Zdražování elektřiny

aneb pokec o vsem co se netyka CNC
takova nase CNC hospudka

Moderátor: sysel

Odpovědět
Charon
Sponzor fora

13. 12. 2022, 6:53

prochaska píše: 13. 12. 2022, 4:32
Charon píše: 13. 12. 2022, 3:26 sundáním kožichu druhého se ty nezahřeješ :mrgreen:
ale přesto se to pořád a často dělá :-)
no právě :D
SM16A, FN20, 3E710B, CDC7-2, HO02, CO2laser, Fiber.. propagator www.atreon.cz
vvitty

13. 12. 2022, 8:40

pafik píše: 13. 12. 2022, 12:36 Já bych to doplnil; proč kauci na Lipskou burzu letos na podzim skládala naše vláda, když vlastní jen asi 2/3 akcií? Co ostatní akcionáři? Jen natahujou pacičky po dividendách?
Ostatni akcionari nesrazili hodnotu akcii neuvazenymi zvasty o znarodnovani ani snahou vyznamne zdanit prijmy spolecnosti. Navic je to pujcka a narozdil od jinych statnich garanci se tady neobavam ze by nedoslo na splaceni.
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

13. 12. 2022, 9:04

Dobre, uz se opakujes. Je to pouze tvuj pocit nebo to dokazes necim podlozit?
Ono paklize to nemas nicim podlozene. Tak je vaha takoveho pocitu v celem procesu analyzy tak miziva ze si to nezaslouzi nejak zduraznovat a opakovat. Ale ty se toho docela drzis.
Mozna by sis jen pral aby to tak bylo, ale to neni rozhodne ten nejstastnejsi pristup k analyze.

bobik píše: 13. 12. 2022, 8:58 Neber si to tak osobně. Já tě ze lži nenařknul. Pomoc Ukrajině nás letos určitě stojí více, než uváděných 24 miliard Kč. Za tím si stojím. Takovejch 5000Kč je jen kapesný. Zdravotnictví určitě bezplatný není. Ty úředníci co je obsluhují také nepracují zadarmo. Ceny ubytování na obyčejné ubytovně budou taky par tisíc na osobu. Ale jak jsem psal, nemám se samotnou pomocí problém, jen s účelovostí článku. Spadá to do stejné kategorie, jako ty vidlákovy kydy.
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
Dawe

13. 12. 2022, 11:47

Aris, Mart76> no to je opravdu tristni.
Zvolena senatorka a neni si schopna overit ani zakladni predkladana fakta.

Milan199> Ty jsi naznacoval, ze s tim vidlakem celkem souznis. Nedokazu si predstavit jake jsou jeho mentalni a analyticke schopnosti, kdyz je schopen publikovat takovy zvast zalozeny na ocividne lzi a myslet to vazne. Prijit na to pritom trva par desitek vterin...
Bud si mily vidlak neuvedomuje zakladni pravdilo kritickeho mysleni "duveruj ale proveruj", nebo vedome uverejnuje lzi.
Prvni by ukazovalo na vazne velkou naivitu. Druha moznost na to, ze jde o dezinformatora v pravem slova smyslu.
U jinych jeho clanku treba nebude tak zjevna pitomost jako v tom pripade s CEZem, ale jak mu muze clovek po takovem expoze cokoliv verit?
TOS S28, DIY CNC, Holzmann ZS-40HS, Prusa Mk3s+MMU2s, Bambu X1C Combo
Milan199

14. 12. 2022, 4:20

Dawe píše: 13. 12. 2022, 11:47 Milan199> Ty jsi naznacoval, ze s tim vidlakem celkem souznis. Nedokazu si predstavit jake jsou jeho mentalni a analyticke schopnosti, kdyz je schopen publikovat takovy zvast zalozeny na ocividne lzi a myslet to vazne. Prijit na to pritom trva par desitek vterin...
Bud si mily vidlak neuvedomuje zakladni pravdilo kritickeho mysleni "duveruj ale proveruj", nebo vedome uverejnuje lzi.
Prvni by ukazovalo na vazne velkou naivitu. Druha moznost na to, ze jde o dezinformatora v pravem slova smyslu.
U jinych jeho clanku treba nebude tak zjevna pitomost jako v tom pripade s CEZem, ale jak mu muze clovek po takovem expoze cokoliv verit?
No přesně jsem napsal :
Vidlák je vždycky tak trochu katastrofičtější v prognozách nežli je pak skutečnost. Nicméně s ním v mnohém souhlasím a to, že se řítíme do nevídaného průseru si můžeme dopovědět na jaře.

