CamBam

CAM software
Odpovědět
AcemanLB
Kontaktovat uživatele:

21. 11. 2009, 11:19

Měl bych takovou hloupou otázku. Jak docílit toho abych dílec který vyfrézuju z plochy zůstal na třeba 2-4 bodech uchycenej s původní plochou? Je na to nějaká finta? Nebo se to musí do původního DXF nějak dokreslit? Jediné co mě napadá je vytvořit z venkovního obrysu offset a ten na pár místech propojit můstky, ale to mi přijde dost složité.
snowi

21. 11. 2009, 5:14

Jak říkáš, jednoduše to asi nejde. Snad v nových verzích CamBam+, tam je nějaká práce s můstky možná.
AcemanLB
Kontaktovat uživatele:

4. 12. 2009, 10:58

Potřebuju pomoct, mám dílec který mi vyleze z jednoho programu v dxf. Nahraju ho do Cambanu potřebuju ho otočit o 180° to udělám pře transform to je ok. umístím jak potřebuju vše vypadá dobře. Ale jakmile začnu vytvářet point list středy děr tak ty díry jsou na původním umístění. To samé když ten dílec otočím a dám export do dxf tak po novém otevření to zase není otočené. Jsem z toho mimo. Když zkusím otočit ten point list a dám vrtání tak je to opět na původním místě pls help. Nechce se mi použít zase další program na otočení.
snowi

4. 12. 2009, 11:43

Taky mi to nešlo otáčet, tak jsem to otočil v cadu a neřešil to, nebo v příslušném MOPu jsem musel použít stejné transformace.

Teď jsem se ale dočetl, že by to mělo fungovat, - po provedení transform zkus dát v menu Edit, Apply Transformations potom teprve jednotlivé MOPy

Dej vědět,
AcemanLB
Kontaktovat uživatele:

4. 12. 2009, 1:34

Hurrá díky moc, funguje to. Jen další otázka když si upravím MOP machining a zadám tam že chci aby byli je 3 desetinná místa u pozice a dám aplikovat MOP to tempate tak při novém otevření se mi nastaví původní hodnoty a ne ty upravené. U vrtání mi to funguje.
snowi

6. 12. 2009, 7:43

To jsem rád, taky jsem se s tím trápil.

V této verzi myslím že se MOP machining template ukládá do souboru s technologii *.cb je to nějaký jazyk (tuším xml ??) - dá se textově editovat , mrkni.
Jinak myslím, že se to u těchto starých verzí dalo řešit nějakým skriptem, v kterým jsi si mohl nadefinovat vždy MOP na míru nebo používat svůj předvolený. Někde to bylo na fóru CAMBAMu.
V nové verzi je funkce pamatování MOPu a to třeba i pro různé materiály.

Jinak nevím.
AcemanLB
Kontaktovat uživatele:

28. 1. 2010, 11:51

Měl bych dotaz ohledně vrtání. Při vrtání souboru v příloze mi stroj jezdí dost neekonomicky. Prostě lítá z prava do leva, šikmo atd. Prostě zbytečne moc přejezdů. Dá se někde nastavit jak by měl stroj postupovat? Dělam to tak že označím všechny díry a vložím vrtací operaci. Nerad bych dával ke každé díře jednu operaci. Zobrazit přejezdy se ve free verzi asi nedají co? Na kolik přijde ta placená varianta?
Přílohy
Bok korpusu vlevo.rar
(3.87 KiB) Staženo 319 x
Zdenek Valter

28. 1. 2010, 2:11

AcemanLB píše:Měl bych dotaz ohledně vrtání. Při vrtání souboru v příloze mi stroj jezdí dost neekonomicky. Prostě lítá z prava do leva, šikmo atd. Prostě zbytečne moc přejezdů. Dá se někde nastavit jak by měl stroj postupovat? Dělam to tak že označím všechny díry a vložím vrtací operaci. Nerad bych dával ke každé díře jednu operaci. Zobrazit přejezdy se ve free verzi asi nedají co? Na kolik přijde ta placená varianta?
Samotný CAMBAM+ 149 USD viz:
http://www.cambam.co.uk/shop/
snowi

28. 1. 2010, 6:57

Myslím, že ani plná verze ti pro vrtání neukáže přejezdy jen pro frézování.
G-kód jsem k tvému výrobku nezkoušel odsimulovat, ale nejezdí to přesně tak, v jakém jsou ty díry pořadí nakresleny? Vyzkoušej.
Mrkni v CamBam do Layers v jakem pořadí jsou ty díry seřazeny.
AcemanLB
Kontaktovat uživatele:

31. 1. 2010, 1:32

Jo jo, jezdí to v pořadí v jakém mi je původní program vygeneroval. Dá se v těch vrstvách s těmi dírami v CamBamu hýbat? Jestli ne je to možné obejít nějakým scriptem v kterém by se navolilo, že má program jezdit nejdřív v ose x a potom třeba v ose y? Pokud by to nešlo tak mě napadá už jenom nějakej soft na úpravu vrstev toho původního dxfka kde bych si ty vrstvy seřadil. Je něco takového k dispozici?

PS: teď jsem to zkusil v demu CamBam+ a tam to samozřejmě ty dráhy optimalizuje .. ach jo :(
snowi

31. 1. 2010, 7:59

na tom výkresu máš nějaké díry 2x v různých vrstvách. Zkus aspoň v tom CAMu překreslit všechny díry v jakém pořadí chceš do nové vrstvy a ostatní nepoužité vrstvy smaž. Ve free verzi se s tím hnout nedá, o skriptu nevím možná je něco na fóru CamBam, nebo leda někoho kdo by to napsal :lol:
O softu který to učeše taky nevím. To už je možná lepší uvažovat o nějakém lepším CADu nebo CAMu.
snowi

31. 1. 2010, 8:06

Teď jsem to zkoušel, a když udělám centr na např. jen horní polovině děr (a smažu duplicitní díry), tak to je docela i po sobě. Začíná v horní řadě ta úplně vpravo a pak postupně zleva od první po poslední doprava.
Tak by to vrtání šlo v nouzi udělat na nějaké dvě nebo tři skupiny aby jsi nemusel dělat na každou díru zvlášť MOP.
Nebo se s tím tak netrap a nech to na CamBam+ snad těch dílů neděláš mnoho, tak by ti těch 50 spuštění mohlo chvilku vydržet.
Kuko2415
Kontaktovat uživatele:

7. 3. 2010, 6:39

Zravim vespolek.Taky skousim CamBam a po precteni otazek,pripominek a odpovedi chci taky necim prispet.Tak poradi tech der nebo neceho jineho se da urcit,spis presouvat poradi.Mozna na to uz prisel i nekdo jinej.Ale doufam ze ty ostatni to pochopi.No proste se to mysi chyti a pretahne tam kde je to potreba.
Přílohy
Poradi.JPG
AcemanLB
Kontaktovat uživatele:

7. 3. 2010, 7:21

To jo přesunout to jde, ale jen ve verzi Cambam+ a ne ve free verzi.
purs

27. 3. 2010, 12:10

Prosim, jak v CAMBAMu vygenerovat drahy pro odfrezovani plochy viz. obrazek.
Přílohy
obr.jpg
Odpovědět

Zpět na „CAM“