Zdražování elektřiny
Moderátor: sysel
Zajímavé měření a zajímavé výsledky.
Díky, že ses podělil.
Docela drsný je pokles napájecího napětí při záběru na tom 1f napájení. Pak to znamená, že se zřejmě silně propadlo i DC napětí na meziobvodu. To jste ale asi neměřili.
Za pokus by stálo připojit ten 1f měnič na tu 3f zásuvku přes redukci. Ta bude mít zřejmě vyšší jištění a tlustší přívodní kabel. Aby při startu nedošlo k tomu propadu napájecího napětí.
Já se to rozhodně někdy v budoucnu pokusím zopakovat s měniči jiné firmy (konkrétně Fuji, modely Ace).
Ale pokusím se půjčit si měniče stejného výkonového stupně, např. 2.2kW v provedení 1f a 3f.
Ten pokles napájecího napětí by mě nenechal v klidu. A asi bych si ve volné chvilce zkontroloval dotažení všech svorek po cestě toho napájení. Případně osahal zdi, kudy to vede, jestli není zeď v nějakém místě víc vyhřátá.
Byla by škoda, kdyby Ti pak měli někdy hasiči nalít spoustu vody do těch Tvých bezva strojů.
Díky, že ses podělil.
Docela drsný je pokles napájecího napětí při záběru na tom 1f napájení. Pak to znamená, že se zřejmě silně propadlo i DC napětí na meziobvodu. To jste ale asi neměřili.
Za pokus by stálo připojit ten 1f měnič na tu 3f zásuvku přes redukci. Ta bude mít zřejmě vyšší jištění a tlustší přívodní kabel. Aby při startu nedošlo k tomu propadu napájecího napětí.
Já se to rozhodně někdy v budoucnu pokusím zopakovat s měniči jiné firmy (konkrétně Fuji, modely Ace).
Ale pokusím se půjčit si měniče stejného výkonového stupně, např. 2.2kW v provedení 1f a 3f.
Ten pokles napájecího napětí by mě nenechal v klidu. A asi bych si ve volné chvilce zkontroloval dotažení všech svorek po cestě toho napájení. Případně osahal zdi, kudy to vede, jestli není zeď v nějakém místě víc vyhřátá.
Byla by škoda, kdyby Ti pak měli někdy hasiči nalít spoustu vody do těch Tvých bezva strojů.
K tomu poklesu napájecího napětí :Mex píše: ↑8. 9. 2022, 10:26 Zajímavé měření a zajímavé výsledky.
Díky, že ses podělil.
Taky mne to nepříjemně překvapilo ! On totiž do dílny vede 2x kabel průřez 10. Rozvaděč pro místnost v patře kde jsme měřili je přímo nad hlavním rozvaděčem a vede tam 6 kabel. K té zásuvce na 220 je ovšem 2,5 průřez. Naštěstí je to všechno ve žlabech. Budu to muset asi posílit, v době kdy jsem to stavěl jsem si vůbec nedokázal představit, že bych dělal takové serie.
Revizák slíbil že si mě dá do pořadníku.
Napětí na meziobvodu šlo dolu určitě. Sice se dá zobrazit na display ale z toho "blikání" se nic nevyčte. Zkusím připojit na meziobvod osciloskop se záznamem, ale moc s ním neumím zacházet. Ne nadarmo má Mitsubishi doporučení meziobvody propojovat.
To porovnání s měniči Fuji by mne taky hodně zajímalo. Kdysi jsem si koupil 1f 2,2 kW na hraní, je skvělý, ale moc to s ním neumím. Jinak obecně kupovat měnič 3f 2,2 kW se mi nikdy nechtělo protože rozdíl mezi 2,2 a 3,7 kW je snad asi 200 CZK.
DS - distribuční soustava (ČEZ...)