Jsem zvyklý nedělat ukvapené závěry. Nejen tady na foru si každý buduje // dlouhodobě // svoji pověst. Pokud mi informace "drhne" tak si ji prověřuji hned, nebo z ní nedělám hned závěry. Ale dlouhodobě si ji porovnávám se skutečností a z toho mi vyplývá "hodnověrnost" zdroje. Podle toho jeho "kredit" roste či upadá.

Třeba vidlákovy prognozy ohledně růstu cen obilí byly nadnesené. Podle něho jsme touhle dobou měli chcípat hlady. Naopak růst cen hnojiv, který prognozoval asi tak rok před "Putinem" byl oproti dnešní skutečnosti velmi optimistický.

Také jsem to nehodil za hlavu a při rozhovoru s kámošem "od ČEZu" jsem se na to zeptal. To jsem tu také publikoval - stručně - opravdu dochází k vyššímu odpojování, ale jedná se o "pročištění" nepoužívaných odběrných míst.

Uvádíš jako možnosti buďto velkou naivitu nebo dezifomátorské aktivity. Osobně zvažuji ještě další dvě varianty :
- posral to a psal rychleji nežli přemýšlel // tady si dovolím poznámku, že nepovažuji za možné aby všechno co publikuje /// všechno tedy opravdu nečtu /// psal sám - ale podepisuje se pod to //
- je to provokatér

Tedy s vidlákem naprosto souhlasím, že jako stát jsme debilně zahodili potravinovou soběstačnost. Jeho články jsou ale vždycky trochu "hoch", což je ostatně současný trend žurnalistiky obecně.

Tím článkem si tedy u mne vidlák nepolepšil. Ostatně jsem ho ani nedočetl - možná tak třetinu - ostatní jsem jen prolétl a vyhodnotil to jako balast. To ale neznamená, že jej "odstřelím" nadobro, pokud nebude publikovat další takové slinty.
Mex

14. 12. 2022, 4:36

Milan199 píše: 14. 12. 2022, 4:20 ...
Uvádíš jako možnosti buďto velkou naivitu nebo dezifomátorské aktivity. Osobně zvažuji ještě další dvě varianty :
- posral to a psal rychleji nežli přemýšlel // tady si dovolím poznámku, že nepovažuji za možné aby všechno co publikuje /// všechno tedy opravdu nečtu /// psal sám - ale podepisuje se pod to //
- je to provokatér
...
Ono to třeba může být ještě jednodušší. Třeba ten jeho kámoš nedělá u ČEZu, ale u EONu. A Vidlák to bral, že dělá "u nějakého distributora", a v hlavě mu tam naskočil ČEZ. A tak mohla vzniknout šííílená kauza, že na Jižní Moravě ČEZ není a tak je to Vidlákovo spiknutí proti skvělé vládě 5-koalice.

Jinak je mi to samozřejmě úplně šumák. O nějakém Vidlákovi jsem dřív neměl žádné tušení, že vůbec existuje.
Jak se současná situace bude nebo nebude projevovat na různých skupinách lidí si umím domyslet i bez toho, aby mi to někdo předžvýkal.
jean

14. 12. 2022, 6:06

Tedy s vidlákem naprosto souhlasím, že jako stát jsme debilně zahodili potravinovou soběstačnost.
Tú sme nemali ani za hlbokého mieru. Len ľudia majú krátku pamäť.
prochaska
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

