Neznám situaci na Slovensku. Ale myslím, že u nás jsou ty důvody jiné.
Podle mě velkou roli hrají silné a charismatické osobnosti, které u nás často měly jiný než oficiální názor.
A ještě víc pak hysterie zastánců očkování. Češi jsou myslím na hysterické chování dost citliví. A té je v pro-vakcinačním proudu docela dost.
Nakonec i tady na fóru v prosazovacích názorech některých na očkování nebo naopak hysterické odmítání třeba Ivermectinu.
Já jsem očkovaný a očkování obecně věřím. Vždy jsem se nechal opíchat hned v první vlně. Ale je to proto, že jsem se o tom přesvědčil sám, dost jsem si kolem toho nastudoval.
Pokud by mě o tom ale někdo hystericky přesvědčoval, tak by bylo snadné se stár antivaxerem.
Nakonec i po některých projevech tady na fóru jsem si říkal, že i když už jsem opíchaný, tak se tím antivaxerem snad dodatečně stanu.
A že lidi u nás nevěří vládě? A proč by měli?
Zejména po tom, co předvádí ta současná "demokratická" 5-kolka.
Jejich jedinou ambicí za předchozí období bylo mydlit schody té předchozí. I kdyby tehdy Babiš řekl, že je dneska krásně, tak oni museli říct, že je naopak mimořádně hnusně. A to i kdyby byl třeba nejhezčí slunečný den. Prostě už z principu.
Pak jdou do voleb v nějakém nesmyslném uspořádání, kde se k aspoň trochu pravicové ODS přilepí woke neolevičáci TOP09. Takže já sice chci volit pravici, ale jako "povinný odběr" k tomu musím vzít i neolevici s tou šílenou pipinou v čele.
Jako za totáče, když chtěl někdo u řezníka kousek pěkného hovězího, tak k tomu musel vzít i nějakou flaxu, které se řezník potřeboval zbavit.
No a po volbách okamžitě nastolí ten svůj proklamovaný "nový a poctivý styl". Takže okamžitě udělají podvod a zřídí si pro každou "samostatnou" stranu poslanecký klub. A straně, jejíž volební výsledek odpovídá 2% mandátu, přidělí spoustu ministerstev. A zbývající straníky, na které se snad s ministerstvem nedostalo, udělají nějakými náměstky. Prachy a moc prostě nesmrdí.
Naopak straně s mnohem silnějším mandátem odmítnou schválit místopředsedu.
Tak takovým lidem by měl člověk věřit v jiných oblastech? Třeba v tom očkování?
A to s tím komunitním šířením informací, které je tématem toho slovenského textu.
Pokud by to tak bylo, tak proč se komunitně šíří jen antivaxerství? Proč ne i pro-vaxerství?
Nakonec když je opícháno víc než 50% lidí, tak statisticky v těch komunitách bude víc lidí očkovaných. A ti zřejmě antivaxery nebudou, to by popírali sami sebe.