Zdražování elektřiny

aneb pokec o vsem co se netyka CNC
takova nase CNC hospudka

Moderátor: sysel

Odpovědět
Mart_68
Trol

9. 11. 2021, 5:14

asi se shodnem na tom, že dodávky energii obecne a zvlášť pokud se jedná o milion odběrných míst by měly spadat do kategorie bezpečnostní riziko..jenže čučkari mají jiné starosti, nepr. špizovat Okamuru jestli nekvakl něco o uprchlících, co by se dalo označit za extremismus. A nebo o tomto riziku někdo referoval, ale někomu se to nehodilo medializovat, někdo to mohl dokonce tenhle gamble krýt.. jenže kolečko se polamalo.
t256

9. 11. 2021, 5:18

Mex píše: 9. 11. 2021, 4:53 A ještě horší je to na vyšší úrovni, na úrovni EU. S plynem obchodujeme na burze, protože se tak EU rozhodla....
Toto je jedna z nejvetsich vyhod naseho clenstvi v EU. Rusak ted nemuze vydirat jednotlivy stat kterej se mu zrovna znelibi tim ze mu zastavi plyn. Musel by zastavit plyn pro celou EU a to je strelba ne do vlastni nohy, ale do vlastni hlavy a tak blbej ani Putin neni.

Proc ale plyn nenakoupili a zasobniky nedoplnili to opravdu netusim. Mozna kdyby babis nemusel neustale resit sve dotacni a danove podvody, zbyl by mu cas na to aby zkontroloval jestli mame dost plynu.
Mex

9. 11. 2021, 5:36

t256 píše: 9. 11. 2021, 5:10 Vzdy a za vsech okolnosti plati cim vetsi riziko, tim vetsi zisk. BFU mohli zustat u "velkovyzirku" kteri pri fixaci energii opravdu na burze nakoupi, nebo mohli jit ke spekulantum kteri kupuji energii az v okamziku kdy je nejlevnejsi. Samozrejme si pak mohou dovolit lakat kavky nizsi cenou. Vse celkem funguje, ale jen do prvniho vetsiho otresu ktery tyto podkapitalizovane firmy polozi.

Osobne bych temto fnuknam ktere vidim denne ve zpravach nedal ani halir. O sve zisky se take delit nechteli, tak proc o ztraty ano?
Je to stejne jako kdyz nekdo zacne s usporami spekulovat na bitcoinu a jiny si je ulozi na sporici ucet. A kdyz spekulant o prachy prijde, bude chtit po sporilkovi kompenzace, protoze jemu penize prece zustaly...
Ty vidíš nějakou proporci mezi investicemi do Bitcoinu/vložení na účet a mezi nákupem od dvou různých obchodníků s energiemi?
To bys bral taky jako normální, kdybys třeba nakoupil mlíko v Lidlu a ono bylo třeba něčím kontaminované? A nějaký chytrák by ti bohorovně tvrdil, že je to tvoje chyba, měl jsi kupovat v Kauflandu a ne v Lidlu?
BE byl řádně licencovaný obchodník s energiemi. Žádný pouliční šmelinář. Fakt ti smlouva s nimi připadá jako spekulace?
Mex

9. 11. 2021, 5:43

t256 píše: 9. 11. 2021, 5:18
Mex píše: 9. 11. 2021, 4:53 A ještě horší je to na vyšší úrovni, na úrovni EU. S plynem obchodujeme na burze, protože se tak EU rozhodla....
Toto je jedna z nejvetsich vyhod naseho clenstvi v EU. Rusak ted nemuze vydirat jednotlivy stat kterej se mu zrovna znelibi tim ze mu zastavi plyn. Musel by zastavit plyn pro celou EU a to je strelba ne do vlastni nohy, ale do vlastni hlavy a tak blbej ani Putin neni.

Proc ale plyn nenakoupili a zasobniky nedoplnili to opravdu netusim. Mozna kdyby babis nemusel neustale resit sve dotacni a danove podvody, zbyl by mu cas na to aby zkontroloval jestli mame dost plynu.
Jojo. Tak to je. Právě kvůli podobým vlezdobruselistům jste tam kde jsme.
Kolikrát tě za poslednch 20 let Rusko vydíralo, že v tom vidíš reálné nebezpečí?

A pak si proti tomu postav kolikrát ti EU "pomohlo" k lepším zítřkům. Jen za poslední rok s nesmyslným nárůstem cen povolenek, energetickým kolapsem kvůli kterému se zavírají fabriky a někteří lidi půjdou do exekucí, nebo i třeba podobnými drobnostmi jako kolaps drobného nakupování z Číny díky úžasným pravidlům o zatížení malých zásilek, jejichž administrace stojí vic než se vybere.

No ale je možné, že to třeba tobě vyhovuje.
Nakonec všelijakým zeleným pošukům taky vyhovuje kolaps ekonomiky, protože se tím přece zachraňuje planeta.
O lidi nejde, jde přece o planetu, což je ten nejvyšší cíl.