14. 12. 2022, 8:52

Milan199 píše: 14. 12. 2022, 4:20Tedy s vidlákem naprosto souhlasím, že jako stát jsme debilně zahodili potravinovou soběstačnost.
Jako stát? Kdyby ses vykašlal na železo, zboural dílnu a místo ní pěstoval třeba brambory, uděláš něco pro národní potravinovou soběstačnost. A kdyby to udělal každý, budeme soběstační :-)
Aleš Procháska
pafik

14. 12. 2022, 9:36

Mart76, vvity:
To jsou důvody jak noha :o
Milan199

14. 12. 2022, 9:55

prochaska píše: 14. 12. 2022, 8:52
Milan199 píše: 14. 12. 2022, 4:20Tedy s vidlákem naprosto souhlasím, že jako stát jsme debilně zahodili potravinovou soběstačnost.
Jako stát? Kdyby ses vykašlal na železo, zboural dílnu a místo ní pěstoval třeba brambory, uděláš něco pro národní potravinovou soběstačnost. A kdyby to udělal každý, budeme soběstační :-)
Co to sem pleteš ? Proč bych měl bourat dílnu ? Brambory kde pěstovat mám a taky je pěstuju.
Až pojedeš na jaře autem, tak se rozhlédni kolik polí je zasraných řepkou nebo kukuřicí. Pokecej si s někým kdo na půdě hospodaří. Vysvětlí ti jaká nesmyslná administrativa je okolo každého telete. Jak zoufale je zdevastovaná půda. Stavy prasat, skotu, drůbeže jsou na zlomcích toho co potřebujeme do huby. Není čím hnojit pole a umělá hnojiva zdražují, protože bez těch opovrhovaných ruských surovin to moc nejde.
Aby každý pěstoval brambory je pitomost. Ono by bohatě stačilo těm našim zemědělcům neházet klacky pod nohy. A to je přesně to co stát dělá.
bobik

14. 12. 2022, 9:57

robokop píše: 13. 12. 2022, 9:04 Dobre, uz se opakujes. Je to pouze tvuj pocit nebo to dokazes necim podlozit?
Ono paklize to nemas nicim podlozene. Tak je vaha takoveho pocitu v celem procesu analyzy tak miziva ze si to nezaslouzi nejak zduraznovat a opakovat. Ale ty se toho docela drzis.
Mozna by sis jen pral aby to tak bylo, ale to neni rozhodne ten nejstastnejsi pristup k analyze.

bobik píše: 13. 12. 2022, 8:58 Neber si to tak osobně. Já tě ze lži nenařknul. Pomoc Ukrajině nás letos určitě stojí více, než uváděných 24 miliard Kč. Za tím si stojím. Takovejch 5000Kč je jen kapesný. Zdravotnictví určitě bezplatný není. Ty úředníci co je obsluhují také nepracují zadarmo. Ceny ubytování na obyčejné ubytovně budou taky par tisíc na osobu. Ale jak jsem psal, nemám se samotnou pomocí problém, jen s účelovostí článku. Spadá to do stejné kategorie, jako ty vidlákovy kydy.
Dobrá, odvolávám. Pomoc Urajině a Ukrajincům nás stojí zatím jen těch 24 miliard korun. Nemám problém ani s dvoj trojnásobkem téhle částky ročně. Mám sice nutkání udělat pěknou exelovskou tabulku, ale nejspíš by to tady nemělo žádný význam a nestálo by to za ty hodiny tvorby. Jen si uvědomte, že každej mimořádný výdaj nás tojí 1,X? násobek příští roky. Svůj volnej čas budu raději věnovat analýze toho, proč se u nás výroba elektřiny tak vymkla dlouhodobému průměru.
jergus.balaz
Kontaktovat uživatele:

14. 12. 2022, 10:16

Milan199 píše: 14. 12. 2022, 9:55 Až pojedeš na jaře autem, tak se rozhlédni kolik polí je zasraných řepkou
Ešte si zabudol doplniť, že ak poľnohospodár pestuje repku, tak vramci Greeneko dostáva dotácie z eu na prenájom plochy, na nákup osyva, na nakúp hnojív, na nákup pohonných hmôt a ako bonus nerieši výkup.
BalazKovo.sk
Mart76

