Co jste dneska bastlili? Vytvareli....

Odpovědět
Fifík

18. 8. 2021, 7:56

pavlík> To si nevybereš. Na stejné stránce jako ty broušené součástky je vozík na dřevo za dětskou čtyřkolku a autor dostal zjebáno, že to nemá nápravy jako Alfa Romeo! :lol: To si pak jeden rozmyslí sem dávat opravdový bastly,..
lubbez

18. 8. 2021, 8:18

Člověk má být po zásluze potrestán. Taky už jsem spíše opatrnej, co publikuju na web. Stalo se mi před pár lety, že jsem se pochlubil na jednom fóru novým rozvaděčem do garáže. Byť to byl profesionální výrobek z Budyně nad Ohří vč. EZU štítku strhla se pak šílená diskuze na téma blbci a elektrika. Ten blbec jsem byl samozřejmě já.
Je sice pravda, že za roky co si hraju s mechanikou jsem už o něco pokročil, ale stále mi přijde používání mikrometrů a tisícinových hodinek pro mou potřebu zatím jako zbytečný přepych. Jako takový "zlatý grál" mám přírubu k nějaké formě ze vstřikolisu a tam je taková pohyblivá součástka, která je s dírou slícovaná na 0,002mm fakt dvě tisícovky. Že tam něco je je vidět jenom jako hranka v lesklém povrchu a lehkým potlačením to jde vyndat ven. Až budu umět něco podobného, tak to asi taky budu prezentovat. Zatím spíš ne. :D
Mex

18. 8. 2021, 8:19

Fifík píše: 18. 8. 2021, 7:56 ... autor dostal zjebáno, že to nemá nápravy jako Alfa Romeo! ...
Však taky Alfa Romeo je pěkný bastl. Párkrát jsem v tom jel. ;-)
jenicek

18. 8. 2021, 8:20

Moh bych sem dávat výtvory mýho 12-letýho synka (asi se potatil), snad by ho omluvil věk :lol:
Ale má po mě taky velkou rozpracovanost... Nevadí, že to nebude kompletní? :lol: :lol: :lol:
No občas bych sem moh dát i něco svýho. Když by bylo hodně negativních reakcí, řek bych, že to dělal synátor :lol:
Naposledy upravil(a) jenicek dne 18. 8. 2021, 8:21, celkem upraveno 1 x.
jergus.balaz
Kontaktovat uživatele:

18. 8. 2021, 8:20

Dobre páni, dám sem bodku. Pri najbližšej várke fotiek urobím nové vlákno (napr "Čo dnes dali brúsky"). Budem rád keď sa tam budú dávať fotky z brúsenia, aj od iných užívateľov, a keď niečo niekoho zaujme, bude chcieť vedieť postup výroby, postup brúsenia a pod, tak prediskutujeme.
BalazKovo.sk
Mex

18. 8. 2021, 8:22

lubbez píše: 18. 8. 2021, 8:18 ... Taky už jsem spíše opatrnej, co publikuju na web. ...
Pokud by Tě někdo kritizoval i za sebehůř vyrobený bastl, který ale má nápad, tak by ten kritizující byl pěkný ůl.
Zdenek Valter

18. 8. 2021, 8:23

pavlík píše: 18. 8. 2021, 7:45 Ano, je to tak a tak to bylo myšleno, chodil jsem na toto vlákno rád pro inspiraci, ony ty "bastly" mají své kouzlo a jsou podnětné. A hodně věcí jsem si podle toho udělal a vylepšil. Pár svých bastlů jsem sem i dal.
Abych se díval jak někdo něco na 0,002 mm vybrousil, tak to je sice úžasné, ale nic mi to pro moji amatérskou a domácí dílničku nedá, nepřinese a není to pro mě inspirace. A opravdu už se na toto vlákno pomalu člověk stydí něco obyčejného a ubastleného skoro stydí dát, přiznám se, že už sem své prkotiny ani nedávám.

Proto jsem psal, že by to chtělo spíše nějaké jiné vlákno, kde budou špičkové technologie a výrobky pro profíky a pro potěchu těch, kteří to rádi vidí a mají to jako inspiraci.