A když jsme u toho plynu a Ruska: Rusko přesně dodrželo nasmlouvaná množství. Ale moudří úředníci v EU prostě neobjednali.
A ještě i teď se k tomu Rus postavil líp, že naše matička, protože slíbil zvýšit dodávky (což nemusel).
Asi proto, že nás tím "vydírá", že.
t256

9. 11. 2021, 5:51

Mex píše: 9. 11. 2021, 5:36 Ty vidíš nějakou proporci mezi investicemi do Bitcoinu/vložení na účet a mezi nákupem od dvou různých obchodníků s energiemi?
To bys bral taky jako normální, kdybys třeba nakoupil mlíko v Lidlu a ono bylo třeba něčím kontaminované? A nějaký chytrák by ti bohorovně tvrdil, že je to tvoje chyba, měl jsi kupovat v Kauflandu a ne v Lidlu?
BE byl řádně licencovaný obchodník s energiemi. Žádný pouliční šmelinář. Fakt ti smlouva s nimi připadá jako spekulace?
Kdybych koupil levne mliko od otrhaneho cikana ve stanku u silnice, tak bych mel opravdu obavu ze se z nej poseru :-) I kdyz by mel na stanku zaramovanej zivnostnak stejne jako ten Lidl. Ale tento priklad je dost blbej, CEZ i BE dodavali uplne stejne zbozi. Rozdil je v te jistote plneni smluvnich vztahu.

Pokud chce nekdo riskovat a uzavre smlouvu s firmou o ktere vi jen to, ze byl v reklame nejaky priblbly herec, je to jeho boj a tezko se muze divit ze dopadne jak dopadl.
Mart_68
Trol

9. 11. 2021, 5:56

..a úplně nejlepší je argument: "Nic jiného Putin nemá než nerostné bohatství, kdyby ho neměl tak je v řítí, jinak jsou zaostali! " jenže oni ho mají a hned tak asi nedojde.."aha ono nefoukalo..no to je hajzl ten Putin, že poslal málo.." a tak furt dokola." Pane co umíte, čím jste?" Ničím, jsem uhlobaron!" " A baví vás to? " Jo !
t256

9. 11. 2021, 6:03

Mex píše: 9. 11. 2021, 5:43 A když jsme u toho plynu a Ruska: Rusko přesně dodrželo nasmlouvaná množství. Ale moudří úředníci v EU prostě neobjednali.
Zadni urednici EU plyn do nasich zasobniku neobjednavaji, tohle jde jednoznacne za tim vasim slavnym andrejem.

Ruska pakaz vydira nekoho kazdou chvili, oni plyn vetsinou nezastavi, ale "odvetou" za neco co se jim nelibi (jako treba zverejneni pachatelu utoku ve Vrbeticich) by nam zvedli cenu plynu na trojnasobek (jako napr. Ukrajine pote co mistni vypraskali ruskou pakaz z jejich vlady). To by bylo nasledne kviceni a revu. Diky EU burze nic takoveho udelat nemohou a ver ze jsou kvuli tomu hodne nasrani. Male staty uz nemusi skakat jak rusak piskne. Ale je mi jasne ze ne kazdemu se nebyt ruskym vazalem libi.
Mex

9. 11. 2021, 6:13

Ty jo. To jsou opravdu pádné argumenty. ;-)

Možná si něco přečti o tom, jak je to s plynem, jejich zásobníky a cenotvorbou.

Nebo třeba s tím "vydíráním" Ukrajiny. Už Rusa fakt sralo, že Ukrajina krade plyn. A to si dovolil moc, že.
A že dokonce chce po Ukrajině běžné světové ceny, když předtím (pokud byli kámoši) je dostávala za zlomek těchto cen. To si taky dovolil moc.
No ale jak píšeš, EU nás zachrání.
Mart_68
Trol

9. 11. 2021, 6:16

t256 píše: 9. 11. 2021, 6:03
Mex píše: 9. 11. 2021, 5:43 A když jsme u toho plynu a Ruska: Rusko přesně dodrželo nasmlouvaná množství. Ale moudří úředníci v EU prostě neobjednali.
Zadni urednici EU plyn do nasich zasobniku neobjednavaji, tohle jde jednoznacne za tim vasim slavnym andrejem.

Ruska pakaz vydira nekoho kazdou chvili, oni plyn vetsinou nezastavi, ale "odvetou" za neco co se jim nelibi (jako treba zverejneni pachatelu utoku ve Vrbeticich) by nam zvedli cenu plynu na trojnasobek (jako napr. Ukrajine pote co mistni vypraskali ruskou pakaz z jejich vlady). To by bylo nasledne kviceni a revu. Diky EU burze nic takoveho udelat nemohou a ver ze jsou kvuli tomu hodne nasrani. Male staty uz nemusi skakat jak rusak piskne. Ale je mi jasne ze ne kazdemu se nebyt ruskym vazalem libi.
nějak ti vypadli z té demagogie Číňani, pandemie, a co se UA týče ta copata zlodějka plynu..myslím Timošenkova se jmenovala, ale chápu že jako rusobijec to nepovažujes za důležité.
testone
Sponzor fora

