Vlastnosti ocele
Cawte potrebujem do svojej bakalarky navrhnut nejaky experiment co sa bude tykat tryskania a povlakovania. Ja som si vybral material 11500, ale nikde neviem najst chemicke a mechanicke vlastnosti. Nieco som nasiel na googli ale to je vseobecne pre triedu 11. A v strojnickych tabulkach som hladal tak boli tam mechanicke vlastnosti napisane tak, ze napr. Rm=300-500 a poznamka pri tom ze to zavisi od vyberu polotovaru a ja chem presne hodnoty.Kamos mi vravel ze on tak nasiel tie vlastnosti na sivu liatinu v nejakej knihe, ale si uz ju nepamata. pls poradte mi
)) dakujem vopred 
přesný hodnoty ti nikdo neřekne.. vždy to bude od - do 11500 ma zaručenou pevnost v tahu 500MPa když jsem třeba kupoval 11600 tak v certifikátu bylo 690MPa což v podstatě je už skoro 11700, ale koupíš jinou tyč a máš tam hodnoty zase jiné..
vyžádej si třeba ve Feroně nějáký certifikát na 11500 a budeš tam mít vše co potřebuješ, kdybys chtěl něco rozumnějšího tak bych ti i něco nafotil ale 11500 nepoužívám.. mám tady nějaký cerifikáty od ocelí 15260,14220,12050,12060 nicméně jak píšu co kus to trochu jiné hodnoty..
vyžádej si třeba ve Feroně nějáký certifikát na 11500 a budeš tam mít vše co potřebuješ, kdybys chtěl něco rozumnějšího tak bych ti i něco nafotil ale 11500 nepoužívám.. mám tady nějaký cerifikáty od ocelí 15260,14220,12050,12060 nicméně jak píšu co kus to trochu jiné hodnoty..
Na stránkách ferony jsou články o vlastnostech ocelích.
Je to tam děleno právě podle čísel.
Je to tam děleno právě podle čísel.
kdo nic nezkusí, nic nezíská.
-
prochaska
- Sponzor fora
- Kontaktovat uživatele:
Norma rozlišuje i použití oceli, u tyčí tažených za studena je to Rm 520 - 635, Re 410 - 490. Výrobky válcované za tepla mají větší dovolený rozptyl. Když tak zkus 11523, to je prakticky totéž ale s menší tolerancí složení. A musíš si vybrat ještě stav, nejlépe asi 11523.1 (normalizačně žíhaná).
Aleš Procháska
no napisal som im mail tak som zvedavy ze co z toho bude...ak mozes tak mi pls posli budem velmi rad moj mail mendik8@gmail.com... dikes vsetkym za radyRaS píše:přesný hodnoty ti nikdo neřekne.. vždy to bude od - do 11500 ma zaručenou pevnost v tahu 500MPa když jsem třeba kupoval 11600 tak v certifikátu bylo 690MPa což v podstatě je už skoro 11700, ale koupíš jinou tyč a máš tam hodnoty zase jiné..
- tumlik
- Sponzor fora
- Kontaktovat uživatele:
kniha kde je možné studovat tyto materiály na odborné úrovni je i "nástrojové materiály a tepelné zpracování nástrojů")
cca 500 stran jen o nástrojových materiálech
každopádně to co psal ras sedí a dokládám sken jedné stránky aby sis udělal obraz o výběru určitého nástrojového materiálu vzhledem k použití na určitý druh operace a počet kusů !!!
takových je tam mraky a ty materiály jsou popsané ,není možné obecně říct "ocel ta a ta má to a to složení
tabulky jsem ti oskenoval dvě pro porovnání
ocel 11 500 je také "nástrojová" a je tam samozřejmě také.protože je to nástrojová ocel ,používá se na měřítka,hrábě,sekery atd.
ale hledat to nebudu protože na to nemám čas a těch informací je tam fůra
a je to pro nastínění toho "jaká ocel na co a hlavně na jaké množství" protože to je důležité
cca 500 stran jen o nástrojových materiálech
každopádně to co psal ras sedí a dokládám sken jedné stránky aby sis udělal obraz o výběru určitého nástrojového materiálu vzhledem k použití na určitý druh operace a počet kusů !!!
takových je tam mraky a ty materiály jsou popsané ,není možné obecně říct "ocel ta a ta má to a to složení
tabulky jsem ti oskenoval dvě pro porovnání
ocel 11 500 je také "nástrojová" a je tam samozřejmě také.protože je to nástrojová ocel ,používá se na měřítka,hrábě,sekery atd.
a je to pro nastínění toho "jaká ocel na co a hlavně na jaké množství" protože to je důležité
http://www.tumlikovo.cz/
Popularizační web nástrojařství a kovoobrábění
Varování: Tahle problematika je pěkný bolehlav.
