Ten kroužek sice vyhodit mužeš, ale to by to upínání muselo být celý (hlavně kleštiny) udělaný v kvalitě jako třeba u Schaublina a nebo jiných pořádných mašin.Lubos2 píše: ↑22. 8. 2023, 10:21 Joj, tady se toho urodilo![]()
Pokusím se odpovědět na otázky jak postupně přicházely.
Pro Charona - ten odskok jsem sem dal foto 11 bře 2016, 19:11 v sekci MN80.-typy,rady,fotky a ještě potom trochu upravený ale to už se mně nechce hledat kdy a kde. Jen tak pro zajímavost - je v tom čtyřchodý závit.
Pro MaroseD - Na té první fotce ti chybí (přesouvací kameny) nevím zda se to tak jmenuje, které se dělají z pertinaxu a plánek na ně najdeš v manuálu na MN80. Tyto zapadají do drážky na tom bubínku jak jsme se bavili se Sancho Panza a vysouvají ho proti té hlavě na tažné trubce a mezi těmato dvěma věcmi jsou rozpěrné válečky které zajišťují upnutí materiálu v kleštině díky přestavění té páky zvenku.
Další obrázek - do této sestavy nepatří díl č.2 sestava by měla být - č.5 se našroubuje na vřeteno místo sklíčidla, nasadí se do něj kleština č.3 dotahne se redukční matice č.4 do trubky a trubka se prostrčí vřetenem a našroubuje na kleštinu - nesmí tam chybět ten bubínek a válečky o kterých jsem už psal.
Další obrázek by asi souhlasil. Je demontovaná redukční matka a kleština se šroubuje přímo do trubky. A zase tam nesmí scházet bubínek a válečky. Č.2 se naráží kuželem do vřetena místo sklíčidla.
Další obrázek - to samé jako u obrázku první stromečkové kleštiny ale č.5 se demontuje a do vřetena se narazí č.3 z třetího obrázku. Jinak platí to samé co u prvního.
Poslední obrázek nevím a nemohu ani hádat protože tam nemáš rozměry
Takže snad ti to takto pomůže a doporučuji prolézt to druhé tema o MN80 a ještě by tu měla být i polská dokumentace na MN80 - plánky které tu někde od někoho jsou.
Pro Sancho Panza - a zase jsme si s tím lámáním špiček nožů neporozuměli - já jsem nemyslel na dojíždění nože do konce závitu to je vcelku jasné, ale na vracení se na začátek.
Jinak co se týká povolování té utahovací trubky, tak toho jsem si nevšiml, ale je pravdou, že jsem vždy dělal jen pár kousků. To co jsi udělal ty, vypadá schopně, ale ten o kroužek bych asi vyhodil - šlo by ti to lehčeji.
Doufám, že vše bude srozumitelné - Ahoj Lubos2
Problém je totiž v tom, že ty originál kleštiny z Lázní Bělohrad, nejsou žádný zázrak, takže v díře a na kuželu (který není mj. odlehčený) běhají "tak nějak". Navíc tenhle typ tažných kleštin pro jednoduchost je dělaný tak, že neotvírá nad rozměr (není napružená do otevřeného stavu nad nulový rozměr - jako je to třeba u kleštin u DMT160 nebo jiných mašin). To pak samozřejmě dělá to, že to pořádně neotevírá - protože když má kleština díru 10,00 přesně a ten rozměr je na ní i v klidovém stavu (třeba na stole), tak při otevření vlivem tření v části před závitem (a i celé té upínací části včetně trubky a vlastního upínacího mechanismu) se uvolní ne do 10.00, ale těsně pod. No a když pak máš upínat cokoli slušného, třeba s rozměrem 9,995, tak to za chodu tam prostě nedáš a nebo jen jako čistý opruz.
To se pak řeší tak, že kleština se dolapuje o nějakých (třeba) 0.02 - 0.05nahoru (ale stále na průměr 10,00 na trnu 10.00) - tím v otevřeném stavu je o těch cca 0.02 - 0.05 otevřená (ale furt má ty správné radiusy odpovídající přesnému průměru 10,00) no a těch 0.02 - 0.05 navíc už pak bezpečně stačí pro to, aby se dalo rozumně zakládat za chodu. Prostě v upnutém stavu je pak ta kleština v zdeformovaná "dolu" (tělo) o to 0.02, v povoleném je rovná, ale s vůlí 0.02, přičemž upínací plochy jsou ale stále přesný s přesným radiusem. Kužel pak sice úplně nesedí, ale to se dá opatrně řešit tak, že se na kobercáku kleštiny lehce odlehčí do tvaru jako by to správně mělo být - těsně vedle drážek - stačí i o 0.005 až stovku - prostě jenom tolik, aby těma hranama neryla

No a ten kroužek - proč tam je - aby ta kleština po odemknutí z upnutého stavu bezpečně se odlehčila od toho kužele (posunula se doprava) slouží právě ten kroužek - ten je unášený třením od vrcholů zubů bubínku s drážkama a tím se to pak bezpečně otevře do úplně uvolněného stavu.
To je prostě dané typem kleštin a proto je to tak udělané - mj. třeba "kutilama oblíbené" 5C jsou ještě daleko větší peklo - protože aby byly levný, tak ještě míň pruží (jsou kratší, aby byly levný) a v kombinaci s čínskou "kvalitou"