Umístění vřetene
-
- Kontaktovat uživatele:
Řeším tet problém s umístěním vřetene. Jak vysoko by mělo byt vřeteno od spodní desky na kterou budu upínat obrobek ? Rozjezd osy Z je kolem 150mm. Vřeteno bude podle všeho teknomotor 0.75kW. Díky
-
- Kontaktovat uživatele:
Super, tak nějak jsem si to představoval. A kolik by tak byl ideálně na hliníkovou konstrukci rozjezd osy Z, to znamená kolik by mělo vřeteno jezdit ze spodní polohy nahoru ? Původně jsem počítal kolem 150mm ale připadne mi to málo když uvážím délku nástroje, případně použití svěráku atd.. Vřeteno uvažuji teknomotor 0.75kW.bobik píše:Tak, aby kleština byla tak 10-20mm nad stolem při spodní poloze vřetena.
Jen pro jistotu přikládám předběžný návrh osy Z.
Věř, že 150 je dost. Čím větší pojezd osy Z u portálové konstrukce, tím menší tuhost stroje. Jestliže budeš obrábět třeba jen dřevo a plast, tak klidně jdi do rozjezdu 300mm, ale u duralu už bude problém a ocel už neobrobíš.
Dále mám špatný pocit z umístnění motoru osy Z přímo nad vřetenem. Nebude docházet k rušení motoru od vřetene? Klidně dej motor na přímo přes spojku se šroubem. Snad nejsi omezen výškou stroje.
Dále mám špatný pocit z umístnění motoru osy Z přímo nad vřetenem. Nebude docházet k rušení motoru od vřetene? Klidně dej motor na přímo přes spojku se šroubem. Snad nejsi omezen výškou stroje.
-
- Kontaktovat uživatele:
U toho motoru je problém v tom, že tam potřebuji ještě dostat IRC snímač a motor má hřídel pouze na jednu stranu. Takže buď bude motor přímo na šroub přes spojku a přes řemen IRC a nebo obráceně. TOMbobik píše:Věř, že 150 je dost. Čím větší pojezd osy Z u portálové konstrukce, tím menší tuhost stroje. Jestliže budeš obrábět třeba jen dřevo a plast, tak klidně jdi do rozjezdu 300mm, ale u duralu už bude problém a ocel už neobrobíš.