. Navíc kvůli obrovské šíři problematiky fůru věcí i někdy hodně důležitých ani ve specializovaných publikacích nenajdete, třeba o časovém rozpadu bainitu, tedy o poklesu tvrdosti termálně kalených ocelí v průběhu let. Tohle mne kdysi dost překvapilo při přednáškách jednoho ze starých pánů, a potom už nikde nic.
- tumlik
- Sponzor fora
- Kontaktovat uživatele:
autoři O.Morávek a V.Baborovský
co můžu říct tak to mám v ruce skoro pořád jsou tam rozsáhlé tabulky pro výběr nástrojového materiálu podle výrobku + chem. složení té ocele
od nejnižších tříd po úplně všechno včetně SK
.
Vždycky norma čsn pak norma Poldi pak chemické složení oceli abys mohl najít ekvivalent a pak co se z toho dělá
samozřejmě druh tep. zprc. jak,do čeho,při jaké tep.do jakého oleje
dobrá ta knížka je proto že chceš vědět z čeho se dělá to a to a mrkneš a budeš vědět i to co tě předtím nezajímalo
tady jsem ještě jednu tabulku oskenoval,je to výběr materiálů pro nářadí ruční ,pro toho kdo chce dělat "dobrú prácu"
a je pravda to co říkáš protože občas mě z toho bolí mezi ušima
co můžu říct tak to mám v ruce skoro pořád jsou tam rozsáhlé tabulky pro výběr nástrojového materiálu podle výrobku + chem. složení té ocele
od nejnižších tříd po úplně všechno včetně SK
Vždycky norma čsn pak norma Poldi pak chemické složení oceli abys mohl najít ekvivalent a pak co se z toho dělá
samozřejmě druh tep. zprc. jak,do čeho,při jaké tep.do jakého oleje
dobrá ta knížka je proto že chceš vědět z čeho se dělá to a to a mrkneš a budeš vědět i to co tě předtím nezajímalo
tady jsem ještě jednu tabulku oskenoval,je to výběr materiálů pro nářadí ruční ,pro toho kdo chce dělat "dobrú prácu"
a je pravda to co říkáš protože občas mě z toho bolí mezi ušima
http://www.tumlikovo.cz/
cawte potrebujem od vas pomoc, trebalo by mi ci neviete odpovedat na tieto otazky mam ich od veduceho a oponenta bakalarskej prace, ja som si ich uz vypracoval len chcem vediet aj vas nazor ze co poviete
))
tak tu su:
1. Je možné použiť akýkoľvek tryskací prostriedok pri úprave povrchu?
2. Ako vplýva použitie tryskacích prostriedkov na kvalitu a charakter povrchu?
3. Aké konvenčné metódy tryskania poznáte?
4. Na základe akých kritérií boli navrhnuté tryskacie prostriedky pre možný experiment?
Treba mi nieco hlavne ku 3 otazke lebo na tu neviem najst odpoved ani na googli...dakujem velmi pekne
))
tak tu su:
1. Je možné použiť akýkoľvek tryskací prostriedok pri úprave povrchu?
2. Ako vplýva použitie tryskacích prostriedkov na kvalitu a charakter povrchu?
3. Aké konvenčné metódy tryskania poznáte?
4. Na základe akých kritérií boli navrhnuté tryskacie prostriedky pre možný experiment?
Treba mi nieco hlavne ku 3 otazke lebo na tu neviem najst odpoved ani na googli...dakujem velmi pekne
Možno ti to pomôže http://www.ocele.4weld.sk/
STRIGON ME-250
PBT 305
PBT 305