Zdražování elektřiny

aneb pokec o vsem co se netyka CNC
takova nase CNC hospudka

Moderátor: sysel

Odpovědět
Charon
Sponzor fora

6. 9. 2022, 10:14

Dawe píše: 6. 9. 2022, 9:55 Charon> proc hned z Ciny, tebe nekdo k takovym nakupum nuti? Ja zrovna minuly tyden kupoval kvuli spotrebe novy Liebherr mrazak vyrobeny v DE, lednici teze znacky mame prozmenu Made In USA. Televize vsechny korejske, susicka a pracka z Italie...atd. atd. Vyrobeny ani sestaveny v Cine nemam zadny z velkych spotrebicu, pokud vim.
Neboj když toho liebherra, nebo itala, otevřeš, určitě najdeš komponenty s CE
Problem je, že to znamená China Export :lol: Tvoji naivitu bych chtěl mít :)
SM16A, FN20, 3E710B, CDC7-2, HO02, CO2laser, Fiber.. propagator www.atreon.cz
Dawe

6. 9. 2022, 10:30

Charon> Naivni nejsem, naopak jsem si neudelal nazor na zaklade dojmu, ale vlastni zkusenosti z vyvoje nekolika korporatu. S Cinou jsi zacal ty a psal jsi :
domácího spotřebiče, do kterého dali, nejspíš v číně, víc kurvítek :lol:
Na to jsem reagoval, ze do mych spotrebicu v Cine nic dat nemohli, protoze tam nebyly ani vyrobene (made), ani sestavene (assembled). O komponentech ci subsestavach rec nebyla.
TOS S28, DIY CNC, Holzmann ZS-40HS, Prusa Mk3s+MMU2s, Bambu X1C Combo
ZDENEK1.DOLEZAL

6. 9. 2022, 10:54

Dawe píše: 6. 9. 2022, 9:55 Charon> proc hned z Ciny, tebe nekdo k takovym nakupum nuti? Ja zrovna minuly tyden kupoval kvuli spotrebe novy Liebherr mrazak vyrobeny v DE, lednici teze znacky mame prozmenu Made In USA. Televize vsechny korejske, susicka a pracka z Italie...atd. atd. Vyrobeny ani sestaveny v Cine nemam zadny z velkych spotrebicu, pokud vim.
Jejda to jste se napálil. Komponenty v těchto stojích je všechno z Číny.
Viz. motor ventilátoru. -
Flurida Group Inc. (Chuzhou)
Výrobce
Chuzhou, Čína http://www.flurida.com
lapa
medaile za lepsi forum

6. 9. 2022, 10:58

Dawe píše: 6. 9. 2022, 10:11 lapa> na kurvitka ja neverim, protoze jsem dlouho sam delal v ruznych pozicich produktovy vyvoj v automotive jako velky tier1 dodavatel. Fyzika a realita ti haze dost klacku pod nohy na to aby sis pro planovanou zivotnost vymyslel umele dalsi. To tady ale asi nema smysl rozebirat.
No ono asi je dost o hubu dat kurvitko do auta (jak realne, tak zejmena reputacne - tam jde o dost velky prachy ... - si myslim) - ty prachy z nas stejne vytahaji na servisnich ukonech ... :lol:

Ale bezna spotrebni elektronika - vcetne tzv. bile techniky - tam se toho nebojim .... :lol: ... teda spis ti producenti ...

Ted jsem kupoval notebook - a prodavac mi zcela vazne doporucil dokoupeni dalsi zaruky o 2 nebo 3 roky (teda pojisteni prodlouzene zaruky :D, ne primo prodlouzenou zaruku - kdo to na trhu tak ma?) - ze pry to po 2 letech dost odchazi - tak jsme si trosku popovidali :lol: - na muj primy dotaz, zda ma na mysli kurvitka mu trochu ztuhly rysy .. :lol:

Ale jde asi o víru ...
Kostka těžko vysvětlí úsečce, natož bodu, že život má i jiné dimenze než má ten jejich ...
fmodel
Kontaktovat uživatele:

6. 9. 2022, 11:00

Charon píše: 6. 9. 2022, 10:14
Neboj když toho liebherra, nebo itala, otevřeš, určitě najdeš komponenty s CE
Problem je, že to znamená China Export :lol: Tvoji naivitu bych chtěl mít :)
To není čína ,je to vyrobeno v P.R.C :mrgreen: :mrgreen: Takhle mi odpověděl kamarád ,málem jsem si krupnul do textilu asi taky z P.R.C :lol:
http://www.rm-reznicek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
lapa
medaile za lepsi forum

