Lepší
Magiho výzkumný ústav
- magi
- Sponzor fora
- Kontaktovat uživatele:
Stejně je v tom bordel jak prase, některé okruhy vůbec nikdo neví kam vedou a na co jsou, tzn. jsem je nechal odpojené.
Z nich 2 by ani nešly zapojit přes fíčko, protože mezi PE a N pípák pípá (někde jsou spojené).
Jeden okruh pro zásuvky v kotelně musí být zapojený mimo fíčko, protože jsou taky PE a N někde spojené a nikdo neví kde.
Takže to úplně podle mých představ není ačkoliv snaha byla maximální.
Původní rozvaděč a elektroinstalace byla hodně slušně udělaná v dobách JZD (vše je taženo kabely a vše je 3x, sice v Al ale neva), ale od té doby se v tom po baráku bohužel vrtalo strašně moc lidí vč. nějakého Ukrajince, některé krabice jsou zaomítané, někde byly převrtané kabely a spojovalo se to atd.
Z nich 2 by ani nešly zapojit přes fíčko, protože mezi PE a N pípák pípá (někde jsou spojené).
Jeden okruh pro zásuvky v kotelně musí být zapojený mimo fíčko, protože jsou taky PE a N někde spojené a nikdo neví kde.
Takže to úplně podle mých představ není ačkoliv snaha byla maximální.
Původní rozvaděč a elektroinstalace byla hodně slušně udělaná v dobách JZD (vše je taženo kabely a vše je 3x, sice v Al ale neva), ale od té doby se v tom po baráku bohužel vrtalo strašně moc lidí vč. nějakého Ukrajince, některé krabice jsou zaomítané, někde byly převrtané kabely a spojovalo se to atd.
Dle úpravy hnojiště poznáme hospodáře, dle výsledu voleb jakýchkoliv duševní úroveň voličů.
Ségře dělal nějaký strejko elektriku. No děs běs. Znal jen TN-C. Prej ten třetí kábl je záložní
- je to asi deset let. Navíc to natahal lankama. Krabice za dlažničkama v kuchyni atd. Krabičky snad všude. No masakr. Já v celým baráku nemám ani jednu - jen v dílně acidurky. A tam je mi to buřt, protože žlaby a lišty.

- magi
- Sponzor fora
- Kontaktovat uživatele:
Njn, to jsou ty starý školy, krabičky, věnečky, jednotlivé dráty CY do husího krku a podobně. Jen ty lanka mě tam nepasují - to je hodně divný, jediný důvod mě napadá - prostě zrovna byly zadarmo. Jestlipak jsou aspoň odutinkované?stanik84 píše: ↑29. 11. 2021, 8:38 Ségře dělal nějaký strejko elektriku. No děs běs. Znal jen TN-C. Prej ten třetí kábl je záložní- je to asi deset let. Navíc to natahal lankama. Krabice za dlažničkama v kuchyni atd. Krabičky snad všude. No masakr. Já v celým baráku nemám ani jednu - jen v dílně acidurky. A tam je mi to buřt, protože žlaby a lišty.
Dneska není jediný důvod v baráku dávat odbočné krabice, na jedné instalaci před lety v baráku se mi sbíhá pod jedním vypínačem 7 kabelů (to už byl fakt extrém, ale vlezlo se to tam) - domácí na chodbě krabici prostě nechtěl, chtěl krásnou čistou zeď.
Toto je jeden z mnoha důvodů, proč se barákům pokud možno vyhýbám. Lidi vymejší kokotiny a jsou otravní, dokud nesvítí poslední lampička v pergole. Pak se ještě chytají za hlavu, jak strašně jsou ti elektrikáři drazí

Dle úpravy hnojiště poznáme hospodáře, dle výsledu voleb jakýchkoliv duševní úroveň voličů.
No ty dutinky tam taky nebyly
. Taky to nedělám, jen občas doma a nedávno u kámoše dílnu - má necelých 500m2. Protože u nás je tu jeden, jak mu říkáme "strejda Hrom" a ten prý přijde v sobotu, ale už neřekne kterou. On tam měl zedníky a ono se blbě nahazuje a štukuje, když nejsou ve zdi kabely. Pár cívek tam padlo, no
. Ale to jsou spíš takový kamarádský výpomoci. Ty mně pomůžeš, pak já Tobě. Pak mi dovezl zase mosťák. Má asi pět kamionů...