PV = FV - fotovoltaika
AC/DC střídavý/stejnosměrný proud.
téma mikropřetoků je velice probírané na mypowerforu, např.
https://forum.mypower.cz/viewtopic.php? ... 5047a2c818
Jde o to, že nějaké přetoky do sítě při běžném provozu jsou a když jsou v nějaké minimální hladině, tak jsou tolerovány. Ovšem jak má člověk samodoma vyrobenou FVE, tak se může nadít vyhrůžného dopisu od ČEZu s velkou pokutou. Ty nové hodiny jsou schopny registrovat skutečně malé mikropřetoky a pěkně je nasčítat.
bobik: Já bych to do DS vůbec nepřipojoval. Do DS mám legálně připojenou jinou FVE, ale ta neumožňuje ostrovní provoz. Proto bych si chtěl udělat ještě jednu ostrovní, ta by krmila bojler a jinak by sloužila spíš jen jako záloha pro případ výpadku sítě. Místo sítě bych k ní připojil elektrocentrálu, která by se občas spustila při dlouhodobém neslunečném výpadku. To by mělo zajistit provoz mrazáku a oběhového čerpadla topení, kdyby bylo nejhůř. Protože to má být jen takový nouzový systém bez velkého využití (až na ten bojler), tak se mi do toho nechce vrážet statisíce a proto jsem hledal levné řešení v Číně.
Za prvých 50 dní prevádzky bola výroba rovná 1MWh. Z toho som cca 250kWh rovno spotreboval, zvyšok šiel zatiaľ do stratenaromanf píše: ↑19. 7. 2022, 7:49 Od minulého týždňa mi už konečne ide moja FVE. Na streche 10x460Wp panelov, denná výroba okolo 22-25kWh v tomto počasí.
On-grid bez bateriek, za posledný týždeň mi FVE pokryla cca 2/3 dennej spotreby. Prebytky zatiaľ púšťam obchodníkovi zdarma, virtuálna baterka bude bohužiaľ až v zime (mám viazanosť u starého dodávateľa do nov 2022)
Baterky sa mi pri súčasných cenách nezaplatia, tak ostanem na ongrid

Zatiaľ mi panely nedali ani raz výkon, ktorý by sa výrazne blížil maximu čo zvládne menič (3,68 kW) takže nejaké ešte doplním. Teraz mám 4x460Wp na východ a 6x450Wp na západ. Pridám asi ešte po 2 na každú stranu.
Po prvom roku vyhodnotím ekonomiku virtuálnej batérie a možno kúpim nejaké baterky a menšie spotrebiče v baráku dám na poloostrov.
Jenomže bys musel naddimenzovat PV a baterky. Jenom ten měnič bude žrát 20-30W, což je za den 0,7kWh. Když je pod mrakem, tak můžeš počítat s vygenerovaným výkonem z PV tak 20W na instalovaný kWp. Takže mít PV pole 4-5kWp, abys měl jistotu, že ti měnič nevypne. Tenhle typ se nejspíš nebude zapínat přes PV, ale z DS nebo z baterie.bobik: Já bych to do DS vůbec nepřipojoval. Do DS mám legálně připojenou jinou FVE, ale ta neumožňuje ostrovní provoz. Proto bych si chtěl udělat ještě jednu ostrovní, ta by krmila bojler a jinak by sloužila spíš jen jako záloha pro případ výpadku sítě. Místo sítě bych k ní připojil elektrocentrálu, která by se občas spustila při dlouhodobém neslunečném výpadku. To by mělo zajistit provoz mrazáku a oběhového čerpadla topení, kdyby bylo nejhůř. Protože to má být jen takový nouzový systém bez velkého využití (až na ten bojler), tak se mi do toho nechce vrážet statisíce a proto jsem hledal levné řešení v Číně.
bobik: Proto jsem hledal něco, co by umožňovalo i provoz bez akumulátoru. Během slunečné sezóny bych akumulátor ani nepoužíval, takže bych od toho chtěl jenom to, aby to posílalo elektřinu do bojleru, když jí bude dost. Pokud jí bude málo, tak by se to vypnulo. V případě výpadku sítě bych využil akumulátor a k jeho udržování pak elektrocentrálu. To už by byl jen nouzový režim pro udržení mrazáku a oběhového čerpadla. Myslíš, že by to byl problém?
Zkušenosti z jedné stavby mikro solární elektrárny na garáž.