6. 9. 2022, 11:07

fmodel píše: 6. 9. 2022, 11:00 To není čína ,je to vyrobeno v P.R.C :mrgreen: :mrgreen: Takhle mi odpověděl kamarád ,málem jsem si krupnul do textilu asi taky z P.R.C :lol:
Kamarad ma zjevne prehled, toho se drz ... :)
Driv to mozna byvalo Public ..., ted to vidim jako Private ... :lol: ... Podle rozlozeni bohatstvi ...
Kostka těžko vysvětlí úsečce, natož bodu, že život má i jiné dimenze než má ten jejich ...
Selic

7. 9. 2022, 7:21

Milan199 píše: 6. 9. 2022, 8:45
Mex píše: 6. 9. 2022, 7:48
Hele, tady je něco špatně.
Ten rozdíl nemohl vzniknout jen přechodem z 1f na 3f měnič.
Pokud má něco vyšší spotřebu (při stejné vykonané mechanické práci), tak to musí být sakra poznat na oteplení. Zákon zachování energie ještě nezrušila EU ani 5-kolka.
Takže bych viděl 2 možnosti: chyba měření (na 3f jsi asi použil jiný měřák než na 1f), nebo špatné nastavení původního měniče. Tomu nastavení by napovídalo i to, že to má po změně lepší zvuk.
Myslím že chyba v měřácích nebude. // jsou to oba na DIN lištu - nějaká konfekce co mají běžně tady v Elcu // Domnívám se, že ten 1f měnič prostě není schopen na ten prudký rozběh dodat tolik energie. Motor je potom ve skluzu víc nežli má být a kvičí. No a taky výrazně víc hřeje - a to bude ta energie co "nevychází".

Mám tu ještě jeden téměř identický stroj s měničem 1f . Schválně zkusím změřit jak spadne napětí "v zásuvce" při tom rozběhu.

Nebo poraďte co změřit. Nikde jsem nečetl, že motor po přepojení z D na Y by nějak měl měnit vlastnosti.
U toho přepojení měniče na 3f jsou dva velké vlivy:
1) dynamika - je to podobné jako u krokáčů - vyšší budící napětí snáze protlačí větší proud a tomu je přímo úměrný kroutící moment.
2) u těch měničů se málokdo obtěžuje provést nastavení podle návodu, kde je jeden krok změření odporu vinutí motoru a následné nastavení kompenzace v měniči, aby při nižších otáčkách měl motor dostatečné napětí a záběrný moment. Rozdíl u malých motorů je velmi velký, třeba 100W motor v default nastavení na měniči micromaster zastavíš v malých otáčkách rukou. Se zapnutou kompenzací už ne.
Při napájení 3f 400V už ten odpor vinutí nemá tak velký vliv.
Elektrikář, mechaniku dělám jen z donucení a jako hobby.
Selic

7. 9. 2022, 7:25

Dawe píše: 6. 9. 2022, 10:30 Charon> Naivni nejsem, naopak jsem si neudelal nazor na zaklade dojmu, ale vlastni zkusenosti z vyvoje nekolika korporatu. S Cinou jsi zacal ty a psal jsi :
domácího spotřebiče, do kterého dali, nejspíš v číně, víc kurvítek :lol:
Na to jsem reagoval, ze do mych spotrebicu v Cine nic dat nemohli, protoze tam nebyly ani vyrobene (made), ani sestavene (assembled). O komponentech ci subsestavach rec nebyla.
Aby ses nedivil. Spousta spotřební elektroniky je momentálně vyráběna v Turecku. Třeba když otevřeš TV Panasonic nebo Gogen, tak uvnitř je štítek VESTEL Turkey. Panasonic už finální montáž v ČR skoro zrušil a outsourcoval to do Turecka.
Selic