Já jsem dělal do lanka kompletně celej barák na šumavě. Bylo to ještě za hluboké totality. Ve fabrice co jsem dělal, tak prodávali červené lanko, 1,8mm2. Zrušená výroba a za 200 metrový balík snad 50 korun, tak jsem jich koupil pět. Barák byl samozřejmě kompletně v trubkách, spojený zásuvky a světla a původní vodiše byly takový jakoby zinkový dráty obalený asfaltem. Důvod byl prostej, sem tam byly zlomený. Dělal jsem to v roce 1972, jedinou změnou bylo, že každá místnost měla svůj jistič a fázový lanko má na sobě hnědou bužírku. Do dneška to funguje bez jediného problému. A když tam byl revizák na nový pokoj, hajzlík a koupelnu, tak s tím neměl jediný problém a že prý to je druhý popsaný rozvaděč po němcích, co v kraji viděl.
No a když jsem dělal n-té obnovení padesátky, tak nám přednášející ukazoval rozvaděč + rozvody pekárny, kde byla růžová, hnědá, černá, zelená a snad modrá. Na rozvaděči cedulka, pozor barevné značení neodpovídá ČSN a vše bylo OK.

No a když jsem dělal n-té obnovení padesátky, tak nám přednášející ukazoval rozvaděč + rozvody pekárny, kde byla růžová, hnědá, černá, zelená a snad modrá. Na rozvaděči cedulka, pozor barevné značení neodpovídá ČSN a vše bylo OK.
- magi
- Sponzor fora
- Kontaktovat uživatele:
S těmi barvami je to normální, pokud je to staršího data - viz. rozvodna u nás v práci.
Modrý - mohl by jsi myslet že je to N, červený - mohl by jsi myslet že to 24AC a tak dále
Taky tam visí cedule, že barevné značení nedopovídá normě.
Blbé je, když někdo začne přeznačovat zelený, nebo žlutozelený (což se ani nesmí).
Ale nejhorší je, když někdo dělá novou instalaci a zprasí to hned od začátku (jen proto že nemá dráty potřebných barev) - v takovém případě beru zpátečku doporučuji se obrátit na původního tvůrce. Pokud je to rozvaděč - tak rozervat a pěkne odznova pořádně.
Modrý - mohl by jsi myslet že je to N, červený - mohl by jsi myslet že to 24AC a tak dále

