DC motor
-
- Sponzor fora
- Kontaktovat uživatele:
Stejnosměrný motor se většinou bude točit (kromě moderních motorů s elektronickou komutací není-li v nich integrován řídicí obvod), ale stejnosměrné servo ne (kromě některých starodávných konstrukcí serv s cizím buzením)Króňa píše:Ahoj, s motory nemam zadne zkusenosti, tak bych chtel vedet, jestli jsou moje predpoklady spravne.
Bude se mi DC motor tocit kdyz na nej jen privedu napeti?
Stoupa proud pri zatizeni hridele zhruba linearne?

Účinnost motorů bývá poměrně vysoká a poměrně stálá v celém rozsahu provozních otáček, takže se dá říct, že proud je zhruba lineárně úměrný zatížení.
Aleš Procháska
prochazka: a pročpak by se netočilo? 

Monteg: když tam přivedu napětí, tak předpokládám, že i proud poteče.
Procházka: DC servomotor nemá komutátor? Ty moje je tedy mají.
- Radek-B
- Kontaktovat uživatele:
DC motor bez komutatoru se nazyva tusim DC brushless.
Krasny pripad takoveho motoru mame treba kazdy v PC v podobe ventilatoru ve zdroji a na procesoru. je to klasicky DC motor s pernamentnimi magnety , ovsem poly civek pri otaceni se ovladaji elektronicky. Takze ano , nektere moderni DC serva jsou bezkartacova(bez komutatoru).
RADEK
Krasny pripad takoveho motoru mame treba kazdy v PC v podobe ventilatoru ve zdroji a na procesoru. je to klasicky DC motor s pernamentnimi magnety , ovsem poly civek pri otaceni se ovladaji elektronicky. Takze ano , nektere moderni DC serva jsou bezkartacova(bez komutatoru).
RADEK
QNX píše:Monteg: když tam přivedu napětí, tak předpokládám, že i proud poteče.
modernizace/repase CNC strojů a zařízení
automatizace/konstrukce
automatizace/konstrukce
-
- Sponzor fora
- Kontaktovat uživatele:
OK, odvolávám, nechal jsem se unést... Ještě to není zavržená technologie, dokonce sám taky ňáký takový mám.QNX píše:Procházka: DC servomotor nemá komutátor? Ty moje je tedy mají.
Aleš Procháska
Hledám nějaký DC motor (nemusí to být hned servomotor) cca 2-4kW na 48V (nebo i 24-72V). Nepotkali jste něco takového?
Prosím nevíte náhodou jaké odporové hodnoty obvodu vinutí (měřeno ohmetrem) má u stejnosměrného motoru OPTI D180x300 VARIO
230 V / 600 W typ DQ - 33 ?
děkuji kutil
230 V / 600 W typ DQ - 33 ?
děkuji kutil
Naposledy upravil(a) kutil dne 4. 3. 2009, 5:31, celkem upraveno 1 x.