7. 9. 2022, 7:30

Fifík píše: 6. 9. 2022, 7:15 Je vidět, jak všichni uvažujeme stejným směrem. :D Mě akorát přišel v pátek set na ohřev vody 6x panel 375wp a měnič MARKO. Už jenom zbouchat nějakou konstrukci, podratovat a můžeme topit,.. alespoň doufám, že je to takhle jednoduchý. 8)
Je to úplně jednoduchý. Jenom tři upozornění:
1) nespojuj kabely u panelů s připojeným bojlerem za poledního sluníčka. Vytahuje to pěkný oblouk a umí to i pěkně kopnout, že spadneš ze střechy.
2) Zajisti kabely od panelů k měniči proti prodření a prokousání kunou. Chce to UV stabilní vázací pásky. Umí to fakt zahořet.
3) Chce to udělat pod zátěží kontrolu termokamerou. Špatně nacvaknutý konektor se umí pěkně utavit. V panelu termokamera zase ukáže vadné články nebo špatné spoje.
bobik

7. 9. 2022, 7:36

To vytáhne ten oblouk, i když to není uzavřený obvod?
Aris

7. 9. 2022, 7:38

Nedávno jsem udělal doma takovou malou revizi, kolik že věcí vyrobených v Číně mám v domácnosti. A zjistil jsem, že kupodivu málo. Našel jsem dvě dětské hračky, které jsme dostali a to je všechno. Jasně, možná že v některých spotřebičích se mohou nacházet součástky nebo materiály z Číny, ale žádný štítek Made in China / PRC jsem nenašel. Většina věcí je vyrobena v Evropě nebo v jiných asijských zemích. V dílně mam z Číny zřejmě multifix na soustruhu (Paulimot) a pár nožových držáků ( ne plátky ). Popravdě jsem myslel, že toho bude víc, když jsou údajně všechny prodávané věci z Číny.
Charon
Sponzor fora

7. 9. 2022, 7:45

Aris píše: 7. 9. 2022, 7:38 Nedávno jsem udělal doma takovou malou revizi, kolik že věcí vyrobených v Číně mám v domácnosti. A zjistil jsem, že kupodivu málo. Našel jsem dvě dětské hračky, které jsme dostali a to je všechno. Jasně, možná že v některých spotřebičích se mohou nacházet součástky nebo materiály z Číny, ale žádný štítek Made in China / PRC jsem nenašel. Většina věcí je vyrobena v Evropě nebo v jiných asijských zemích. V dílně mam z Číny zřejmě multifix na soustruhu (Paulimot) a pár nožových držáků ( ne plátky ). Popravdě jsem myslel, že toho bude víc, když jsou údajně všechny prodávané věci z Číny.
Počítadla a monitory jsi kontroloval?
Třeba na monitorech Siemens co jsme dodávali bylo made in china, byl to průser s arabáčema, kteří chtěli echt germána a nechtěli si dát vysvětlit, že neexistujou. Nakonec se nakoupily, vzali na dílnu a sundali štítky a nalepili zezadu siemens logo :lol:
SM16A, FN20, 3E710B, CDC7-2, HO02, CO2laser, Fiber.. propagator www.atreon.cz
QNX
Kontaktovat uživatele:

7. 9. 2022, 4:28

Já mám docela rád věci z PRC, tak jsem hledal nějaký sofistikovaný přístroj pro připojení FVE k bojleru a nějak nejsem úspěšný. Různých měničů, střídačů a regulátorů jsem našel tuny, ale nic solárně-bojleroidního. To tak blbě hledám, nebo to na trhu fakt schází?

bobik: Když není uzavřený obvod, tak tam neteče proud a tedy nemůže být ani ten oblouk.
Selic

7. 9. 2022, 5:30

Já mám docela rád věci z PRC, tak jsem hledal nějaký sofistikovaný přístroj pro připojení FVE k bojleru a nějak nejsem úspěšný. Různých měničů, střídačů a regulátorů jsem našel tuny, ale nic solárně-bojleroidního. To tak blbě hledám, nebo to na trhu fakt schází?
Jaká sofistikovaná funkce ti schází?
Já jsem chtěl původně jen možnost připojení 2 až 4 ks panelů na malý bojler na chalupu bez úpravy.
bobik: Když není uzavřený obvod, tak tam neteče proud a tedy nemůže být ani ten oblouk.
Jsem psal původně s připojeným bojlerem (zátěží). Ono to pěkně zajiskří i s tou baterií kondenzátorů v těch místních konstrukcích.
QNX
Kontaktovat uživatele:

7. 9. 2022, 8:24

Selic: Nenašel jsem jednoduchý off grid MPPT měnič cca 2kW, pokud možno s AC výstupem.
Odpovědět

Zpět na „Prevazne nevazne“