stůl bude stát 15 tisíc, a to bude Optimum, tedy germanizovaná Čína, kvalita řekněme že použitelná.
- Na osu Z bych nedával žádné kuličkové vedení, to je kontraproduktivní. Osa Z se při ručním (tedy 2D) frézování nehýbe, tedy by měla být zaaretovaná. Na to jsou nejlepší rybiny.
- No a jsme v podstatě zhruba u Optimum BF20. Což je stroj, který je na ocel použitelný jen v nouzi. Tak maximálně malé díly, pokud možno z automatovky. Ale nedovedu si představit provozovat ji v panelákovém bytě.
Petr Spáčil
potraviny
Kontaktovat uživatele:

29. 12. 2009, 6:13

Krutor píše:Pár mých postřehů:
- Konstrukci z nějakých profilů bych pro obrábění oceli hrubě nedoporučoval.
- Jenom ten křížový stůl bude stát 15 tisíc, a to bude Optimum, tedy germanizovaná Čína, kvalita řekněme že použitelná.
- Na osu Z bych nedával žádné kuličkové vedení, to je kontraproduktivní. Osa Z se při ručním (tedy 2D) frézování nehýbe, tedy by měla být zaaretovaná. Na to jsou nejlepší rybiny.
- No a jsme v podstatě zhruba u Optimum BF20. Což je stroj, který je na ocel použitelný jen v nouzi. Tak maximálně malé díly, pokud možno z automatovky. Ale nedovedu si představit provozovat ji v panelákovém bytě.
O byt se nejedná, kdysi to byly sklepní prostory (kočárkárna, mandl, prádelna atd). Po odprodeji do os.vlast. odprodaly i tyto prostory. Jedná se o prostory sklepní, tj. pod úrovní zeminy, tudíš nikomu nevadím a nikomu nepřekážím. Důležité pro mě je, být v teple a mít pantofle. Mohu tam i svařovat a je tam dostatečné větrání. Samozřejmě všechny ponky pokryty gumou z pasovky, proti přenášení hluku. Já jsem osobně spokojen. :lol: (žádný nájem) :lol:
Krutor
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

30. 12. 2009, 7:13

Aha, tak to jsem špatně pochopil, to máš slušnou dílničku. Tak ať se při stavbě mašinky daří!
Petr Spáčil
Engineer
Kontaktovat uživatele:

30. 12. 2009, 10:02

potraviny píše:Myslel jsem malejma frézkama, hezky pomalounku. Tak co použít? Než dám info dohromady a sloučím s penězi, tak se chci už mít rozhodnuto.
Naprostej nesmysl.....
Nedoplatíš se za nástroje co Ti budou odcházet jeden za druhým a stejně nic nevyfrézuješ jelikož hobby stroj menších rozměrů a hmotnosti nejspíš nebude moc tuhej.
No a kravál, který jde z komutátorovýho vřetena typu Kres je taky bomba.... :lol:
Engineer
Kontaktovat uživatele:

30. 12. 2009, 10:09

potraviny píše:
kiko01 píše:kress a ocel? to neviem... ake mas poziadavky na pracovne rozmery stroja?
Rozměry stroje? Mám panelákouvou dílničku, jako hobby pro odpočinek od lidí z kšeftu :lol: .
Přepokládal jsem X,Y, použít křížový stůl tak něco kolem 400 mmx200 mm a na Z použít vodící tyče s ložisky tak 20mm. Celé to spíchnout z profilu U tak 50 x 50 a vystužit sloup (2x až 3x U 50x50) takovýma trojúhelníky (krapet větších) kvůli tuhosti z plechu síly něco kolem 8-10mm.
Mám frézku s posuvem stolu 500x200 ..... dělá to cca 1,2 tuny. :lol:
To o co se snažíš jsou vyhozený peníze. Pokud tě netíží prostor nebo nemáš problém se sousedama (do suterénu opravdovou mašinu asi v pohodě dostaneš) tak se poohlédni po nějaký horizontálce a k ní svislou hlavu nebo nějaký slušnější vřeteno. To bude podle mne z hlediska poměru ceny a funkčnosti nejrozumnější postup. :wink:
dajonas

30. 12. 2009, 10:25

Mám bulharskou vrtačku kužel MK 4 po doplnění frekvenčním měničem a velni masivním X,Y stolem cca 200 KG s posuvem 400,250.Plně dostačující frézka na FE takřka bez práce.Náklady cca 25 000,-.Já vše sehnal zdarma ,akorát frekveční měnič stál nějakou kačku.
potraviny
Kontaktovat uživatele:

31. 12. 2009, 6:14

Engineer píše:
potraviny píše:
Mám frézku s posuvem stolu 500x200 ..... dělá to cca 1,2 tuny. :lol:
To o co se snažíš jsou vyhozený peníze. Pokud tě netíží prostor nebo nemáš problém se sousedama (do suterénu opravdovou mašinu asi v pohodě dostaneš) tak se poohlédni po nějaký horizontálce a k ní svislou hlavu nebo nějaký slušnější vřeteno. To bude podle mne z hlediska poměru ceny a funkčnosti nejrozumnější postup. :wink:
Mašinku do šíře 1,2m a výšky 2,0m tam v pohodě dostanu po použití paleťáku, nemám nikde schody ani prahy, tak v pohodě. :lol: Ale jinak jak koukám asi od toho upustím, chtěl jsem jen názor zkušenějších. Přesto za názory děkuji. Snad časem se něco naskytne, tov.výroby ze šachetních dílen co se stále u nás všude ruší. Jinak přeji všem do nového roku nějakou novou tu hračku. :wink:
Jirka...
Odpovědět

Zpět na „Jiné stroje - vrtačky, brusky, pily atd.“