Ale nakonec to není moje věc...
Hochu hochu, je to o tom, že musíš překonat svůj stud a nebát se dát sem i svoje kutění. ;-)
Každý podle svých možností a schopností.
O tom je tohle vlákno!!!
Viz slova Modrose a zakladetele vlákna Zbýni.
Hobbík - obráběč i 3D tiskař začátečník - strojní park je konečně instalován
pavlík

18. 8. 2021, 8:24

No jo, také jsem byl někdy za některé provedení trochu sepsut, ale to je zase inspirativní a může to být přínosné.

Ale osmělím se a uvedu zde s dovolením jeden bastl, který by někomu mohl pomoci v nouzi, která nastane, pokud někomu u něčeho odejde gumové obložení.

U pásové pilky mi odešlo gumové obložení jednoho kola, po kterém jede pilový pás. Obložení se nějak vytahalo a spadávalo a tím spadával i pilový pás, což je docela průšvih. Snaha o nalepení gumového obložení na kolo se neosvědčila, vydrželo to v té drážce kola ani ne jedno řezání a koupit nové obložení je skoro nemožné.
Pomoc je poměrně jednoduchá a spočívá v použití samovulkanizační gumové pásky, používané na bandáž kabelů, ta páska se dá dle potřeby vytahovat a natahovat a tak se dá umístit do různě široké drážky, natažením pásky se zmenší její šířka a tloušťka, dá se natahovat až na několikanásobek své délky. Po navinutí potřebné vrstvy se jen pár sekund koneček přidrží a ona se svaří a už s ní nikdo nehne.
Prodává se skoro všude, třeba zde: https://www.kvelektro.cz/samovulkanizac ... m-p1138532

Po namotání pila maká jako divá, pilový pás si běhá spokojeně po gumovém obložení...
testone
Sponzor fora

18. 8. 2021, 8:44

Fifík píše: 18. 8. 2021, 7:56 pavlík> To si nevybereš. Na stejné stránce jako ty broušené součástky je vozík na dřevo za dětskou čtyřkolku a autor dostal zjebáno, že to nemá nápravy jako Alfa Romeo! :lol: To si pak jeden rozmyslí sem dávat opravdový bastly,..
ta konstrukce byla opravdu nesmyslná
pomíjím dimenzování materiálů - autor jasně deklaruje "co dům dal"
ale zavěšení těch ramen je naprosto nevyhovující i pro daný účel
při zatížení i třeba jen 20 kg a najetí na jakoukoli terénní nerovnost kolo uhne dozadu, překroutí se to v těch plocháčích
pro ilustraci té zásadní kostrukční chyby je tam foto podvozku auta, shodou okolností Alfy
princip je shodný na všech, i na Tráboši je takový táhlo
se stejným úsilím a možnostmi by bylo možné to vyřešit daleko líp
proto ta kritika
edit
radost to asi udělalo i tak, tak co
.....
ke smyslu tohohle vlákna - jen houšť a větší kapky a je jedno jestli to je profi práce anebo cokoli jiného
Obvykle se dějí věci obvyklé. Méně často se dějí věci neobvyklé a zcela vyjímečně se dějí věci vyjímečné...
Masturn 40 CNC, Hermle UWF1200H CNC a pár klasik
http://www.radialengine.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.autopejsek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
Fifík

18. 8. 2021, 9:14

testone> bohužel přesně tohle je přístup, proč už tady téměř nikdo nic neprezentuje. Věřím že až s tím přijede autor z lesa a bude to mít sbíhavot kol 30°, tak to prostě předělá. Od toho je to bastl a ne profi výrobek, žejo.

Nikdo tu už neukazuje ani svoje amatérský stavby, neobjevují se tu už žádná domácí hryzadla, protože každýho tu hned setřete jaká to je píčovina. Co není přestavba profi CNC, tak je k ničemu,..

Klidně připomenu svůj bastlící počin, kdy většina se hned začala točit na tom, jaká to je sračka ("maximálě na srnky v páře" a podobně). Bez ohledu na účel a sáhodlouhé vysvětlení v úvodu.

