Zdražování elektřiny
Moderátor: sysel
Jenom taková zajímavost ohledně spotřeby el.
Spotřebu strojů sleduji dlouhodobě a už spoustu let automaticky montuji do každého stroje elektroměr. Je to i šikovné pro kalkulaci cen.
V malém // asi jako MN80 // CNC soustruhu mi zdechl měnič vřetene // 1f vstup 2,2 kW //. Motor vřetene je obyč. asynchron 1,1kW / 2800 ot. Má nezávislý ventilátor, protože jede v režimu cyklus cca 6 sec - roztočit na 5800 ot - obrobit s odebráním cca 8,2g mat 6082 - zabrzdit na 400 ot // čištění upínače // - zastavit. Ty rozběhy a doběhy jsou nastavené na doraz co měnič snese // tuším 0,2 sec //
Protože jsem neměl náhradní měnič s 1f vstupem, použil jsem 3f. Stejný výrobce, stejná řada, stejná krabice, výkon 3,7 kW. Zlepšila se dynamika rozběhu - už to tak nezakvílí a mohl jsem malinko přidat i posuv na hrubování. Motor je znatelně chladnější.
Spotřeba celého stroje klesla o 28% !!! Protože je přes ten měřák napájen celý stroj - hlavně dva KM 2+4Nm a PC + nějaká bižuterie, odhaduji, že na tom vřetenu klesla spotřeba o víc jak 30%.
Je to odměřené na vzorku 10 000 ks a mělo by to tedy být velmi přesné.
Kompresor který zásobuje soustruh stlačeným vzduchem "sežere" přibližně trojnásobek el. energie nežli ten soustruh. Pneuválec upínání a několik pneuválců podávání / odběru obrobků sežerou vzduchu minimum. Největší žrouti jsou mlhování nástroje, ofuk upínače a rázový ofuk špon z nástroje.
Určitě se vyplatí // i do domácnosti // si koupit minimálně takový ten elektroměr do zásuvky a mrknout se co kolik žere. Někdy je to dost překvapivé.
Spotřebu strojů sleduji dlouhodobě a už spoustu let automaticky montuji do každého stroje elektroměr. Je to i šikovné pro kalkulaci cen.
V malém // asi jako MN80 // CNC soustruhu mi zdechl měnič vřetene // 1f vstup 2,2 kW //. Motor vřetene je obyč. asynchron 1,1kW / 2800 ot. Má nezávislý ventilátor, protože jede v režimu cyklus cca 6 sec - roztočit na 5800 ot - obrobit s odebráním cca 8,2g mat 6082 - zabrzdit na 400 ot // čištění upínače // - zastavit. Ty rozběhy a doběhy jsou nastavené na doraz co měnič snese // tuším 0,2 sec //
Protože jsem neměl náhradní měnič s 1f vstupem, použil jsem 3f. Stejný výrobce, stejná řada, stejná krabice, výkon 3,7 kW. Zlepšila se dynamika rozběhu - už to tak nezakvílí a mohl jsem malinko přidat i posuv na hrubování. Motor je znatelně chladnější.
Spotřeba celého stroje klesla o 28% !!! Protože je přes ten měřák napájen celý stroj - hlavně dva KM 2+4Nm a PC + nějaká bižuterie, odhaduji, že na tom vřetenu klesla spotřeba o víc jak 30%.
Je to odměřené na vzorku 10 000 ks a mělo by to tedy být velmi přesné.
Kompresor který zásobuje soustruh stlačeným vzduchem "sežere" přibližně trojnásobek el. energie nežli ten soustruh. Pneuválec upínání a několik pneuválců podávání / odběru obrobků sežerou vzduchu minimum. Největší žrouti jsou mlhování nástroje, ofuk upínače a rázový ofuk špon z nástroje.
Určitě se vyplatí // i do domácnosti // si koupit minimálně takový ten elektroměr do zásuvky a mrknout se co kolik žere. Někdy je to dost překvapivé.
- LukasGunther
- Kontaktovat uživatele:
Tak ty zalohy 5200 za plyn uz platime od unora. A v aplikaci me to pise Odhadovaná roční spotřeba 37 492,93 KČ/ROK moc tomu neverim.Sajmon píše: ↑6. 9. 2022, 6:16k tem zaloham... my mame spotrebu plynu kolem 20MWh za rok.LukasGunther píše: ↑6. 9. 2022, 4:43Teď mame zalohy nastavene na el 3300 a plyn 5200 tak snad to bude dobry.
Zalohy jsme meli 3800 bohuzel v rijnu konci po trech letech fixace a doporucena vyse zaloh je 8000.
Plyn za minule obdobi nas stal 22tis a predpoklad na nove obdobi je 61tis
O vikendu jdu vymlait krbovou vlozku a uz cekaj vedle krbovky s vymenikem.
A ten krb to mas super u nas nemame ani komin a investovat 100 tisic mozna vic za kotel nehodlame. Furt věříme ze to nejak dopadne a bude cena v ramci moznosti dobra.
https://www.gladiatools.cz
OPRAVY HYDRAULICKÝCH ČERPADEL A HYDROMOTORŮ
No elmer do zásuvky... Je to spíš poukázka na výjezd hasičů, dva skoro shořelé jsem uz měl v ruce a nebylo na nich zrovna topeni, ale neco cca 500watové.
Jinak to o té spotrebe pri výměně měniče je zajímavé
Jinak to o té spotrebe pri výměně měniče je zajímavé
SM16A, FN20, 3E710B, CDC7-2, HO02, CO2laser, Fiber.. propagator www.atreon.cz
jsem z toho posranej... kdyz jsme platili tech 3800 tak na 14tis vraceli.. ted je to masakr...LukasGunther píše: ↑6. 9. 2022, 8:09
Tak ty zalohy 5200 za plyn uz platime od unora. A v aplikaci me to pise Odhadovaná roční spotřeba 37 492,93 KČ/ROK moc tomu neverim.