9. 11. 2021, 6:30

Mex píše: 9. 11. 2021, 5:36 BE byl řádně licencovaný obchodník s energiemi. Žádný pouliční šmelinář. Fakt ti smlouva s nimi připadá jako spekulace?
BE možná byl licencovaný obchodník
ale vzhledem ke způsobu jakým prodával smlouvy se velmi blížil stylu pouličního šmelináře nebo "šmejda" chcete-li
když najede do vsi 10 aut, z nich vyskáče 40 "obchodních zástupců", začnou obíhat baráky s důchodcema a vnucovat jim smlouvu, tak mi to úplně čistý nepřipadá
.....
já jsem je vždycky vyhnal stylem:
Jaký je rozdíl mezi kW a kWh?
Ne?
A jak tedy můžete prodávat elektriku?
alespoň byla zábava :D
Obvykle se dějí věci obvyklé. Méně často se dějí věci neobvyklé a zcela vyjímečně se dějí věci vyjímečné...
Masturn 40 CNC, Hermle UWF1200H CNC a pár klasik
http://www.radialengine.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.autopejsek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
Mart_68
Trol

9. 11. 2021, 6:33

testone píše: 9. 11. 2021, 6:30
Mex píše: 9. 11. 2021, 5:36 BE byl řádně licencovaný obchodník s energiemi. Žádný pouliční šmelinář. Fakt ti smlouva s nimi připadá jako spekulace?
BE možná byl licencovaný obchodník
ale vzhledem ke způsobu jakým prodával smlouvy se velmi blížil stylu pouličního šmelináře nebo "šmejda" chcete-li
když najede do vsi 10 aut, z nich vyskáče 40 "obchodních zástupců", začnou obíhat baráky s důchodcema a vnucovat jim smlouvu, tak mi to úplně čistý nepřipadá
.....
Ne?
ty jsi je sice vyhnal..ale vyhnala by je i tvoje máti pokud by bydlela na jiném konci vesnice?
testone
Sponzor fora

9. 11. 2021, 6:39

ona by to beze mě nepodepsala
ale chápu kam míříš
1 M lidí se nechalo zblbnout a podepsalo jim to
svinstvo na ntou
Obvykle se dějí věci obvyklé. Méně často se dějí věci neobvyklé a zcela vyjímečně se dějí věci vyjímečné...
Masturn 40 CNC, Hermle UWF1200H CNC a pár klasik
http://www.radialengine.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.autopejsek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
t256

9. 11. 2021, 6:48

Mex píše: 9. 11. 2021, 6:13 Nebo třeba s tím "vydíráním" Ukrajiny. Už Rusa fakt sralo, že Ukrajina krade...
Tak to vem jinak.
Az bude rusak tvrdit ze mu kradem plyn, tak nebude mit moznoznost nam uctovat svetove ceny :-)
Naposledy upravil(a) t256 dne 9. 11. 2021, 6:55, celkem upraveno 1 x.
Mex

9. 11. 2021, 6:50

testone píše: 9. 11. 2021, 6:30 BE možná byl licencovaný obchodník
.....
Ne?
No vidíš.
Já jsem byl třeba u EEE. Velice vstřícná firma, vše se dalo vyřídit elektronicky, na help-line příjemní lidi.
Pokud se stal nějaký problém, třeba že neodešla nějaká platba kvůli překročení limitu pro inkaso a podobně, tak přišlo upozornění a ne hned nějaká sankce a podobně.

Já jsem k nim šel proto, že před několika lety vyhráli tendr, který pořádal docela renomovaný časopis dTest. Tam jednoznačně vyhráli.
Předtím jsem byl mnoho let u klasických dodavatelů, tam jsem automaticky spadl po rozdělení distribuce a prodeje energie.
V podstatě jsem ani nevěděl, že mají něco moc společného s BE. Jak se ukázalo, tak měli.
Každopádně jejich jednání bylo spíš na úrovni anglických gentlemanů než nějakých dryáčnických obchodních metod.

Podobně dopadli třeba lidé, kteří měli smlouvy v ČSenergie, což byl poskytovatel, který zřídila Česká spořitelna. Bohužel pak po několika letech to prodala BE, takže jejich klienti dopadli stejně.
Podobně třeba Xenergie. U ní myslím o vazbě na BE nevěděl snad žádný klient.
t256

9. 11. 2021, 6:55

Mart_68 píše: 9. 11. 2021, 6:33 ty jsi je sice vyhnal..ale vyhnala by je i tvoje máti pokud by bydlela na jiném konci vesnice?
Osobne jsem mati vytepal tak, ze kdokoliv ji vola nebo nedejboze zvoni u dveri s nejakou nabidkou je podvodnik a ze ji pripravi o vsechny prachy.
Sem tam ji poslu mailem nejake fnukani ojebanych lidi, aby se udrzovala v pozornosti. Vzdy ji rikam, nikdo ti nebude cpat neco co je vyhodne pro tebe, vzdy jen to co je vyhodne pro nej. A je klid.
Odpovědět

Zpět na „Prevazne nevazne“