Remenovy prevod na pohon portalu
Zdravim panove,
mate nekdo zkusenost s paralelnim chodem dvou kulickovych sroubu? jde mi o to, ze bych potreboval 2 kulickove srouby s osovou vzdalenosti 750mm pohanet soucasne (je jimi posouvan portal). Mam v planu remenovy prevod s remenicemi HTD 5M ale trosku mi vychladl usmev, kdyz jsem byl upozornen, ze tento prevod ma na tuto vec pomerne malou presnost (vule remenice/remen, natazeni je spis vec predimenzovani). Bezvulovou remenici nemam jak vyrobit.. Znate nekdo stroj kde podobna vec chodi? Diky
mate nekdo zkusenost s paralelnim chodem dvou kulickovych sroubu? jde mi o to, ze bych potreboval 2 kulickove srouby s osovou vzdalenosti 750mm pohanet soucasne (je jimi posouvan portal). Mam v planu remenovy prevod s remenicemi HTD 5M ale trosku mi vychladl usmev, kdyz jsem byl upozornen, ze tento prevod ma na tuto vec pomerne malou presnost (vule remenice/remen, natazeni je spis vec predimenzovani). Bezvulovou remenici nemam jak vyrobit.. Znate nekdo stroj kde podobna vec chodi? Diky
Treba Tron to resi tim, ze se na kazdy sroub da samostatny pohon a jen se spoji remenici pro pripad, ze by neco prestalo fungovat (ztrata kroku/vypadek budice). Pak podle me na remen nejsou takove naroky (staci, aby to neznicilo masinu, kdyz to jede pres remen)
- sysel
- Kontaktovat uživatele:
Tohle provozuje na své mašině ivčo a myslím, že je spokojen: http://www.c-n-c.cz/viewtopic.php?t=1637
5/2007 přístup na přestavěnou BF20
5/2009 dokončeno vlastní CNC
http://cnc.usysla.eu/
diky za tip, zkusil jsem mu poslat mail. Vrta mi to hlavou, remenice 5MR s remeny napriklad 5GT maji pry schopnost polohovat s presnosti cca 0,1mmsysel píše:Tohle provozuje na své mašině ivčo a myslím, že je spokojen: http://www.c-n-c.cz/viewtopic.php?t=1637

- sysel
- Kontaktovat uživatele:
Já bych se toho až tak nebál... Navíc ta polohovací přesnost je kde? V posuvu řemenu? Čím větší dáš průměr řemenice a menší stoupání šroubu tak se ta přesnost zvyšuje co se týče polohy matice na šroubu...
5/2007 přístup na přestavěnou BF20
no on hlavni problem tohoto reseni je, ze srouby jsou vyrobene v nejake toleranci - tudiz se zakonite poloha na kazdem sroubu bude lisit - zvlaste pokud jsou pouzity bezne srouby s toleranci C7 ci C5, cely problem se s delkou sroubu jeste zhorsujesysel píše:Já bych se toho až tak nebál... Navíc ta polohovací přesnost je kde? V posuvu řemenu? Čím větší dáš průměr řemenice a menší stoupání šroubu tak se ta přesnost zvyšuje co se týče polohy matice na šroubu...
právě jsem se tady dočetl, že mám mail
Takže: řemeny a řemenice už nevím (musel bych se podívat do faktur a vymýšlet si nechci), ale jisté je, že jsou záměrně větší než by stačilo a to z důvodu většího počtu zubů v záběru, přesně jako píše sysel. Je to dobře vidět na fotkách. Opásání dokonce zvětšily přídavné kladky, ale ty se tam dostaly konstruktérskou chybou
(při kreslení převodů byla vypnutá vrstva s kolejnicemi a až při montáži se zjistilo, že ten řemen by kolejnici řezal napůl).
Ten dlouhý řemen je lepený na míru v Ulmeru. Našponovaný je tak akorát.Žádné vůle jsem si nikdy nevšimnul a už vůbec jsem se ji nepokoušel měřit. Nejsem honič setin a tisícin, proto tyto věci nějak zvlášť neřeším. S mašinou jsem spokojen, maká jak potřebuji a to je důležité. Na nějaké té setince nesejde.

Takže: řemeny a řemenice už nevím (musel bych se podívat do faktur a vymýšlet si nechci), ale jisté je, že jsou záměrně větší než by stačilo a to z důvodu většího počtu zubů v záběru, přesně jako píše sysel. Je to dobře vidět na fotkách. Opásání dokonce zvětšily přídavné kladky, ale ty se tam dostaly konstruktérskou chybou

