ofrézovat plochu
Pravidla fóra
Toto forum vyzaduje schvaleni prispevku moderatorem.
Toto forum vyzaduje schvaleni prispevku moderatorem.
Zdravím,
poprosil bych zda by se našel někdo v okolí Ostravy, nebo by jste o někom věděli, kdo by byl schopen ofrézovat 2 plocháče 140x20-1015 ( materiál nevím, nějaké bláto ) podle přidaných výkresů?
Mám to na svůj cnc projekt, původně mi to měl dělat učitel ze střední školy, ale ten má plno svých starostí a už moc dlouho čekám s bordelem v garáži.
Stačí ubrat 3mm, kapsa by byla ideál. Dělali jsme něco s tím ve škole a největší problém je ten, že plocháč je zkroucený, takže při přitáhnutí upínkami a přefrézováním se sice udělá rovina, ale po uvolnění se to zkroutí zpátky - chce to tedy asi upnout za boky, ale do toho kecat nebudu.
Zatím se chci jen dozvědět, jestli někdo takový je a jaká by byla cena.
poprosil bych zda by se našel někdo v okolí Ostravy, nebo by jste o někom věděli, kdo by byl schopen ofrézovat 2 plocháče 140x20-1015 ( materiál nevím, nějaké bláto ) podle přidaných výkresů?
Mám to na svůj cnc projekt, původně mi to měl dělat učitel ze střední školy, ale ten má plno svých starostí a už moc dlouho čekám s bordelem v garáži.
Stačí ubrat 3mm, kapsa by byla ideál. Dělali jsme něco s tím ve škole a největší problém je ten, že plocháč je zkroucený, takže při přitáhnutí upínkami a přefrézováním se sice udělá rovina, ale po uvolnění se to zkroutí zpátky - chce to tedy asi upnout za boky, ale do toho kecat nebudu.
Zatím se chci jen dozvědět, jestli někdo takový je a jaká by byla cena.
- Přílohy
-
- 01Obrobene140x20.pdf
- (77.34 KiB) Staženo 174 x
-
- 01Obrobene140x20_2.pdf
- (77.34 KiB) Staženo 124 x
Nechci tady dělat chytrýho, to ani omylem, ale čeho přesně chceš vlastně dosáhnout tím přefrézováním? Hladkého povrchu? Pač to je jediné čeho asi dosáhneš, rovné plochy nikoli. A to přesně z toho důvodu co jsi napsal - jakmile to zvedneš po opracování ze stroje tak už to rovina není a nebude. Je to jen plocháč, bez jakékoli opory proti ohnutí/zkrutu. Pokud ho pak přišroubuješ na křivý neopracovaný profil, tak rovinu mít nebudeš, bude jen kopírovat ten křivý profil.
Ten blbec, kterej to vyrobil, pač mu zapoměli říct že to nejde vyrobit 