Je to tak akorát do malého bytu na obložení balkonu a stříšky, když to bude dobře situované...
https://www.martinhubacek.cz/blog/solarni-elektrarna/
Je to tak akorát do malého bytu na obložení balkonu a stříšky, když to bude dobře situované...
https://www.martinhubacek.cz/blog/solarni-elektrarna/
Pomalu dokončuji testovací projet FV. Základem by měly být 2 panely amerisolar 450W a docela chytrej měnič 3kw a dvě trakční baterky. Celý systém je ostrovní a mým cílem je krmit lednici s mrazákem co největší část dne.
Ty baterky jsou samozřejmě problém, ale stále menší než regulace ongrid FV elektrárny. V duchu jsem si říkal, "tak dám ČEZu ňákou elektriku zdarma", chybička za tu elektriku zdarma ještě pěkně mastně zaplatím. Předpokládám, že každý ví, že přetok se počítá jako spotřeba (já to nevěděl). Když jsem se koukal na možnosti regulace, tak nic moc, v podstatě odpojování sekcí FV panelů. Bez spolupráce s distributorem to nedává smysl, nemluvě o povinných úpravách rozvaděče. Pár solárních věcí už roky provozuji
třeba světýlka na zahradě. Krom toho mám na čistě jižní střeše dva 70W panely už 8 let a není to taková hitparáda jak všichi inzerují.
Původně jsem uvažoval o tom, že tam dám spoustu čidel a budu vyhodnocovat stav celého systému, ale nakonec jsem vše nahradil dvěma elektroměrama na lištu vedle jističů. Jeden počítá IN a druhej vyrobenou elektriku. Můj měnič potřebuje napájení kvůli funkci a také na nabíjení baterii při dlouhodobé nefunkci panelů. Jednoduchým rozdílem budu mít k dispozici efektivitu celého zařízení.
Bojler provozuji 12 let na sluníčlo ale kapalinovými tlakovými kolektory a to funguje. Přesto, že mám obyčejné lyrové kolektory 2kusy z Regulusu, tehdá za 6 tisíc kus, od konce března do konce října nemám nedostatek teplé vody. Pak holt zapnu elektriku.

Původně jsem uvažoval o tom, že tam dám spoustu čidel a budu vyhodnocovat stav celého systému, ale nakonec jsem vše nahradil dvěma elektroměrama na lištu vedle jističů. Jeden počítá IN a druhej vyrobenou elektriku. Můj měnič potřebuje napájení kvůli funkci a také na nabíjení baterii při dlouhodobé nefunkci panelů. Jednoduchým rozdílem budu mít k dispozici efektivitu celého zařízení.
Bojler provozuji 12 let na sluníčlo ale kapalinovými tlakovými kolektory a to funguje. Přesto, že mám obyčejné lyrové kolektory 2kusy z Regulusu, tehdá za 6 tisíc kus, od konce března do konce října nemám nedostatek teplé vody. Pak holt zapnu elektriku.
Už druhou "sezonu" takhle krmím lednici, mrazák a chlaďáky na zeleninu - tak mne to zajímá.
U farmáře v Holandsku jsem viděl zajímavý systém akumulace chladu :
Má několik chlaďáků a ty mají vlasní kompresory. Ty běží z panelů pokud to jde.
Když je ze solárů nadbytek, pustí se mrazákový kompresor který vychlazuje nemrznoucí směs v zaizolované nádrži až někam na -22°. Nádrží prochází trubka, kterou se případně prohání vzduch a ochlazený jde do chlaďáků, kde se udržuje asi 6°C.
On pěstuje hodně chřest a čekankové puky. To jsou produkty co rychle odejdou, když nejsou dokonale uskladněné. On mi tvrdil, že dokáže přesnou regulací teploty, vlhkosti a tajnými ingrediencemi skladovat ty čekankové puky až dva měsíce a protože to jsou produkty s krátkou "sezonou", prodá je pak s větším ziskem.
Tak jsem před chvilkou připojil další 4 panely 285Wp. Je pod mrakem, jižní string dával 73W. Po připojení nového západního pole to vyskočilo na 140W. Myslím, že tam fungují závěrné diody, vždy bude aktivní jen jeden string, teď vede ten nový západní string, páč obloha je tam výrazně světlejší. Jsem zvědavý, jak se měnič bude chovat kolem třetí hodiny, kdy se osvit panelů bude vyrovnávat.