Vyndal jsem disk na zálohu a po zpětném zandání mi padá po bootu do modré smrti.
Další disk kam jsem přehrál zálohu (bitovou kopii) ale ta mi zase nenabootuje.
Zkouším li bootovat z CD Win XP pak mi hlásí že nenašel pevný disk.....
Tak nevím...

Pokud si dobre pamatuju, tak Xp umely sata az po nejakem servicepacku. Nevim, jestli jsou instalacni media s podporou sata dostupna, nebo se daji nejak vytvorit. Vic neporadim, ve widlim svete se nepohybuju.Zdenek Valter píše: ↑22. 1. 2022, 5:35 Je tam SATA, původní disk nabootuje - objeví se logo XP a pak padá do modré smrti.
Bios ho detekuje (oba starý i nový).
Blbé je při bootu z CD (instalace Win XP) říká u obou, že tam žádný disk není.
Je to tak. Pokud si dobře vzpomínám tak v instalaci win XP jsi někde musel ručně přidat z jiného cd ovladače pro satu, ale už je to dávno.prcek píše: ↑22. 1. 2022, 5:47Pokud si dobre pamatuju, tak Xp umely sata az po nejakem servicepacku. Nevim, jestli jsou instalacni media s podporou sata dostupna, nebo se daji nejak vytvorit. Vic neporadim, ve widlim svete se nepohybuju.Zdenek Valter píše: ↑22. 1. 2022, 5:35 Je tam SATA, původní disk nabootuje - objeví se logo XP a pak padá do modré smrti.
Bios ho detekuje (oba starý i nový).
Blbé je při bootu z CD (instalace Win XP) říká u obou, že tam žádný disk není.
Tak jsem přeinstaloval původní disk s XP jako opravu a zdá se, že se to povedlo.Zdenek Valter píše: ↑23. 1. 2022, 10:53 Je to jak píše MEX - v BIOSu je jen volba Compatibility a AHCI - vypdá to, že má být Compatibility.
Instalačka WIN XP Pro je s SP3.
Podařilo se mi, to že disky jsou vidět - zkouším instalaci na ten druhý nepůvodní.
Na jiném počítači s windows XP, kde to disk načte spustit z instalačního cd fdisk.exe a nastavit bootovací oddíl jako aktivní.Zdenek Valter píše: ↑24. 1. 2022, 4:41 Vyzkoušel jsem ještě jen disk SSD a ten dopadl stejně - jiný než původní nenabootuje.
Nemůžu si za boha vzpomenout, v čem to zkontrolovat a jestli existuje nějaký fígl jak to disku vnutit bez formátování.
Instalace WN XP na NTB na nový disk projde.