Nahradil jsem řízení přes paralelní port kartama od Mesy, konkrétně 5i25 a 7i76 a musím uznat že to je jiná písnička. už mám připojené i MPG, jediné s čím ještě zápasím je analogový výstup z mesy pro řízení otáček vřetena.
Tak nějak mě to chytlo a říkám si, když už mám tu mesu tak co kdybych zase udělal nějaký upgrade
slot pro enkodér vřetena mám volný a bylo by skvělé kdyby to umělo řezat závity, dále si říkám že bych přidal pravítka (čistě ze zvědavosti

, neočekávám že by se tím výrazně zvýšila přesnost)
Asi dokoupím mesu 7i85, ale otázka co s odměřováním, chtěl jsem koupit z alíku ale nemůžu najít nic s diferenciálním výstupem, např. hodil by se mi tento enkodér pro vřeteno verze třeba 400ppr:
https://www.aliexpress.com/item/4000018 ... UGuRM&mp=1
bude problém že má jen A a B? obávám se rušení.
dále pravítka tyto:
https://www.aliexpress.com/item/3283763 ... UGuRM&mp=1
potřebuju 320mm 220mm a 170mm, rozlišení jsem váhal mezi 0.005 a 0.001 ale vybral jsem 0.001mm protože rychloposuv nemám větší než 6m/min takže by to mesa měla v pohodě stíhat číst. Je sice o tisícovku dražší, ale co si budem povídat, co v dnešní době koupím za tisícovku...

.
Bohužel mají jen nediferenciální výstup: Output signal: TTL square wave. Někde jsem četl jak tuším Mex říkal že nediferenciální odměřování jedině kdyby ho nabízeli zadarmo, a taky vím jak mě potrápilo rušení u mesy 7i96.
Někteří prodejci na alíku píšou: Signal : TTL square wave / EIA-442 (option cost extra), EIA-442 by měl být diferenciální signál když jsem se díval na internet, ještě ale zjištuju co bude stát protože cenu neuvádějí. otázka jestli se vyplatí připlatit.
představoval bych si to následovně: pravítka by byly zavedené do linuxcnc a podle polohy z pravítek by se řídily krokáče. Chtěl bych aby to fungovalo podobně jako analogově řízené serva jen s tím rozdíle, že by linuxcnc musel převádět analogový signál na pulzy pro drivery krokových motorů (nedávno se to zde řešilo že by to mohlo fungovat, když tak mě opravte)
no a pokud by to tak nešlo, tak by linuxcnc alespoň hlídal odchylku a při překročení (ztráta kroku) by zastavil.
Časem mám v plánu zahodit krokáče a přesedlat na serva ale jedno po druhém