Jelikož jsem také propadl kouzlu možnosti řídit pomocí PC nějaký stroj, a jelikož jsem modelář a semo tamo bych uvítal si vyrobit přesně nějaký ten díl, rozhodl jsem se taky si pořídit nějakou tu menší mašinku.Na aukru jsem narazil na tento kus železa a vzhledem k tomu že to má kuličkové ložiska mi přišlo jako dobrý kus pro svislou osu pro vřeteno.Přikládám i obrázek a potřeboval bych vědět jestli je to použitelné.
A dále by mně zajímalo kde chodíte na ty starší pojezdy a díly všeobecně.Co já už prolezl šroťáků a nic.
Pneumatický posuv jak "kus" CNC
- Kiki Lopez
- Kiki Lopez
Samozřejmně že píst by se akce nezůčastnil, šlo mi spíše o to vedení.
Kedysi som sa tiez pokusal Z-ko riesit takymto sposobom, ale moc dobre to nebolo. Skor by som sa obzrel po nejakej osvedcenejsej konstrukcii.
- Krutor
- Sponzor fora
- Kontaktovat uživatele:
Pokud je to za dobrou cenu, tak to kup, ale vykuchal bych z toho ty vodící tyče a ložiska, a zbytek bych hodil po psovi. Protože když to použiješ jako celek, tak Tě to dost pravděpodobně budu limitovat v konstrukci.
Petr Spáčil
- Kiki Lopez
Hyml.To abych si pořídil psa
No nekoupil sem to neb mé maximum bylo 520,- a kdosi to koupil za 720,- .Ale jako 20cm vedení mi to přišlo super.Ono limitovat při konstrukci bude i nebude.Jelikož celá konstrukce vznikne tak nějak improvizovaně sevším, byť je to tu již 100x řečeno že je to ta nejdrahší cesta, ale pro mně budou užitečné nabyté informace z průběhu stavby a to i ty negativní a ty si nikde nekoupím ani si je nepřečtu.
A dále drivery už mám sevším všudy hotové z TA8435 a limit 1,5A mi ani moc velké uberkonstrukce nedovolí.
Jen bych se chtěl oftopic zeptat zkušenějších ještě na další věc:
Při obrábění něčeho tvrdšího je zapotřebí zajistit nějakou minimální "šponu" a nebo je to tak že na slabších konstrukcích mohu s minimálním ubíráním materiálu na úkor rychlosti zkrouhnout i nějaký ten hliník či dural?
Zčehož vyplívá i otázka :dá se nějak zpomalit mašina a pokud ano tak jak?

A dále drivery už mám sevším všudy hotové z TA8435 a limit 1,5A mi ani moc velké uberkonstrukce nedovolí.
Jen bych se chtěl oftopic zeptat zkušenějších ještě na další věc:
Při obrábění něčeho tvrdšího je zapotřebí zajistit nějakou minimální "šponu" a nebo je to tak že na slabších konstrukcích mohu s minimálním ubíráním materiálu na úkor rychlosti zkrouhnout i nějaký ten hliník či dural?
Zčehož vyplívá i otázka :dá se nějak zpomalit mašina a pokud ano tak jak?
podle me vyrabet prach se neda nazvat obrabenim, ale samozrejme jde obrabet i rychlosti treba 10mm/min kdy vyjde treba posuv mikron na zub teoreticky prakticky stejne pojedes po kroku coz bude treba pri 5mm sroubu a 400krocich cca 10mikronu na krok, podle me tim ale budou trpet frezy a utavis ji, lepsi budes mit jet predepsanou rychlosti po mensi spone..
- Krutor
- Sponzor fora
- Kontaktovat uživatele:
Ano, teoreticky můžeš brát špónu jak chceš malou, s patřičným mikrokrokováním by šel i ten mikron. Bohužel jsou tu ještě vůle a vibrace, které jsou o 1 až 2 řády větší, takže ono si to bude vlastně kousat špónu jak se tomu zrovna zachce.
Je také pravda, že řezné podmínky mají výrazný vliv na klidnost frézování. Někdy když beru menší špónu, tak to drnčí víc, něž když tomu trochu naložím. Ale nesmí se to zase přehnat, to už pak zadrnčí fakt pořádně.
Rozhodně bych v případech, kdy stroj nedostačuje svou tuhostí, raději zmenšoval hloubku záběru, než snižoval rychlost posuvu.
Je také pravda, že řezné podmínky mají výrazný vliv na klidnost frézování. Někdy když beru menší špónu, tak to drnčí víc, něž když tomu trochu naložím. Ale nesmí se to zase přehnat, to už pak zadrnčí fakt pořádně.
Rozhodně bych v případech, kdy stroj nedostačuje svou tuhostí, raději zmenšoval hloubku záběru, než snižoval rychlost posuvu.
Petr Spáčil