14. 12. 2022, 10:17

pafik píše: 14. 12. 2022, 9:36 Mart76, vvity:
To jsou důvody jak noha :o
Sorry. Přišlo mi jednodušší napsat to, co jsem napsal, než zde psát dlouhý příspěvek ohledně způsobu obchodování na burze s komoditami a o principech zajišťění těchto obchodů.
Jednoduše řečeno. Pokud by ČEZ nesložil peníze jako zálohu na budoucí obchody, tak nemůže obchodovat.
ČEZ má standardně na burze tuto zálohu složenou, ale cenové výkyvy byly tak velké, že bylo pro zajištění obchodování nutné mnohem více peněz.
Z toho důvodu poskytl stát peníze ČEZu a taky Tykačovi a Křetínskému. I když nevím, jak to s Tykačem a Křetínským dopadlo, protože ceny už klesly a náš stát taky není žádný rychlík. Takže je možné, že už ty peníze nepotřebovali.
Popis důvodů a principů je uveden v tomto článku: https://www.respekt.cz/kontext/proc-sta ... retinskemu
Vývoj HW, návrhy DPS (OrCAD, Eagle, Pads)
prochaska
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

14. 12. 2022, 10:38

Milan199 píše: 14. 12. 2022, 9:55 Co to sem pleteš ? Proč bych měl bourat dílnu ? Brambory kde pěstovat mám a taky je pěstuju.
Až pojedeš na jaře autem, tak se rozhlédni kolik polí je zasraných řepkou nebo kukuřicí. Pokecej si s někým kdo na půdě hospodaří. Vysvětlí ti jaká nesmyslná administrativa je okolo každého telete. Jak zoufale je zdevastovaná půda. Stavy prasat, skotu, drůbeže jsou na zlomcích toho co potřebujeme do huby. Není čím hnojit pole a umělá hnojiva zdražují, protože bez těch opovrhovaných ruských surovin to moc nejde.
Aby každý pěstoval brambory je pitomost. Ono by bohatě stačilo těm našim zemědělcům neházet klacky pod nohy. A to je přesně to co stát dělá.
Nepletu, to k tomu patří. Jsme průmyslová země (nejprůmyslovější z EU) tak děláme průmysl. Výzva k potravinové soběstačnosti je totiž současně výzva k opuštění valné části průmyslu, jen to možná není na první pohled vidět. A to lidi udělat nechtějí. Druhá věc je, že něco jako potravinová soběstačnost je nesmysl, který kdosi vypustil a už se to jen opakuje, aniž by se vzaly v úvahu souvislosti. Teoreticky můžeme být soběstační v tom, že všechno co sníme vyrostlo na našem území, ale zemědělství se už nedá dělat bez nafty (v té soběstační nejsme), bez hnojiv (totéž) atd. Vždycky to skončí na něčem co musíme dovážet, takže když se vydáš po tom výrobním řetězci, dřív nebo později najdeš bod, ve kterém nejsme soběstační (ve smyslu, že kdybychom přestali obchodovat se vším a se všemi, tak že se v pohodě uživíme). Co se týká klacků pod nohy, ty jsou bohužel státní byrokracií házeny všem, nejen zemědělcům. Zkus si vyprodukovat sud odpadní emulze a uvidíš úplně stejnou byrokracii a otravování a kontroly od všemožných inspekcí a orgánů (což asi sám dobře víš, když máš kovovýrobu).
Aleš Procháska
bobik

14. 12. 2022, 10:54

Potravinovou soběstačnost de fakto ještě máme. Kdyby se zrušil dovoz potravin a zakázal vývoz, tak i tak naše zemědělství nás nějak uživí. Šli bychom pěkně do tenkejch, ale hlady by nejspíš nikdo nechcípnul. Holt by ale musel nastoupit nějaký přídělový systém. Ale dělá se vše proto, aby i tahle možnost zmizela. Myslím, že důležitější termín je potravinová bezpečnost, abychom si tady nezlikvidovali tu zemědelskou tradici a drželi si jí, i když se momentálně nevyplácí.
Odpovědět

Zpět na „Prevazne nevazne“