Ahoj, cením si každé rady a připomínky. Chci dosáhnout rovné plochy - která mi stačí pouze na vrchní straně plocháče. Přidám snímek jak vypadá má konstrukce - stavím to z toho co je pro mne velmi dobře dostupné, dá se říct že "železo" mě zatím nestálo skoro nic, proto taková konstrukce.
Ty plocháče jsou pro mne vlastně základní deska, nepředpokládám že zatížení bude tak veliké aby se to prohlo max v řádech desetin. Na ofrézované ploše budou přišroubované lineáry a bojím se toho že zkroucení mi bude dělat problémy co se týče hladkosti jízdy a přesnosti.
Ve škole jsme se bavili i o tom, že by se ze spodní strany plocháče nejdříve vyfrézovaly dvě drážky pro následné položení plocháče na tuto stranu a upnutí do svěráku. Není nutné, aby ten plocháč vypadal tak jak je na výkrese, pokud by se to třeba úspěšně dalo provést takto.
Ty plocháče jsou pro mne vlastně základní deska, nepředpokládám že zatížení bude tak veliké aby se to prohlo max v řádech desetin. Na ofrézované ploše budou přišroubované lineáry a bojím se toho že zkroucení mi bude dělat problémy co se týče hladkosti jízdy a přesnosti.
Ve škole jsme se bavili i o tom, že by se ze spodní strany plocháče nejdříve vyfrézovaly dvě drážky pro následné položení plocháče na tuto stranu a upnutí do svěráku. Není nutné, aby ten plocháč vypadal tak jak je na výkrese, pokud by se to třeba úspěšně dalo provést takto.
Namodelovat to umíš hezky, to já neumím, ale zase vím, že to rovné nikdy mít nebudeš. To ti ten učitel nemohl vysvětlit, že plocháč se vždycky zkroutí, ať budeš dělat co chceš? A že je to nejmíň vhodnej základní profil na konstrukci čehokoliv, teda asi vyjma plotu a psí boudy?
SM16A, FN20, 3E710B, CDC7-2, HO02, CO2laser, Fiber.. propagator www.atreon.cz
Pnutí toho materiálu se projeví vždy, když to ofrézuješ a uvolníš z upnutí, ať budeš dělat co chceš. Nebuď línej, se strejdou gůglem tady na foru najdeš stovky postů o stavbě podobnejch strojků.
Nejlepší základ je co nejtěžší stará rysplotna, starej základ se stroje, no a pak konstrukce z profilů
SM16A, FN20, 3E710B, CDC7-2, HO02, CO2laser, Fiber.. propagator www.atreon.cz
No, a navíc tak jak to máš namalovaný, tak ani nijak nezajistíš aby oba ty plocháče byly ve vzájemný rovině -> čili ani ty lineáry nebudou skutečně rovnoběžné.
Když mi vydržíš, později ti celý ten tvůj problém názorně vysvětlím. Nebo jestli máš iPhona, tak můžem hodit facetime, to bude asi nejrychlejší cesta, lepší než to tu psát. Jestli chceš, tak mi tak za hodinu brnkni na 603253827.
Když mi vydržíš, později ti celý ten tvůj problém názorně vysvětlím. Nebo jestli máš iPhona, tak můžem hodit facetime, to bude asi nejrychlejší cesta, lepší než to tu psát. Jestli chceš, tak mi tak za hodinu brnkni na 603253827.

ano, to vím, že jak mám plocháče spojené, tak můžou být každý v jiné výšce - předpokládám, že tohle by vyřešilo přefrézování upínací desky samotným strojem po stavbě...
Vypadá tedy že nejlepší nápad bude postavit základ z těch hliníkových konstrukčních profilů - akorát jsem se bál, protože portál co tam jezdí váží cca 50kg, že se ten hliník bude prohýbat.
Ten plocháč co se s ním děhje jsem nehledal, protože když jsem to držel v ruce tak mi připadalo že to je dost tuhé a pořád rovnější než jekl...
Vypadá tedy že nejlepší nápad bude postavit základ z těch hliníkových konstrukčních profilů - akorát jsem se bál, protože portál co tam jezdí váží cca 50kg, že se ten hliník bude prohýbat.
Ten plocháč co se s ním děhje jsem nehledal, protože když jsem to držel v ruce tak mi připadalo že to je dost tuhé a pořád rovnější než jekl...
Nedělej krok zpátky. Máš našlápnuto dobře, tak neblbni a nezačni to skládat z jeklů když jsi to chtěl dělat z plnýho.
Jsou jiný postupy jak srovnat, jen to nevidíš
A ne, plochu si sice přefrézuješ, ale tím si nespravíš rovnoběžnost lineárů. Ony nebudou jen v různé výšce, ony nebudou rovnoběžné! Přefrézováním si jen zajistíš že plocha bude kopírovat jejich nerovnoběžnost, takže křivou budeš mít i tu plochu.
Jsou jiný postupy jak srovnat, jen to nevidíš

A ne, plochu si sice přefrézuješ, ale tím si nespravíš rovnoběžnost lineárů. Ony nebudou jen v různé výšce, ony nebudou rovnoběžné! Přefrézováním si jen zajistíš že plocha bude kopírovat jejich nerovnoběžnost, takže křivou budeš mít i tu plochu.