A ten krb to mas super u nas nemame ani komin a investovat 100 tisic mozna vic za kotel nehodlame. Furt věříme ze to nejak dopadne a bude cena v ramci moznosti dobra.
krb byl super nez jsem po rekonstrukci strechy a privalaku predelaval patro.
byl z nej jen horko vzduch do patra.. do pokoje netopil skoro vubec a do loznice brutalne. po rozdelani podlah jsem rad ze jsme nevyhoreli. Byvali majitele se s tim netrapili a trubky opreli o tramy v podlaze... vse jsem vytrhal
ona ta investice do predelani krbu je taky cca 100tis. krbovky s vymenikem 55tis, díly na zapojeni rekl topenar cca 10, pak bojler je 10ka a pocitam snad 20 za praci...
ale k cemu mi je krb kterej jsem dva roky nepouzil , protoze nemohu
To se dá vyřešit nalepením fotky babičky v životní velikosti do sprcháče

http://www.rm-reznicek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
To nevím u puberťáků. Nějak mi to připomělo dialog z nějakého nekonečného seriálu :
Matka - "To je hrozné, řekne se žena a ty myslíš na sex !"
Syn - "Mami je mi sedumnáct, já myslím na sex i když se řekne linoleum."
No asi dobrá připomínka. Já ho ale používám už snad 10 let. Měřil jsem s ním konvici, žehličku, sušičku. Jednu zimu byl u kotle. To bylo asi nejdéle co byl v provozu. Jinak jsou to krátkodobá měření a stojím u toho.
Dům z roku 2000 (Velox) - 280m2 čisté podlahové plochy, vytápěných cca 240m2 na 20-22°, 40m2 pouze temperovaných na 14° (dílna, garáž). Spotřeba 3MWH el. + 15MWh plyn. Taky máme 4 vodníky (včetně manželky) a chronické nevypínače počítačů, osvětlení a permanentní sledování "programu" v ledničce.
Kdysi se mi ve Veloxu (a stavební firmě) divili, když jsem chtěl panely s 16 cm izolace, 25cm vaty ve střešní konstrukci a 12 cm v podlaze.
Kdysi se mi ve Veloxu (a stavební firmě) divili, když jsem chtěl panely s 16 cm izolace, 25cm vaty ve střešní konstrukci a 12 cm v podlaze.
Měl jsem podobný problém se spotřebou plynu po instalaci nového plynového kotle. Problémy byly dva:Takže plynu nam to zere docela dost a to mame novy plynovy kotel rok stary. Take mame rekonstrukci cca pred 13 lety. 10cm zatepleni a plastova okna jsou uz na výměnu profukuji... A doma topime max 20-21 stupnu takze taky moc nepretapime a to mam dve male decka. A el. Vše mame nove takze trida AAA. I kdyz docela dost vaříme pereme susime. Teď mame zalohy nastavene na el 3300 a plyn 5200 tak snad to bude dobry.
1) kominíci po instalaci koaxiální komínové vložky nevyčistili přívod vzduchu a bordel nalétal do kotle. Servisák pak při revizi kotel rozebral a vyčistil. Naštěstí se nic neponičilo.
2) jedna větev topení se neustále zavzdušňovala a kotel cykloval - během asi 10min najel na 80°C vypnul se a po chvíli zase nastartoval. Na špatně přístupném místě byla špatně namotaná koudel. Opravil jsem to a doplnil jsem dva automatické odvzdušňováky. Spotřeba šla o 1/3 dolu.
Na patrový domek se starými okny a bez zateplení (40-45cm tvárnice nebo cihly a dřevěný zateplený strop v patře) s ohřevem vody za loňskou zimu cca 22MWh plynu. Uvidíme po výměně oken.
Elektrikář, mechaniku dělám jen z donucení a jako hobby.
Měl by podle vás smysl MPPT měnič na FVE na ohřívání bojleru nebo akumulační nádrže k topení, kterému by stačily 3 nebo 4ks panelu a umožňoval by připojit normální bojler na 240VAC bez úprav?
U velkých panelů to je cca 1kW výkonu v létě a cca 200W v zimě.
U velkých panelů to je cca 1kW výkonu v létě a cca 200W v zimě.
- LukasGunther
- Kontaktovat uživatele:
Fakt to ma smysl porizovat si FVE k bojleru. Ted jsem si spocital průměrně. Za den spotrebuji 0,71m3.
Tak to by se nam vracelo pekne dlouho.
https://www.gladiatools.cz
- LukasGunther
- Kontaktovat uživatele:
Oplocký do komerční verze dodělal automatické přepínání na síť. Akorát problém je potřeba mít těch panelů víc, aby byl provoz skutečně efektivní. Jinak je potřeba vyměnit spirálu v bojleru.
Pro většinu lidí je problém právě počáteční investice do panelů.
Já jsem si postavil zatím prototyp, kde je zvyšující měnič, který podle osvitu panelu nastaví výstupní proud a všechnu energii natlačí do spirály. Cena součástek je podobná jako Oplocký. Akorát mi nevyhovuje cívka - dostupný typ, co se nechá koupit snižuje účinnost na cca 90procent, což vyžaduje malý větráček. Pokud by se u číňana nechala vyrobit optimální cívka s odbočkou, tak by byla účinnost 96procent. Akorát číňan má minimální odběr 500ks * cca 400Kč a to už nedám.
Přepnutí na síť je přes bipolární relé.
Do spirály leze pulzující DC proud, takže termostat může zůstat původní bez zásahu do bojleru.