A to už vůbec nebudu připomínat, že pan RaS se k tomu svému závazku jako chlap nikdy nepostavil, žejo..
testone
Sponzor fora

18. 8. 2021, 9:58

Dobře, a tedy je správné každý zjevný nesmysl pochválit jen proto, že je natřený a autor ho zveřejnil?
Nebo jak je správné se k něčemu takovému postavit?
v tomhle vlákně jsem reagoval, protože mě zvedlo to přirovnání " (odsuzujete to) že to nemá nápravu jak Alfa Romeo"
kdyby autor toho vozíku zareagoval ve smyslu "aha, to mi nedošlo" a ne "to stačí, se..... na to", tak by se ta diskuse rozjela úplně jiným směrem
první reakce vyznívají jako dobře míněné rady.....
Obvykle se dějí věci obvyklé. Méně často se dějí věci neobvyklé a zcela vyjímečně se dějí věci vyjímečné...
Masturn 40 CNC, Hermle UWF1200H CNC a pár klasik
http://www.radialengine.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.autopejsek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
lapa
medaile za lepsi forum

18. 8. 2021, 10:36

No, ja to vidim tak, ze az na par rypalu jsou zdejsi prispevky (nekdy vice kriticke) mineny jako rady a pokud je dotceny autor chape jen jako kritiku, tak je to jen jeho problem :) .
Ale vsichni jsme jen lidi a nekdy nemame sve dny, takze hodnotitel je prehnany a autor je moc litostivy ... :lol:
No a nekdo se s textem nemaze a je strucny a nekdo je prilis politicky "aby neublizil".
Starsi a stari clenove fora se uz znaji a berou se obvykle s rezervou ... az na nektere vasnive dvojice, ktere nikdy nezklamou :lol: ...

K veci:
* Mne tedy ta AlfaRomeo vubec nevadila, protoze jsem to bral jen jako vhodny vzor s fotem - ale nezavdecis se lidem vsem :-).
*Jergusovy brusirny - mne tady nevadi a rad zasnu, ale pokud budou ve specialnim "profi" vlakne, taky zadny problem - i profik se rad pochlubi - proc jinak tu praci delame, ze?

Ale priklanim se k tomu vyznamu, ze "bastlime"je to, co sami nedame v profi nebo v profi nesezeneme (ala Babica - nemas sampanske, dej tam sodovku - oboje tece a sumi :-) ) nebo v profi je pro nas zbytecne drahe nebo to v profi ani neni.
Tak si poradime ... tim bastlem ...
Kostka těžko vysvětlí úsečce, natož bodu, že život má i jiné dimenze než má ten jejich ...
turnigy

19. 8. 2021, 9:51

Fifík píše: 18. 8. 2021, 7:56 pavlík> To si nevybereš. Na stejné stránce jako ty broušené součástky je vozík na dřevo za dětskou čtyřkolku a autor dostal zjebáno, že to nemá nápravy jako Alfa Romeo! :lol: To si pak jeden rozmyslí sem dávat opravdový bastly,..
Ak berieš každú dobre mienenú radu v štýle, že si "dostal zjebáno", tak by si svoje výrobky nemal zverejňovať, to je pravda. Ale verím, že autor vozíku chápe, ako som to myslel. Keďže som tú slávnu multilink Alfa nápravu už 2x repasoval, tak som si dovolil ju dať za príklad :lol:
Fifík píše: 18. 8. 2021, 9:14 Věřím že až s tím přijede autor z lesa a bude to mít sbíhavot kol 30°, tak to prostě předělá. Od toho je to bastl a ne profi výrobek, žejo.
A nie je rozumnejšie vylepšiť to pred tým, než sa pozohýňa uchytenie ramien a zničia sa tým pružiny?

Tiež nemám rád, keď niekto kritizuje v štýle "je to celé nahovno", ale takisto nemám rád ľudí, ktorí nevedia prijať konštruktívnu kritiku.
Tos C45-2000
prochaska
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

19. 8. 2021, 10:26

Nj, s radami je to těžké :-) Já už si zvyknul, že když radím, tak zdarma a bezpodmínečně :-) Radou obdařený si s ní může dělat co chce, může si myslet, že mu radím kravinu (a může mít i pravdu), že se to nevztahuje na jeho případ (může mít pravdu), že mu někdo jiný poradí líp (stává se) nebo že to má udělané tak chytře, že to vylepšit nepotřebuje (i to se stane) :D Pak ji prostě nepoužije a oba jsme v pohodě.
Aleš Procháska
Britt

19. 8. 2021, 10:43

Mě je to šumák, ale ten vozík je pěknej a určitě s ním nebude jezdit v takovém terénu, aby ho oddělal. A pokud ano, určitě zvolí jinou konstrukci.
Odpovědět

Zpět na „výrobky a obrobky“