A myslis ze postavit frezku na dvou plochacich takhle na plocho nebude potrebovat krok zpatky?
To se rozklepe.jen kdyz se pusti vreteno..
Podle me je celej ten navrh vhodnej na predelani..ale ja se uz do tehle dsikuzi nepoustim..
To se rozklepe.jen kdyz se pusti vreteno..
Podle me je celej ten navrh vhodnej na predelani..ale ja se uz do tehle dsikuzi nepoustim..
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
Neboj se a klidně mi cinkni, najdi nějakýho iphona okolo a šup na facetime. Nemám úplně čas tu obsáhle rozepisovat co už tu bylo tisíckrát napsáno (jen jsi to málo hledal), raději ti to během deseti minut ukážu.

Právě ses pustil

Dva plocháče takhle naplocho jsou špatně, to se mu tu snažíme všichni vysvětlit, ale když to jen poskládá trochu jinak, tak docílí toho co je třeba. Minimálně se bude mnohem více blížit funkčnosti schopné docílit v domácích podmínkách.

chlapi vy mi dáváte
. Moc Ti děkuji Pipik že mi chceš pomoct, Iphona nemám. Dneska už nebudu otravovat, ale nejspíše Ti teda cinknu, až mi bude líp, teď mám koronu.
Mezitím teda projdu znova pár mašin co tu lidi stavěli, ale co si pamatuji tak plno lidí, i na youtube to má poskládané na jeklech, hlinících atd.. Neříkejte mi že ta má konstrukce bude horší než známej printNC
.
Ostatní osy jsou jinak hotové, bohužel ta spodní je největší problém, přesvědčil jsem se o tom když jsem s prvotním návrhem nemohl jezdit s portálem při připojení šroubů..
promiňte bordel v garáži

Mezitím teda projdu znova pár mašin co tu lidi stavěli, ale co si pamatuji tak plno lidí, i na youtube to má poskládané na jeklech, hlinících atd.. Neříkejte mi že ta má konstrukce bude horší než známej printNC

Ostatní osy jsou jinak hotové, bohužel ta spodní je největší problém, přesvědčil jsem se o tom když jsem s prvotním návrhem nemohl jezdit s portálem při připojení šroubů..
promiňte bordel v garáži
Neříkáme, ale co se ti tu snažíme říct, nebo aspoň teda já snažím, je to, že jen s malou úpravou bude lepší než printNC ...což je nejspíš už teď, když tak na něj koukám

Jak chceš. Nabídka pokecu nad návrhem platí kdykoli. Nabízím to jen proto, že tvůj návrh, respektive něco velmi podobného jen bez těch chyb co tam máš, právě stojí vedle mě a vesele to frézuje ocel C45.
Ale příjde mi že ten návrh se trochu rozchází s tou fotkou, navíc už očividně nejsi ve fázi návrhu, ale téměř hotové stavby.

Ta fotka je stará asi 4 měsíce, prvotní návrh byl postavit to na jeklech - neúspěšně, sekalo se to. Nelíbílo se mi to tak už od začátku dělat to takhle, ale opakuji ty jekle jsem měl free.
Momentálně je vše rozebrané zase a stojí tam jen stůl
.
Čekal jsem na učitele až bude mít čas na ofrézování plocháče, abych se vyhnul podobným problémům které jsem měl s jeklama, ale už to trvalo moc dlouho, tak jsem s tím šel sem a vypadá tedy že máte lepší nápad co s tím.
btw já bych skákal radostí kdyby to ofrézovalo hliník...
Momentálně je vše rozebrané zase a stojí tam jen stůl

Čekal jsem na učitele až bude mít čas na ofrézování plocháče, abych se vyhnul podobným problémům které jsem měl s jeklama, ale už to trvalo moc dlouho, tak jsem s tím šel sem a vypadá tedy že máte lepší nápad co s tím.
btw já bych skákal radostí kdyby to ofrézovalo hliník...