Ten dlouhý řemen je lepený na míru v Ulmeru. Našponovaný je tak akorát.Žádné vůle jsem si nikdy nevšimnul a už vůbec jsem se ji nepokoušel měřit. Nejsem honič setin a tisícin, proto tyto věci nějak zvlášť neřeším. S mašinou jsem spokojen, maká jak potřebuji a to je důležité. Na nějaké té setince nesejde.
... no ono treba na 1m, jde o desetiny nikoliv setinyivčo píše:právě jsem se tady dočetl, že mám mail![]()
Takže: řemeny a řemenice už nevím (musel bych se podívat do faktur a vymýšlet si nechci), ale jisté je, že jsou záměrně větší než by stačilo a to z důvodu většího počtu zubů v záběru, přesně jako píše sysel. Je to dobře vidět na fotkách. Opásání dokonce zvětšily přídavné kladky, ale ty se tam dostaly konstruktérskou chybou(při kreslení převodů byla vypnutá vrstva s kolejnicemi a až při montáži se zjistilo, že ten řemen by kolejnici řezal napůl).
- Krutor
- Sponzor fora
- Kontaktovat uživatele:
Otoč smajlíkaluigi píše: remenice 5MR s remeny napriklad 5GT maji pry schopnost polohovat s presnosti cca 0,1mm![]()

Otázka je, jestli ta desetina, co řemenáři uvádějí, platí pro jakoukoliv délku řemenu. Já myslím, že to je prostě součet vůlí ve dvou řemenicích, opásaných jedním řemenem. Pravděpodobně zanedbávají pružnost řemenu, které v této délce bude podle mě rozhodující parametr. Ale odhaduji, že výsledek bude naprosto v pohodě.
Petr Spáčil
Dekuju Vam vsem za informace. Ta presnost 0.1mm je podle vyjadreni Ulmeru/Gatese soucet vuli remen/remenice pro jednoduchou soustavu dvou remenic - presne tak jak jste tu nekdo psal. Prumer remenic - nejsem primo omezen nejakym rozmerem, ale uvazuji o remenicich s prumerem 70mm. Jeste jedna vec - na portalu mam umisten pro pricnou osu motor, ktery spojen primo se sroubem, a je to tentyz motor jako na posuv celeho portalu, proto jsem uvazoval o tom, ze bych prevod pro posuv celeho portalu ponechal taky 1:1, aby byly stejne parametry obou os. Ma to smysl, nebo mam radeji volit alespon maly prevod do pomala? Vsiml jsem si, ze existuji stroje jak s primym tak pohonem tak prevodem a na te pricne ose se mi to konstrukcne sprevodovat opravdu nehodilo, tak jsem to nechal naprimo - mam tam hodne silne servo 500W, stejne servo mam i pro posuv celeho portalu.
jo a co se tyka chyby vznikle prodlouzenim remenu - tu je podle Ulmeru/Gatese mozne zmensit predimenzovanim sirky remenu, a je to logicke. Ja premyslim o sirce 35mm, pro kterou se snad uvadi prodlouzeni pri maximalnim zatizeni remenu 5GT je pry 0.05%. Samozrejme pro mensi sily a vetsi sirky prodlouzeni klesa. Mam obavy jen o tu synchronitu pohybu sroubu, ale trochu se Vam podarilo me uklidnit 

- Krutor
- Sponzor fora
- Kontaktovat uživatele:
Ano, z hlediska vůlí platí, že čím větší řemenice, tím lépe. Ale má to své meze. Čím větší řemenice, tím rychleji musí řemen obíhat a tím má větší odpor. A taky roztáčet velké řemenice na velké otáčky má negativní vliv na dynamiku, i když se servem Tě to zas až tak netrápí.
Pokud máš na obou osách stejné motory, tak by měly být i stejné převodové poměry, tedy 1:1. Jinak bude vždy 1 osa zaostávat v maximální rychlosti, a druhá zase ve zrychlení.
Pokud máš na obou osách stejné motory, tak by měly být i stejné převodové poměry, tedy 1:1. Jinak bude vždy 1 osa zaostávat v maximální rychlosti, a druhá zase ve zrychlení.
Petr Spáčil
Také bych se rád připojil k žádosti o konzultaci řemenového převodu a nejen pro pohon osy X ale i pro náhon na poháněné matice TR 20x4 na osách Y a Z. Nemám vše domyšleno do detailů, ale momentálně mě brzdí řemenové převody k poháněným maticím. Uvažuji s převodem do pomala v poměru 2:1, ale po upgradu motorů by byl vhodný i převod 1:1.
Prozatím k tak velké potvoře mám jen kopírkové motory, na těch bych rád doladil konstrukci a poté pořídil výkonnější motory. Uvažované rozjezdy 1200 x 1200 x 250 mm. Děkuji za vaše názory.
Prozatím k tak velké potvoře mám jen kopírkové motory, na těch bych rád doladil konstrukci a poté pořídil výkonnější motory. Uvažované rozjezdy 1200 x 1200 x 250 mm. Děkuji za vaše názory.
- Krutor
- Sponzor fora
- Kontaktovat uživatele:
Myslím, že na osu Z o délce 250 mm nemá cenu dělat poháněnou matici. Na X a Y o délce přes metr bych to naopak vřele doporučil. Možná by bylo dobré použít zatím se slabými motory převod 1:1,4 a v budoucnu, až budeš upgradovat na silnější motory, tak jen zaměnit řemeničky a získat převod 1,4:1. Nebudeš pak muset kupovat nové řemeničky. I když ... řemenička na motoru bude mít díru jako osa motoru, zatímco řemenička u matice musí mít díru o průměru větším než je posuvový šroub, takže záměna by byla dost komplikovaná.
Petr Spáčil