Taky tam visí cedule, že barevné značení nedopovídá normě.
Blbé je, když někdo začne přeznačovat zelený, nebo žlutozelený (což se ani nesmí).
Ale nejhorší je, když někdo dělá novou instalaci a zprasí to hned od začátku (jen proto že nemá dráty potřebných barev) - v takovém případě beru zpátečku doporučuji se obrátit na původního tvůrce. Pokud je to rozvaděč - tak rozervat a pěkne odznova pořádně.
Naposledy upravil(a) magi dne 29. 11. 2021, 1:49, celkem upraveno 1 x.
Na tom totiž není vůbecnic zvláštního a ani k pobavení. Zařízení se totiž posuzuje podle předpisů platných v době jejich zřízení. Pokud tato zařízení bezprostředně neohrožují bezpečnost, mohou zůstat v provozu do doby rekonstrukce. A barvy vodičů nejsou právě ty bezprostředně ohrožující věci. Proto se pro upozornění vylepuje ta tabulka, že barvy vodičů neodpovídají ČSN.
Kdyby tomu tak nebylo, tak by docela velké procento elektrických zařízení muselo být vyřazeno z provzu.
Soustruh: S-28 Žebrák
Stolní vrtačka: TOS V10A
Pásová pila: G5013W/400
Stolní vrtačka: TOS V10A
Pásová pila: G5013W/400
Příjemné číst post člověka, který má na problematiku podobný názor jako já.lubbez píše: ↑29. 11. 2021, 1:25 Já jsem dělal do lanka kompletně celej barák na šumavě. Bylo to ještě za hluboké totality. Ve fabrice co jsem dělal, tak prodávali červené lanko, 1,8mm2. Zrušená výroba a za 200 metrový balík snad 50 korun, tak jsem jich koupil pět. Barák byl samozřejmě kompletně v trubkách, spojený zásuvky a světla a původní vodiše byly takový jakoby zinkový dráty obalený asfaltem. Důvod byl prostej, sem tam byly zlomený. Dělal jsem to v roce 1972, jedinou změnou bylo, že každá místnost měla svůj jistič a fázový lanko má na sobě hnědou bužírku. Do dneška to funguje bez jediného problému. A když tam byl revizák na nový pokoj, hajzlík a koupelnu, tak s tím neměl jediný problém a že prý to je druhý popsaný rozvaděč po němcích, co v kraji viděl.![]()
A jehož největší přání k Ježíškovi není kompletní sada EU norem, vázaných v kůži.
Já se s tím setkávám víc na velkých strojích, protože domovní instalace naštěstí moc řešit nemusím.
A občas je to docela dobrodružství, které je třeba pojmout jako hru.
Třeba nedávno starší velký textilní stroj, výroba Španělsko. Barvy vodičů zcela náhodné a pěkně pestré, jako správná španělská fiesta.
Ale tady to bylo okořeněno tím, že se barvy vodičů vevnitř stroje náhodně měnily. Prostě to kluci táhli nějakým drátem, když jim došel, tak naspojkovali nějakým jiným, co měli zrovna po ruce. Takže vodič vlezl do trubky jako bílý, ale na druhé straně trubky vylezl jako růžový.
Ale multimetr s 5-metrovými měřicími vodiči si poradí i se španělákem.
Aspoň si takovou instalaci člověk pamatuje. Když tam občas chodím kolem, tak ho vždy důvěrně poplácám po konstrukci (snad se to ještě může).
To samosebou platí i u technických norem. Jenom mi přijde "veselé" že vedle sebe stojí dvě zařízení, kde jedno je prošpikováno nesmysly, které jej prakticky neumožňují používat, a na druhé se plácne cedulka "neodpovídá normě" a taky dobrý.salus píše: ↑29. 11. 2021, 1:49Na tom totiž není vůbecnic zvláštního a ani k pobavení. Zařízení se totiž posuzuje podle předpisů platných v době jejich zřízení. Pokud tato zařízení bezprostředně neohrožují bezpečnost, mohou zůstat v provozu do doby rekonstrukce. A barvy vodičů nejsou právě ty bezprostředně ohrožující věci. Proto se pro upozornění vylepuje ta tabulka, že barvy vodičů neodpovídají ČSN.
Kdyby tomu tak nebylo, tak by docela velké procento elektrických zařízení muselo být vyřazeno z provzu.
Elektrikář co drátoval synovi barák // měl i revizácké razítko // mě taky přesvědčoval, že z hlediska normy je jedno zda je fáze na modrém či černém drátu. Přesto jsem trval na zachování zvyklostí a taky jsem to po něm kontroloval. Velmi se ho to dotklo.
A ma bohuzel pravdu, ale kdyby to chtel u mě udelat ve stylu "to je jedno" nestačil by zdrhat, ego neegoMilan199 píše: ↑29. 11. 2021, 8:40To samosebou platí i u technických norem. Jenom mi přijde "veselé" že vedle sebe stojí dvě zařízení, kde jedno je prošpikováno nesmysly, které jej prakticky neumožňují používat, a na druhé se plácne cedulka "neodpovídá normě" a taky dobrý.salus píše: ↑29. 11. 2021, 1:49Na tom totiž není vůbecnic zvláštního a ani k pobavení. Zařízení se totiž posuzuje podle předpisů platných v době jejich zřízení. Pokud tato zařízení bezprostředně neohrožují bezpečnost, mohou zůstat v provozu do doby rekonstrukce. A barvy vodičů nejsou právě ty bezprostředně ohrožující věci. Proto se pro upozornění vylepuje ta tabulka, že barvy vodičů neodpovídají ČSN.
Elektrikář co drátoval synovi barák // měl i revizácké razítko // mě taky přesvědčoval, že z hlediska normy je jedno zda je fáze na modrém či černém drátu. Přesto jsem trval na zachování zvyklostí a taky jsem to po něm kontroloval. Velmi se ho to dotklo.
SM16A, FN20, 3E710B, CDC7-2, HO02, CO2laser, Fiber.. propagator www.atreon.cz
Jeden známý říká " na pravdu ti není nikdo zvědavej"Charon píše: ↑29. 11. 2021, 8:56A ma bohuzel pravdu, ale kdyby to chtel u mě udelat ve stylu "to je jedno" nestačil by zdrhat, ego neegoMilan199 píše: ↑29. 11. 2021, 8:40To samosebou platí i u technických norem. Jenom mi přijde "veselé" že vedle sebe stojí dvě zařízení, kde jedno je prošpikováno nesmysly, které jej prakticky neumožňují používat, a na druhé se plácne cedulka "neodpovídá normě" a taky dobrý.salus píše: ↑29. 11. 2021, 1:49
Na tom totiž není vůbecnic zvláštního a ani k pobavení. Zařízení se totiž posuzuje podle předpisů platných v době jejich zřízení. Pokud tato zařízení bezprostředně neohrožují bezpečnost, mohou zůstat v provozu do doby rekonstrukce. A barvy vodičů nejsou právě ty bezprostředně ohrožující věci. Proto se pro upozornění vylepuje ta tabulka, že barvy vodičů neodpovídají ČSN.

No nakonec jsem ho vyhodil.